Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Friday, 17 March 2017

SSC CGL 31 August Morning Shift Solved Paper [Answer Keys]

  MOHAMMAD ZEESHAN       Friday, 17 March 2017

CGL 2016 Solved Paper pdf
Exam Date: 31 August 2016
Morning Shift (Quantitative Aptitude)

Question 51.A and B together can do a piece of work in 9 days. If A does thrice the work of B in a given time, the time A alone will take to finish the work is
Options:
1) 4 days
2) 6 days
3) 8 days
4) 12 days
Answer: 12 days

Question 52.The diameters of two cylinders are in the ratio 3:2 and their volumes are equal. The ratio of their heights is
Options:
1) 2:3
2) 3:2
3) 9:4
4) 4:9
Answer: 4:9

Question 53.A trader sold a cycle at a loss of 10%. If the selling price had been increased by Rs. 200, there would have been a gain of 6%. The cost price of the cycle is
Options:
1) Rs.1200
2) Rs.1205
3) Rs.1250
4) Rs.1275
Answer: Rs.1250

Question 54.In a city, 40% of the people are illiterate and 60% are poor. Among the rich, 10% are illiterate. The percentage of the illiterate poor population is
Options:
1) 36
2) 60
3) 40
4) 50
Answer: 60

Question 55.In what time will a 100 metre long train running with a speed of 50 km/hr cross a pillar
Options:
1) 7.0 sec
2) 72 sec
3) 7.2 sec
4) 70 sec
Answer: 7.2 sec

Question 56.
Options:
1) 8
2) 10
3) 12
4) None of these
Answer: 10
Question 57.If l + m + n = 9 and l2 + m2 + n2 = 31, then the value of lm + mn + nl will be
Options:
1) 22
2) 50
3) 25
4) -25
Answer: 25

Question 58.The centroid of a triangle is the point where
Options:
1) the medians meet
2) the altitudes meet
3) the right bisectors of the sides of the triangle meet
4) the bisectors of the angles of the triangle meet
Answer: the medians meet

Question 59.In a triangle PQR, the side QR is extended to S. QPR = 72° and PRS = 110°, then the value of PQR is:
Options:
1) 38°
2) 32°
3) 25°
4) 29°
Answer: 38°

Question 60.In a trapezium ABCD, AB || CD, AB < CD, CD = 6 cm and distance between the parallel sides is 4 cm. If the area of ABCD is 16 cm2, then AB is
Options:
1) 1 cm
2) 2 cm
3) 3 cm
4) 8 cm
Answer: 2 cm

Question 61.If tanθ + cotθ = 5, then the value of tan2 θ+ cot2 θ is
Options:
1) 22
2) 25
3) 23
4) 27
Answer: 23

Question 62.When a number is divided by 56, the remainder will be 29. If the same number is divided by 8, then the remainder will be
Options:
1) 6
2) 7
3) 5
4) 3
Answer: 5

Question 63.If a shop keeper marks his goods for a certain amount so as to get 25% gain after allowing a discount of 20%, then his marked price is
Options:
1) Rs.156.25
2) Rs.146.25
3) Rs.166.25
4) Rs.150.25
Answer: Rs.156.25

Question 64.The average of marks of 17 students in an examination was calculated as 71. But it was later found that the mark of one student had been wrongly entered as 65 instead of 56 and another as 24 instead of 50. The correct average is
Options:
1) 70
2) 71
3) 72
4) 73
Answer: 72

Question 65.The simple interest on a sum for 5 years is two-fifth of the sum. The rate of interest per annum is
Options:
1) 0.1
2) 0.08
3) 0.06
4) 0.04
Answer: 0.08

Question 66.
Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4) -1
Answer: 0

Question 67.If a - b = 3 and a2 + b2 = 25, then the value of ab is
Options:
1) 16
2) 8
3) 10
4) 15
Answer: 8

Question 68.In ΔABC, B = 70°and C = 60°. The internal bisectors of the two smallest angles of ΔABC meet at O. The angle so formed at O is
Options:
1) 125°
2) 120°
3) 115°
4) 110°
Answer: 125°

Question 69.If θ be positive acute angle and 5cosθ + 12sinθ = 13, then the value of cosθ is
Options:
1) 12/13
2) 5/13
3) 5/12
4) 1/5
Answer: 5/13

Question 70.A cylinderical container of 32 cm height and 18 cm radius is filled with sand. Now all this sand is used to form a conical heap of sand. If the height of the conical heap is 24 cm, what is the radius of its base?
Options:
1) 12 cm
2) 24 cm
3) 36 cm
4) 48 cm
Answer: 36 cm

Question 71.The angle of elevation of the top of a pillar from the foot and the top of a building 20 m high, are 60° and 30° respectively. The height of the pillar is
Options:
1) 10 m
2) 10√3m
3) 60 m
4) 30 m
Answer: 30 m

Question 72.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.


