Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

Haryana S.S.C. Sub-Inspectors (Health Deptt.) Exam 2008 Solved Paper

1. Which of the following pair is not correctly matched ?
(A) Kota — Chambal
(B) Bhubaneshwar — Mahanadi
(C) Jabalpur — Narmada
(D) Surat — Tapti
Answer: (B)

2. Which is the India’s largest lake ?
(A) Nainital
(B) Sambhar
(C) Sishram
(D) Chilka
Answer: (D)

3. Which of the following States has rich forest of sandalwood ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Madhya Pradesh
Answer: (B)

4. Which of the following is the smallest ocean of the world ?
(A) Pacific
(B) Indian
(C) Atlantic
(D) Arctic
Answer: (D)

5. The Hirakud Project is on which of the following rivers ?
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Damodar
(D) Kosi
Answer: (B)
6. The name of the galaxy, in which the earth is a planet, is—
(A) Andromeda
(B) Ursa Major
(C) Ursa Minor
(D) Milky Way
Answer: (D)

7. Which national park is known for the Great Indian one-horned Rhinoceros ?
(A) Dudhwa
(B) Kanha
(C) Kaziranga
(D) Gir
Answer: (C)

8. The largest irrigation canal in India is called the—
(A) Yamuna Canal
(B) Sirhind Canal
(C) Indira Gandhi Canal
(D) Upper Bari Doab Canal
Answer: (C)

9. Where does Chambal river originate from ?
(A) Bhind
(B) Ratlam
(C) Mhow
(D) Ujjain
Answer: (C)
10. Which of the following river is known as ‘Sorrow of Bengal’ ?
(A) Damodar
(B) Gandak
(C) Kosi
(D) Sone
Answer: (A)

11. The largest public sector bank in India is—
(A) Central Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) Indian Overseas Bank
Answer: (C)

12. Who gives recognition to political parties in India ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Supreme Court
(D) Election Commission
Answer: (D)

13. Which article of the Indian Constitution deals with Amendment Procedure ?
(A) Article 368
(B) Article 358
(C) Article 367
(D) All these
Answer: (A)

14. If the Speaker of the State Legislative Assembly decides to resign, he should submit his resignation to the—
(A) Judges of the High Court
(B) Deputy Speaker
(C) Chief Minister
(D) Finance Minister
Answer: (B)
15. When the offices of both the President and Vice President of India are vacant, who will discharge their functions ?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Chief Justice of India
(D) The Speaker
Answer: (C)

Related Posts