Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

Objective Questions on Indian Geography for all Competitive Exams in India

Geography Questions and Answers for Competitive Exams

Geography Questions Answers MCQ For SSC UPSC

Indian Geography Questions and Answers Download

Indian Geography Questions and Answers for Competitive Exams pdf

1. Which state has smallest land area? [IAS 2003]
(a) Goa
(b) Nagaland
(c) Sikkim
(d) Tripura
Answer: ( a)

2. The climate of India is mainly tropical because: [CDS 2002]
(a) of the location of the Himalayas in its North
(b) major part of India lies within the tropics
(c) of the overpowering influence of India Ocean
(d) of the seasonal influence of jet streams
Answer: ( a)

3. The two volcanic islands in the Indian territory are: [CDS 2002]
(a) Kavaratti and New Moor
(b) Bitra and Kavaratti
(c) Pamban and Barren
(d) Narcondam and Barren
Answer: (d)

4. Among the following Union Territories of India, which one has the largest size? [CDS
2002]
(a) Pondicherry
(b) Lakshadweep
(c) Daman and Diu
(d) Chandigarh
Answer: (a)

5. Which one of the following pairs is correctly matched? [CDS 1999]
(a) Plimsoll Line : India and Afghanistan
(b) Durand Line : India and Myanmar
(c) Macmohan Line : India and Nepal
(d) Radcliffe Line : India and Pakistan
Answer: (d)

6. Duncan Passage is situated between: [CDS 1999]
(a) Minicoy and Amindiv
(b) Minicoy and Maldives
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) South Andaman and Little Andaman
Answer: (d)

7. Ten Degree Channel is between: [CDS 2011]
(a) Dover and Calais
(b) Alaska and Russia
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) North Korea and South Korea
Answer: (c)

8. If the usual rule of calculation of time were applied for the extremes of Gujrat and
Arunachal Pradesh, then approximately time: [CPO AC 2003]
(a) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 3 hours
(b) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 2 hours
(c) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 3 hours
(d) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 2 hours
Answer: (d)

9. ‘Indian Standard Meridian’ passes through the states of UP, MP: [CDS 2000]
(a) AP and Karnataka
(b) AP and Tamil Nadu
(c) Karnataka and Tamil Nadu
(d) Orissa and AP
Answer: (d)

10. The Lakshadweep Islands are situated in : [Bank PO 2007]
(a) Indian Ocean
(b) Arabian Sea
(c) Bay of Bengal
(d) none of these
Answer: (b)

11. Which foreign country is closest to Andaman Islands? [CPO SI 2003]
(a) Sri Lanka
(b) Myanmar
(c) Indonesia
(d) Pakistan
Answer: (b)

12. Which one of the following States shares boundaries with the maximum number of other
States of India ? [CPO AC 2003]
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Assam
(d) Bihar
Answer: (c)

13. Jharkhand does not share boundary with: [CPO AC 2003]
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
Answer: (d)

14. Which of the following is east of the Andaman and Nicobar Islands?
(a) Thailand
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) All of them
Answer: (c)

15. The States which have common borders with China are:
1. Jammu and Kashmir
2. Sikkim
3. Arunachal Pradesh
4. Himachal Pradesh
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)

16. The States of India having common border with Myanmar are: [CDS 1993]
(a) Mizoram, Manipur, Nagaland, Arunachal Pradesh
(b) Mizoram, Tripura, Meghalaya, Assam
(c) Mizoram, Manipur, Tripura, Meghalaya
(d) Assam, Manipur, Tripura, Arunachal Pradesh
Answer: (a)

17. The State with the largest area under waste land is:
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Rajasthan
Answer: (c)

18. The largest population of Scheduled Tribes is in:
(a) Himachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim
Answer: (b)

19. The Himalayan mountain system belongs to which one of the following? [Asstt Grade
1991]
(a) Fold mountains
(b) Volcanic mountains
(c) Block mountains
(d) None of these
Answer: (a)

20. The oldest mountains in India according to geographical history are :[Asstt Grade
1991]
(a) Satpuras
(b) Nilgiris
(c) Vindhyas
(d) Aravallis
Answer: (d)

