Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

World Organisations Quiz

Q 1 : THE UNITED NATIONS IS CONSIDERED AS A UNIVERSAL ORGANISATION. WHICH ORGAN OF RHE UNITED NATIONS FULLY REPRESENTS THE FACT?
A: The Economic and Social Council
B: The Security Council
C: The Secretariat
D: The General Assembly
Answer : D
Q 2 : WHICH ORGAN OF THE UNITED NATIONS HAS CEASED TO BE OPERATIONAL?
A: Economic and Social Council
B: International Court of Justice
C: Trusteeship Council
D: Secretariat
Answer : C
Q 3 : UNITED NATIONS ADAPTED A CHARTER OF ECONOMIC RIGHTS IN THE YEAR
A: 1969
B: 1974
C: 1956
D: 1964
Answer : B
Q 4 : INDIA WAS ELECTED AS A PRESIDENT OF GENERAL ASSEMBLY OF THE UNITED NATIONS IN 1953. WHO OCCUPIED THIS OFFICE ON BEHALF OF INDIA?
A: S. Radha Krishnan
B: Gopalswamy Iyyengar
C: V.K. Krishna Menon
D: Vijayalakshmi Pandit
Answer : D
Q 5 : THE HEADQUARTERS OF WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANISATION (WIPO) IS LOCATED IN
A: Paris
B: Madrid
C: New York
D: Geneva
Answer : D
Q 6 : BESIDES UK, USA, GERMANY AND JAPAN THE G-7 COUNTRIES INCLUDES
A: Canada, France and Russia
B: Canada, Italy and Netherlands
C: France, Netherlands and Russia
D: Canada, France and Italy
Answer : D
Q 7 : WHICH UN BODY DEALS WITH POPULATION PROBLEM?
A: UNFPA
B: UNDP
C: UNICEF
D: UNESCO
Answer : A
Q 8 : THE HEADQUARTERS OF THE UNESCO IS AT
A: Rome
B: Geneva
C: New York
D: Paris
Answer : D
Q 9 : WHICH IS PRINCIPAL ORGAN OF THE UNITED NATIONS THAT AS VIRTUALLY ACCOMPLISHED ITS OBJECT?
A: The Security Council
B: The General Assembly
C: The International Court of Justice
D: The Trusteeship Council
Answer : D
Q 10 : WHICH OF THE FOLLOWING DESCRIBE CORRECTLY THE GROUP OF SEVEN COUNTRIES (G-7)?
A: They are developing countries
B: They are industrialised countries
C: They are holding Atomic Bomb technology
D: They are countries who can launch their own satellites
Answer : B
Q 11 : WHICH ONE OF THE FOLLOWING IS NOT RELATED TO DISARMAMENT?
A: SALT
B: NPT
C: CTBT
D: NATO
Answer : D
Q 12 : WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRIES IS NOT A MEMBER OF GROUP 15 DEVELOPING COUNTRIES?
A: Mexico
B: Malaysia
C: Brazil
D: Bolivia
Answer : D
Q 13 : THE HEADQUARTERS OF FOOD AND AGRICULTURE ORGANISATION IS IN
A: Washington
B: Paris
C: Madrid
D: Rome
Answer : D
Q 14 : SAARC IS OBSERVING A DECADE(1991-2000) OF WHICH OF THE FOLLOWING?
A: Girl child
B: Literacy
C: Health services to rural poor
D: Shelter for all
Answer : A
Q 15 : WHEN WAS THE SOUTH ASIAN ASSOCIATION FOR REGIONAL CO-OPERATION (SAARC) FORMED?
A: 1985
B: 1982
C: 1986
D: 1987
Answer : A
Q 16 : THE FIVE PERMANENT MEMBERS OF UN SECURITY COUNCIL ARE
A: Japan, West Germany, USSR, UK and USA
B: Canada, China, France, USSR and USA
C: Germany, China, USSR, UK and USA
D: China, France, USSR, UK and USA
Answer : D
Q 17 : HOW MANY FORMER REPUBLICS OF USSR HAVE BECOME MEMBERS OF THE COMMONWEALTH OF INDEPENDENT STATES?
A: 11
B: 10
C: 12
D: 9
Answer : A
Q 18 : WHO WAS THE FIRST INDIAN TO BE PRESIDENT OF UN GENERAL ASSEMBLY?
A: Mrs. Vijay Lakshmi Pandit
B: Ramesh Bhandari
C: Natwar Singh
D: Krishna Menon
Answer : A
Q 19 : THE INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS CONVENTION ADOPTED BY THE UNITED NATIONS IN 1990 RELATES TO
A: disabled
B: stateless persons
C: migrant workers
D: children
Answer : D
Q 20 : WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRIES IS NOT A MEMBER OF G-15?
A: Jamaica
B: Indonesia
C: Colombia
D: Peru
Answer : C

Related Posts