Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

MPPSC State Service Pre Exam-2017 Answer Key Download

MPPSC Previous Years Question Papers & Answer Key 2017 pdf

MPPSC State Services Prelims Exam 2017 
Paper-2 Answer Key,Solved Paper 
Directions : Answer Question Nos.1 to 4 based on the following information.
There are two families enjoying dinner around a round table, facing its centre. The distance between any neighboring people is same. The details of the two families are as follows:
Family I     Arun          Asha       Arup        Anjali
               [Husband]    [Wife]     [Son]    [Daughter]
Family II Bhaskar      Beena      Biju        Brinda
               [Husband]    [Wife]    [Son]     [Daughter]
The above people are sitting with the following details:
– Arjun is sitting diametrically opposite to Bhaskar
– Asha is sitting diametrically opposite to Beena
– Asha is sitting at  the Eastmost position around the table
– Bhaskar is sitting just to the right of his wife
– The sons are sitting next to their fathers
– The daughters are sitting next to their mothers.
 
1) Who is sitting at the Northmost point of the table?
(a) Biju
(b) Arup
(c) Bhaskar
(d) Arun
Answer: b

2) Who is sitting to the right of Biju?
(a) Anjali
(b) Brinda
(c) Arun
(d) Bhaskar
Answer: a

3) The immediate neighbours of Bhaskar are
(a) Biju and Asha
(b) Biju and Beena
(c) Arup and Beena
(d) Biju and Brinda
Answer: b

4) Who is sitting in the exact North-East direction of Beena?
(a) Arup
(b) Biju
(c) Anjali
(d) Brinda
Answer: a

5) A circular clock has all the three hands – hour, minute and second. All the three hands coincide at 12:00 hours. What is the angle, in degrees, between the hour and second hands at 12 : 10 hours ?
(a) 25
(b) 2
(c) 5
(d) 55
Answer: c

6) Kanchan is standing at a point A and his friend , Kumar is standing at a point B, which is exactly in the East direction of Kanchan. Kanchan starts walking straight in the North direction. At the same time, Kumar also starts walking straight at double the speed of Kanchan. Both Kanchan and Kumar meet each other after Kanchan has walked 5 km. The distance between A and B is equal to
(a) 53 km
(b) 35 km
(c) 23 km
(d) 32 km
Answer: a

7) If 6 x 4 = 12, 7 x 5 = 20, 5 x 8 = 21, then 5 x 7 = ?
(a) 20
(b) 18
(c) 24
(d) 35
Answer: b

Directions : Answer Question 8 and 9, based on the following information.
Six persons [A,B,C,D,E and F] read a novel, for which there is only one copy with them. Therefore, only one person can read the novel at a time. The following are observed in the way they are reading this novel:
– Two persons have read the novel before E
– C gives the novel to the last person
– Before F reads, B and D have already finished reading the novel.
– There are three persons who have read the book between A and F.
– A does not receive the novel from D.

8) Who is the first person to read the novel?
(a) D
(b) A
(c) B
(d) F
Answer: c

9) Who is the fourth person to read the novel?
(a) D
(b) A
(c) B
(d) F
Answer: a

10) Today, age of the father is twice that of his son. Twenty years later, father will be thrice his son’s age today. What is the age of  the son today?
(a) 10 years
(b) 20 years
(c) 30 years
(d) 40 years
Answer: b
 
11) A special dice is made such that each side has one of the numbers from 1 to 6 marked on it. This dice comes to rest after being thrown. In this position, it is observed that all the numbers on the sides, other than the top and bottom of the dice, add up to a value equal to 10. The numbers on the top and bottom of the dice will be
(a) 4 and 5
(b) 4 and 6
(c) 5 and 6
(d) 2 and 6
Answer: c

12) An office has odd number of cabins. In each cabin, there are fans and bulbs fitted. The number of bulbs in each cabin is twice the number of fans in the cabin. All cabins have the same number of bulbs. The total number of bulbs and fans in all the cabins together is equal to thirty. How many cabins are there in the office?
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 9
Answer: b