21. The highest mountain peak in India is : [LIC 1994]
(a) Kanchenjunga
(b) Mount Everest
(c) Mt. K2
(d) Nanda Devi
Answer: (c)
22. Which one of the following is the correct sequence of the age of formation-from the
youngest to the oldest-of the given mountain ranges?
(a) Himalayas, Vindhyas, Western Ghats, Deccan Traps
(b) Deccan Traps, Western Ghats, Vindhyas, Himalayas
(c) Himalayas, Western Ghats, Vindhayas, Deccan Traps
(d) Vindhyas, Himalayas, Deccan Traps, Western Ghats
Answer: (a)
23. Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in :
(a) Kashmir
(b) Nepal
(c) Baluchistan
(d) Myanmar
Answer: (d)
24. Match the following: [CDS 2000]
A. Pir Panjal 1. Arunachal Pradesh
B. Dhauladhar 2. Uttaranchal
C. Nag Tibba 3. Jammu and Kashmir
D. Mishimi Hills 4. Himachal Pradesh
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 4 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Answer: (b)
25. The transport route connecting the Kashmir from Leh crosses the high mountain ranges
at the: [IAS 2003]
(a) Pir Panjal pass
(b) Karakoram pass
(c) Banihal pass
(d) Zoji La pass
Answer: (b)
26. Which one of the following mountains is not the part of Eastern Ghats? [IAS 2003]
(a) Sheravoy hills
(b) Javadi hills
(c) Nallamala hills
(d) Elamalai hills
Answer: (d)
27. Kodaikanal, the famous hill-station of South India, is situated on : [IAS 2003]
(a) Palni hills
(b) Anaimalai mountain
(c) Nilgiri mountain
(d) Cardamon hills
Answer: (a)
28. Which one of the following statements is NOT correct? [IAS 2003]
(a) Black cotton soil of north-west India was formed by the weathering of basaltic lava
rocks
(b) Sedimentary rocks are distinguished from other types of rocks by the presence of distinct
layers
(c) Granite has large crystals of quartz, feldspar and mica in it
(d) A metamorphic rock is softer and less compact than its original type
Answer: (d)
29. Which of the following relates to the formation of the Himalayas?
(a) Folding of the earth's crust
(b) Accumulation of loess deposits
(c) Folding of the geosyncline
(d) Faulting of the earth's crust
Answer: (c)
30. Which one of the following is most prone to earthquakes? [CDS 2000]
(a) Coastal plains
(b) Old shields
(c) Plateaus
(d) Young folded mountains
Answer: (d)
31. The correct sequence of the different sections of the Himalayas in terms of their
stretch (in kilometre) in the descending order is : [IAS 2003]
(a) Punjab Him., Kumaon Him., Nepal Him., Assam Him.
(b) Nepal Him., Assam Him., Punjab Him., Kumaon Him.
(c) Kumaon, Hlm., Nepal Him., Assam Him., Punjab Him.
(d) Nepal Him., Assam Him., Kumaon Him., Punjab Him.
Answer: (b)
32. The Vindhyas belong to which class of mountains?
(a) Block mountains
(b) Fold mountains
(c) Volcanic mountains
(d) Residual mountains
Answer: (a)
33. The mountain range which stretches from Gujarat in west to Delhi in the north is the:
(a) Aravallis
(b) Vindhyas
(c) Satpuras
(d) Kaimur range
Answer: (a)
34. The Himalayas are formed of parallel fold ranges of which the oldest range is : [IAS
1994]
(a) the Siwalik Range
(b) the Lesser Himalayas
(c) the Great Himalayan Range
(d) the Dhaula Dhar Range
Answer: (c)
35. Maharashtrian Plateau is made up of: [I. Tax & Central Excise 1992]
(a) alluvial soil
(b) coral reef
(c) sandstone
(d) lava
Answer: (d)
36. The highest peak in South India is:
(a) Doda Betta
(b) Makurti
(c) Analmudi
(d) None of these
Answer: (c)
37. Aravalli ranges are an example of: [Asstt Grade 1993]
(a) straight mountains
(b) block mountains
(c) residual mountains
(d) volcanic mountains
Answer: (c)
38. Which of the following mountain passes lies outside India ?
(a) Khyber
(b) Bomdila
(c) Bara Lacha La
(d) Shipkila
Answer: (a)
39. Zozila Pass connects: [IFS 1989]
(a) Kashmir and Tibet
(b) Nepal and Tibet
(c) Leh and Kargil
(d) Leh and Snnagar
Answer: (d)
40. Which of the following passes and locations is/are wrongly matched?
1. Zojila and Burzil - Jammu & Kashmir
2. Bara Lapcha La and Shipki La - Uttar Pradesh
3. Thaga La, Niti Pass and Lipu Lekh - Himachal Pradesh
4. Nathu La and Jelep La - Sikkim
