Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

MPPSC Prelims Paper 2 Answer Key 2017

MPPSC Answer Key 2017

Directions Question Nos. 51 to 55: Read the following excerpt and answer the questions asked at the end. The answers to the questions should be based on the excerpt. Of the different groups of tropical insects, butterflies and ants are probably the most taxonomically well known.
While butterflies can be very good indicators of environmental changes, the adults fill only a few ecological niches, most species being pollinators or scavengers. Ants, on the contrary, play a much more variable role in any ecosystem. Ants are considered to run much of the terrestrial world as the premier soil turners and channelers of energy. They also pay the role of predators, pollinators, harvesters and decomposers in any terrestrial ecosystem.


51) Which one of the following statements is true?
(a) Both ants and butterflies play the role of pollinators
(b) Butterflies play the role of pollinators , ants do not.
(c) Ants play the role of pollinators butterflies do not.
(d) Neither ants nor butterflies play the role of pollinators
Answer: a

52) Butterflies
(a) are taxonomically not very well-known.
(b) are good indicators of environmental changes.
(c) are predators , pollinators, harvesters and decomposers
(d) run much of the terrestrial system
Answer: b

53) Ants are considered to run much of the terrestrial system as
(a) they are the pollinators and scavengers
(b) they are well-known taxonomically
(c) they play variable role in the ecosystem
(d) they are premier soil turners and channelers of energy
Answer: d

54) Ants and butterflies
(a) are good indicators of environmental changes
(b) are tropical insects
(c) are not well-known taxonomically
(d) play no rule in the ecosystem
Answer: b

55) Most species of butterflies are pollinators and scavengers. Hence.
(a) they play a variable role in any ecosystem as compared to ants
(b) they run much of the terrestrial system.
(c) they are very well-known taxonomically
(d) they fill only a few ecological niches
Answer: d

56) India faces severe energy crisis. In order to meet this crisis without compromising the environmental concerns, the best option before the government is to
(a) allow people to cut trees to use for cooking.
(b) go for large area installation of solar panels
(c) go for nuclear energy without worrying about the nuclear safety issues
(d) allow people to use more diesel generators.
Answer: b

57) A person asked his friend about the registration number of his newly purchased car. Instead answering directly, he answered this way – The registration number has four alphabets and six digits. The first two alphabets represent the Member of Parliament and the last three alphabets represent a writing instrument. The sum of all the digits gives 20 and the sum of the first two digits is 3. The registration number is
(a) MP12AT5435
(b) MP12AW5345
(c) MP12EN3456
(d) MP03EN5435
Answer: d
58) In order to encourage farming, the district administration decided to supply free seeds and subsidized fertilizers. This means
(a) the fertilizers are cheap
(b) seeds are cheaper than the fertilizers
(c) many people like farming
(d) many people are moving away from farming
Answer: d

59) Heads of governments of almost all the countries have decided to take many urgent initiatives to reduce CO2 emission since the steps taken so far are not found to be yielding good results. This shows that
(a) there were no steps taken in the past
(b) the challenge due to CO2 emission is very serious today
(c) the challenge due to CO2 emission is very serious today
(d) there was no challenge due to CO2 emission in the past.
Answer: c

60) Friendship is important , but choosing the correct friends is more important. Otherwise , friendship becomes a burden. This implies that
(a) one should have many friends
(b) friendship is always good
(c) it is better to have no friends if one cannot get good friends.
(d) friendship is always a burden
Answer: c

61) The new Principal of the school has urged each student in the school to take up at least one extra curricular activity. She is of the opinion that studies and the extra curricular activities should go hand in hand. The Principal thinks that
(a) extra curricular activities are as important as studies
(b) studies were neglected before she took over as Principal
(c) the school has a good talent in extra curricular activities
(d) every student will take many extra curricular activities
Answer: a
62) The government has taken many steps to implement Swachh Bharat Abhiyan. It has required many celebrities to become ambassadors of this movement. This show that :
(a) the celebrities will do a better job than the government.
(b) the celebrities will contribute financially to this programme.
(c) more citizens can be motivated into this programme by the celebrities
(d) the government is not very serious in executing this programme
Answer: c

63) All that glitters is not gold. This means that
(a) one should not judge a person by his appearance
(b) appearance always gives the correct idea about a person
(c) a shining person is definitely good
(d) a shining person will never be good
Answer: a

Directions [Question No. 64 to 69]: In each of the questions below is given a statement followed by two assumptions I and II. Consider the assumptions and decide which of them is/are strong in the given statement. Choose the correct answer from the given alternatives.

