UPSC Civil Services IAS Prelims2016 Solved Question Paper

UPSC Civil Services Answer Key- Paper-1 07/08/2016


21. Recently, which of the following States has explored the possibility of constructing an artificial inland port to be connected to sea by a long navigational channel?
(a) Andhra Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Karnataka
(d) Rajasthan
Answer .(d) Rajasthan

22. With reference to the Agreement at the UNFCCC Meeting in Paris in 2015, which of the following statements is/are correct?
1. The Agreement was signed by all the member countries of the UN and it will go into effect in 2017.
2. The Agreement aims to limit the greenhouse gas emissions so that the rise in average global temperature by the end of this century does not exceed 2 °C or even 1.5 °C above pre ­industrial levels.
3. Developed countries acknowledged their historical responsibility in global warming and committed to donate $ 1000 billion a year from 2020 to help developing countries to cope with climate change.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer .(d) 1, 2 and 3

23. Consider the following statements:
1. The Sustainable Development Goals were first proposed in 1972 by a global think tank called the ‘Club of Rome’.
2. The Sustainable Development Goals have to be achieved by 2030.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c) Both 1 and 2

24. A recent movie titled The Man Who Knew Infinity is based on the biography of
(a) S. Ramanujan
(b) S. Chandrasekhar
(c) S. N. Bose
(d) C. V. Raman
Answer. (a) S. Ramanujan

25. Consider the following statements:
1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.
2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (b) 2 only

26. Which of the following statements is/are correct?
1. A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its prorogation.
2. A Bill pending in the Rajya Sabha, which has not been passed by the Lok Sabha, shall not lapse on dissolution of the Lok Sabha.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.(b) 2 only

27. Which of the following is/are the indicator/indicators used by IFPRI to compute the lobal unger Index Report?
1. Undernourishment
2. Child stunting
3. Child mortality
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 , 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Answer. (c) 1 , 2 and 3

28. There has been a persistent deficit budget year after year. Which action/actions of the following can be taken by the overnment to reduce the deficit?
1. Reducing revenue expenditure
2. Introducing new welfare schemes
3. Rationalizing subsidies
4. Reducing import duty
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. (c) 1 and 3 only

29. The establishment of ‘Payment Banks’ is being allowed in India to promote financial inclusion. Which of the following statements is/are correct in this context?
1. Mobile telephone companies and supermarket chains that are owned and controlled by residents are eligible to be promoters of Payment Banks.
2. Payment Banks can issue both credit cards and debit cards.
3. Payment Banks cannot undertake lending activities.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (b) 1 and 3 only

Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owes any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...