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
Answer: (b)
41. Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?
1. The southern plateau block is formed mainly of granites and gneiss
2. The Deccan lava plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava
sheets
3. The Malwa plateau dominates the Vindhyan scarps forming the northern flank of the
plateau
4. The troughs of the Narmada and the Tapti are interposed between the Vindhyan and the
Satpura ranges.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) I, II, III and IV
(d) I, III and IV
Answer: (c)
42. Which of the following is the main difference between the Western and Eastern Ghats
?
(a) Height
(b) Continuity
(c) Proximity to the coast
(d) Vegetation
Answer: (b)
43. Which of the following is not true with regard to the coastal plains of India ?
(a) The west coast has a narrow alluvial margin interspersed by hilly terrain
(b) The eastern coast has a wide plain with well-developed deltas of the major rivers
(c) The west coast has little indentation except towards the south
(d) The west and east coasts, have the same alluvial features
Answer: (d)
44. In which one of the following is the Himalayan pass Shipki La located? [IAS 2008]
(a) Chandra valley
(b) Hunza valley
(c) Nubra valley
(d) Sutlej valley
Answer: (d)
45. Arrange the following hill ranges in order from north to south:
1. Nallamala Hills
2. Nilgiri
3. Anaimalai
4. Cardamon Hills
(a) I, IV, III, II
(b) I, II, III, IV
(c) II, I, III, IV
(d) I, II, IV, III
Answer: (b)
46. Arrange the following Himalayan peaks in order as they occur from west to east:
1. Kanchenjunga
2. Mt. Everest
3. Nanda Devi
4. Dhaulagiri
(a) I, II, III, IV
(b) I, II, IV, III
(c) III, II, I, IV
(d) III, IV, II, I
Answer: (d)
47. Arrange the following ranges in order as they occur from north to south:
1. Pir Panjal
2. Karakoram
3. Zanskar
4. Ladakh
(a) II, IV, III, I
(b) II, III, IV, I
(c) I, II, IV, III
(d) III, II, IV, I
Answer: (a)
48. Consider the following: [IAS 2004]
1. Mahadeo Hills
2. Sahyadri Parvat
3. Satpura Range
What is the correct sequence of the above from the north of the south ?
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 1, 3
(c) 1, 3, 2
(d) 2, 3, 1
Answer: (c)
49. Which of the following gives the correct sequence of hills in the east-west direction?
(a) Naga, Mikir, Khasi, Garo
(b) Garo, Khasi, Mkir, Naga
(c) K'hasi,Garo, Naga, Mikir
(d) Mikir, Naga, Khasi, Garo
Answer: (a)
50. Consider the following mountain ranges: [CDS 2002]
1. Ladakh Range
2. Karakoram
3. Greater Himalayas
4. Zanskar Range
What is the correct sequence of these from south to north?
(a) 3, 4, 1, 2
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 4, 3, 2, 1
Answer: (a)
51. Match the following: [CDS 2009]
Pass State
A. Zoji La Pass 1. Sikkim
B. Bara Lacha Pass 2. Uttarakhand
C. Jelep La Pass 3. Himachal Pradesh
D. Niti Pass 4. Jammu and Kashmir
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 3 4
Answer: (c)
52. Which one of the following States in India has the broadest continental shelf? [IAS
2008]
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Answer: (d)
53. Which of the following are true regarding Chhota Nagpur? [CDS 1994]
1. It is one of the former princely states.
2. It is a plateau area in Jharkhand inhabited mainly by the tribals.
3. It is a name given to the contiguous tribal areas in Bihar, West Bengal. Orissa and M.P.
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c)
54. The new alluvial deposits found in the Gangetic plain are known as: [CDS 2001]
(a) bhabar
(b) bhangar
(c) khadar
(d) terai
Answer: (c)
55. Match the following:
A. Bhabar 1. Younger alluvium
B. Terai 2. It is very porous
C. Bhangar 3. Has thick forest and wild life
D. Khadar 4. Older alluvium
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 4 3 1 2
Answer: (a)
56. The correct order of the given hills from west to east is : [NDA 2001]
(a) Garo-Jaintia-Naga-Khasi
(b) Khasi-Naga-Jaintia-Garo
(c) Khasi-Garo- Jaintia-Naga
(d) Garo-Khasi- Jaintia-Naga
Answer: (d)
57. A rift valley is formed mainly due to: [NDA 2003]
