LIC AAO 2015 Solved Question Paper.pdf

16. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) N, Teacher (b) T, Engineer (c) P, Policeman (d) S, Journalist (e) M, Author (Answer : a)

17. What does R work as ?
(a) Doctor (b) Engineer (c) Singer (d) Journalist (e) Designer (Answer : d)

18. This questions consists of an information and two statements numbered I and II given below it. You have to decide which of the given statements weaken/s or strengthen/s the information and decide the appropriate Answerwer.
Information : According to a report naval ship 'AquaEmp' met with the fatal accident owing to the fact that it was ageing and nearly two decades old.
Statements: 
I. The accident took place when the seaman at the artillery section. accidently misfired the missile hitting certain crucial engine machinery.
II. Average age of all ships, battleships or cargo ships, is 30-35 years, before which these can be operated safely.
(a) Both Statement I and Statement II are neutral statements.
(b) Both Statement I and Statement II strengthen the information.
(c) Both Statement I and Statement II weaken the information.
(d) Statement I strengthens the information while Statement II weakens the information.
(e) Statement I weakens the information while Statement II strengthens the information. (Answer : c)

Directions (19-23 ) : In these questions, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give Answerwer:
(a) If neither conclusion I nor II is true.
(b) If either conclusion I or II is true.
(c) If only conclusion II is true.
(d) If both conclusion I and II are true.
(e) If only conclusion I is true.

19. Statements : Some rooms are stores. All stores are godowns. All godowns are warehouses.
Conclusions :
I.
 All rooms are godowns.
II. All stores are warehouses. (Answer : c)

20. Statements : Some rooms are stores. All stores are godowns. All godowns are warehouses.
Conclusions :
I. 
All warehouses being rooms is a possibility.
II. Atleast some godowns are rooms. (Answer : d)

21. Statements : All kittens are cubs. No kitten is a puppy.
Conclusions :
I. 
All puppies being cubs is a possibility.
II. All cubs are kittens. (Answer : e)

22. Statements : No sea is a lake. Some lakes are rivers. All rivers are oceAnswer.
Conclusions :
I.
 No sea is a river.
II. All oceAnswer are lakes. (Answer : a)

23. Statements : No sea is a lake. Some lakes are rivers. All rivers are oceans.
Conclusions :
I. 
At least some oceans are lakes.
II. All rivers are lakes. (Answer : e)

Directions (24-28) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and
Give Answer :
(a) If neither conclusion I nor II is true.
(b) If either conclusion I or II is true.
(c) If only conclusion II is true.
(d) If both conclusion I and II are true.
(e) If only conclusion I is true.

24. Statements : B > E ≥ A < L; T ≥ A > S
Conclusions : I. T ≥ B
II. L > T (Answer : a)

25. Statements : L = I ≥ N < E; N ≥ S
Conclusions : I. S < E
II. E > L (Answer : e)

26. Statements : V < E > B = H ≥ N; B ≤ T
Conclusions : I. T > V
II. N : ≤T (Answer : c)

27. Statements : L = I ≥ N < E; N ≥ S
Conclusions : I. S = L
II. L > S (Answer : b)

28. Statements : B > E ≥ A < L; T ≥ A > S
Conclusions : I. B > S
II. L > S (Answer : d)

29. This question consists of a statement and two assumptions numbered I and II given below it. An assumption is something which is not directly given but can be assumed from the given information. You have to find out which of the given assumptions, numbered I and II are implicit in the given statement.
Statement : Exercising does not necessarily mean gymnasium with high technology machines. After all people living in villages are well maintained and are hardly overweight.
I. Gymnasiums are not very readily available or used in villages.
II. People living in villages do not believe in the use of high technology gymnasiums.
(a) Both I and II can be assumed from the given information.
(b) Either I or II can be assumed from the given information.
(c) Only I can be assumed from the given information.
(d) Neither I nor II can be assumed from the given information.
(e) Only II can be assumed from the given information.
(Answer : a)
30. Read the given information and Answer the question. "Although the State government has been funding College XYZ for the past 10 years, it has decided not to do so this year. " -Local news report. Which of the following may NOT be a reason for the decision of the government to discontinue the funding of the said college this year?
(a) College XYZ has doubled the fees charged from students this year as a result of which it has made three times profit as compared to other State run colleges.
(b) College has received the permission this year to lend its campus for marriages and other social events and this would be an additional source of income for the college.
(c) It was recently found out that most of the bills submitted about the usage of the money received by the college as government funds are fabricated and show much more amount than the actual expenditure.
(d) Despite repeated warning from the authorities since past two rears, the college has continued to reserve some seats for students who are willing to pay huge donation in addition to fees.
(e) Although the performance of students of XYZ has improved a little in academics this year, it has deteriorated drastically in sports and other extra- curricular activities.
(Answer : e)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...