Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL Tier 1 Solved Paper pdf- 31st August 2016 Morning Shift

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016
Exam Date: 31st August 2016
Morning Shift (Reasoning)
Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
CURE : DISEASE :: HEAL : ? 
Options:
1) Illness
2) Injury
3) Recover
4) Sick
Answer: Injury

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

DBCE : QOPR :: JLKI : ?   
Options:
1) YWXU
2) WYXV
3) WXYV
4) WYVX
Answer: WYXV

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

6 : 42 :: 12 : ?
Options:
1) 48
2) 72
3) 60
4) 84
Answer: 84

Question 4.
For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 
Options:
1) High-Up
2) Past-Present
3) Often-Seldom
4) Fresh-Stale
Answer: High-Up
Question 5.For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) AOU
2) EOI
3) UIE
4) ALO
Answer: ALO

Question 6.
For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) 13
2) 17
3) 29
4) 87
Answer: 87

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary and choose the one that comes first:
1. Temple 2 Tenant 3. Terminate 4. Temperature
Options:
1) Temple
2) Tenant
3) Terminate
4) Temperature
Answer: Temperature

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

NOM, QRP, TUS, ?
Options:
1) WAX
2) HUT
3) WXV
4) HTU
Answer: WXV

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
1,3,7,13,21,?
Options:
1) 27
2) 29
3) 31
4) 33
Answer: 31

Question 10.If it is Saturday on 27th September, what day will it be on 27th October of the same year?
Options:
1) Thursday
2) Sunday
3) Friday
4) Monday
Answer: Monday

Question 11.The ratio of the ages of man and his wife is 4:3. After 4 years, the ration will be 9:7. If at the time of marriage, the ratio was 5:3, how many years ago were they married?
Options:
1) 12
2) 24
3) 5
4) 8
Answer: 12

Question 12.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ALTERNATIVES
Options:
1) ALTER
2) NATIVE
3) TEN
4) NATIONAL
Answer: NATIONAL

Question 13.If code P is denoted by 7, X by 9, M by 5, Z by 8, L by 2, T by 1, then ZLTPXM will be
Options:
1) 812851
2) 821591
3) 812715
4) 821795
Answer: 821795

Question 14.If 24x2=84, and 32x3=69, then 13x3=?
Options:
1) 38
2) 93
3) 16
4) 10
Answer: 93

Question 15.If + means division, - means multiplication, '÷' means subtraction, x means addition, and < means less than, then which of the following is false
Options:
1) (10+2)÷7 < (10÷7)+2
2) (10-7)x2 < (10x2)-7
3) (10X7)-2 < (10-2)x7
4) (10÷2)+7 < (10+7)x2
Answer: (10X7)-2 < (10-2)x7

Question 16.Select the missing number from the given responses.


Options:
1) 1
2) 4
3) 9
4) 25
Answer: 25

Question 17.Ram went 20 meters to the north then turned towards east and walked another 5 meters, then he turned towards right and covered 20 meters. How far is he from the starting point?
Options:
1) 3 m
2) 4m
3) 5 m
4) 6 m
Answer: 5 m

Question 18.One or two statements are given followed by two or more conclusions/assumptions, I, II, III, IV. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: 
1. All goats are tigers.
2. All tigers are lions.
Conclusion:
I. All tigers are goats.
II. All lions are tigers.
III. No goat is a lion.
IV. No lion is a goat.
Options:
1) Only Conclusion III & IV follow
2) Only Conclusion I & II follow
3) None of the Conclusions follows
4) All Conclusions follow
Answer: None of the Conclusions follows

Question 19.In the question figure how many squares are there in all? Select from the given alternatives.


Options:
1) 12
2) 14
3) 10
4) 11
Answer: 14

Question 20.In the following figure, triangle represents teachers, square represents merchants and circle represnts social workers. Which number space represents Teachers who are social workers?

Options:
1) 3
2) 2
3) 4
4) 5
Answer: 2

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?


Options:
1)

2)

3)

4)

Answer:

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.



Options:
1)

2)

3)

4)

Answer:

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

Options:
1)

2)

3)

4)

Answer:

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?


