Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Prelims 2016 paper-2 Solution/ Answer Key

UPSC CSAT 2016 Paper-2 Answer Key

11. There were 50 faculty member comprising 30 males and the rest females. No male faculty member knew music, but many of the female faculty members did. The Head of the institution invited six faculty members to a tea party by draw of lots. At the party it was discovered that no members knew music. The conclusion is that:
(a) the party comprised male faculty members only
(b) the party comprised only those female faculty members who could not give renderings in music
(c) the party comprised both male and female faculty members
(d) nothing can be said about the gender composition of the party
Answer (d) nothing can be said about the gender composition of the party

12. Five people A, B, C, D and E are seated about a round table. Every chair is spaced equidistant from adjacent chairs.
(i) C is seated next to A
(ii) A is seated two seats from D
(iii) B is not seated next to A
On the basis of above information, which of the following must be true?
1. D is seated next to B
2. E is seated next to A
3. D and C are separated by two seats
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) Neither 1 nor 2 nor 3
Answer (b) 1 and 2 only
13. There are five hobby clubs in a college —photography, yachting, chess, electronics and gardening. The gardening group meets every second day, the electronics group meets every third day, the chess group meets every fourth day, the yachting group meets every fifth day and the photography group meets every sixth day. How many times do all the five groups meet on the same day within 180 days?
(a) 5
(b) 18
(c) 10
(d) 3
Answer. (d) 3

14. There are some nectar­ filled flowers on a tree and some bees are hovering on it. If one bee lands on each flower, one bee will be left out. If two bees land on each flower, one flower will be left out. The number of flowers and bees respectively are:
(a) 2 and 4
(b) 3 and 2
(c) 3 and 4
(d) 4 and 3
Answer. (c) 3 and 4

Directions for the following 5 (five) items: Consider the following information and answer the five items that follow:
There are five persons in a group — P, Q, R, S and T. The group has one doctor, one lawyer and one artist. P and S are unmarried students. T is a man married to one of the group members. Q is the brother of P and is neither doctor nor artist. R is not doctor.
15. Who is the doctor?
(a) T
(b) P
(c) Q
(d) R
Answer. (a) T

16. Who is the artist?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) T
Answer.(c) R

17. Who is the spouse of R?
(a) P
(b) T
(c) Q
(d) S
Answer. (b) T
18. Who is the lawyer?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
Answer. (b) Q

19. Who of the following is definitely a man?
(a) P
(b) S
(c) Q
(d) None of the above
Answer. (c) Q

20. There is an order of 19000 quantity of a particular product from a customer. The firm produces 1000 quantity of that product per day out of which 5% are unfit for sale. In how many days will the order be completed?
(a) 18
(b) 19
(c) 20
(d) 22
Answer. (c) 20

Disclaimer: GkPlanet has taken due care in making answers. GkPlanet does not owe any responsibility for any typing errors, misprinting, variation in answers due to data insufficiency. In case you find any discrepancy in answer/s, then kindly post it in comment box.

Related Posts