Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Wednesday, 12 April 2017

SSC CGL 29 August Morning Shift Solved Paper 2016

  MOHAMMAD ZEESHAN       Wednesday, 12 April 2017

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (Quantitative Aptitude)

Question 52.The price of a shirt after 15% discount, is Rs.119. What was the marked price of the shirt before discount
Options:
1) Rs.129
2) Rs.140
3) Rs.150
4) Rs.160
Answer:-  Rs.140

Question 53.
Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4) -1
Answer:-  0

Question 54.The average of a,b,c is 20 and that of b,c,d is 25; if d=30, then the value of a is
Options:
1) 25
2) 45
3) 30
4) 15
Answer:-  15
Question 55.A store sells a watch for a profit of 25% of the cost. Then the percentage of profit against selling price is
Options:
1) 22%
2) 20%
3) 18%
4) 15%
Answer:-  20%

Question 56.If A is equal to 20% of B and B is equal to 25% of C; then what percent of C is equal to A?
Options:
1) 10
2) 15
3) 5
4) 20
Answer:-  5

Question 57.A gun is fired at a distance of 1.7 km from Ram and he hears the sound after 25 seconds. The speed of sound in meter per second is
Options:
1) 60
2) 62
3) 64
4) 68
Answer:-  68

Question 58.A sum of ₹ 3000 yields an interest of ₹ 1080 at 12% per annum simple interest in how many years ?
Options:
1) 4 Years
2) 3 Years
3) 5 years
4) 2½ Years
Answer:-
 3 Years

Question 59.
Options:
1) 

2)

3)
4) 2
Answer:-  

Question 60.


Options:
1) 0
2)
 


3)
 


4) 1
Answer:-  0

Question 61.
Options:
1) 2
2) 1
3) 0
4) ½
Answer:-  ½

Question 62.The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius 6m is
Options:
1) 36 m2
2) 72 m
2
3) 18 m
2
4) 12 m
2
Answer:-
 36 m2

Question 63.
Options:
1) 2sinθ
2) 2cosθ
3) 2secθ
4) 2cosecθ
Answer:-  2cosecθ

Question 64.Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. The ratio between the capacity of a man and a woman is
Options:
1) 3:4
2) 4:3
3) 5:3
4) 5:7
Answer:-  4:3

Question 65.


Options:
1) 180
2) 198
3) 234
4) 252
Answer:-  198

Question 66.In a cyclic quadrilateral ABCD BCD=120° and passes through the centre of the circle. Then ABD = ?
Options:
1) 30°
2) 40°
3) 50°
4) 60°
Answer:-  30°

Question 67.The midpoints of AB and AC of a triangle ABC are X and Y respectively. If BC+XY=12 units, then BC-XY is
Options:
1) 10 units
2) 8 units
3) 6 units
4) 4 units
Answer:-  4 units

Question 68.In an isosceles ΔABC, AD is the median to the unequal side meeting BC at D. DP is the angle disector of ADB and PQ is drawn parallel to BC meeting AC at Q. Then the maeasure of PDQ is
Options:
1) 130°
2) 90°
3) 180°
4) 45°
Answer:-  90°

Question 69.129 meter from the foot of a cliff on level of ground, the angle of elevation of the top of a cliff is 30°. The height of this cliff is
Options:
1) 50√3 metre
2) 45√3 metre
3) 43√3 metre
4) 47√3 metre
Answer:-  43√3 metre
 
Question 70.The volume of metallic cylindrical pipe of uniform thickness is 748 c.c. Its length is 14 cm and its external radius is 9 cm. The thickness of the pipe is
Options:
1) 0.5 cm
2) 1.5 cm
3) 1 cm
4) 2 cm
Answer:-
 1 cm

Question 71.
Options:
1)
2) 2/5
3)

4) 0
Answer:-  

The bar graph shows the production of table fans in a factory during one week. Study the bar graph and answer the question.



Question 72. The maximum production exceeds the minimum production by:
Options:
1) 400
2) 420
3) 500
4) 540
Answer:-  420

Question 73. The average production of table fan in that week is
Options:
1) 370
2) 280
3) 300
4) 250
Answer:-  300

Question 74. Ratio of the total production of table fans in the factory from Monday to Wednesday to that from Thursday to Saturday is
Options:
1) 19:26
2) 26:19
3) 29:16
4) 16:29
Answer:-  29:16

Question 75. The average production of table fans on Monday & Tuesdays exceeds the average production of table fans during the week by
Options:
1) 150 fans
2) 100 fans
3) 140 fans
4) 200 fans
Answer:-
 100 fans

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (English Comprehension)


Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
DECIMATED
Options:
1) CAPTURED
2) DESTROYED
3) DAMAGED
4) WORRIED
Answer:-  DESTROYED

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
INVINCIBLE
Options:
1) IMPREGNABLE
2) OMNIPRESENT
3) POWERLESS
4) POTENT
Answer:-  POWERLESS