(a) forces of tension in the earth's crust
(b) the subsidence of the floor of a river valley
(c) the valley formed after the formation of fold mountains
(d) the deepening of a valley by ice action
Answer: (b)
58. The Himalayas are generally divided into three ranges which do not include:
(a) Siwalik
(b) Greater Himalayas
(c) Karakoram
(d) Lesser Himalayas
Answer: (c)
59. What do you understand by the term 'Doab' ?
(a) Where the delta of river begins
(b) Where two or more rivers meet
(c) Land between two separate river systems
(d) Land between two tributaries of a river
Answer: (d)
60. Which one of the following statements is wrong regarding the "Vale of Kashmir" ?
[CDS 2002]
(a) It is a synclinal valley
(b) It is situated 'between the Pir Panjal Range and the Lesser Himalayas
(c) It is drained by the river Jhelum
(d) Previously it was a bed of a great lake, subsequently uplifted.
Answer: (b)
61. Match the following: [IAS 2007]
Valley State
A. Dzukou Valley 1. Himachal Pradesh
B. Yumthang Valley 2. Sikkim
C. Neora Valley 3. Nagaland
D. Sangla Valley 4. West Bengal
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Answer: (c)
62. Match the following: [CDS 2001]
Mountain passes in Himalayas States
A. Changla 1. Arunachal Pradesh
B. Shipkila 2. Himachal Pradesh
C. Zozila 3. Jammu and Kashmir
D. Bomdila
A B C D
(a) 3 2 3 1
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 4 1
(d) 3 1 4 2
Answer: (a)
63. Considering the location of mountains in India which one of the following is in right
sequence from south to north? [NDA 1992]
(a) Dodabetta, Kailash, Dhaulagiri, Vindhyachal
(b) Dodabetta, Vindhyachal, Dhaulagiri, Kailash
(c) Dhaulagiri, Kailash, Dodabetta, Vindhyachal
(d) Dhaulagiri, Vindhyachal, Dodabetta, Kailash
Answer: (b)
64. Siwaliks are: [IFS 1989]
(a) to the north of Himadri
(b) foothills of Himalayan ranges
(c) in Meghalaya
(d) the plateau between Pamirs and Myanmar
Answer: (b)
65. Palghat joins which of the following states? [Stenographers' Exam 1994]
(a) Sikkim and West Bengal
(b) Maharashtra and Gujarat
(c) Kerala and Tamil Nadu
(d) Arunachal Pradesh and Sikkim
Answer: (c)
66. Consider the following statements:
1. Cherrapunji is located on the south side of Garo hills.
2. Cherrapunji is about 1700 m above mean sea level.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2008]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c)
67. _______ forms the western boundary of the Indian sub-continent.
(a) Aravalli
(b) Pirpanjal
(c) Karakoram
(d) Hindukush
Answer: (d)
68. Why is it that the Himalayan region is poor in mineral resources?
(a) Displacement of rock strata has disturbed the arrangement of rocks and made it complex
(b) It is made up of crystalline rock
(c) the terrain makes exploitation of minerals difficult
(d) The climatic conditions are not suitable, for exploitation of minerals
Answer: (a)
69. Which one of the following gives the correct sequence of Himalayan peaks in the
direction east to west?
(a) Dhaulagiri, Kanchenjunga, Makalu, Mt. Everest
(b) Kanchenjunga, Makalu, Dhaulagiri, Mt. Everest
(c) Makalu, Dhaulagiri, Kumaun, Namcha Barwa
(d) Namcha Barwa, Kanchenjunga, Mt. Everest, Nanda Devi
Answer: (d)
70. Which one of the following is the junction point of the Eastern Ghats and Western
Ghats? [IAS 2004]
(a) Javadi Hills
(b) Anaimalai Hills
(c) Nilgiri Hills
(d) Shevaroy Hills
Answer: (c)
71. The highest peak of the Himalayas in India is in : [CDS 2004]
(a) Uttar Pradesh
(b) Kashmir
(c) Sikkim
(d) Himachal Pradesh
Answer: (c)
72. Match the following: [NDA 2001]
Peaks Mountain range
A. Gurushikhar 1. Zanskar
B. Dhupgarh 2. Satpura
C. Doda Betta 3. Nilgiri
D. Nanga Parbat 4. Vindhya
5. Aravalli
A B C D
(a) 4 2 5 1
(b) 3 4 1 5
(c) 4 5 2 1
(d) 5 2 3 1
Answer: (d)
73. Where exactly is Aksai Chin?
(a) Near Leh
(b) The north-east corner of Jammu and Kashmir
(c) Along the Zaskar mountains
(d) South of the Siachen Glacier
Answer: (b)
74. Nanda Devi peak forms a part of: [IAS 2003]
(a) Assam Himalayas
(b) Kumaon Himalayas
(c) Nepal Himalayas
(d) Punjab Himalayas
Answer: (b)