Options:
1)

2)

3)

4)

Answer:

Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., D can be represented by 02, 10, etc., and 'R' can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BEAR'



Options:
1) 13,11,12,78
2) 31,22,23,97
3) 42,34,42,79
4) 24,40,23,67
Answer: 24,40,23,67

 SSC CGL 31 August Morning Shift General Awareness Solved Paper-2016

Question 26.Money market is a market for _______________

Options:

1) Short term fund
2) Long term fund
3) Negotiable instruments
4) Sale of shares
Answer: Short term fund

Question 27.India shares longest international boundary with which country?

Options:

1) Bangladesh
2) China
3) Nepal
4) Bhutan
Answer: Bangladesh

Question 28.The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with

Options:

1) President
2) Prime Minister
3) Parliament
4) States
Answer: Parliament

Question 29.Appointments for all India Services are made by

Options:

1) UPSC
2) President
3) Prime Minister
4) Parliament
Answer: President

Question 30.The people of the Indus valley civilisation worshipped ____________________.

Options:

1) Vishnu
2) Pashupati
3) Indra
4) Brahma
Answer: Pashupati

Question 31.The Upanishads are the ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌______________________ .

Options:

1) Great Epics
2) Story Books
3) Source of Hindu Philosophy
4) Law Books
Answer: Source of Hindu Philosophy

Question 32.Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .

Options:

1) Kosi
2) Gandak
3) Brahmaputra
4) Ganga
Answer: Brahmaputra

Question 33.The largest herbarium of India is located at 

Options:

1) Kolkata
2) Lucknow
3) Mumbai
4) Coimbatore
Answer: Kolkata

Question 34.Temperature of distant luminous bodies can be determined by 

Options:

1) Mercury thermometers
2) Gas thermometers
3) Pyrometers
4) Colour thermometers
Answer: Pyrometers

Question 35.In IT terminology failure in the kernel is called as

Options:

1) crash
2) crash dump
3) dump
4) Kernel error
Answer: crash

Question 36.Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi?

Options:

1) Sabarmati Ashram
2) Sevagram Ashram
3) Vishwa Bharti
4) Phoenix Ashram
Answer: Vishwa Bharti

Question 37.Which of the following State has become India's first carbon free State?

Options:

1) Himachal Pradesh
2) Madhya Pradesh
3) Uttar Pradesh
4) Maharashtra
Answer: Himachal Pradesh

Question 38.Energy travels from Sun to Earth through

Options:

1) conduction
2) convection
3) radiation
4) modulation
Answer: radiation

Question 39.C.K. Naidu Cup is associated with which of the following sporting events?

Options:

1) Tennis
2) Cricket
3) Hockey
4) Golf
Answer: Cricket

Question 40.Pump priming should be resorted to at a time of?

Options:

1) Inflation
2) Deflation
3) Stagflation
4) Reflation
Answer: Deflation

Question 41.Which is the highest award for gallantry during peacetime?

Options:

1) Vir Chakra
2) Param Vir Chakra
3) Ashok Chakra
4) Mahavir Chakra
Answer: Ashok Chakra

Question 42.At Barren Island, the only active volcano in India is situated in 

Options:

1) Andaman Islands
2) Nicobar Islands
3) Lakshadweep
4) Minicoy
Answer: Nicobar Islands

Question 43.The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?

Options:

1) Percolation
2) Conduction
3) Leaching
4) Transpiration
Answer: Leaching

Question 44.Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in 

Options:

1) Conduction
2) Convection
3) Radiation
4) Both conduction and convection
Answer: Convection

Question 45.Polio is caused by

Options:

1) Bacteria
2) Virus
3) Fungus
4) Protozoa
Answer: Virus

Question 46.Which country is in the process of building the largest single Aperture Radio Telescope - FAST

Options:

1) Japan
2) China
3) USA
4) Russia
Answer: China

Question 47.The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?

Options:

1) Rajasthan
2) Uttar Pradesh
3) Andhra Pradesh
4) Karnataka
Answer: Andhra Pradesh

Question 48.Fixed Foreign Exchange Rate can be changed by 

Options:

1) RBI
2) SEBI
3) Ministry of Finance
4) FIPB
Answer: RBI

Question 49.In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome 

Options:

1) Loss due to insect pests
2) Decrease in food production
3) Deficiencies of micronutrients and vitamins
4) Loss due to plant diseases
Answer: Deficiencies of micronutrients and vitamins

Question 50.Which Institution has the final authority to interpret the Constitution of India?

Options:

1) Parliament
2) Supreme Court of India
3) President
4) Attorney General of India

Related Posts