64) Statement :
Conservation of rivers is very important today.
Assumption I:
It will reduce water scarcity,
Assumption II:
It protects our ecosystem.
(a) Assumption I is strong
(b) Assumption II is strong
(c) Assumptions I and II are strong
(d) Neither assumptions I nor II is strong
Answer: c

65) Statement :
Many services related to government are now brought under the Right to information [RTI] Act.
Assumption I:
It will bring in more transparency
Assumption II:
It will bring in more accountability.
(a) Assumption I is strong
(b) Assumption II is strong
(c) Assumptions I and II are strong
(d) Neither assumptions I nor II is strong
Answer: c

66) Statement :
All citizens have the right to challenge a lower court verdict in higher courts.
Assumption I:
Lower courts are not efficient, while the higher ones are better.
Assumption II:
The possibility of error in the judgment may exist.
(a) Assumption I is strong
(b) Assumption II is strong
(c) Assumptions I and II are strong
(d) Neither assumptions I nor II is strong
Answer: b

67) Statement :
Parliamentary democracy works in many countries
Assumption I:
It represents the overall opinion of the public
Assumption II:
It always fulfills people’s aspirations.
(a) Assumption I is strong
(b) Assumption II is strong
(c) Assumptions I and II are strong
(d) Neither assumptions I nor II is strong
Answer: a

68) Statement :
For most of the appointments, initial one or two years are treated as probation and the service is confirmed only after the probation period.
Assumption I:
The employer does not know much about the recruitee
Assumption II:
The employer wants to extract more work during the probation.
(a) Assumption I is strong
(b) Assumption II is strong
(c) Assumptions I and II are strong
(d) Neither assumptions I nor II is strong
Answer: a

69) Statement :
Nowadays many entrance examinations are slowly getting shifted from ‘offline’ to online’ examinations.
Assumption I:
Online system is more efficient
Assumption II:
Online system creates more job opportunities.
(a) Assumption I is strong
(b) Assumption II is strong
(c) Assumptions I and II are strong
(d) Neither assumptions I nor II is strong
Answer: a
Directions [Questions 70 to 73] : In each of the questions below is given a statement followed by two arguments I and II . Consider the arguments and decide which is/are strong. Choose the correct answer from the given alternatives.

70) Statement : In metro cities, there is a shortage of water supply to all the houses. This is partly due to the huge leakage of water from water pipelines.
Argument I :
There should be 24 x 7 maintenance and water leakage should be fixed.
Argument II : With the same or less expense, we should pump more water.
(a) Argument I is strong
(b) Argument II is strong
(c) Arguments I and II are strong
(d) Neither argument I nor II is strong
Answer: a

71)  Statement : Using mobile phones while driving should be banned.
Argument I :
Yes, it causes road accidents.
Argument II :
No, it will hamper business
(a) Argument I is strong
(b) Argument II is strong
(c) Arguments I and II are strong
(d) Neither argument I nor II is strong
Answer: a

72) Statement :
Children below 6 years cannot be admitted to Class I in many States
Argument I :
The child should have the necessary mental and physical growth.
Argument II :
The child should be with their parents in the initial years.
(a) Argument I is strong
(b) Argument II is strong
(c) Arguments I and II are strong
(d) Neither argument I nor II is strong
Ans : a

73) Statement :
Should education be made compulsory for all children up to Class XII?
Argument I :
No, industries employing school dropped out children will be affected.
Argument II :
Yes, school education forms the basis for higher education and a better future.
(a) Argument I is strong
(b) Argument II is strong
(c) Arguments I and II are strong
(d) Neither argument I nor II is strong
Answer: b

74) Consider the numbers bearing certain relationship among themselves along the columns in the table below:
6
18
15
4
3
X
3
2
5
8
27
9 
Which one of the following numbers is the missing number indicated above by ‘x’?
(a) 11
(b) 2
(c) 6
(d) 3
Answer: d

75) Which one of the following figures is the odd one?
(a) [1]
(b) [2]
(c) [3]
(d) [4]
Answer: a

76) The figures [P], [Q], [R] , [S] have certain common features. Identify a figure amongst the figures [1] , [2], [3], [4] which has those similar common features.
 
(a) [1]
(b) [2]
(c) [3]
(d) [4]
Answer: c

77) Identify the correct vertical mirror image of the following word:













Answer: d

78) Consider that [i] Abhay is taller than Bhaskar; [ii] Chandra is taller than Abhay; [iii] Eswar is taller than Chandra, and Dhiraj is the tallest of all. If they are made to sit in the above order of their heights , who will occupy the mid-position?
(a) Abhay
(b) Bhaskar
(c) Chandra
(d) Dhiraj
Answer: c

79) When a dice has been thrown four times, it produces the following result each time :
Which one of the following numbers appears opposite to the number ‘3’ in the dice?
(a) 1
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer: b

80) In a certain code language, DAM is written as WZN . How will TABLE be written in the same code ?
(a) GZYOV
(b) EYXNU
(c) FZXNU
(d) HZANW
Answer: a

Related Posts