Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL 2016 Solved Question Paper Download

SSC CGL Question Paper - 2016 held on 30 August 2016

Afternoon Shift (Quantitative Aptitude)
Question 51.36 men together can build a wall 140 m long in 21 days ; the number of men working at the same rate required to build the same wall in 14 days is
Options:
1) 54
2) 48
3) 36
4) 18
Answer: 54

Question 52.The perimeters of a square and a rectangle are equal . If their area be 'A' m2 and 'B' m2 then correct statement is
Options:
1) A < B
2) A ≤ B
3) A > B
4) A ≥ B
Answer: A > B
Question 53.A man bought a watch for 10% discount.If he had bought for 20% discount he would have got the watch for ₹ 125 less . The marked price of the watch is
Options:
1) rs. 2500
2) rs. 1250
3) rs. 3750
4) rs. 1000
Answer: rs. 1250

Question 54.The compound ratio of the inverse ratios of the ratios x : yz , y : zx , z : xy is :
Options:
1) 1 : xyz
2) xyz : 1
3) 1: 1
4) x : yz
Answer: xyz : 1

Question 55.By selling a tape - recorder for ₹ 1040 a man gains 4% . If he sells if for ₹ 950 , his loss will be
Options:
1) 5%
2) 4%
3) 4.5%
4) 9%
Answer: 5%

Question 56.What will be the percentage of increase in the area of a square when each of the its sides is increased by 10% ?
Options:
1) 20
2) 11
3) 121
4) 21
Answer: 21

Question 57.Every Sunday , Gin jogs3 miles . For the rest of the week , each day he jogs1 mile more than the previous day . How many miles Gin jogs in 2 weeks ?
Options:
1) 42
2) 63
3) 84
4) 98
Answer: 84

Question 58.If p3 - q3 = ( p - q ) { ( p + q )2 - x p q } then the value of x is
Options:
1) 1
2) -1
3) 2
4) -2
Answer: 1

Question 59.

Options:
1) 2√2 - 1
2) 1 - 2√2
3) 1 - √2
4) -2√2
Answer: 1 - 2√2

Question 60.A rectangle with one side of length 4 cm is inscribed in a circle of diameter 5 cm . Find area of the rectangle
Options:
1) 21 cm2
2) 12 cm2
3) 4 cm2
4) 3 cm2
Answer: 12 cm2

Question 61.ABCD is a cyclic trapezium with AD || BC . If A = 105° , then other three angles are

Options:
1) B = 75° , C = 75° , D = 105°
2)
B = 105° , C = 75° , D = 75°
3)
B = 75° , C = 105° , D = 75°
4)
B = 105° , C = 105° , D = 75°
Answer: B = 75° , C = 75° , D = 105°

Question 62.If sec 15θ = cosec 15θ (0° < θ < 10°) then value of θ is
Options:
1) 9°
2) 5°
3) 8°
4) 3°
Answer:

Question 63.

Options:
1) Y > X > Z
2) x > y > z 
3) Z > X > Y
4) X > Z > Y
Answer: Z > X > Y

Question 64.Average runs scored by 11 players of a cricket team is 23 runs . If the first player scored 113 runs . Find the average runs of the remaining players
Options:
1) 8 runs
2) 12 runs
3) 14 runs
4) 27 runs
Answer: 14 runs

Question 65.





Options:
1) 1
2) a + b + c
3) 1/b + 1/b + 1/c
4) 0
Answer: 1

Question 66.

Options:
1) -7/3
2) 7/3
3) 3/7
4
) -3/7
Answer: 7/3

Question 67.The ratio of circumradius and radius of an equilateral triangle is
Options:
1) 1:2
2) 3:1 
3) 2:1
4
) 1:3
Answer: 2:1

Question 68.AB is a diameter of the circle with centre O , CD is chord of the circle , If BOC = 120° , then the value of ADC is

Options:
1) 42°
2) 30°
3) 60°
4) 35°
Answer: 30°

Question 69.A straight tree breaks due to storm and the broken part bends so that the top of the tree touches the ground making an angle of 30° with the ground . The distance from the foot of the tree to the point , where the top touches the ground is 10 m. Find the total height of the tree?
Options:
1) 10√3 m
2) 10√3 /3 m
3) 10 ( √3 + 1) m
4) 10 ( √3 - 1) m
Answer: 10√3 m

Question 70.The compound interest on a certain sum for 2 yearsat 10% per annum isRs. 525 . The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is :
Options:
1) Rs.520
2) Rs.550
3) Rs. 500
4) Rs. 515
Answer: Rs. 500
Question 71.If tan θ = tan 30°. tan 60° and θ is an acute angle, then 2θ is equal to
Options:
1) 30°
2) 45°
3) 90°
4) 0°
Answer: 90°

(Question 72-75)

Question 72.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.

