Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL 30 August Question Paper Answer Key 2016

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Solved Paper - 2016 "held on 30 August 2016"
Afternoon Shift (Reasoning)


Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EARTH : PLANET :: MOON : ?

Options:
1) SUN
2) UNIVERSE
3) VENUS
4) SATELLITE
Answer: SATELLITE

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EJOT : ________::YDIN : VAFK
Options:
1) LQGB
2) BGLQ
3) QBGL
4) BGQL
Answer:BGLQ

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
100 : 102 : : 100000 : ?
Options:
1) 105
2) 104
3) 1003
4) 1004
Answer:105
 
Question 4.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) Temple
2) Worship
3) Mosque
4) Church
Answer: Worship

Question 5.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) M N O M
2) B D C B
3) X Z Y X
4) P R Q P
Answer: M N O M

Question 6.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) 70, 80
2) 54, 62
3) 28, 32
4) 21, 24
Answer:54, 62

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1) Pearl 2) Peasant 3) Pea 4) Peanut
Options:
1) 3, 1, 4, 2
2) 3, 4, 1, 2
3) 1, 3, 2, 4
4) 1, 2, 3, 4
Answer:3, 4, 1, 2

Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
g f e _ i g_e i i _f e i_g f _i i
Options:
1) i f g i e
2) f i g i e
3) e i f g i
4) i f i g e
Answer: i f g i e

Question 9.Which one number when placed at the sign of interrogation shall complete the series
3, 6, 18, 72, ...?..., 2160
Options:
1) 144
2) 216
3) 288
4) 360
Answer:360

Question 10.Introducing a lady, a lady said, "She is the only daughter of Mohan's grandfather who is my husband's father". How does the lady relate herself with the introduced lady? 
Options:
1) Aunt
2) Mother
3) Mother-in-law
4) Sister-in-law
Answer:  Sister-in-law

Question 11.Two years ago, Aadhya was three times as old as his son and two years hence, twice her age will be equal to five times that of her son. Find Aadhya's present age.
Options:
1) 38 years
2) 36 years
3) 34 years
4) 42 years
Answer:38 years
Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ADMINISTRATION

Options:
1) STRAIN
2) TRADITION
3) SITUATION
4) RATION
Answer: SITUATION

Question 13.If MOTHER is coded as KMRFCP, then HOUSE is coded as
Options:
1) FMRPC
2) GNSQD
3) GNRQD
4) FMSQC
Answer: FMSQC

Question 14.If D stands for x, S stands for +, A stands for - and M stands for ÷, what is the value of the given expression
Options:
1) 558
2) 3312
3) 137
4) 31
Answer:137

Question 15.If 3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, 7 * 7 = ?
Options:
1) 26
2) 21
3) 28
4) 49
Answer:21

Question 16.In the following question, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

1

2

3

11

7

5

120

45

?

Options:
1) 19
2) 16
3) 15
4) 17
Answer:16

Question 17.Rahul starts and walks towards the south, he then turns to his right and walks 5 kms, then again turns left and walks 3 kms and then again turns left and walks 5 kms. In which direction is he from the starting point?
Options:
1) NORTH
2) SOUTH
3) EAST
4) WEST
Answer: SOUTH

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statements:
a) Odisha is still an underdeveloped state.
b) Problems like poverty, unemployment, and illiteracy have not been solved.
Conclusions:
I) The administration of Orissa is not sensitive enough.II) It is the Will of God.
Options:
1) Only I follows
2) Only II follows
3) Both I and II follow
4) Neither I and II follows
Answer: Neither I and II follows

Question 19.How many triangles are there in the following figure?
Options:
1) 12
2) 16
3) 10
4) 20
Answer:20

Question 20.Which illustrates the relationship amongst Judges, thieves and criminals?



Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded?


Question 23.A piece of paper is folded and punched as shown below. From the given responses, indicate how will it appear when open?
 


Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
 


Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., K can be represented by 00, 24, etc. and A can be represented by 55 etc. You have to identify the set for the word 'SHIP'

Options:
1) 31, 56, 43, 10
2) 89, 12, 40, 99
3) 04, 21, 76, 44
4) 89, 56, 34, 11
Answer:31, 56, 43, 10


SSC Solved Paper 2016
30 August Afternoon Shift (General Awareness)

Question 26.Silver gets corroded due to ________________ in air.

Options:
1) Oxygen
2
) Hydrogen Sulphide
3) Carbon dioxide
4) Nitrogen
Answer: Hydrogen Sulphide

Question 27.Which of the following is a radioactive element?