If the total number is 35000, then the difference between the numbers of literate male and literate female is
Options:
1) 3500
2) 3700
3) 400
4) 4500
Answer: 3500

Question 73.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.


The difference of central angles corresponding to illiterate male and illiterate female is
Options:
1) 12.2°
2) 13.4°
3) 11.2°
4) 14.4°
Answer: 14.4°

Question 74.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.


If the difference between the two categories of people are represented by 36° in the diagram then these categories are
Options:
1) literate male and literate female
2) literate male and illiterate male
3) illiterate male and literate female
4) illiterate male and illiterate female
Answer: literate male and literate female

Question 75.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.


If two categories together have a central angle of 169.2
0,then these categories are
Options:
1) literate female and illiterate female
2) literate male and illiterate female
3) illiterate male and illiterate female
4) illiterate male and literate female
Answer: literate female and illiterate female

SSC CGL Solved Question Paper-2016
Exam Held on 31 August
Morning Shift (English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

CONSTRAIN
Options:
1) STRESS
2) CONTRADICT
3) RESTRICT
4) OBSTRUCT
Answer: RESTRICT

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

NONCONFORMIST
Options:
1) CONVENTIONAL
2) PRACTICAL
3) FASHIONABLE
4) NOMAD
Answer: CONVENTIONAL

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
1) Erroneous
2) Eronneous
3) Erronous
4) Eroneous
Answer: Erroneous

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Although I have never seen the girl before, (A)/ I recognized her at once (B)/ from her photograph (C)/ no error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: A

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

There was a (A)/ comparison between (B)/ you and he (C)/ no error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: C

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

He flowed into a rage (A)/ at the very (B)/ sight of that man (C)/ No error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: A

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He is _______ connected.
Options:
1) respectively
2) respective
3) respectably
4) respectable
Answer: respectably

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

After retirement Surti lived _______ Australia.
Options:
1) in
2) at
3) over in
4) over at
Answer: in

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He ________ the low pay.
Options:
1) moan at
2) complain about
3) grumbled at
4) ran after
Answer: grumbled at

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Pros and Cons
Options:
1) Professionals
2) Con artists
3) Professionals and con artists
4) Advantages and disadvantages
Answer: Advantages and disadvantages

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Once in a blue moon
Options:
1) Very rarely
2) Common
3) Predictable
4) Ordinary
Answer: Very rarely

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Fish out of water
Options:
1) Dehydrated
2) Comfortable position
3) An uncomfortable position
4) Fish in an aquarium
Answer: An uncomfortable position

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A remedy for all diseases
Options:
1) Antiseptic
2) Antibiotic
3) Narcotics
4) Panacea
Answer: Panacea

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Of the highest quality
Options:
1) Productive
2) Reactive
3) Superlative
4) Relative
Answer: Superlative

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A place of shelter for ships
Options:
1) Harbour
2) Helipad
3) Port
4) Barrack
Answer: Harbour

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

His wife is as tall if not, taller than him.
Options:
1) as tall as, if not
2) as taller if not
3) not as tall but as
4) No improvement
Answer: as tall as, if not

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He is a fast bowler of repute, but his yesterday's performance was not up to the mark.
Options:
1) performance for yesterday
2) yesterday performance
3) performances for yesterday
4) No improvement
Answer: No improvement

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Owing to his respiratory problems the doctor has told him to refrain from smoking.
Options:
1) to not refrain from
2) to refrain to
3) to refrain not from
4) No improvement
Answer: No improvement

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He is suffering from fever for a week.
Options:
1) was suffering
2) had suffering
3) has been suffering
4) No improvement
Answer: has been suffering

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

None knows how it was happened
Options:
1) was happen
2) has happened
3) happened
4) No improvement
Answer: happened

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What had the writer given up hope?
Options:
1) To be able to withstand this snowstorm
2) To be able to fight her way against the wind
3) That the snowstorm would improve
4) To find shelter from the wind
Answer: To find shelter from the wind

Question 97.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What did the two friends find while searching for shelter?
Options:
1) A haunted hut
2) A deserted hut
3) A very old hut
4) A very small hut
Answer: A deserted hut

Question 98.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

Why did the writer step cautiously inside the cabin?
Options:
1) Because she was feeling so cold that her legs had become numb
2) Because she could not see clearly in the dark
3) Because the wind made it difficult for her to enter quickly
4) Because the cabin was very dusty
Answer: Because she could not see clearly in the dark

Question 99.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What did Jane find?
Options:
1) A necklace made of gold
2) A necklace made of red ruby
3) A red-coloured necklace
4) A golden necklace with a pendant on it
Answer: A golden necklace with a pendant on it

Question 100.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What was the strange thing about the necklace?
Options:
1) It was made of marble
2) It was pink in colour
3) There was no dust in it
4) There was a picture on the pendant
logoblog

Thanks for reading SSC CGL 31 August Morning Shift Solved Paper [Answer Keys]

Previous
« Prev Post

Recent Posts