UPSC CSAT Preliminary Exam Answer Key 2016

UPSC IAS CSAT 2016 Answer Key


61. With reference to ‘Bitcoins’, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?
1. Bitcoins are tracked by the Central Banks of the countries.
2. Anyone with a Bitcoin address can send and receive Bitcoins from anyone else with a Bitcoin address.
3. Online payments can be sent without either side knowing the identity of the other.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (b) 2 and 3 only

62. Consider the following statements :
1. New Development Bank has been set up by APEC.
2. The headquarters of New Development Bank is in Shanghai.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (b) 2 only

63. ‘adgil Committee Report’ and ‘Kasturirangan Committee Report’, sometimes seen in the news, are related to
(a) constitutional reforms
(b) Ganga Action Plan
(c) linking of rivers
(d) protection of Western Ghats
Answer. (d) protection of Western Ghats

64. Consider the following :
1. Calcutta Unitarian Committee
2. Tabernacle of New Dispensation
3. Indian Reform Association
Keshab Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (b) 2 and 3 only

65. Which of the following is not a member of `Gulf Cooperation Council’?
(a) Iran
(b) Saudi Arabia
(c) Oman
(d) Kuwait
Answer. (a) Iran

66. What is/are the purpose/purposes of Government’s ‘Sovereign old Bond Scheme’ and ‘old Monetization Scheme’?
1. To bring the idle gold lying with Indian households into the economy
2. To promote FDI in the gold and jewellery sector
3. To reduce India’s dependence on gold imports Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (c) 1 and 3 only

67. ‘Belt and Road Initiative’ is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of
(a) African Union
(b) Brazil
(c) European Union
(d) China
Answer. (d) China

68. Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at
(a) bringing the small entrepreneurs into formal financial system
(b) providing loans to poor farmers for cultivating particular crops
(c) providing pensions to old and destitute persons
(d) funding the voluntary organizations involved in the promotion of skill development and employment generation
Answer. (a) bringing the small entrepreneurs into formal financial system

69. In which of the following regions of India are shale gas resources found?
1. Cambay Basin
2. Cauvery Basin
3. Krishna­Godavari Basin
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (d) 1, 2 and 3

70. ‘Global Financial Stability Report’ is prepared by the
(a) European Central Bank
(b) International Monetary Fund
(c) International Bank for Reconstruction and Development
(d) Organization for Economic Cooperation and Development
Answer. (b) International Monetary Fund

Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owes any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...