Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

ANSWER KEY: BPSC Prelims Exam 2017

Bihar PSC 2017 Answer Key

51) The elected US President Donald Trump was the Presidential Nominee of the
(a) Democratic Party
(b) Republican Party
(c) Libertarian Party
(d) Green Party
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b


52) The Iran-Pakistan Gas pipeline is also called as
(a) Friendship pipeline
(b) Future pipeline
(c) Peace pipeline
(d) Unity pipeline
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

53) What is the India’s rank in the 2016 Sustainable Development Goal Index?
(a) 110th
(b)  88th
(c) 63rd
(d) 129th  
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

54) The United Nations Framework Convention on Climate Change deals with
(a) reduction in fossil fuel usage
(b) CO2 emissions mitigation
(c) reduction in Uranium production
(d) Greenhouse gases emissions mitigation
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

55) The 2016 Nobel Prize in Literature was won by
(a) Alice Munro
(b) Svetlana Alexievich
(c) Bob Dylan
(d) Angus Deaton
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

56) Which country has the largest reserves of oil?
(a) United States
(b) China
(c) Russia
(d)  Venezuela
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

57) Who is the new Secretary General of the United Nations?
(a) Matthew Rycroft
(b) Anibal Cavaco Silva
(c) Antonio Guterres
(d) Vitaly Churkin
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

58) Which of the following countries has recently joined the Hague Code of Conduct [HCoC] , a global initiative to prevent ballistic missile proliferation?
(a) Palestine
(b) Israel
(c) India
(d) Iran
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

59) Which State has been declared India’s first ‘Open Defecation Free State’?
(a) Bihar
(b) Assam
(c) Himachal Pradesh
(d) Sikkim
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

60) Which of the following is the newest member of the Eurozone?
(a) Lithuania
(b) Croatia
(c) Bulgaria
(d) Cyprus
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

61) The head of state of the United Kingdom is
(a) Queen Elizabeth I
(b) Queen Elizabeth II
(c) Queen Elizabeth III
(d) Queen Elizabeth IV
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

62) India’s first and Asia’s longest cycle highway has been opened in which State of India?
(a) Uttar Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Bihar
(d) Assam
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

63) India’s first textile university will be set up in which of the following states ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) Odisha
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

64) What is the fiscal deficit target of India for the financial year 2016-17?
(a) 3.9% of GDP
(b) 3.5% of GDP
(c) 4.9% of GDP
(d) 4.5% of GDP
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

65) The 2016 joint military exercise  “Maitree” has been conducted between India and which of the following countries?
(a) Indonesia
(b) Thailand
(c) Malaysia
(d) Maldives
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

66) The nation-wise breastfeeding programme “MAA” has been launched by which Union Ministry?
(a) Ministry of Tribal Affairs
(b) Ministry of Health and Family Welfare
(c) Ministry of Women and Child Development
(d) Ministry of AYUSH
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

67) Which of the following is a bond through which Indian entities can raise money from foreign markets in rupees, and not in foreign currency?
(a) Corporate Bonds
(b) Masala Bonds
(c) Municipal Bonds
(d) Zero-coupon Bonds
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

68) Which train safety system has recently been launched by the Indian Railways to avoid train accidents?
(a) Tri-Safety
(b) Tri-Netra
(c) Tri-Network
(d) Tri-Veil
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

69) Which committee has been constituted by the Government of India to boost cashless transaction?
(a) Nachiket More Committee
(b) Shanta Kumar Committee
(c) H.R.Khan Committee
(d) Neeraj Kumar Gupta Committee
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

70) Which country has won the 2016 Davis Cup Tennis Tournament?
(a) Argentina
(b) Switzerland
(c) Serbia
(d) Croatia
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

71) India’s first Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) laboratory will be set up in which State?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

72) In Rio Olympics 2016 which country finished at the top of the table with gold medals?
(a) United States
(b) China
(c) Great Britain
(d) Russia
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

73) The FIFA World Cup 2022 will be held in
(a) Argentina
(b) Germany
(c) Qatar
(d) Russia
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

74) As per Census 2011, what is the rank of Bihar State in terms of population in the country?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

75) Which country has won the 2016 Kabaddi World Cup?
(a) Srilanka
(b) Iran
(c) India
(d) China
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

76) Which country’s women Badminton team has won the 2016 Uber Cup Tournament?
(a) Thailand
(b) India
(c) South Korea
(d) China
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

