Download UKPSC Question Papers in PDF - Previous Years 2006 [Law]

21. Analytical, Historical and Ethical Jurisprudence are three different parts of the Jurisprudence, according to—
(A) Salmond
(B) Ihering
(C) Hart
(D) Immanuel Kant
Answer: (A)

22. Even though Emergency is proclaimed, the enforcement of following rights through courts cannot be suspended—
(A) Art. 14, 19 and 21
(B) Art. 20, 21 and 22
(C) Art. 19 and 21
(D) Art. 20 and 21
Answer: (D)

23. Powers, privileges and immunities of Parliament and its members are provided under—
(A) Article–105
(B) Article–106
(C) Article–107
(D) Article–194
Answer: (A)

24. In which of the following cases Supreme Court has condemned cruelty or torture during Police custody as being violative of Art 21 ?
(A) Francis Coralie Vs. Union of Territory of Delhi
(B) Menaka Gandhi Vs. Union of India
(C) P. Rethiram Vs. Union of India
(D) Olga Tellis Vs. Bombay Municipal Corporation
Answer: (A)

25. Which Article of the Constitution provides that an advice tendered by Ministers to the President Shall not be inquired into in any court ?
(A) Article–74(1)
(B) Article–74(2)
(C) Article–75
(D) None of the above
Answer: (B)

26. In order to prevent defection of Members of Parliament, Clause (2) in Article 102 and Schedule X were added—
(A) By Constitution (42nd Amendment) Act, 1976
(B) By Constitution (44th Amendment) Act, 1978
(C) By Constitution (52nd Amendment) Act, 1985
(D) None of the above
Answer: (C)

27. Jurisdiction of the Supreme Court of India can be enlarged—
(A) By Chief Justice of India
(B) By President of India
(C) By Parliament by Law
(D) None of the above
Answer: (C)

28. “The State shall endeavour to promote international peace and security.” is provided in—
(A) Article-48A
(B) Article-49
(C) Article-50
(D) Article-51
Answer: (D)

29. Doctrine of Colourable Legislation is applied where—
(A) Legislature acts within its Jurisdiction
(B) Legislature acts beyond its Jurisdiction
(C) Legislature acts apparently within its jurisdiction but actually acts beyond its Jurisdiction
(D) None of the above
Answer: (C)

30. The case of S. R. Bommai Vs. Union of India (1994) is related to—
(A) Parliamentary Privileges
(B) Freedom of Press
(C) Imposition of President’s Rule
(D) Right to Equality
Answer: (C)

31. Match list-I with list-II and select the correct answer by using the code given below the lists—
List-I
(a) The Constitution (52th Amendment)
(b) The Constitution (86th Amendment)
(c) The Constitution (1st Amendment)
(d) The Constitution (93rd Amendment)
List-II
1. Reservation in election
2. Ninth Schedule
3. Tenth Schedule
4. Right to Education
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 2 1
(D) 2 4 1 3
Answer: (B)

32. “The Indian Constitution provides a Unitary State with subsidiary federal features, rather than Federal State with subsidiary Unitary features.” This statement is of—
(A) Sir Ivor Jennings
(B) K. C. Wheare
(C) A. V. Dicey
(D) S.A. de Smith
Answer: (B)

33. The case of A. R. Antulay Vs. R. S. Nayak (1988) is related to—
(A) Article-12
(B) Preamble of the Constitution
(C) Article-311
(D) Article-368
Answer: (A)

34. Which Provision of the Constitution imposes a duty on the centre to ensure that the Government of the State is carried on in accordance with the provisions of the Constitution ?
(A) Article-352
(B) Article-355
(C) Article-356
(D) Article-360
Answer: (B)

35. Doctrine of Pleasure applies to—
(A) Article-15(4)
(B) Article-16(4)
(C) Article-356
(D) Article-310
Answer: (D)

36. Preamble of the Constitution declares India to be a—
(A) Secular Socialist Sovereign Democratic Republic
(B) Socialist Secular Sovereign Democratic Republic
(C) Sovereign Secular Socialist Democratic Republic
(D) Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
Answer: (D)

37. The appointment of Comptroller and Auditor-General of India is provided under—
(A) Article-48
(B) Article-147
(C) Article-149
(D) Article-148
Answer: (D)

38. To whom the Speaker of Lok Sabha should address his letter of resignation ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Deputy Speaker of Lok Sabha
(D) Minister of Parliamentary Affairs
Answer: (C)
39. Which one of the following writs can be issued only against judicial and quasi judicial authorities ?
(A) Mandamus
(B) Habeas Corpus
(C) Certiorari
(D) Quo Warranto
Answer: (C)
40. Who elects the Vice President of India ?
(A) Members of Rajya Sabha only
(B) Members of Lok Sabha only
(C) Members of both the Houses of Parliament
(D) Members of all State Legislatures
Answer: (C)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...