75. Which one of the following statements is not correct? [IAS 2005]
(a) The Western Ghats are relatively higher in their northern region
(b) The Anal Mudi is the highest peak in the Western Ghats
(c) Tapi river lies to the south of Satpura
(d) The Narmada and the Tapi river valleys are said to be old rift valleys
Answer: (a)
76. Which one of the following is the correct sequence of the given hills starting from the
north and going towards the south? [IAS 2005]
(a) Nallamalai Hills - Nilgiri Hills - Javadi Hilis - Anaimalai Hills
(b) Anaimalai Hills - Javadi Hills - Nilgiri Hills - Nallamalai Hills
(c) Nallamalai Hills - Javadi Hills - Nilgiri Hills - Anaimalai Hills
(d) Anaimalai Hills - Nilgiri Hills - Javadi Hills - Nallamalai Hills
Answer: (c)
77. What is the name of the highest summit of Nilgiri Hills? [Asstt Comm 2008]
(a) Coonoor-betta
(b) Anaimudi
(c) Doda-betta
(d) Vellangiri
Answer: (c)
78. Which one of the following Himalayan Passes was reopened around in the middle of the
year 2006to facilitate trade between India and China? [IAS 2007]
(a) Chang La
(b) JaraLa
(c) Nathu La
(d) Shipki La
Answer: (c)
79. Where are Shevaroy Hills located? [IAS 2007]
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
Answer: (d)
80. In which State is the Guru Shikhar Peak located? [IAS 2007]
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
Answer: (a)
81. The hill range that separates the state of Manipur from the state of Nagaland is known
as: [CDS 2009]
(a) Arakan hills
(b) Patkai hills
(c) Barail hills
(d) Manipu
Answer: (c)
82. Which one of the following does NOT lie in Maharashtra? [UP PCS 2011]
(a) Balaghat Range
(b) Harishchandra Range
(c) Mandav Hills
(d) Satmala Hills
Answer: (c)
83. Arrange the following hills of southern India from north to south:
1. Nilgiri
2. Cardamom
3. Nallamala
4. Anaimalai
Select the correct answer using the code given below: [Asstt Commdt 2011]
(a) 3-1-4-2
(b) 4-3-1-2
(c) 1-3-4-2
(d) 1-2-3-4
Answer: (a)
84. Amritsar and Shimla are almost on the same latitude, but their climate difference is due
to [BPSC 2011]
(a) the difference in their altitudes
(b) their distance from sea
(c) snowfall in Shimla
(d) pollution in Amritsar
Answer: (a)
85. The length of India's coastline is about: [SBI 2013]
(a) 5900 km
(b) 6100 km
(c) 7000 km
(d) 7500 km
Answer: (d)
86. Which State has the largest coastline in India? [Railway 2009]
(a) Gujarat
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
Answer: (a)
87. The Karakoram Highway connects which of the following pairs of countries? [Bank PO
1991]
(a) India-Nepal
(b) India-China
(c) India-Pakistan
(d) China-Pakistan
Answer: (d)
88. Which of the following latitudes passes through India? [RRB 1994]
(a) Equator
(b) Arctic Circle
(c) Tropic of Capricorn
(d) Tropic of Cancer
Answer: (d)
89. Which one of the following countries has the longest international boundary with India?
[CDS 2012]
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) China
(d) Pakistan
Answer: (a)
90. India is the seventh largest country in the world and it covers a total area of
approximately: [Railway 2012]
(a) 2700000 sq. km
(b) 3000000 sq. km
(c) 3200000 sq. km
(d) 3600000 sq. km
Answer: (c)
91. Consider the following statements:
1. The continental shelves of Lakshadweep are originated due to coral reefs.
2. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.
Which of the statement(s) given above is/are correct? [IAS 2009]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c)
92. Which of the following is the correct chronological order of the formation of the
following states in India?
1. Sikkim
2. Mizoram
3. Goa
4. Arunachal Pradesh
(a) 3, 1, 2, 4
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 1, 4, 2, 3
Answer: (c)
93. The largest southernmost single island in India is: [CBI 1994]
(a) Rameswaram Island
(b) Minicoy Island
(c) Car Nicobar Island
(d) Great Nicobar Island
Answer: (d)
94. "This Union Territory possesses a coastal stretch of about 45 km with 28 marine fishing
villages. However 45% of the population is engaged in agriculture and allied products".
