Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Wednesday, 12 April 2017

SSC CGL 29th August Answer Key Morning Shift

  MOHAMMAD ZEESHAN       Wednesday, 12 April 2017

SSC CGL 2016 29 August Morning Shift Solved Paper

Morning Shift Reasoning

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Foot : Man :: Hoof : ?

Options:
1) Leg
2) Dog
3) Horse
4) Shoe
Answer:-  Horse

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
ACEG : ZXVT :: IKMO : ?
Options:
1) MNOP
2) PQRS
3) RPNL
4) LNPR
Answer:-  RPNL

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
68 : 130 :: 222 : ?
Options:
1) 345
2) 365
3) 355
4) 350
Answer:-  350
Question 4.For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) MARCH
2) MAY
3) JUNE
4) DECEMBER
Answer:-  JUNE

Question 5. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) CZHK
2) SENO
3) XUBU
4) MLAG
Answer:-  XUBU

Question 6. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
Options:
1) 1 : 8
2) 27 : 64
3) 125 : 218
4) 323 : 512
Answer:-  125 : 218

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Follicle 2.Folk 3.Follow 4.Foliage
Options:
1) 4, 2, 1, 3
2) 3, 4, 2, 1
3) 4, 3, 1, 2
4) 2, 4, 3, 1
Answer:-  4, 2, 1, 3

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
8, 15, 28, 53, ?
Options:
1) 106
2) 100
3) 108
4) 102
Answer:-  102

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
WFB, TGD, QHG, ?
Options:
1) NIL
2) NIK
3) NLK
4) NJL
Answer:-  NIK

Question 10.The average age of 19 boys in a class is 21 years. If the teacher's age is included, the average increases to 22 years. What is the teacher's age?
Options:
1) 39 years
2) 41 years
3) 40 years
4) 44 years
Answer:-  41 years

Question 11.A man is 3 years older than his wife and four times as old as his son. If the son becomes 15 years old after 3 years. Then what is the present age of the wife?
Options:
1) 60 years
2) 51 years
3) 48 years
4) 45 years
Answer:-  45 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which can not be formed using the letter of the given word: 
UNIVERSALISATION
Options:
1) NATION
2) CURTAIN
3) LIVER
4) AVIATION
Answer:-  CURTAIN

Question 13.If FRIEND is coded as HTKGPF then REVEAL will be coded as:
Options:
1) TGXFCN
2) TGXNGC
3) TXGNCG
4) TGXGCN
Answer:-  TGXGCN

Question 14.Which of the following interchange of signs would make the equation correct?
5 + 3 x 8 - 12 ÷ 4 = 3
Options:
1) - and ÷
2) + and x
3) + and ÷
4) + and -
Answer:-  - and ÷

Question 15.Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the equation.
48 * 4 * 6 * 3 * 30
Options:
1) -, +, =, x
2) ÷, =, x, +
3) ÷, +, x, =
4) -, =, x, +
Answer:-  ÷, +, x, =
Question 16.Find the missing number from the alternatives

Options:
1) 125
2) 175
3
) 225
4
) 250
Answer:-  225

Question 17.Starting from a point, a person travels 3 km towards east and turns left and travels 4 km. Then again he turns to left by 45° and moves straight. Which direction is he facing now?
Options:
1) North-East
2) North-West
3) South-East
4) South-West
Answer:-  North-West

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: If he works hard he will be successful in life.
Conclusions: I. He is a hard worker.
Conclusions: II. Hard work pays

Options:
1) Both I and II follow
2) Only I follows
3) Only II follows
4) Neither I nor II follow
Answer:-  Only II follows

Question 19.How many rectangles can you see in the figure?

Options:
1) 9
2) 8
3) 10
4) 7
Answer:-  9

Question 20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below
Tennis fans, Cricket players, Students

Options:
1) 

2
) 

3)
 

4)
 
Answer:-  1
 
Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
Options:
1) 

2)
 

3)
 

4)
 
Answer:-  1

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
Options:
1) 

2)
 

3)
 

4)
 
Answer:-  2

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Options:
1) 

2)
 

3)
 

4)
 
Answer:-  1

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
Options:
1) 

2)
 

3)
 

4)
 
Answer:-  2

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g.,A can be represented by 02, 31, etc., and 'K' can be represented by 33, 78, etc. 

Similarly, you have to identify the set for the word 'REST'

Options:
1) 22, 20, 79, 99
2) 66, 77, 68, 23
3) 44, 77, 24, 87
4) 22, 77, 79, 76
Answer:-  66, 77, 68, 23

SSC CGL 2016 August Answer Ke
Morning Shift (General Awareness)

Question 26.In a Parliamentary form of Government ___________
Options:
1) The Legislature is responsible to the Judiciary
2) The Executive is responsible to the Legislature.
3) The Legislature is responsible to the Executive
4) The Judiciary is responsible to the Legislature
Answer:-  The Executive is responsible to the Legislature.

Question 27.Which of the following statements is correct about the President of India ?
Options:
1) Addresses first session of Parliament after each General Election.
2) Addresses first session of Parliament at the beginning of each year
3) Addresses every session of Parliament
4) Never addresses Parliament
Answer:-  Addresses first session of Parliament after each General Election.