13) A picture on a page was reduced on a Xerox copier to 75% of its original size and this copy was then reduced by 20%. What percentage of the size of the original picture was the final copy?
(a) 15
(b) 10
(c) 12
(d) 18
Answer: a

14) The square root of a two digit number gives a prime number. The sum of the two digits of such a number is equal to
(a) 8
(b) 13
(c) 10
(d) 15
Answer: b

15) The sum of five consecutive numbers is greater than 665 numbers in the above set of five numbers is equal to
(a) 406
(b) 404
(c) 402
(d) 400
Answer: c

16) A basket contains red and blue balls from this basket, if one each of red and blue balls are removed, it is observed that in the remaining balls, the red balls are twice in number to that of the blue balls. From these remaining balls, three each of red and blue balls are further removed, after which it is observed that the number of the final remaining red balls is thrice that of the remaining blue balls. The number of blue balls in the starting basket is equal to
(a) 7
(b) 13
(c) 14
(d) 26
Answer: a

17) A lake supplies water to a town. In the first and the second month, it is observed that the town consumes the same amount of water. For the next four months, the monthly rate of consumption of the water is reduced by half as compared to the first two months. After this, it is observed that the remaining water in the lake is half of the initial starting volume. The ratio of the water consumed in the second month to the starting capacity of the lake is equal to
(a) 1/6
(b) 1/8
(c) 1/12
(d) 1/10
Answer: b

18) The difference between cube and square of a number is observed to be square of twice of itself. The number is
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8
Answer: b
 
19) Ramesh spends 40% of his monthly salary on food. Out of the remaining money left with him, he spends 10% on phone bill, 20% on electricity bill and 10% on laundry bill. After all the expenditure, he has Rs.7,200 left with him. Ramesh’s monthly salary is equal to
(a) Rs.16,364
(b) Rs.36,000
(c) Rs.20,000
(d) Rs.22,909
Answer: c

20) A clock is currently marked at a price, which is 20% more than its actual manufacturing cost. If a shopkeeper decides to sell the clock at a price which is 10% lesser than the marked price, what is the percentage of profit shopkeeper makes ?
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14
Answer: a

21) A sequence of three numbers is generated such that the next number in the sequence is square of the previous number. The total of all these three numbers in the sequence has a magnitude between 50 and 99. The magnitude of the ratio between the first and the second digit of the total is equal to
(a) 2
(b) 0.5
(c) 3
(d) 0.33
Answer: c

22) The average weight of four persons P, Q, R and S is equal to 40 kg. Q weighs twice of P, S weighs 10 kg less than R and the weight difference between Q and R is equal to 55 kg. The weights of P and S, in kg respectively are :
(a) 15 and 40
(b) 40 and 15
(c) 25 and 80
(d) 80 and 25
Answer: b

23) The average marks of a class are 40. On removing one student from the class, it is found that the new average marks of the class are 30. It is also observed that the total marks of these remaining students are 60% of the total of the full class. The total number of students in the class is equal to :
(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 4
Answer: c

24) In a solution prepared by a chemist, the volume of water is 30% of the total volume. On adding 5 litres of water to the above solution, it is observed that the volume of the water increases to 40% . How much water , in litres, was there in the original solution?
(a) 35
(b) 30
(c) 14
(d) 9
Answer: d

Directions : Answer Question Nos.25 to 29, after studying the following pie chart which gives the typically monthly budget of a family earning Rs.36,000 per month.
 