From 1975 to 1987 , inflation rate increased in the third world countries approximately by Options:
1) 10%
2) 20%
3) 30%
4) 36%
Answer: 36%

Question 73.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.The change in rate of inflation was least in which of the following.
Options:
1) Developed Nations
2) UK
3) World
4) Third world
Answer: World

Question 74.Study the following Bar graph and answer the question. The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.Comparing the figures for USA vis-a-vis the developed nations, it can be concluded that
Options:
1) USA had better control on inflation
2) Developed nations had better control on inflation
3) The inflation rate continues to be the same for USA and developed nations
4) No conclusions can be drawn
Answer: USA had better control on inflation

Question 75.Study the following Bar graph and answer the question. The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.
In the year 1987, the inflation rate in the third world countries vis-a-vis the world jumped approximately by
Options:
1) 135%
2) 126%
3) 122%
4) 200%
Answer: 126%
SSC CGL Online Exam Solved Paper - 2016
Afternoon Shift (English Comprehension)
Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

RECTIFY

Options:

1)SATISFY
2)CORRECT
3)REDUCE
4)PACIFY
Answer: CORRECT

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

VANQUISH
Options:
1)VANISH
2)VARNISH
3)SURRENDER
4)TRAMPLE
Answer: SURRENDER

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelled word and click the button corresponding to it.
Options:
1)Groteasque
2)Grotasque
3)Growtesque
4)Grotesque
Answer: Grotesque

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Here is something pretty (A) / that you can (B) / wear on the party (C) / No Error (D)
Options:
1)A
2)B
3)C
4)D
Answer:C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
He was for all (A) / selling the car (B)/ and buying a bicycle (C) /No Error(D)
Options:
1)A
2)B
3)C
4)D
Answer: A

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Look at what (A) / I am doing (B) / and do like I do (C) / No Error (D)
Options:
1)A
2)B
3)C
4)D
Answer: C

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
See me tomorrow without __________.
Options:
1)fails
2)failure
3)fail
4)failing
Answer: fail

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Radium __________ rays that blind the eyes.
Options:
1)gives away
2)gives over
3)gives up
4)gives off
Answer: gives off

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
You will have to work __________ you are in the office.
Options:
1)as long as
2)as good as
3)as far as
4)so far as
Answer: as long as

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To add fuel to the fire
Options:
1)Prevent fire from dying out
2)Make the fire burn brightly
3)Make things worse
4)Waste fuel for no reason.
Answer: Make things worse

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To take to heart
Options:
1)To be greatly affected
2)To take something heartily
3)To strike at the heart, out of enjoyment
4)To suffer from heart disease
Answer: To be greatly affected

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To bring to light
Options:
1)To put on light
2)To reveal
3)To bring a light
4)To arrange light sufficiently
Answer: To reveal

Question 88.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Lying in my room, the music could be heard
Options:1)I could hear the music
2)The music can be heard
3)The music can be heard by me
4)No improvement
Answer: I could hear the music

Question 89.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Come quickly if you will catch the train
Options:
1)you want to
2)you shall
3)you could
4)No improvement
Answer:
you want to

Question 90.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
At the sound of footsteps, he turned round fast really
Options:
1)real fast
2)real fastly
3)real faster
4)No improvement
Answer: real fast

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Only a few people came to the art exhibition as it was raining hard all day.
Options:

1)few
2)little
3)a small amount of
4)No improvement
Answer: No improvement

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
His immediate ambition was to find a place to live in.
Options:
1)Strategy
2)Design
3)Aim
4)No improvement
Answer: Aim

Question 93.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A large body of people playing various musical instruments.
Options:
1)Melody
2)Harmony
3)Elocution
4)Orchestra
Answer: Orchestra

Question 94.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Solemn religious acts
Options:
1)Demonstrations
2)Celebrations
3)Rites
4)Functions
Answer: Rites

Question 95.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
That which cannot be averted
Options:
1)Inevitable
2)Irreparable
3)Incomparable
4)Indisputable
Answer: Inevitable

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

What is the effect of fear on humans?
Options:
1)We understand life's great mystery.
2)We are not able to develop our intelligence.
3)We think freely.
4)We see the vast expanse of life.
Answer: We are not able to develop our intelligence.

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

The aim of education is to make us realise the need of __________.
Options:
1)understanding science
2)freedom
3)jobs
4)passing examinations
Answer: freedom

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

When we are young we should __________ .
Options:1)seek the meaning of life
2)study and get a degree
3)try for a good job
4)study science
Answer: seek the meaning of life

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

Education helps us realize the ___________ .
Options:
1)way to develop our career
2)need for good health
3)meaning of fear
4)necessity of freedom
Answer: necessity of freedom

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

The passage is about __________ .
Options:1)Education
2)Freedom
3)Intelligence
4)Livelihood
Answer: Education

Related Posts