UPSC CSAT Prelims 2016 Paper 1 GS Answer Key

CSAT 2016 Question Paper with Answers

50. Consider the following statements :
1. The Chief Secretary in a State is appointed by the Governor of that State.
2. The Chief Secretary in a State has a fixed tenure.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (d) Neither 1 nor 2

51. With reference to ‘Financial Stability and Development Council’, consider the following statements :
1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It is headed by the Union Finance Minister.
3. It monitors macroprudential supervision of the economy.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (c) 2 and 3 only

52. With reference to ‘Agenda 21’, sometimes seen in the news, consider the following statements :
1. It is a global action plan for sustainable development
2. It originated in the World Summit on Sustainable Development held in ohannesburg in 2002.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (a) 1 only

53. Satya Shodhak Samaj organized
(a) a movement for up­liftment of tribals in Bihar
(b) a temple­entry movement in Gujarat
(c) an anti­caste movement in Maharashtra
(d) a peasant movement in Punjab
Answer. (c) an anti­caste movement in Maharashtra

54. Which of the following statements is/are correct?
Viruses can infect
1. bacteria
2. fungi
3. plants
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (d) 1, 2 and 3

55. The term ‘Base Erosion and Profit Shifting’ is sometimes seen in the news in the context of
(a) mining operation by multinational companies in resource ­rich but backward areas
(b) curbing of the tax evasion by multinational companies
(c) exploitation of genetic resources of a country by multinational companies
(d) lack of consideration of environmental costs in the planning and implementation of developmental projects
Answer.(b) curbing of the tax evasion by multinational companies

56. Recently, India’s first ‘National Investment and Manufacturing one’ was proposed to be set up in
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
Answer. (a) Andhra Pradesh

57. What is/are the purpose/purposes of `District Mineral Foundations’ in India?
1. Promoting mineral exploration activities in mineral ­rich districts
2. Protecting the interests of the persons affected by mining operations
3. Authorizing State Governments to issue licenses for mineral exploration
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (b) 2 only

58. `SWAYAM’, an initiative of the overnment of India, aims at
(a) promoting the Self Help Groups in rural areas
(b) providing financial and technical assistance to young start­up entrepreneurs
(c) promoting the education and health of adolescent girls
(d) providing affordable and quality education to the citizens for free
Answer. (d) providing affordable and quality education to the citizens for free

59. The MontagueChelmsford Proposals were related to
(a) social reforms
(b) educational reforms
(c) reforms in police administration
(d) constitutional reforms
Answer. (d) constitutional reforms

60. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?
1. Both were built in the same period.
2. Both belong to the same religious denomination.
3. Both have rock­cut monuments.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the statements given above is correct
Answer: (b) 3 only

Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owes any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...