Bihar PSC Prelims Answer Key Solved Paper 2017

BPSC Answer Key 2017 Download

BPSC CCE Answer Key 2017 Prelims Exam
1) Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857?
(a) Namdar Khan
(b) Babu Kunwar Singh
(c) Birsa Munda
(d) Shankar Shah
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b
2) Birsa was captured, while asleep, on:
(a) 1 February, 1900
(b) 2 February, 1900
(c) 3 February, 1900
(d) 4 February , 1900
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

3) “The Muslims, if contented and satisfied, would become the greatest bulwark of British power in India”. Who wrote it?
(a) Herbert Risley
(b) Lord Lytton
(c) W.W.Hunter
(d) H.N.Brailsford
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

4) “In my belief, Congress is to tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise.” Who wrote it?
(a) Lord Lytton
(b) Lord Dufferin
(c) Lord Curzon
(d) Lord Minto
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

5) Who drew Mahatma Gandhi's attention towards the exploitation of the peasants by the European Indigo planters?
(a) Baba Ram Chandra
(b) Raja Kumar Shukla
(c) Swami Sahajananda Saraswati
(d) Sri Krishna Sinha
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

6) Who was elected the first President of All India Kisan Sabha at Lucknow in 1936?
(a) N.G.Ranbga
(b) E.M.S.Namboodri pad
(c) Swami Sahajanand Saraswati
(d) Acharya Narendra Dev
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

7) Sir Michael O’Dwyer was shot dead on 13th March 1940 in London by:
(a) Madal Lal Dhingra
(b) M.P.T.Acharya
(c) V.D.Savarkar
(d) Udham Singh
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

8) Who was the Prime Minister of England when the Montague-Chelmsford Act was passed in 1919?
(a) Lloyd George
(b) George Hamilton
(c) Sir Samuel Hoare
(d) Lord Salisbury
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

9) Who left Patna College with just 20 days remaining for his examination during the Non-Cooperation Movement?
(a) Rajendra Prasad
(b) Braj Kishore
(c) Jai Prakash Naryana
(d) Sri Krishna Sinha
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

10) Who became champion of socialism and wanted to overthrow of British rule, Princely states, Landlordism and Capitalism in 1933?
(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Bhulabhai Desai
(d) Sardar Patel
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

11) Who joined Subhas Chandra Bose to found All India Forward Bloc and actively associated with the INA movement?
(a) Jai Prakash Narayan
(b) Baikunth Shukla
(c) Sheel Bhadra Yajee
(d) Ram Narain Prasad
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

12) Who is regarded as “The Mother of Indian Revolution”?
(a) Mrs.Annie Besant
(b) Snehlata Wadekar
(c) Sarojini Naidu
(d) Madam Bhikhaji Rustam Cama
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

13) Which journal was not associated with the revolutionary activities?
(a) Sandhya
(b) Yugantar
(c) Ghadr
(d) Young India
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

14) First Indian elected to the British House of Commons was Dadabhai Naoroji who contested on the ticket of ;
(a) Liberal Party
(b) Labour Party
(c) Conservative Party
(d) Communist Party
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

15) Swaraj Party was formed following the failure of:
(a) Non-Cooperation Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Rowlatt Bill Satyagraha
(d) Champaran Satyagraha
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

16) The Chittagong Armoury Raid had been planned by:
(a) Surya Sen
(b) Chandan Dutta
(c) Vidhan Ghosh
(d)Jatin Das
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

17) The Cabinet Mission came to India in:
(a) February 1942
(b) March 1942
(c) April 1942
(d) May 1942
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

18) A pleader of Bihar who left his lucrative practice during Non-Cooperation Movement was:
(a) Jai Prakash Narayan
(b) Rajendra Prasad
(c) Sahajanand Saraswati
(d) Raj Kumar Shukla
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

19) The precursor of Indian National Congress was:
(a) British Indian Association
(b) Indian Association
(c) The Indian National Union
(d) Indian League
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

20) Who organised the “Khudai Khidmatgar” in 1929?
(a) Abdul Gaffar Khan
(b) Ali Brothers
(c) Ansari Brothers
(d) Maulana Abul Kalam Azad
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

21) A, B, C, Invested 20 lac rupees in a business in the ratio 7 : 2 : 1. The total profit is 18%. A has to pay 30% tax and B hast to pay 20% tax. What percent of net profit of A is more than the net profit of B?
(a) 118.8%
(b) 180.0%
(c) 306.25%
(d) 304.5%
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: C

22) If SURGICAL –STRIKE is coded as 13979313-129925, then METRO-TRAIN is coded as
(a) 15295-29195
(b) 45296-29195
(c) 45295-29194
(d) 15296-29195
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

23) x is a consecutive whole number and the first four values of expression x3 + 3y -3 are 7, 20, 45, 88, then the fifth value is
(a) 137
(b) 155
(c) 158
(d) 143
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

24) In the series of numbers and alphabets A26H, C24F, G20B, the next term is
(a) M13D
(b) O11C
(c) M12B
(d) M14E
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

25) The dearness-allowance of a person with basic salary Rs.7700 is increased to 132% form 125% and the tax deduction on both is increased to 22% from 20%. He got salary increased by
(a) Rs.74.00
(b) Rs.77.00
(c) Rs.385.00
(d) Rs.369.00
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

26) Inspect the following figure and find the region which represents the government employee who live in own house and compulsorily graduate.
 
