Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Civil Services Exam-2016 Paper-2 Answer Key

Civil Services 2016 Paper 2 Answer Key


Directions for the following 6 (six) items:
Read the following two passages and answer the items that follow each passage. Your answers to these items should be based on the passages only.
Passage­1
Accountability, or the lack of it, in governance generally, and civil services, in particular, is a major factor underlying the deficiencies in governance and public administration. Designing an effective framework for accountability has been a key element of the reform agenda. A fundamental issue is whether civil services should be accountable to the political executive of the day or to society at large. In other words, how should internal and external accountability be reconciled? Internal accountability is sought to be achieved by internal performance monitoring, official supervision by bodies like the —Central­ Vigilance Commission­and­ Comptroller and Auditor—General, and judicial review of executive decisions. Articles 311 and 312 of the Indian Constitution provide job security and safeguards to the civil services, especially the All India Services. The framers of the Constitution had envisaged that provision of these safeguards would result in a civil service that is not totally subservient to the political executive but will have the strength to function in larger public interest. The need to balance internal and external accountability is thus built into the Constitution. The issueis where to draw the line. Over the years, the emphasis seems to have tilted in favour of greater internal accountability of the civil services to the political leaders of the day who in turn are expected to be externally accountable to the society at large through the election process. This system for seeking accountability to Society has not worked out, and has led to several adverse consequences for governance.
Some special measures can be considered for improving accountability in civil services. Provisions of articles 311 and 312 should be reviewed and laws and regulations framed to ensure external accountability of civil services. The proposed Civil Services Bill seeks to address some of these requirements. The respective roles of professional civil services and the political executive should he defined so that professional managerial functions and management of civil services are depoliticized. For this purpose, effective statutory civil service boards should be created at the centre and in the states. Decentralization and devolution of authority to bring government and decision making closer to the people also helps to enhance accountability.


1. According to the passage, which of the following factor/factors led to the adverse consequences for governance/public administration?
1. Inability of civil services to strike a balance between internal and external accountabilities
2. Lack of sufficient professional training to the officers of All India Services
3. Lack of proper service benefits in civil services
4. Lack of Constitutional provisions to define the respective roles of professional civil services vis­a­vis political executive in this context
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 2, 3 and 4
Answer. (c) 1 and 4 only

2. With reference to the passage, the following assumptions have been made :
1. Political executive is an obstacle to the accountability of the civil services to the society
2. In the present framework of Indian polity, the political executive is no longer accountable to the society
Which of these assumptions is/are valid?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c) Both 1 and 2

3. Which one of the following is the essential message implied by this passage?
(a) Civil services are not accountable to the society they are serving
(b) Educated and enlightened persons are not taking up political leadership
(c) The framers of the Constitution did not envisage the problems being encountered by the civil services
(d) There is a need and scope for reforms to improve the accountability of civil services
Answer. (d) There is a need and scope for reforms to improve the accountability of civil services

4. According to the passage, which one of the following is not a means of enhancing internal accountability of civil services?
(a) Better job security and safeguards
(b) Supervision by Central Vigilance Commission
(c) Judicial review of executive decisions
(d) Seeking accountability through enhanced participation by people in decision making process
Answer.(d) Seeking accountability through enhanced participation by people in decision making process


Passage­2
In general, religious traditions stress our duty to god, or to some universal ethical principle. Our duties to one another derive from these. The religious concept of rights is primarily derived from our relationship to this divinity or principle and the implication it has on our other relationships. This correspondence between rights and duties is critical to any further understanding of justice. But, for justice to be practiced; rights and duties cannot remain formal abstraction. They must be grounded in a community (common unity) bound together by a sense of common union (communion). Even as a personal virtue, this solidarity is essential to the practice and understanding of justice.

5. With reference to the passage, the following assumptions have been made :
1. Human relationships are derived from their religious traditions
2. Human beings can be duty bound only if they believe in god
3. Religious traditions are essential to practice and understand justice
Which of these assumption(s) is/are valid?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (a) 1 only

6. Which one of the following is the crux of this passage?
(a) Our duties to one another derive from our religious traditions
(b) Having relationship to the divine principle is a great virtue
(c) Balance between rights and duties is crucial to the delivery of justice in a society
(d) Religious concept of rights is primarily derived from our relationship to god
Answer. (c) Balance between rights and duties is crucial to the delivery of justice in a society

7. A ate grapes and pineapple; B ate grapes and oranges; C ate oranges, pineapple and apple; D ate grapes, apple and pineapple. After taking fruits, B and C fell sick. In the light of the above facts, it can be said that the cause of sickness was:
(a) Apple
(b) Pineapple
(c) Grapes
(d) Oranges
Answer.(d) Oranges

8. Consider the following statements.
1. The rate of population growth is increasing in the country
2. The death rate is declining faster in the country compared to birth rate
3. The birth rate is declining faster in the country compared to death rate
4. Rural­urban migration is taking place regularly in the country
Which one of the following conclusions may be true in the light of the above facts?
(a) The rate of population growth is increasing due to rural­urban migration
(b) The rate of population growth is increasing due to decline in death rate only
(c) The rate of population growth is increasing due to increase in birth rate only
(d) The rate of population growth is increasing due to faster decline in death rate than in birth rate
Answer.(d) The rate of population growth is increasing due to faster decline in death rate than in birth rate

9. A person X was driving in a place where all roads ran either north­south or eastwest, forming a grid. Roads are at a distance of 1 km from each other in a parallel. He started at the intersection of two roads, drove 3 km north, 3 km west and 4 km south. Which further route could bring him back to his starting point, if the same route is not repeated?
(a) 3 km east, then 2 km south
(b) 3 km east, then 1 km north
(c) 1 km north, then 2 km west
(d) 3 km south, then 1 km north
Answer. (b) 3 km east, then 1 km north

10. Consider the following statement:
“We shall go either for a picnic or for trekking”.
Which of the following, if true, would falsify this claim?
(a) We go for a picnic but not for trekking
(b) Activities such as picnic and trekking are encouraged by the health authorities
(c) We go for trekking and not for picnic
(d) We do not go either for picnic or for trekking
Answer. (d) We do not go either for picnic or for trekking

Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owes any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box.
«Previous Next»

Related Posts