Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC IAS Prelims 2016 Answer Key All Set Download

UPSC IAS 2016 Answer Key


11.In the cities of our country which among the following atmospheric gases are normally considered in calculating the value of air quality index
1.       Carbon dioxide
2.      Carbon monoxide
3.      Nitrogen dioxide
4.      Sulphur Dioxide
5.     Methane
Select the correct answer using the code given below
A.     1, 2 and 3 only
B.     2, 3 and 4 only
C.     1, 4 and 5 only
D.    1, 2, 3, 4 and 5
 Answer: B.     2, 3 and 4 only 

12.With reference to Astrosat, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct
1.       Other than USA and Russia India is the only country to have launched a similar observatory into space
2.      Astrosat is a 2000 kg satellite placed in in an orbit at 1650 km above the surface of the earth
Select the correct answer using the code given below
A.     1 only
B.     2 only
C.     Both 1 and 2
D.    Neither 1 nor 2
 Answer: D.    Neither 1 nor 2

13.With reference to the economic history of mediaeval India the term Araghatta refers to
A.     Bonded labour
B.     land grants Made to military officers
C.     water wheel used in the irrigation of land
D.    wasteland converted to cultivated land
 Answer: C.     water wheel used in the irrigation of land

14.With reference to the cultural history of India the memorizing Chronicles, dynastic histories and epic tales was the profession of who of the following
A.     Sharmana
B.     Parivraajaka
C.     Agrahaarika
D.    Maagadha
 Answer: 

15.Recently for the first time in the country, which of the following states has declared a particular butterfly as state butterfly
A.     Arunachal Pradesh
B.     Himanchal Predesh
C.     Karnataka
D.    Maharastra
Answer: D.    Maharastra

16.Consider the following statements
The Mangalyaan launched by ISRO
1.       is also called the Mars Orbiter Mission
2.      made India second country to have a spacecraft orbit the mass of the USA
3.      made India the only country to be successful in making its spacecraft orbit the Mars in his very first time
which of the following statements given below is/are collect
A.     1 only
B.     2 and 3 only
C.     1 and 3 only
D.    1, 2 and 3 only
 Answer: D.    1, 2 and 3 only

17.What was the main reason for the split of Indian National Congress at Surat in 1907
A.     Introduction of communism into Indian politics by Lord Minto
B.     Extremists lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government
C.     foundation of Muslim League
D.    Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President of the Indian National Congress
 Answer: B.     Extremists lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government

18.The plan of Sir Stanford Cripps envisaged that  after the second world war
A.     India should be granted complete independence
B.     India should be partitioned into two before granting independence
C.     India should be made the Republic with the condition that she will join the Commonwealth
D.    India should be given Dominion status
 Answer: D.    India should be given Dominion status

19. Consider the following pairs
1.       Bodhgaya – Baghelkhand
2.      Khajuraho – Bundelkhand
3.      Shirdi – Vidarbha
4.      Nasik (Nashik) – Malwa
5.      Tirupati – Rayalaseema
Which of the pairs given above are correctly matched?
A.     1, 2 and 4
B.     2, 3, 4 and 5
C.     2 and 5
D.    1, 3, 4 and 5
 Answer:C.     2 and 5

20.The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State list in the national interest if a resolution to that effect is passed by the
A.     Lok Sabha by simple majority of its total membership
B.     Lok Sabha by majority of not less than two thirds of its total membership
C.     Rajya Sabha by a simple majority of its total membership
D.    Rajya Sabha by  a majority of not less than 2 third of its members present and voting
Answer: D.    Rajya Sabha by  a majority of not less than 2 third of its members present and voting


Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owes any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box.


Related Posts