25) What is the difference in the amounts budgeted  for the food and medical expenses ?
(a)  Rs.18,000
(b) Rs.14,400
(c) Rs.5,000
(d) Rs.9,000
Answer: c

26) The family spent Rs.3,800 on telephone bill in the current month. Assuming that all the other expenses are same as budgeted amount, how much money the family has saved in this current month?
(a) Rs.2,000
(b) Rs.1,200
(c) Rs.2,800
(d) Rs.7,200
Answer: b

27)  The family spent  Rs.4,500 on food on a particular month. What percentage of the budgeted amount for food has the family spent on that month?
(a) 40
(b) 50
(c) 60
(d) 80
Answer: b

28)  The family spent only 80% of the budgeted amount on entertainment during a particular month, which is equal to
(a) Rs.4,600
(b) Rs.4,000
(c) Rs.14,400
(d) Rs.14,600
Answer: b

29) For the month of November, the family salary increases by an amount equal to the combined budgeted amount for house rent, children education and telephone bill from the earlier month. During November, the family spends exactly the budgeted amount for house rent, children education and telephone bill from the earlier month. During November, the family spends exactly the budgeted amount on house rent and children education based on the earlier salary, ie., before the increment. What is the percentage of the amount spent on house rent and children education together in November, based on the increased salary in November?
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25
Answer: d

30) The square root of a two-digit number is observed to be equal to the sum of the two digits itself. The students in a class are equal to such a two-digit number. Prema’s rank in the class is such that the number of students below her is four times the number of  students above her. Prema’s rank in the class is
(a) 13
(b) 15
(c) 17
(d) 19
Answer: c

31) Varun travels a distance of 5 km at a sped of 30km/hr . Then he travels the next 10 km at a speed of 40 km/hr. Finally he travels the next 35 km at a speed of 60 km/hour. What is the average speed of Varun, in km/hour, for the entire travel?
(a) 35
(b) 40
(c) 45
(d) 50
Answer: d

32) You are a police officer. A patient has died in a hospital and the relatives think that the doctor is responsible. You are informed that the relatives are attacking the doctor. What do you do?
(a) Wait till the attack is over
(b) Immediately reach the hospital and stop the relatives from attacking the doctor
(c) Report to your superiors and wait for orders
(d) Tell your subordinates to visit the hospital after some time.
Answer: b

33) You are a doctor in a private hospital. You get a patient who has insurance cover up to a few lakhs. Your colleague wants to order some tests which are not really necessary. What do you do?
(a) Allow your colleague to order the tests
(b) Suggest a few more tests of  your own.
(c) Reduce a few tests from your colleague’s list
(d) Order only the necessary tests and sensitize your colleague about the need for doing so.
Answer: d

34) You are an official in the municipal corporation. Some volunteers of a non-governmental organization have painted one of the schools. However, they have not taken permission from you before painting. What do you do?
(a) Take strict legal action against the volunteers.
(b) Meet with the volunteers and explain why permissions are necessary and give retrospective permission.
(c) Ask the volunteers to undo the painting
(d) Arrest the volunteers on charges of defacing government property.
Answer: b

35) You are a government official . You are getting pressurised by some local political group to transfer one of your subordinates since he has refused to favour their leader for a contract. What do you do ?
(a) Stand by your colleague’s decision and refuse to transfer him.
(b) Transfer the colleague so that the political group does not create trouble for you.
(c) Ask your colleague to go on leave and favour the political group leader in his absence
(d) Inform the other political groups of this pressure so that the political pressure is removed.
Answer:  a

36) You are a government official. You are asked some information under the RTI Act. You believe you know the person who has asked for the information and you are also convinced that the information will be misused. What do you do?
(a) Find a way of denying the information.
(b) Give the information
(c) Give wrong information so that the possibility of misused is minimized
(d) Delay in giving the information as much as possible.
Answer: b

37) You are the advisory council member for a company against which a municipal corporation has made you a member of their fact-finding committee. What do you do ?
(a) Resign from the council membership before accepting the committee work.
(b) Refuse to accept the committee membership citing conflict of interest
(c) Either of the options (A) or (B) above
(d) Accept the committee membership so that the report of the committee is favourable to the company.
Answer: c

38) You are the member of a governing board of an educational institution. You are also the member of a local municipal corporation. The other members of the governing board urge you to use your membership in the municipal corporation to promote the educational institution. What do you do?
(a)  Refuse since it is unethical
(b) Agree to promote but do not take any initiative
(c) Agree to promote and take active measures
(d) Refuse in public but actively promote in private
Answer: a