Question 28.Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?
Options:
1) Bande Mataram:Aurobindo Ghosh
2) New India:Bipin Chandra Pal
3) Yugantar:Bhupendranath Dutta
4) Sandhya:Barindra Ghosh
Answer:-  Sandhya:Barindra Ghosh
Question 29.Silk worms feed on
Options:
1) Basil leaves
2) Curry leaves
3) Rose leaves
4) Mulberry leaves
Answer:-  Mulberry leaves

Question 30.Who among the following has been appointed the new Coach of the Indian Cricket team by the BCCI recently?
Options:
1) Saurav Ganguly
2) Anil Kumble
3) Rahul Dravid
4) S. R. Kulkarni
Answer:-  Anil Kumble

Question 31.What is the product formed when sodium bicarbonate is heated bly?
Options:
1) Sodium Carbonate
2) Sodium Hydroxide
3) Sodium Peroxide
4) Sodium Monoxide
Answer:-  Sodium Carbonate

Question 32.Mission Indradhanush - a programme introduced recently in the country by the NDA Government is related to:
Options:
1) Systematic immunization of children against disease
2) Providing insurance cover to farmers against crop failure
3) Development of fisheries in rural areas
4) Development of multiple cropping in hilly region
Answer:-  Systematic immunization of children against disease

Question 33.Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?
Options:
1) Mahesh Bhatt
2) Satyajit Ray
3) Mira Nair
4) G.P.Sippy
Answer:-  Satyajit Ray

Question 34.What situation would result if Government expenditure exceeds the Government revenue on Current Account?
Options:
1) Deficit budgeting
2) Zero-based budgeting
3) Performance-based budgeting
4) Surplus budgeting
Answer:-  Deficit budgeting

Question 35.Disguised unemployment in India is mainly related to
Options:
1) Agricultural sector
2) Rural Area
3) Factory sector
4) Urban Area
Answer:-  Agricultural sector

Question 36.Which of the following is not guaranteed by Indian Constitution?
Options:
1) Right to Equality
2) Right of religious freedom
3) Right to Constitutional remedies
4) Right to free education for all
Answer:-  Right to free education for all

Question 37.A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
Options:
1) strait
2) Sound
3) Bay
4) Fjord
Answer:-  Bay

Question 38.Punjab has a large number of inundation canals drawing water from
Options:
1) Jhelum river
2) Chenab river
3) Beas river
4) Sutlej river
Answer:-  Sutlej river

Question 39.The sexual reproductive organs of aspergillus are :
Options:
1) Spermatium and Oogonium
2) Antheridium and Oogonium
3) Spermatium and Ascogonium
4) Antheridium and Ascogonium
Answer:-  Antheridium and Ascogonium

Question 40.Stars twinkle but planets do not twinkle because
Options:
1) they emit light of a constant intensity
2) their distance from the earth does not change with time
3) they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
4) they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
Answer:-  they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
Question 41.Which of the following is not true about X-rays?

Options:
1) have low penetrating power
2) travel with the speed of light
3) Can be reflected or refracted
4) can affect photographic plates
Answer:-  have low penetrating power

Question 42._____changes each time it is installed to avoid detection by antivirus software.
Options:
1) Polymorphic virus
2) worm
3) logic bomb
4) trojan horse
Answer:-  Polymorphic virus

Question 43.Which one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents?
Options:
1) Parthenium
2) Elephant grass
3) Water hycinth
4) Mogar grass
Answer:-  Parthenium

Question 44.One of the following is also called as World Bank
Options:
1) IMF
2) IBRD
3) WTO
4) IDA
Answer:-  IBRD

Question 45.The book entitled, 'Playing it my way' has been authored by
Options:
1) Sachin Tendulkar
2) V V S Laxman
3) Saurav Ganguly
4) Chetan Chauhan
Answer:-  Sachin Tendulkar

Question 46.Which of the following is an example of Cartel?
Options:
1) OPEC
2) IMF
3) WTO
4) UNO
Answer:-  OPEC

Question 47.Sullage water is‌‌‌‌_______
Options:
1) Waste water released from kitchen
2) waste water released from toilets
3) waste water released from factories
4) waste water released from hospitals
Answer:-  Waste water released from kitchen

Question 48.Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?
Options:
1) Annie Besant
2) Mayawati
3) Vijayalakshmi Pandit
4) Sucheta Kriplani
Answer:-  Sucheta Kriplani

Question 49.The most pure form of carbon among the options is
Options:
1) Anthracite
2) Lampblack
3) Graphite
4) Wood Charcoal
Answer:-  Anthracite

Question 50.Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in
Options:
1) Madhya Pradesh
2) Uttar Pradesh
3) Rajasthan
4) Haryana
Answer:-  Rajasthan
 
Question 51.The difference between the greatest and least five-digit numbers formed by the digits 2,5,0,6,8 is (repetition of digits are not allowed)
Options:
1) 69552
2) 65925
3) 65952
4) 63952
Answer:-  65952
logoblog

Thanks for reading SSC CGL 29th August Answer Key Morning Shift

Previous
« Prev Post

Recent Posts