Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

27th August SSC CGL Solved Question Paper 2016 pdf Download

SSC CGL Question Paper - 2016 held on 27 August 2016

Evening  Shift (Quantitative Aptitude SSC CGL Answer Key)

Question 51.A and B can together do a piece of work in 6 days and A alone can do it in 9 days. The number of days B will take to do it alone is
1) 18 days
2) 24 days
3) 9 days
4) 12 days
Answer: 18 days

Question 52.The length of the two parallel sides of a trapezium are 16 m and 20 m respectively. If its height is 10 m, its area in square metres is
1) 360
2) 260
3) 240
4) 180
Answer: 180

Question 53. A discount series of 15%, 20% and 25% is equal to the single discount of?
1) 48%
2) 49%
3) 50%
4) 51%
Answer: 49%

Question 54.Rs. 490 is divided among A, B and C such that A's share is half that of B's and thrice that of C's. What is C's share?
1) Rs.49
2) Rs.147
3) Rs.294
4) Rs.245
Answer: Rs.49

Question 55.A dealer sold an article at 6% loss. Had he sold it for Rs. 64 more, he would have made a profit of 10%. Then the cost of the article is
1) Rs.400
2) Rs.200
3) Rs.164
4) Rs.464
Answer: Rs.400

Question 56.There are 1400 students in a school, 25% of those wear spectacles and 2/7 of those wearing spectacles are boys. How many girls in the school wear spectacles?
1) 250
2) 100
3) 200
4) 300
Answer: 250

Question 57.A man can row upstream at 12 km/hr and downstream at 18 km/hr. The man's rowing speed in stillwater is
1) 15 km/hr
2) 5 km/hr
3) 3 km/hr
4) 10 km/hr
Answer: 15 km/hr

58. 
1) 115
2) 121
3) 125
4) 127
Answer: 121

Question 59.The value of (ds+t÷ ds) ÷ dt would be
1) d2(s+t)
2) 1
3) 0
4) ds-t
Answer: 1

Question 60.Possible measures of three angles of a triangle are
1) 33°, 42°, 115°
2) 40°, 70°, 80°
3) 30°, 60°, 100°
4) 50°, 60°, 70°
Answer: 50°, 60°, 70°

Question 61.BD and CE are two medians of the triangle ABC. If EO = 7 cm, then the length of CE is
1) 28 cm
2) 14 cm
3) 21 cm
4) 35 cm
Answer: 21 cm

Question 62. 
1) 1/√3
2) 1
3) √3
4) 0
Answer: √3

Question 63.The greatest perfect square number of 6 digits is
1) 999001
2) 998001
3) 998009
4) 998101
Answer: 998001
Question 64.The average height of 30 boys out of a class of 50 is 160 cm. If the average height of the remaining boys is 165 cm, the average height of the whole class (in cm) is:
1) 161
2) 162
3) 163
4) 164
Answer: 162

Question 65. Given a - b = 2, a3 - b3 = 26 हो तो (a + b)2 is
1) 9
2) 4
3) 16
4) 12
Answer: 16

Question 66. If X + Y + Z = 9 हो तो (X - 4)3 + (Y - 2)3 + (Z - 3)3 - 3 (X - 4) (Y - Z) (Z - 3) is
1) 6
2) 9
3) 0
4) 1
Answer: 0

Question 67.Three medians AD, BE and CF of ∆ABC intersect at G; Area of ∆ABC is 36 sq cm. Then the area of ∆CGE is
1) 12 sq cm
2) 6 sq cm
3) 9 sq cm
4) 18 sq cm
Answer: 6 sq cm

Question 68.A chord of a circle is equal to its radius. A tangent is drawn to the circle at an extremity of the chord. The angle between the tangent and the chord is
1) 30°
2) 45°
3) 60°
4) 75°
Answer: 30°

Question 69. 
1) 1
2) √3
3) 2
4) 1/√3
Answer: 2

Question 70.The difference between simple and compound interest (compounded annually) on a sum of money for 3 years at 10% per annum is Rs. 93. The sum (in Rs.) is:
1) 30000
2) 30300
3) 3000
4) 3030
Answer: 3000

Question 71.The angles of elevation of top and bottom of a flag kept on a flagpost from 30 metres distance, are 45o and 30o respectively. Height of the flag is [taking √3 = 1.732]
1) 12 √3 m
2) 15 m
3) 14.32 m
4) 12.68 m
Answer: 12.68 m

Question 72.Study the following bar-diagram carefully and answer the questions. The bar graph given below shows the foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991 - 1992 to 1998 - 1999.
The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is
1) 2:6
2) 3:4
3) 3:5
4) 4:4
Answer: 3:5