(a) EGHD
(b) BED
(c) BHG
(d) HGI
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

27) If sign +, represents multiplication, x addition, – division, ÷ difference > equal and = represents greater than, then which of the following relation is true?
(a) 12 – 2 + 3 ÷ 8 x 1 > 12
(b) 11 x 2 ÷ 4 – 2 + 1 = 11
(c) 7 ÷ 2 x 5 – 5 + 2 = 7
(d) 5 x 6 – 3 ÷ 3 + 1 > 4
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

28) How many times the digit 9 occurs in the numbers from 100 to 999.
(a) 280
(b) 218
(c) 229
(d) 228
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

29) In the following pie-chart, the various expenditures of an industry are presented. Total expenditure on raw material is Rs.30 lac. If labour expenditure is increased by 5%. How much expenditure on other expenses be reduced to maintain the profit?
 
(a) 5.9%
(b) 12.86%
(c) 6.43%
(d) 6.21%
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

30) In the bottom of a water tank, there are two drains A and B. If only A is open, it takes 30 minutes to empty a full tank and if only B is open, it takes 20 minutes. If for 10 minutes both drains are open, then B is closed, how much time it takes to empty a full tank?
(a) 18 minutes
(b) 15 minutes
(c) 17 minutes
(d) 20 minutes
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

31) Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Vitamin B1 – Oranges
(b) Vitamin D – Cod-liver oil
(c) Vitamin E – Wheat germ oil
(d) Vitamin K – Alfalfa
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

32) Teflon is a polymer of which of the following monomers?
(a) Tetrafluoroethylene
(b) Vinyl chloride
(c) Chloroprene
(d) Acetylene dichloride
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

33) Which of the following is responsible for controlling hereditary characters of the living cells?
(a) Enzyme
(b) Hormone
(c) RNA
(d) DNA
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

34) Which of the following vitamins is known as ergocalciferol?
(a) Vitamin D2
(b) Vitamin D3
(c) Vitamin B12
(d) Vitamin B6
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

35) Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Retinol – Xerophthalmia
(b) Tocopherol – Beriberi
(c) Cyanocobalamin – Anaemia
(d) Ergocalciferol – Rickets
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

36) Bakelite is formed by the condensation of
(a) Urea and formaldehyde
(b) Phenol and formaldehyde
(c) Phenol and acetaldehyde
(d) Melamine and formaldehyde
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

37) Which one of the following is an antibiotic drug?
(a) Quinine
(b) Sulphaguanidine
(c) Chloramphenicol
(d) Aspirin
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

38) Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
[Substances]
Aspartame
Freon
Neoprene
Benadryl
List-II
[Applications]
1.Synthetic rubber
Anti-histamine
3.Artificial Sweetener
Refrigerant
Codes :
a b c d
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 2 4
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

39) Insulin is
(a) Fat
(b) Vitamin
(c) Carbohydrate
(d) Protein
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

40) The gas used in the manufacture of Vanaspati Ghee from Vanaspati Oil is
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

41) LPG used as domestic fuel chiefly contains
(a) Methane
(b) Propane
(c) Ethylene
(d) Butane
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

42) Soap removes grease by
(a) Coagulation
(b) Adsorption
(c) Emulsification
(d) Osmosis
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

43) Which of the following hormones play a role in release of milk from mammary glands?
(a) Adrenaline
(b) Thyroxine
(c) Progesterone
(d) Oxytocin
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

44) Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
Skin Cancer
Noise Pollution
Global warming
d.Ozone Hole
List-II
Chlorofluorocarbons
2.Ultraviolet light
3.Decibel
4.Carbon dioxide
Codes
a b c d
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 4 3 2 1
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

45) In human body, Vitamin A is stored in
(a) Liver
(b) Skin
(c) Lung
(d) Kidney
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

46) Which of the following vitamins is used as an antidote to anticoagulant poisons?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin D
(c) Vitamin E
(d) Vitamin K
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

47) Iodised salt contains
(a) Free iodine
(b) Calcium iodide
(c) Magnesium iodide
(d) Potassium iodide
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

48) Which of the following is present in maximum in acid rain?
(a) HCl
(b) HNO3
(c) H2SO4
(d) H2CO3
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

49) ‘God Particle’ is
(a) Neutrino
(b) Higgs Boson
(c) Meson
(d) Positron
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

50) Which of the following radio isotopes is used in the treatment of blood cancer [leukemia]?
(a) Iodine – 131
(b) Sodium-24
(c) Phosphorus-32
(d) Cobalt-60
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Other Useful Websites