Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UKPSC PCS Prelims Answer Key 2016

UKPSC PCS Answer Key 2016 pdf

Keyword: UKPSC Solved Paper, UKPSC Answer Key 2016

51) Who coined the term ‘BRICS’ in 2001?
(a) Jim O’ Neil
(b) Barack Obama
(c) John Kennedy
(d) Vladimir Putin
Answer: a
52) The first phase of liberalization was initiated in India under the regime of
(a) Rajiv Gandhi
(b) P.V.Narsimha Rao
(c) Atal Behari Vajpayee
(d) H.D.Dev Gowda
Answer: b

53) Whih of the following has been recognised as a National party in 2016?
(a) I.N.L.D
(b) Akali Dal
(c) T.M.C
(d) A.I.A.D.M.K
Answer: c

54) Who among the following scholars described the party system prevailing in India in the early years of Independence as one party dominant system?
(a) Myron Weiner
(b) Rajni Kothari
(c) Austin
(d) Bhikhu Parikh
Answer: b

55) Who recognises the political parties in India?
(a) President of India
(b) Election Commission of India
(c) Ministry of Law and Justice
(d) Speaker of the Lok Sabha
Answer: b

56) Which one of the following Committees/ Commissions recommended the creation of Nyaya Panchayats?
(a) Balwantrai Mehta Committee
(b) Ashok Mehta Committee
(c) G.V.K.Rao Committee
(d) Sarkaria Commission
Answer: b

57) The system of Panchayat Raj is mentioned in
(a) The Union List
(b) The State List
(c) The Concurrent List
(d) None of the above
Answer: b

58) Which one of the following functions is not the concern of Local Self Governance?
(a) Public Health
(b) Sanitation
(c) Public Utility Services
(d) Maintenance of Public Order
Answer: d

59) Which one of the following Articles provides reservation of seats for the Schedule Castes and Scheduled Tribes in the Panchayats?
(a) 243 [D]
(b) 243 [C]
(c) 243 [B]
(d) 243 [A]
Answer: a

60) The concept of ‘Right to Service’ originated in
(a) The United States of America
(b) Switzerland
(c) Great Britain
(d) China
Answer: c

61) In the Budget for the year 2016-17 of the State of Uttarakhand which of the following items has been allotted the highest amount?
(a) School Education
(b) Agricultural Development
(c) Industrial Development
(d) Roads Construction
Answer: a

62) The biggest Hydro-Electric Project of Uttarakhand State is
(a) Sharda Project
(b) Khadori Project
(c) pathari Project
(d) Tehri Project
Answer: d

63) ‘HARELA’ festival of Uttarakhand is related to
(a) Plantation
(b) Folk Dance
(c) Animal Husbandry
(d) None of the above
Answer: d

64) Which of the following airport of Uttarakhand is most operational?
(a) Pantnagar
(b) Gauchar
(c) Jolly Grant
(d) Bharkot
Answer: c

65) Which one of the following shrines of Uttarakhand was visited by a maximum number of tourists in the year 2015?
(a) Yamnotri
(b) Gangotri
(c) Kedarnath
(d) Badrinath
Answer: d

66) Which of the following districts of Uttarakhand has the lowest population as per the 2011 Census?
(a) Rudraprayag
(b) Bageshwar
(c) Champawat
(d) Chamoli
Answer: a

67) Which one of the following countries is the largest Trading partner of India?
(a) U.S.A
(b) U.K
(c) France
(d) China
Answer: d

68) National Agricultural Insurance Scheme was started in India in the year
(a) 1997 – 98
(b) 1998 – 99
(c) 1999 – 2000
(d) 2000 -2001
Answer: c

69) As per Census, 2011, which of the following states in India has the lowest sex ratio?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Odisha
(d) Rajasthan
Answer: b

70) One of the problems in calculating National Income in India is
(a) Under-employment
(b) Inflation
(c) Low level of savings
(d) Non-monetised consumption
Answer: d

71) The Apex bank for providing Agricultural Refinance in India is
(a) RBI
(b) NABARD
(c) LDB
(d) SBI
Answer: b

72) According to the 14th Finance Commission, the percentage share of States in the net proceeds of the shareable Central tax revenue should be
(a) 32 percent
(b) 35 percent
(c) 40 percent
(d) 42 percent
Answer: d

73) Which sector in India attracts the highest FDI equity flow?
(a) Construction sector
(b) Energy sector
(c) Service sector
(d) Automobile sector
Answer: c

74) Who among the following is the present Governor of the Reserve Bank of India?
(a) D.Subbarao
(b) C.Ranga Rajan
(c) Raghuram Rajan
(d) Urjit Patel
Answer: d


