Branches of Science and Their Definitions

List of Branches of Science with Definition-
Branch
Concerning Field
Aerodynamics
The study of the motion of gas on objects and the forces created
Aeronautics
Science of flight of air-planes.
Agronomy
Science dealing with crop plant.
Anatomy
The study of the structure and organization of living things
Angiology
Deals with the study of blood vascular system.
Anthology
Study of flower.
Anthropology
The study of human cultures both past and present. Study of apes and man.
Apiculture
Honey industries (Bee Keeping).
Araneology
Study of spiders.
Archaeology
The study of the material remains of cultures
Astronomy
The study of celestial objects in the universe. Study of heavenly bodies.
Astrophysics
The study of the physics of the universe
Bacteriology
The study of bacteria in relation to disease
Batrachology
Study of frogs.
Biochemistry
The study of the organic chemistry of compounds and processes occurring in organisms
Biology
The science that studies living organisms
Biophysics
The application of theories and methods of the physical sciences to questions of biology
Biotechnology
Deals with the use of micro-organisms in commercial processes for producing fine chemicals such as drugs; vaccines; hormones, etc. on a large scale.
Botany
The scientific study of plant life
Cardiology
Study of heart.
Chemical Engineering
The application of science, mathematics, and economics to the process of converting raw materials or chemicals into more useful or valuable forms
Chemistry
The science of matter and its interactions with energy and itself
Climatology
The study of climates and investigations of its phenomena and causes
Computer Science
The systematic study of computing systems and computation
Craniology
Study of skulls.
Cryogenics
Study concerning with the application and uses of very low temperature.
Cryptography
Study of secret writing.
Cytology
Study of cells.
Dermatology
Study of skin.
Ecology
The study of how organisms interact with each other and their environment
Electronics
Science and technology of electronic phenomena
Engineering
The practical application of science to commerce or industry
Entomology
The study of insects
Environmental Science
The science of the interactions between the physical, chemical, and biological components of the environment
Etiology
Study of cause of insects.
Eugenics
Study of improvement of human race by applying laws of heredity. it is related with future generations.
Evolution
Deals with the study of origin of new from old.
Exobiology
Deals with life or possibilities of life beyond the earth.
Floriculture
Study of flower yielding plants.
Forestry
The science of studying and managing forests and plantations, and related natural resources


Genetics
The science of genes, heredity, and the variation of organisms
Geology
The Study of science of the earth, its structure, and history
Gerontology
study of growing old.
Gynaecology
Study of female reproductive organs.
Haematology
Study of blood.
Hepatology
Study of liver.
Horticulture
Study of garden cultivation.
Iconography
Teachings by pictures and models.
Immunology
Science which deals with the study of resistance of organisms against infection.
Jurisprudence
Science of law.
Kalology
Study of human beauty.
Lexicography
Compiling of dictionary.
Marine Biology
The study of animal and plant life within salt water ecosystems
Mathematics
A science dealing with the logic of quantity and shape and arrangement
Medicine
The science concerned with maintaining health and restoring it by treating disease
Meteorology
Study of the atmosphere that focuses on weather processes and forecasting
Microbiology
The study of micro organisms, including viruses, prokaryotes and simple eukaryotes
Mineralogy
The study of the chemistry, crystal structure, and physical (including optical) properties of minerals
Molecular Biology
The study of biology at a molecular level
Mycology
Study of fungi.
Myology
Study of muscles.
Nephrology
Study of kidneys.
Neurology
The branch of medicine dealing with the nervous system and its disorders
Nuclear Physics
The branch of physics concerned with the nucleus of the atom
Numismatics
Study of coins and medals.
Obstetrics
Branch of medicine dealing with pregnancy.
Oceanography
Study of the earth’s oceans and their interlinked ecosystems and chemical and physical processes
Omithology
Study of birds.
Oneirology
Study of dreams.
Ophthalmology
Study of eyes .
Organic Chemistry
The branch of chemistry dedicated to the study of the structures, synthesis, and reactions of carbon-containing compounds
Ornithology
The study of birds
Osteology
Scientific study of bones, practiced by osteologists
Paleontology
The study of life-forms existing in former geological time periods
Pathology
Study of disease causing organisms.
Pedology
Study of soils.
Petrology
The geological and chemical study of rocks
Philately
Stamp collecting.
Philology
Study of languages.
Phonetics
Concerning the sounds of a language.
Phycology
Study of algae.
Physics
The study of the behaviour and properties of matter
Physiography
Natural phenomenon.
Physiology
The study of the mechanical, physical, and biochemical functions of living organisms
Pisciculture
Study of fish.
Pomology
Study of fruits.
Psychology
Study of the mind and behaviour
Radiology
The branch of medicine dealing with the applications of radiant energy, including x-rays and radioisotopes
Seismology
The study of earthquakes and the movement of waves through the earth
Sericulture
Silk industry(culture of silk moth and pupa).
Serpentology
Study of snakes.
Taxonomy
The science of classification of animals and plants
Telepathy
Communication between two minds at a distance with the help of emotions, thoughts and feelings.
Thermodynamics
The physics of energy, heat, work, entropy and the spontaneity of processes
Toxicology
The study of poisons and the effects of poisoning
Virology
Study of virus.
Zoology
The study of animals

See also:
Quiz:
1.The science related with the study of living–
(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Biology
(d) Mathematics

2. Phycology is the branch of botany in which we study about–
(a) Algae
(b) Fungi
(c) Ecology
(d) Virus

3.Oath taken by medical graduates is given by–
(a) Aristotle
(b) Theophrastus
(c) Hippocrates
(d) Darwin

4.Branch of biology in which we study about relationship between living and their environment.
(a) Physiology
(b) Genetics
(c) Ecology
(d) Geology

5.Branch of biology in which we study about cultivation of flowering plant–
(a) Phenology
(b) Floriculture
(c) Agronomy
(d) Botany

6.Study of flower is called–
(a) Anthology
(b) Agrosteology
(c) Phenology
(d) Polynology

7. Palaeobotany is the branch of botany is which we study about–
(a) Animal fosills
(b) Plant fossils
(c) Seed of plant
(d) Flower

8.Mycology is the branch of botany in which we study about–
(a) Algae
(b) Fungi
(c) Bacteria
(d) Virus

9. Silviculture is the branch of botany in which we study about–
(a) Culture of algae
(b) Development of forest
(c) Culture of fungi
(d) Silciphida plant

10.Branch of agriculture concerned with the production of crops–
(a) Agrotology
(b) Agronomy
(c) Agrostology
(d) Anthropology


Answers: 1-C,  2-A,  3-C,  4-C,  5-B,  6-A,  7-B,  8-B,  9-B,  10-B
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...