Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UKPSC Previous Year Question Papers-2006 Pre Law

41. Appellate Jurisdiction of Supreme Court in regard to criminal matters is stated in Article.
(A) 131
(B) 132
(C) 136
(D) 134
Answer: (D)

42. The President of India has power to grant pardon under which Article ?
(A) 172
(B) 74
(C) 72
(D) 92
Answer: (C)

43. According to which decision of the Supreme Court, the state cannot impose its reservation policy upon any unaided private professional educational institution ?
(A) M. Nagaraj Vs. Union of India
(B) P. A. Inamdar Vs. State of Maharashtra
(C) TMA Pai foundation Vs.State of Karnataka
(D) Indira Sawhney Vs. Union of India
Answer: (B)

44. Establishment of Public Service Commission for the Union and for the States is provided under—
(A) Article–316
(B) Article–319
(C) Article–315
(D) None of the above
Answer: (C)

45. Who among the following is Sovereign in India ?
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Council of Ministers
(D) We the people of India
Answer: (D)

46. How many States signed the charter of United Nations at San Francisco in 1945 ?
(A) 41
(B) 15
(C) 51
(D) 52
Answer: (C)

47. The first Woman judge of International Court of Justice is—
(A) Rosalyn Higgins
(B) Rosa E. Otumbiyeva
(C) Gertrude Mongella
(D) Sadako Ogata
Answer: (A)

48. Who formulated the theory of ‘Pacta Sunt Sirvanda’ to explain the basis of international law ?
(A) By Kelsen
(B) By Oppenheim
(C) By Starke
(D) By Anzilotti
Answer: (D)

49. Under which Article of the U.N. Charter, the Security Council may use armed force against a State ?
(A) 42
(B) 45
(C) 41
(D) 51
Answer: (A)

50. Who said “A State is and becomes an international person through recognition only exclusively” ?
(A) Holland
(B) Hall
(C) Oppenheim
(D) Starke
Answer: (C)

51. On which date United Nations Day is celebrated ?
(A) June 26
(B) December 10
(C) July 11
(D) October 24
Answer: (D)

52. A Judge of the International Court of Justice can be removed by—
(A) A resolution of the Security Council
(B) A resolution of the General Assembly
(C) The Secretary General
(D) The unanimous opinion of remaining judges
Answer: (D)

53. Who said that usage represents the initial stage of custom; custom begins when usage ends ?
(A) Starke
(B) Brierly
(C) Hall
(D) Grotius
Answer: (A)

54. The Second World Conference on Human Rights, 1993 was held in—
(A) Vienna
(B) Paris
(C) Geneva
(D) New Delhi
Answer: (A)

55. The Selection blockade of Cuba by the United states of America was done in—
(A) October, 1962
(B) December, 1960
(C) September, 1962
(D) October, 1963
Answer: (D)

56. The Estrada doctrine is concerned with—
(A) Intervention
(B) State Succession
(C) Custom
(D) Recognition
Answer: (D)

57. Though there is no specific provision reagrading withdrawal from membership of the U.N. Charter, yet one of the following withdrew from it—
(A) India
(B) Iran
(C) Iraq
(D) None of the above
Answer: (D)

58. Assertion (A) : The United Nations is based on the sovereign equality of States.
Reason (R) : Permanent members of the Security Council have veto power.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (B)
59. Which from amongst the following is primary source of International Law ?
(A) Judicial Decisions
(B) Writings of International Jurists
(C) International Usages
(D) International Customs
Answer: (D)
60. Which one of the following organs of the U.N. has the power to suspend or expel a member of United Nations ?
(A) Economic and Social Council
(B) Security Council
(C) International Court of Justice
(D) General Assembly on the recommendation of Security Council
Answer: (D)

Related Posts