75) Human Development Index is a composite index of which of the following?
(a) Nutritional status, quality of life and per capita GDP
(b) Poverty, life expectancy and educational attainment
(c) Life expectancy, educational attainment and per capita income
(d) Inflation, Unemployment and per capita GDP
Answer: c

76) The size of marginal land holding in India is
(a) More than 5 hectares
(b) 2 hectares to 4 hectares
(c) 1 hectare to 2 hectares
(d) Less than 1 hectare
Answer: d

77) In which year ‘BRIC’ grouping was formed as ‘BRICS'?
(a) 2010
(b) 2015
(c) 2009
(d) 2012
Answer: a

78) What was the rank of India in Commercial Services Exports in the world in 2014?
(a) 7th
(b) 8th
(c) 9th
(d) 10th
Answer: b

79) The main emphasis of OPEC (Organisation of the Petroleum Exporting Countries) is on which of the following?
(a) the production of petroleum
(b) control over prices of petroleum
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer: c

80) Globalisation does not include
(a) reduction in import duties
(b) Abolition of import licensing
(c) Free flow of Foreign Direct Investment
(d) Disinvestment of Public Sector equity
Answer: a

81) How many countries are members of World Bank?
(a) 189
(b) 181
(c) 164
(d) 193
Answer: a

82) Which one of the following publishes the ‘Global Competitiveness Index’ report?
(a) U.N.D.P
(b) World Economic Forum
(c) I.M.F
(d) W.T.O
Answer: b

83) The Indian Grain Storage Management and Research Institute for providing training to the SAARC member countries is situated at
(a) New Delhi
(b) Pantnagar
(c) Hapur
(d) Hyderabad
Answer: c

84) The Prevention of Money Laundering Act came into force in India during
(a) 1998
(b) 1999
(c) 2001
(d) 2005
Answer: d

85) ‘TRIMs’ stands for
(a) Trade Related Income Measures
(b) Trade Related Investment Measures
(c) Trade Related Innovative Measures
(d) Trade Related Incentive Measures
Answer: b

86) Gene is
(a) A segment of DNA
(b) A segment of DNA and histone
(c) A segment of DNA, RNA and histone
(d) All of the above
Answer: a

87) Thalassemia is a hereditary disease which affects
(a) Blood
(b) Lungs
(c) Heart
(d) Kidney
Answer: a

88) Who among the following gave the term “Nanotechnology” and when?
(a) Richard Feynman – 1959
(b) Norio Taniguchi – 1974
(c) Eric Drexler – 1986
(d) Sumioljima – 1991
Answer: b

89) the training centre of the Uttarakhand Livestock Development Board is located at
(a) Dehradun
(b) Rishikesh
(c) kalsi
(d) Haridwar
Answer: a
90) Which set of the following gasses is most important for greenhouse effect?
(a) Carbon dioxide, Methane, Chlorine, Nitric oxide.
(b) Nitric oxide, Methane, Ethane, Chlorfluoro carbons
(c) carbon dioxide, Methane, Nitrous oxide, Water vapour
(d) Carbon Monoxide, Sulphur dioxide, Methane, Water vapour
Answer: c

91) Nickel-Cadmium (Ni-Cd) battery is used in
(a) calculator
(b) Cordless electronic appliances
(c) Transistors
(d) All of the above
Answer: d

92) Which statement is not associated with nuclear fission?
(a) Neutron-induced nuclear reaction
(b) Energy generation in stars
(c) Source of energy in nuclear reactor that produces electricity
(d) Enormous energy is released in an atom bomb.
Answer: b

93) Cellulose and starch both are made up of
(a) (+) – glucose
(b) (-) – fructose
(c) Both (a) and (b) given above
(d) (+) – galactose
Answer: a

94) Which of the following is a mechanical wave?
(a) Radio-waves
(b) X-rays
(c) light waves
(d) Sound waves
Answer: d

95) With the rise or temperature, the viscosity of liquid:
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains unchanged
(d) May increase or decrease depending on nature of liquid
Answer: b

96) One Nanometer is equal to
(a) 10-9 m
(b) 10-6m
(c) 10-10m
(d) 10-3m
Answer: a

97) The time period of revolution of a geostationary satellite is
(a) 12 hrs
(b) 24 hrs
(c) 48 hrs
(d) 6 hrs
Answer: b

98) Teflon is the common name of
(a) Polytetrafluoroethylene
(b) Polyvinyl chloride
(c) Polyvinyl fluoride
(d) Dichlorodifluoromethane
Answer: a

99) Which pair of following is of Copper alloys?
(a) Brass and invar
(b) Bronze and Nichrome
(c) Brass and Bronze
(d) None
Answer: c

100) Electric conduction in a semiconductor takes place due to
(a) Electrons only
(b) Holes only
(c) Both electrons and holes
(d) Neither electrons nor holes
Answer: c

Related Posts