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
1) Diarrhoea
2) Diarhea
3) Diarrhea
4) Diarrohea
Answer:-  Diarrhoea

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
It took her a long time(A)/to get off (B)/the death of her husband.(C)/No Error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer:-  B
Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
It is best(A)/ to be silent(B)/ than to speak in anger.(C)/No Error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer:-  A

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
His father is disgusted(A)/against him for his(B)/addiction to drink.(C)/No Error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer:-  B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
The aim of a Peace Council is ________ rather than cure.
Options:
1) salvation
2) preservation
3) maintenance
4) cultivation
Answer:-  preservation

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
He gives everyone _________ the class opportunities for practice.
Options:
1) at
2) in
3) of
4) on
Answer:-  in

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Harish soon gained _________ in English.
Options:
1) provincialism
2) proficiency
3) efficiency
4) eminency
Answer:-  proficiency

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Beggar description
Options:
1) Cannot be described
2) Something described by a beggar
3) A poor account of something
4) A description of a beggar
Answer:-  Cannot be described

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Drag one's feet
Options:
1) Make someting more complicated
2) Expedite
3) Be reluctant to act
4) Stop working
Answer:-  Be reluctant to act

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Hope against hope
Options:
1) Think wishfully from time to time
2) Hoped with good reason
3) Nurture an impossible hope
4) Pretend to hope
Answer:-  Nurture an impossible hope

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Lack of skill
Options:
1) Inertness
2) Insistence
3) Ineptness
4) Insolence
Answer:-  Ineptness

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Stick with a thick end used in a mortar for pounding
Options:
1) Thistle
2) Stifle
3) Sceptre
4) Pestle
Answer:-  Pestle
 
Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
An act when people vote in order to make a decision about a particular subject or policy rather than voting for a person
Options:
1) Election
2) Exit-poll
3) By-election
4) Referendum
Answer:-  Referendum

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Jane had told me that she hasn't done her homework.
Options:
1) told
2) tells
3) was telling
4) no improvement
Answer:-  tells

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

This survey is concerning your health as well as that of your family.
Options:
1) concerns with
2) is concerned with
3) concerns to
4) no improvement
Answer:-  is concerned with

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

A city that is set on a hill cannot be hidden.
Options:
1) be hid
2) hide
3) be hiding
4) no improvement
Answer:-  no improvement

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

A black and white goat were grazing.
Options:
1) The white and the black goat
2) A black and a white goat
3) A black and a white goat
4) no improvement
Answer:-  A black and a white goat

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

I had took the papers to John's office.
Options:
1) will took the papers
2) taken the papers
3) took the papers
4) no improvement
Answer:-  took the papers

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

"Tryst with Destiny" was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

"Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell".

To whom did Nehru deliver this famous speech?
Options:
1) Nehru delivered this speech to a massive Indian crowd in attendance.
2) Nehru delivered this speech to the members of the Constituent Assembly.
3) Nehru delivered this speech to the members of the Lok Sabha
4) Nehru delivered this speech to the members of the Rajya Sabha.
Answer:-  Nehru delivered this speech to the members of the Constituent Assembly.

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

"Tryst with Destiny" was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

"Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell".

Choose the answer which captures Nehru's belief.
Options:
1) Nehru believed that India could achieve perfection immediately.
2) Nehru said the India's struggle for freedom was new and sudden.
3) Nehru believed that India could take huge steps towards realising its dreams.
4) Nehru believed that India's dreams were too unrealistic.
Answer:-  Nehru believed that India could take huge steps towards realising its dreams.

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

"Tryst with Destiny" was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

"Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell".

The most dominant voice in the speech is
Options:
1) the voice of optimism
2) the voice of surrender
3) the voice of negligence
4) the voice of weakness
Answer:-  the voice of optimism

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

"Tryst with Destiny" was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

"Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell".

Select the answer which best reflects Nehru's point of view.
Options:
1) Nehru believed that Communalism would not be a problem.
2) Nehru believed that Communalism would be a positive force.
3) Nehru believed that Communalism would be dangerous for India.
4) Nehru believed that Communalism would make any nation great.
Answer:-  Nehru believed that Communalism would be dangerous for India.

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

"Tryst with Destiny" was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

"Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell".

What mansion did Nehru want to see built?
Options:
1) Nehru believed that the expensive mansion of India should be built.
2) Nehru believed that the honorable mansion of India should be built.
3) Nehru believed that the simple mansion of India should be built.
4) Nehru believed that the huge mansion of India should be built.
Answer:-  Nehru believed that the honorable mansion of India should be built.

←Previous

SSC CGL Solved Paper Reasoning & General Awareness


logoblog

Thanks for reading SSC CGL 29 August Morning Shift Solved Paper 2016

Previous
« Prev Post

Recent Posts