39) You are a freelance journalist for a publication. One of your friends wants to promote his product and offers you money if you can submit their publicity material for publication under your name. What do you do ?
(a) Agree to publish but refuse money since you are helping your friend
(b) Agree to promote and take money
(c) Do not agree since it is unethical
(d) Do not agree , refer your friend to some other journalist.
Answer: c

40) You are in a movie theatre. Before the movie, National Anthem is played. While the Anthem is being played, some college students are still sitting in their seats and are talking. What do you do?
(a) Assault the students
(b) Take their photo and put it on Facebook
(c) Request them not to talk and ask if they have any difficulty in standing up.
(d) Stop movie screening till the students are removed from the hall.
Answer: c

41) A person working as an assistant in your lab comes from a poor family and is really interested in doing a PhD. How best would you help this person get into the PhD programme at your institute?
(a) Talk to the head of the selection committee and request her to favour this candidate because he is hardworking and also needy
(b) Help the candidate prepare well for the entrance exam by providing him with relevant textbooks.
(c) Do nothing since it is up to him to get through the selection exam.
(d) Fight with the committee members after the selection process to get this candidate into the selected list
Answer: b

Directions [Questions Nos. 42 to 45] : For each of the following words, a context is provided. From the alternatives, pick the word or phrase that is closest in meaning to the given context.

42) Aide : An aide of the minister answered the questions on his behalf.
(a) Follower
(b) Assistant
(c) Opponent
(d) Friend
Answer: b

43)  Seek : The murderer seeks pardon from the victim’s family.
(a) Ask for
(b) Blame
(c) Deny
(d) Refuse
Answer: a

44) Disappoint : The manager was disappointed with the performance of the programmer.
(a) Unhappy because expectations are not met
(b) Happy because expectations are met.
(c) Impressed with the performance
(d) Afraid
Answer: a

45) Break : The tennis player broke the earlier world record.
(a) Surpass
(b) Fail to meet
(c) Refused to play
(d) Cheated
Answer: a

Directions [Question Nos.  46 to 50] : Read the following excerpt and anser the questions asked at the end. The answer to the questions should be based on the excerpt.
Panthers or leopards are more cunning than tigers, a tiger is a gentle man when all is said and done – at least that is what Jim Corbett had said . A panther is more likely to enter a village or even a house than a tiger is . He will lie in watt beside a hut for an unsuspecting child to come out  [and] then seize him by the neck. There will be no sound, the child just disappears. A tiger will rarely trouble himself with a child, there is too little in it for him. It is a question of cost-benefit. The energy he will expend in capturing and killing a child provides him with very little food. He would father kill a buffalo or other hoofed wild game, which provides him with much more food. A tiger weighs 180 – 230 kilos , while a panther, may be around 50 kilos or so. Panthera sometimes take to child lifiting even though normal food like dogs, goats and chicken are easily available.

46) A tiger would rather kill a buffalo than a child
(a) because it is easy to kill a buffalo
(b) because it is hard to kill a child
(c) because tigers are not cunning
(d) because the energy the tiger will expend in capturing and killing a child gives him very little food.
Answer: d

47) Panthers take to child lifting
(a) When normal food is not available
(b) Even when normal food is available
(c) When tigers hunt for buffaloes
(d) When they enter villages
Answer: b

48) Which one of the following statements is false ?
(a) Tigers are more likely to enter a village or even a home.
(b) Panthers are more likely to enter a village or even a home.
(c) Tigers will rarely hunt children
(d) Dogs goats and chicken are normal food for panthers.
Answer: a
 
49) Jim Corbett said that
(a) panthers are cunning animals
(b) tigers are cunning animals
(c) panthers are gentlemen
(d) tigers are gentlemen
Answer: d

50) Panthers
(a) eat only children
(b) eat only dogs and goats
(c) eat only chicken
(d) eat dogs, goats, chicken and children
Answer: d

Related Posts