Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

Answer Key UPSC Prelims Exam (IAS) - 07 August 2016

Answer Key of UPSC Civil Services Exam 2016



1.  Regarding Atal Pension Yojana, which of the following statements is/are correct?
1.       It is a minimum guaranteed pension scheme mainly targeted at unorganized sector workers.
2.      Only one member of family con join the scheme.
3.      Same amount of pension is guaranteed for the spouse for life after the subscriber’s death.
Select the correct answers using the code given below.
A.     1 only
B.     2 and 3 only
C.     1 and 3 only
D.    1, 2 and 3
Answer: C. 1 and 3 only

2.  The term Regional Comprehensive economic Partnership often appears in the news in the context of the affairs of a group of countries known as?
A.     G20
B.     ASEAN
C.     SCO
D.    SAARC
Answer: B ASEAN

3.  On which of the following can you find the bureau of energy efficiency star label?
1.       Ceiling fan
2.      Electric Geysers
3.      Tubular fluorescent lamps
Select the correct answer using the code given below.
A.     1 and 2 only
B.     3 only
C.     2 and 3 only
D.    1, 2 and 3
Answer: D. 1, 2 and 3

4. India is an important member of the International thermonuclear experimental reactor. If this experiment succeeds, what is the immediate advantage for India?
A.     It can use thorium in place of uranium for power generation
B.     It can attain a global role in satellite navigation.
C.     It can drastically improve the efficiency of its fission reactors in power generation.
D.    It can build fusion reactors for power generation
Answer: C. It can drastically improve the efficiency of its fission reactors in power generation.


5. In the context of the history of India consider the following pairs.
1.       Eripatti : Land, revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank
2.      Taniturs: Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins
3.      Ghatikas: Colleges generally attached to the temples
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
A.     1 and 2
B.     3 only
C.     2 and 3
D.    1 and 3
Answer: D. 1 and 3

6. Consider the following statements
1. The international Solar Alliance was launched at the United Nations Climate Change Conference in 2015
2. The Alliance includes all the member countries of the United Nations
Which of the statements given above is/are correct
A.     1 only
B.     2 only
C.     Both 1 and 2
D.    Neither 1 nor 2
Answer: A 1 only

7. European stability Mechanism sometimes seen in the news is an
A.     agency created by EU to deal with the impact of millions of refugees arriving from Middle East
B.     agency of European Union that provides financial assistance to Euro Zone countries
C.     agency of European Union to deal with all the bilateral and multilateral agreement on trade
D.    agency of European Union to deal with the conflict arising among the members country
Answer: B. Agency of EU that provides financial assistance to Euro Zone countries

8. Which of the following is/are the advantage/advantages of practising drip irrigation
1.       Reduction in weed
2.      Reduction in soil salinity
3.      Reduction in soil erosion
Select the correct answer using the code given below.
A.     1 and 2 only
B.     3 only
C.     1 and 3 only
D.    None of the above
Answer:  C. 1 and 3 only

9. Regarding DigiLocker sometimes seen in the news which of the following statements is/are correct?
1.       It is a digital locker system offered by the government under digital India program
2.      It allows you to access your e-documents irrespective of your physical location
Select the correct answer using the code given below.
A.     1 only
B.     2 only
C.     Both 1 and 2
D.    Neither 1 nor 2
Answer: C. Both 1 and 2

10. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?
A.     Cauvery and Tungabhadra
B.     Godavari and Krishna
C.     Mahanadi and Son
D.    Narmada and Tapi
Answer: B. Godavari and Krishna


Related Posts