Which among the Territories is referred passage?
(a) Lakshadweep
(b) Pondicherry
(c) Andaman and Nicobar
(d) Daman
Answer: (a)
95. Which state amongst the following has the highest percentage of the Scheduled Caste
population of State's population? [IAS 2004]
(a) Jharkhand
(b) Madhya Pradesh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh
Answer: (a)
96. The Tropic of Cancer does not pass through:
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Rajasthan
(d) Orissa
Answer: (d)
97. The Tropic of Cancer passes through the States of:
1. Gujarat
2. Jharkhand
3. Assam
4. Mizoram
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (a)
98. Which one of the following gives the correct sequence of places going from the east to
the west of India?
(a) Sikhar, Tinsukhia, lndore, Vadodara
(b) Tinsukhia, Phulpur, Udaipur, Kota
(c) Jorhat, Bhopal, Ahmedabad, Rajkot
(d) Guwahati, Silchar, Bhopal, Rajkot
Answer: (c)
99. Which one of the following shows the correct sequence of occurrence of the following
towns/cities as one proceeds from west to east?
(a) Ajmer, Darbhanga, Kohima, Sikhar
(b) Surat, Ward ha, Rourkela, Bharuch
(c) Pandharpur, Gulbarga, Kottagudem, Vishakhapatnam
(d) Anand, Rajkot, Dhanbad, Aizawl
Answer: (c)
100. Which states of India have a common border with Pakistan?
1. Jammu and Kashmir
2. Himachal Pradesh
3. Punjab
4. Gujarat
5. Rajasthan
(a) I, II, III, V
(b) I, II, III, IV
(c) I, III, IV
(d) I, III, IV, V
Answer: (d)
101. Which of the following sets of cities is located on the reference longitude for Indian
standard time?
(a) Bangalore-Varanasi
(b) Chennai-Varanasi
(c) Kakinanda-Pondicherry
(d) Pondicherry-Varanasi
Answer: (c)
102. Mac Mohan Line demarcates the boundary between:
(a) India and Pakistan
(b) India and China
(c) India and Nepal
(d) India and Bangladesh
Answer: (b)
103. The northern part of the west coast is known as:
(a) Konkan coast
(b) Coromandal coast
(c) Malabar coast
(d) None of these
Answer: (a)
104. The Konkan Coast stretches between:
(a) Goa and Cochin
(b) Goa and Mumbai
(c) Goa and Daman
(d) Goa and Diu
Answer: (a)
105. The Eastern Coast of India is known as : [I.Tax & Central Excise 1992]
(a) Eastern Plateau
(b) Bengal Coast
(c) Coromandal Coast
(d) Cyclonic Coast
Answer: (c)
106. Which of the following is the capital of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli?
[UTI 1993]
(a) Dadra
(b) Nagar Haveli
(c) Kavaratti
(d) Silvassa
Answer: (d)
107. Kanchipuram is in which of the following states? [Bank PO 1993]
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka
Answer: (c)
108. Nine Degree Channel separates: [CDS 2001]
(a) Car Nicobar and Great Nicobar
(b) Lakshadweep and Minicoy
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) North Andaman and South Andaman
Answer: (b)
109. Which one of the following groups of Indian states has a common frontier with Bhutan?
[CDS 2001]
(a) Assam, Bihar, Sikkim and West Bengal
(b) Bihar, Meghalaya, Sikkim and West Bengal
(c) Arunachal Pradesh, Assam, Sikkim and West Bengal
(d) Arunachal Pradesh, Assam, Sikkim and West Bengal
Answer: (c)
110. Lakshadweep Islands are the product of: [CDS 1999]
(a) volcanic activity
(b) wave action
(c) sea-floor expansion
(d) reef formation
Answer: (d)
111. Match the following: [IAS 2003]
A. Ho 1. Chhattisgarh
B. Baiga 2. Sikkim
C. Kuki 3. Jharkhand
D. Bhutia 4. Nagaland
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 4 2 3
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 3 1
Answer: (c)
112. Consider the following statements:
1. Longitude of Jabalpur's location is between those of Indore and Bhopal
2. Latitude of Aurangabad's location is between those of Vadodara and Pune.
3. Bangalore is situated more southward than Chennai.
Which of these statements is/are ? [IAS 2003]
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c)
113. India lies in the hemisphere: [SSC Graduate 2003]
(a) Northern and eastern
(b) Southern and eastern
(c) Northern and western
(d) Northern and southern
Answer: (a)
114. Which of the following cities lies to the western-most longitude? [CPO SI 2002]
(a) Jaipur
