IAS Prelims Exam 2016 Solution / Answer Key

Answers of UPSC 2016 Prelims Exam All Sets (A B C D)

30. With reference to LiFi recently in the news, which of the following statements is/are correct?
1. It uses light as the medium for high­ speed data transmission.
2. It is a wireless technology and is several times faster than ‘WiFi’.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c) Both 1 and 2

31. The term ‘Intended Nationally Determined Contributions’ is sometimes seen in the news in the context of
(a) pledges made by the European countries to rehabilitate refugees from the war­ affected Middle East
(b) plan of action outlined by the countries of the world to combat climate change
(c) capital contributed by the member countries in the establishment of Asian Infrastructure Investment Bank
(d) plan of action outlined by the countries of the world regarding Sustainable Development Goals
Answer. (b) plan of action outlined by the countries of the world to combat climate change

32. Which one of the following is a purpose of `UDAY’, a scheme of the overnment?
(a) Providing technical and financial assistance to start­up entre¬preneurs in the field of renewable sources of energy
(b) Providing electricity to every gthousehold in the country by 201
(c) Replacing the coal­based power plants with natural gas, nuclear, solar, wind and tidal power plants over a period of time
(d) Providing for financial turnaround and revival of power distribution companies
Answer. (d) Providing for financial turnaround and revival of power distribution companies

33. With reference to `IFC Masala Bonds’, sometimes seen in the news, which of the statements given below is/are correct?
1. The International Finance Corporation, which offers these bonds, is an arm of the World Bank.
2. They are the rupee­denominated bonds and are a source of debt financing for the public and private sector.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c) Both 1 and 2

34. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of ijayanagar, consider the following statements :
1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.
2. Private owners of workshops paid an industries tax.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c) Both 1 and 2

35. Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?
(a) Swapnavasavadatta
(b) Malavikagnirnitra
(c) Meghadoota
(d) Ratnavali
Answer. (b) Malavikagnirnitra


36. In the context of which of the following do you sometimes find the terms `amber box, blue box and green box’ in the news?
(a) WTO affairs
(b) SAARC affairs
(c) UNFCCC affairs
(d) India­EU negotiations on FTA
Answer. (a) WTO affairs

37. Which of the following is/are included in the capital budget of the Government of India?
1. Expenditure on acquisition of assets like roads, buildings, machinery, etc.
2. Loans received from foreign governments
3. Loans and advances granted to the States and Union Territories
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (d) 1, 2 and 3

38. What is/are the importance/importance of the ‘United Nations Convention to Combat Desertification’?
1. It aims to promote effective action through innovative national programmes and supportive inter­national partnerships.
2. It has a special/particular focus on South Asia and North Africa regions, and its Secretariat facilitates the allocation of major portion of financial resources to these regions.
3. It is committed to bottom­ up approach, encouraging the participation of local people in combating the desertification.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (c) 1 and 3 only

39. Recently, which one of the following currencies has been proposed to be added to the basket of IMF’s SDR?
(a) Rouble
(b) Rand
(c) Indian Rupee
(d) Renminbi
Answer. (d) Renminbi

Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owes any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...