UPSC IAS Prelims CSAT Paper 1 2016 Solved (Answers)

UPSC CSAT-2016 Answer Key


40. With reference to the International Monetary and Financial Cornmittee IMFC, consider the following statements :
1. IMFC discusses matters of concern affecting the global economy, and advises the International Monetary Fund (IMF) on the direction of its work.
2. The World Bank participates as observer in IMFC’s meetings.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c) Both 1 and 2

41. Rashtriya arima Abhiyaan’ is a national campaign to
(a) rehabilitate the homeless and destitute persons and provide them with suitable sources of livelihood
(b) release the sex workers from their practice and provide them with alternative sources of livelihood
(c) eradicate the practice of manual scavenging and rehabilitate the manual scavengers
(d) release the bonded labourers from their bondage and rehabilitate them
Answer. c
42. With reference to the cultural history of medieval India, consider the following statements :
1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were monotheistic and condemned idolatry.
2. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c) Both 1 and 2

43. Which of the following best describes the term ‘import cover’, sometimes seen in the news?
(a) It is the ratio of value of imports to the Gross Domestic Product of a country
(b) It is the total value of imports of a country in a year
(c) It is the ratio between the value of exports and that of imports between two countries
(d) It is the number of months of imports that could be paid for by a country’s international reserves
Answer. (d) It is the number of months of imports that could be paid for by a country’s international reserves

44. Consider the following pairs : Community sometimes In the affairs of mentioned in the news
1. Kurd : Bangladesh
2. Madhesi : Nepal
3. Rohingya : Myanmar
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Answer. (c) 2 and 3

45. With reference to ‘Organization for the Prohibition of Chemical Weapons OPCW’, consider the following statements :
1. It is an organization of European Union in working relation with NATO and WHO.
2. It monitors chemical industry to prevent new weapons from emerging.
3. It provides assistance and protection to States (Parties) against chemical weapons threats.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (b) 2 and 3 only

46. With reference to ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’, consider the following statements:
1. Under this scheme, farmers will have to pay a uniform premium of two percent for any crop they cultivate in any season of the year.
2. This scheme covers post­harvest losses arising out of cyclones and unseasonal rains.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (b) 2 only

47. In which of the following regions of India are you most likely to come across the `Great Indian hornbill’ in its natural habitat?
(a) Sand deserts of northwest India
(b) Higher Himalayas of ammu and Kashmir
(c) Salt marshes of western Gujarat
(d) Western Ghats
Answer. (d) Western Ghats

48. Which of the following are the key features of ’National anga River Basin Authority NRBA?
1. River basin is the unit of planning and management.
2. It spearheads the river conservation efforts at the national level.
3. One of the Chief Ministers of the States through which the Ganga flows becomes the Chairman of NGRBA on rotation basis.
Select the correct answer using the code given Below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (a) 1 and 2 only

49. Why does the overnment of India promote the use of Neemcoated Urea’ in agriculture?
(a) Release of Neem oil in the soil increases nitrogen fixation by the soil microorganisms
(b) Neem coating slows down the rate of dissolution of urea in the soil
(c) Nitrous oxide, which is a greenhouse gas, is not at all released into atmosphere by crop fields
(d) It is a combination of a weedicide and a fertilizer for particular crops
Answer. (a) Release of Neem oil in the soil increases nitrogen fixation by the soil microorganisms

Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owes any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...