(b) Nagpur
(c) Bhopal
(d) Hyderabad
Answer: (a)
115. Which one of the following sequences in the ascending order of their geographical size
is correct? [CDS 2003]
(a) Bihar - Chhattisgarh - Jharkhand - Orissa
(b) Jharkhand - West Bengal - Tamil Nadu - Chattisgarh
(c) West Bengal - Bihar - Chhattisgarh - Tamil Nadu
(d) Chhattisgrah - Jharkhand - Tamil Nadu – Orissa
Answer: (b)
116. Which one of the following towns is situated easternmost? [CDS 2003]
(a) Kohima
(b) Jorhat
(c) Itanagar
(d) Dibrugarh
Answer: (d)
117. Which of the following towns is located at easternmost? [IAS 2003]
(a) Bokaro
(b) Jamshedpur
(c) Patna
(d) Ranchi
Answer: (b)
118. Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer? [IAS 2003]
(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Jodhpur
(d) Nagpur
Answer: (b)
119. Which among the following is the smallest state area wise? [IAS 2003]
(a) Nagaland
(b) Mizoram
(c) Meghalaya
(d) Manipur
Answer: (a)
120. Which one of the following States does not form border with Bangladesh? [UP PCS
2002]
(a) Meghalaya
(b) Tripura
(c) Manipur
(d) Mizoram
Answer: (c)
121. West Bengal shares boundaries with how many foreign countries? [NDA 2004]
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer: (c)
122. The capital of Lakshadweep is : [Stenographers' Exam 1990]
(a) Port Blair
(b) Silvassa
(c) Aizawl
(d) Kavaratti
Answer: (d)
123. Indian sovereignity in sea extends upto ____ nautical miles.
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14
Answer: (c)
124. Mount Everest, the highest peak in the world, is located in :
(a) Bhutan
(b) China
(c) India
(d) Nepal
Answer: (d)
125. Which one of the following mountain. peaks of Himalayas is NOT in India? [NDA 2003]
(a) Annapurna
(b) Nanda Devi
(c) Mt. Kamet
(d) Kanchenjunga
Answer: (a)
126. The second highest peak in the world is:
(a) Kanchenjunga
(b) K-2 (Godwin Austin)
(c) Nandadevi
(d) Lhotse
Answer: (b)
127. The highest Himalayan peak in India is:
(a) Kanchenjunga
(b) K-2
(c) Nandadevi
(d) Nanga Parbat
Answer: (a)
128. Consider the following statements:
1. The equatorial forests are evergreen.
2. The Mediterranean region has deciduous forests of broad-leaved trees.
3. Taiga forests are found in Kashmir.
Which of the statements given above are correct? [NDA 2005]
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d)
129. Consider the following statements:
1. Korba is west to Rourkela.
2. Rourkela is south to Ranehi.
Which of the statements given above is/are correct? [CDS 2005]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c)
130. Match the following: [CDS 2005]
Tourism Place State
A. Munnar 1. Gujarat
B. Lonavla 2. Kerala
C. Panehamarhi 3. Madhya Pradesh
D. Saputara 4. Maharashtra
Codes:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 2 3 4 1
Answer: (c)
131. Consider the following sites/ monuments:
1. Champaner-Pavagadh Archaeological Park
2. Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai
3. Mamallapuram
4. Sun Temple (Konark Temple)
Which of the above are included in the World-Heritage List of UNESCO? [IAS 2005]
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and4
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d)
132. In which one of the following Islands of India is an active volcano found? [CDS 2009]
(a) Car Nicobar Island
(b) Nancowry lsland
(c) Barren Island
(d) Maya Bunder Island
Answer: (c)
133. Which one of the following longitudes determines the Indian Standard Time? [CDS
2009]
(a) 85.5ºE
(b) 86.5ºE
(c) 84.5ºE
(d) 82.5ºE
Answer: (d)
134. Which one of the following cities will never get the vertical rays of the sun? [CDS 2009]
(a) Srinagar
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Thiruvananthapuram
Answer: (a)
135. Madhya Pradesh shares its border with how many States? [CDS 2009]
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer: (c)
136. In India, how many States share the coastline? [IAS 2008]
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10
Answer: (c)
137. Between which one of the following pairs of islands is Duncan Passage located? [IAS
2008]
(a) South Andaman and Little Andaman
