Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

Haryana S.S.C. Sub-Inspectors (Health Deptt.) Exam 2008 Solved Paper

16. Sharda Act deals with—
(A) Widow Remarriage
(B) Child Marriage
(C) Inter-caste Marriage
(D) Polygamy
Answer: (B)

17. ‘Hemophilia’ is the disease of—
(A) Liver
(B) Blood
(C) Brain
(D) Bones
Answer: (B)

18. Which of the following is present in Tobacco ?
(A) Nicotine
(B) Heroin
(C) Marijuana
(D) Cocaine
Answer: (A)

19. These days yellow lamps are frequently used as street-light. Which one of the following is used in these lamps ?
(A) Sodium
(B) Neon
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen
Answer: (A)

20. Raja Harishchandra, an early Indian film, was produced by—
(A) D. G. Phalke
(B) Ashok Kumar
(C) Ardeshir Irani
(D) None of these
Answer: (A)

21. Who composed the song ‘Jara Yaad Karo Kurbani’ ?
(A) Javed Akhtar
(B) Pradeep
(C) Nusrat Fateh Ali Khan
(D) Raghupati Sahay ‘Firaq’
Answer: (B)

22. Which of the following is a folk dance of Rajasthan ?
(A) Garba
(B) Dandiya
(C) Ghoomar
(D) Kathak
Answer: (C)

23. Kuchipudi is a dance drama of which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Answer: (A)
24. ‘The Colonel’ is the name of which Indian test cricketer ?
(A) Colonel C.K. Naidu
(B) Rahul Dravid
(C) Mohinder Amarnath
(D) Dilip Vengsarkar
Answer: (D)

25. Deodhar Trophy is related to which sport ?
(A) Volleyball
(B) Football
(C) Cricket
(D) Tennis
Answer: (C)

26. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
(A) Swimming
(B) Weightlifting
(C) Shooting
(D) Archery
Answer: (C)

27. ‘The Dronacharya Award’ is associated with—
(A) Eminent Surgeons
(B) Famous Artists
(C) Sport Coaches
(D) Expert Engineers
Answer: (C)

28. The author of ‘Gitagovinda’ was—
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kalhana
(D) Jona-Raja
Answer: (B)

29. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(D) Abdul Gaffar Khan
Answer: (A) 30. Baba Amte is famous as a ………
(A) Painter
(B) Singer
(C) Politician
(D) Social Worker
Answer: (D)


Related Posts