Options:
1) Cobalt
2) Uranium
3) Argon
4) Chromium
Answer:Uranium
Question 28.Right to Constitutional Remedies comes under ________________
Options:
1) Legal rights
2) Fundamental rights
3) Human rights
4) Natural rights
Answer:Fundamental rights

Question 29.Which of the digestive organs contains acid? 
Options:
1) Stomach
2) Small intestine
3) Appendix
4) Colon
Answer: Stomach

Question 30.Which country is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar. 
Options:
1) Bangladesh
2) Myanmar
3) Sri Lanka
4) Pakistan
Answer: Sri Lanka

Question 31.Which of the following fibers is considered as the strongest natural fiber?
Options:
1) Cotton
2) Jute
3) Wool
4) Silk
Answer: Silk

Question 32.Purpose of an optical filter is to : ________
Options:
1) reflect lights of different colours
2) dispense light into component colours
3) refract light of different colours
4) transmit or absorb light of different colours
Answer: transmit or absorb light of different colours

Question 33.Which of the following is not a weighted code?

Options:
1) Excess 3 - Code
2) Binary Number System
3) Decimal Number System
4) BCD Number System
Answer: Excess 3 - Code

Question 34.'Residex' is associated with:

Options:
1) Share prices
2) Price inflation
3) Mutual fund prices
4) Land prices
Answer: Land prices

Question 35.Ozone saves the biosphere by absorbing high energy radiations called __________ . 
Options:
1) Infra-red (IR)
2) Gamma rays
3) Ultraviolet rays (UV)
4) X-rays
Answer: Ultraviolet rays (UV)

Question 36.Birju Maharaj is a well-known exponent of

Options:
1) Manipuri dance
2) Kathak
3) Odissi
4) Kathakali
Answer: Kathak

Question 37.In the absence of the earth's atmosphere, sky would appear
Options:
1) blue
2) deep red
3) white
4) black
Answer: black

Question 38.The First Woman President of the Indian National Congress was

Options:
1) Sarojini Naidu
2) Vijayalakshmi Pandit
3) Annie Besant
4) Kadambani Ganguli
Answer: Annie Besant
Question 39.Which of the following programs meet the credit needs of poor women?

Options:
1) Mahila Samriddhi Yojna
2) Rashtriya Mahila Kosh
3) Indira Mahila Yojna
4) Mahila Samakhya Programme
Answer: Rashtriya Mahila Kosh
Question 40.The Comptroller and Auditor-General of India submits his report relating to the accounts of the Union to the ______________ .

Options:
1) Finance Minister
2) Prime Minister
3) President
4) Chief Justice of the Supreme Court
Answer: President

Question 41.The first Buddhist Council was held at _____________ .
Options:
1) Kashmir
2) Rajagriha
3) Pataliputra
4) Vaisali
Answer: Rajagriha

Question 42.Where do the Western and Eastern Ghats meet?
Options:
1) Nilgiri hills
2) Cardamom hills
3) Palani hills
4) Annamalai hills
Answer: Nilgiri hills

Question 43.Who was the founder of the Satvahana Empire?

Options:
1) Kanha
2) Simuka
3) Hala
4) Gautamiputra
Answer:Simuka

Question 44.Indian National Congress split for the first time in its session at
Options:
1) Allahabad
2) Calcutta
3) Surat
4) Lahore
Answer: Surat

Question 45.Silica gel is a
Options:
1) moisturizer
2) flavouring agent
3) drying agent
4) delicious food
Answer: drying agent

Question 46.Which Superfast train has AC Coach having Braille Signals?

Options:
1) Purushottam Express
2) Shramjeevi Express
3) Himgiri Express
4) Purva Express
Answer: Purushottam Express

Question 47.Biofertilizers convert nitrogen to _________ .

Options:
1) nitrates
2) ammonia
3) nitrogenase
4) amino acids

Answer: ammonia
Question 48.Shiva Thapa is associated with which of the following sports?
Options:
1) Boxing
2) Golf
3) Shooting
4) Badminton
Answer: Boxing

Question 49.The natural habitat of Rhinoceros in India is

Options:
1) Bharatpur
2) Gir forest
3) Khaziranga
4) Nilgiris
Answer:Khaziranga

Question 50.Which country recently voted to leave the European Union (EU)?

Options:
1) Greece
2) Spain
3) United Kingdom
4) Germany
Answer: United Kingdom

Related Posts