Question 73. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?
1) 95%
2) 110%
3) 115%
4) 124%
Answer: 124%

Question 74. The percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94 is
1) 100
2) 150
3) 200
4) 120
Answer: 100

Question 75. Ratio of the sum of foreign exchange during the years 1991-92, 1992-93, 1993-94 to that during the years 1995-96, 1996-97, 1997-98 is
1) 31: 35
2) 35:31
3) 37:52
4) 52:37
Answer: 37:52

SSC CGL Online Exam Solved Paper - 2016 pdfEvening Shift (English Comprehension Solved Paper SSC CGL 2016)


76. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
PANACEA
1) PRAISE
2) CURE-ALL
3) POISON
4) AMBROSIA
Answer: CURE-ALL

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
DETEST
1) DENOUNCE
2) IGNORE
3) ADORE
4) CASTIGATE
Answer: ADORE

78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
1) Debilitate
2) Impecable
3) Inkulcate
4) Harrass
Answer: Debilitate

79. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
What a _____ holiday!
1) momentous
2) memorable
3) momentary
4) immortal
Answer: memorable

80.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Many important projects have reached the final stage of _____.
1) accomplishment
2) initiation
3) resolution
4) implementation
Answer: implementation

81. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
_____ you live long!
1) Might
2) May
3) Shall
4) Should
Answer: May

82. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Each of the girls (A) / have come (B) / with her books. (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B

83.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Me and my wife (A) / were at home (B) / last night. (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: A

84. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Essay writing is an art (A) / that requires many planning (B) / on the part of the writer. (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B
85. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Caught red-handed
1) Caught by mistake
2) Caught with a red-handkerchief
3) Found wounded
4) Discovered in the act of doing
Answer: Discovered in the act of doing

86. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Gate crasher
1) Invader
2) Thief
3) Uninvited guest
4) Children
Answer: Uninvited guest

87. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To angle
1) To measure the river breadth
2) To fish with a net
3) To fish
4) To sit and watch the river
Answer: To fish

88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Favouritism shown by a person in power to his relatives
1) Formalism
2) Red-tapism
3) Nepotism
4) Bureaucracy
Answer: Nepotism

89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A round-about way of expression
1) Verbosity
2) Talkativeness
3) Circumlocution
4) Locquacious
Answer: Circumlocution

90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Suitable or intended for only young persons
1) Youthful
2) Puerile
3) Adolescent
4) Juvenile
Answer: Juvenile

91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Each self is unique, and therefore cannot be compared.
1) incomparable
2) Non comparable
3) Incomparably
4) No improvement
Answer: incomparable

92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Shall I sit between you at the concert?
1) beside
2) besides
3) next
4) No Improvement
Answer: beside

93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
No one other reason than poverty is hampering India's progress.
1) No other
2) None other
3) No another
4) No improvement
Answer: No other

94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The custom has took root in the society.
1) taken root
2) take root
3) takes root
4) No improvement
Answer: taken root

95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
We will take care of your children when you are away at Mumbai.
1) be looking for
2) look after
3) take care after
4) No improvement
Answer: look after

96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
My brother, David, was always close to our grandmother. Both of them shared a love of Mother Nature and of food that they had grown themselves. Whenever his schedule permitted, he would drop in for a short visit and a cup of coffee. One day, when he found no one home, he left a chunk of dirt on her porch. This started what was later to be known as his "calling card". Grandmother would come home occasionally and instantly know that Dave had been by when she spotted the chunk of dirt on her porch.
Although Grandmother had a poor upbringing in Italy, she managed to do well in the United States. She was always healthy and independent and enjoyed a fulfilling life. Recently she had a stroke and died. Everyone was saddened by her death. David was disconsolate. His life-long friend was now gone.
What is the opposite of the word 'disconsolate'
1) Devastated
2) Hilarious
3) Exuberant
4) Sombre
Answer: Exuberant

97. David would drop in for a short visit and leave a _____ as a sign on grandma's porch if she was not at home.
1) schedule
2) chunk of dirt
3) calling card
4) cup of coffee
Answer: chunk of dirt

98. Grandmother used to be _____ .
1) rich in Italy but poor in the United States
2) in the United States but is now in Italy
3) poor earlier but became rich later on
4) rich earlier but now poor
Answer: poor earlier but became rich later on

99. Grandmother enjoyed a _____ life.
1) healthy but sickly
2) good and healthy
3) rich but sickly
4) poor and healthy
Answer: good and healthy

100. Grandmother's death made everyone
1) sad including David
2) disconsolate excluding David
3) happy and disconsolate
4) sad excluding David
Answer: sad including David

Related Posts