77) Who has been conferred with the 2015 Jnanpith Award?
(a) Pannalal Patel
(b) Umashankar Joshi
(c) Raghuveer Chaudhari
(d) Rama Jain
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

78) The book ‘Six Machine: I Don’t Like Cricket …. I Love It “ is the autobiography of which cricketer?
(a) Yuvraj Singh
(b) Chris Gayle
(c) Virendra Sehwag
(d) AB de Villiers
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

79) Who is the first Indian to win two Paralympic Gold Medals?
(a) Devendra Jhajharia
(b) Deepa Malik
(c) Mariyappan Thangavelu
(d) Varun Singh Bhati
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

80) What was the theme of the 2016 Rio Olympics ?
(a) Peace for inner soul
(b) World peace and Environment
(c) Nothing can be achieved without peace
(d) Live sports , live freedom
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

81) Which among the following Harappan site terracotta of ‘plough’ was found?
(a) Dholavira
(b) Banawali
(c) Kalibangan
(d) Lothal
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

82) Kalinga’s King Kharvel was associated with:
(a) Mahameghvahana dynasty
(b) Chedi dynasty
(c) Satvahana dynasty
(d) Rath-Bhojak dynasty
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

83) Chinese traveler ‘Sungyun’ was came to India in:
(a)  515 A.D to 520 AD
(b) 525 AD to 529AD
(c) 545AD to 552 AD
(d) 592 AD to 597AD
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

84) Which type of land was called ‘Aprahat’?
(a) Without cultivated forest land
(b) Irrigated land
(c) Dense forest land
(d) Cultivated land
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: e

85) Which among the following state ‘Odantipur’ Education Centre was situated?
(a) Bengal
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) TamilNadu
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

86) ‘Diwan-E-Arj’ department was associated with :
(a) Royal Correspondence
(b) Foreign
(c) defence
(d) finance
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

87) Who was the founder of Bahamani Kingdom?
(a) Alauddin Hasan
(b) Feroz Shah
(c) Mahmud Gaonwa
(d) Asaf Khan
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

88) Which among the following King’s reign Persian traveller ‘Abdurrajjak’ came to India?
(a) Dev Rai I
(b) Krishna Dev Rai I
(c) Dev Rai II
(d) Krishna Rai II
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

89) ‘Jaswant and Dasawan’ famous painters were courtier of Mughal emperor:
(a) Akbar
(b) Jehangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

90) Akhil Bhartiya Kisan Congress was founded in :
(a) 1936 AD
(b) 1939 AD
(c) 1942 AD
(d) 1945 AD
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

91) Which among the following year ‘Santhal revolt’ was occurred?
(a) 1831 – 32 AD
(b) 1844 – 46 AD
(c)  1851 – 52 AD
(d) 1855 – 56 AD
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

92) Which among the following year Surendra Nath Banerjee was eliminated from Indian Civil Services?
(a) 1874 AD
(b) 1877 AD
(c) 1885 AD
(d) 1892 AD
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

93) Who is known as father of Dyarchy?
(a) Lord Clive
(b) Hector Munaro
(c) Lord Macaulay
(d) Sir Leonil Cartis
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: d

94) Which among the following viceroy period the title of ‘Rai Bahadur’ and ‘Khan Bahadur’ were began to conferred to Indian?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Lytton
(c) Lord Meyo
(d) Lord Dufferin
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: b

95) Who was the founder of Karnata dynasty?
(a) Nanyadev
(b) Narsimhadev
(c) Vijaydev
(d) Haridev
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

96) Who was the first Muslim Conqueror of Bihar?
(a) Malik Ibrahim
(b) Iltumish
(c) Bakhtiyar Khalji
(d) Ali Mardan Khalji
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: c

97) Who was the last King of Karnata dynasty?
(a) Harisimha
(b) Ramsimha
(c) Matisimha
(d) Shyamsimha
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

98) The author of ‘Rajaniti Ratnakara’ is
(a) Chandesvara
(b) Vidyapati
(c) Jyotiresvara
(d) Haribrahmadeva
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

99) The author of ‘Udwant Prakash’ is
(a) Mauli Kavi
(b) Bodhraj
(c) Paramala
(d) Vidyapati
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

100) Nalanda Vihar was destroyed by :
(a) Bakhtiyar Khalji
(b) Qutubddin Aibak
(c) Muhammad Bin Tughlaq
(d) Alauddin Khalji
(e) None of the above/More than one of the above
Answer: a

Related Posts