Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

Uttarakhand P.C.S. (Pre.) Exam.-2006 Solved Question Paper [Law]

1. “Jurisprudence is the Philosophy of positive law.” It is said by—
(A) Austin
(B) Paton
(C) Keeton
(D) Dias
Answer: (A)

2. “Jurisprudence is the scientific synthesis of the essential principles of law.” Who said it ?
(A) Allen
(B) Bentham
(C) Holland
(D) Dias
Answer: (A)

3. The subject of Hart-Fuller debate in ‘Harvard Law Review’ is—
(A) Law and Society
(B) Law and Morality
(C) Law and Liability
(D) Law and Justice
Answer: (B)

4. ‘An eye for an eye and a tooth for a tooth’ was the purpose of punishment according to the—
(A) Deterrent theory
(B) Preventive theory
(C) Retributive theory
(D) Reformative theory
Answer: (C)

5. An interest protected against the world at large is called—
(A) Right in strict sense
(B) Right in repropria
(C) Right in rem
(D) Right in personam
Answer: (C)

6. Which of the following jurist distinguished between Lex Aeterma, Lex Naturalis, Lex Divina and Lex Humana ?
(A) Cicero
(B) Justinian
(C) St. Thomas Acquinas
(D) Plato
Answer: (C)

7. Match list-I with list-II and select the correct answer by using the code given below the lists—
List-I
(a) Jurisprudence is Lawyers extra version.
(b) Source of Law is Volkgeist.
(c) Law is a union of primary and secondary rules.
(d) Legal system is a pyramidal structure of norms.
List-II
1. Hart
2. Kelsen
3. Julius stone
4. Savigny
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 1 2
(D) 3 1 4 2
Answer: (C)

8. “Ownership is a plenary control over an object.” This definition is given by—
(A) Paton
(B) Pollock
(C) Holland
(D) Kelson
Answer: (C)

9. Which of the following Jurists has explained legal rights and duties in terms of Jural correlations and jural opposites ?
(A) Hohfeld
(B) Mansfield
(C) Holland
(D) Holmes
Answer: (A)

10. According to Sir Henry Maine, the movement of progressive societies has been a movement from—
(A) Status to social contract
(B) Natural law to positive law
(C) Custom to legislation
(D) Status to contract
Answer: (D)

11. “The purpose of law is to bring pleasure and avoid pain.” Who said it ?
(A) Bentham
(B) Salmond
(C) Kelsen
(D) Hobbes
Answer: (A)

12. The exponent of theory of ‘Social Engineering’ is—
(A) Roscoe Pound
(B) Comte
(C) Duguit
(D) Ihering
Answer: (A)

13. Who is the author of the book ‘Concept of Law’ ?
(A) H.L.A. Hart
(B) Austin
(C) Bentham
(D) None of the above
Answer: (A)

14. Who among the following said that legislation is ‘formal utterance (statement) of legislative organs of the society’ ?
(A) Dias
(B) Allen
(C) Gray
(D) Black stone
Answer: (C)

15. THe celebrated essay ‘Determining Ratio Decendi of case’ was written by—
(A) Goodhart
(B) Winfield
(C) Oppenheim
(D) Julius stone
Answer: (A)

16. Match list-I with list-II and select the correct answer by using the code given below the lists—
List-I
(a) Historical School
(b) Vienna School
(c) Natural Law School
(d) Sociological School
List-II
1. Duguit 2. Stammler
3. Kelsen 4. Puchta
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 4 3 2 1
(C) 3 1 4 2
(D) 2 3 4 1
Answer: (B)

17. “The only right which any man can possess is the right always to do his duty”, said by—
(A) Roscoe Pound
(B) Ihering
(C) Ehrlich
(D) Duguit
Answer: (D)

18. “Law grows with a nation, increases with it and dies at its dissolution and is a characteristic of it.” This is the view of—
(A) Natural Law School
(B) Historical School
(C) Analytical School
(D) Sociological School
Answer: (B)
19. The main purpose of the ‘Corporate Sole’ is to—
(A) Make the property easily inheritable
(B) Make the property easily transferable
(C) Maintain countinuity of an office
(D) Protect the property of State
Answer: (C)
20. Dealing with sources of law who from amongst the following says that “The courts put life into the dead words of statutes” ?
(A) Holland
(B) Gray
(C) Salmond
(D) Austin
Answer: (B)

Related Posts