(b) Little Andaman and Car Nicobar Island
(c) Car Nicobar Island and Little Nicobar Island
(d) Little Nicobar Island and Great Nicobar Island
Answer: (b)
138. Among the following States of India, which one has the oldest rock formations in the
country? [IAS 2008]
(a) Assam
(b) Bihar
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh
Answer: (c)
139. Among the following States, which one has the largest forest area? [IAS 2008]
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Orissa
(d) Tamil Nadu
Answer: (a)
140. Port Blair - the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the
following islands? [NDA 2008]
(a) North Andaman
(b) Little Andaman
(c) Middle Andaman
(d) South Andaman
Answer: (d)
141. The hill station of Coonoor is located in which one of the following states? [CDS 2008]
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
Answer: (c)
142. 28.38 N. and 77.12 E are the respective latitude and longitude of which one of the
following places? [CDS 2008]
(a) Jaipur
(b) Delhi
(c) Lucknow
(d) Allahabad
Answer: (b)
143. Which one of the following Indian states does not have a common international border
with Bangladesh? [CDS 2008]
(a) Manipur
(b) West Bengal
(c) Tripura
(d) Assam
Answer: (a)
144. What is the correct order of occurrence of the following places as one moves from east
to west? [CDS 2008]
(1) Murshidabad
(2) Gorakhpur
(3) Bhopal
(4) Bhavnagar
(a) 2-4-3-1
(b) 1-3-4-2
(c) 1-2-3-4
(d) 4-3-2-1
Answer: (c)
145. Which one among the following major Indian cities is most eastward located? [IAS
2007]
(a) Hyderabad
(b) Bhopal
(c) Lucknow
(d) Benguluru (Bangalore)
Answer: (c)
146. Out of the four southern States: Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu,
which shares boundaries with the maximum number of Indian States? [IAS 2007]
(a) Andhra Pradesh only
(b) Karnataka only
(c) Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Each of Tamil Nadu and Kerala
Answer: (c)
147. Match the following: [IAS 2007]
Town River Nearer to it
A. Betul 1.lndravati
B. Jagdalpur 2. Narmada
C. Jabalpur 3. Shipra
D. Ujjain 4. Tapti
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 4 1 2 3
(c) 4 1 3 2
(d) 1 4 3 2
Answer: (b)
148. Consider the following statements:
1. Assam shares a border with Bhutan and Bangladesh.
2. West Bengal shares a border with\ Bhutan and Nepal.
3. Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar.
Which of the statements given above are correct? [IAS 2006]
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Answer: (a)
149. Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes
and arrange them from east to west:
1. Gujarat
2. West Bengal
3. Uttar Pradesh
4. Jharkhand
5. Madhya Pradesh
6. Bihar
7. Chhattisgarh
Select the correct answer using the code given below: [NDA 2011]
(a) 2-5-7-4-1
(b) 2-4-7-5-1
(c) 3-2-6-7-5
(d) 3-7-4-6-2
Answer: (b)
150. Which of the following organisations prepares topographical maps of India? [SSC
(10+2) 2010]
(a) Geographical Survey of India
(b) Survey of India
(c) Geological Survey of India
(d) Archaeological Survey of India
Answer: (a)
151. Consider the following places of Kashmir region :
1. Srinagar
2. Gilgit
3. Kargil
4. Banihal
Arrange the above places from north to south using the code given below: [CDS 2010]
(a) 1 - 2 - 3 - 4
(b) 4 – 3 – 2 - 1
(c) 2 - 3 -1 – 4
(d) 2 - 1 – 3 – 4
Answer: (c)
152. Consider the following statements regarding Andaman and Nicobar Islands:
1. It enjoys equatorial climate
2. This is the only place in India where a volcano is located
3. This is the only place in India where coral bed is found
Which of the statements given above is/are correct? [NDA 2010]
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 only
Answer: (b)
153. The latitudes that pass through Sikkim also pass through [IAS 2010]
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir
Answer: (a)
154. Duncan Passage is located between [CDS 2012]
(a) South and Little Andaman
(b) Little and Great Nicobar
(c) North and Middle Andaman
(d) Middle and South Andaman
Answer: (a)
155. If India adopts two time zones based on 75°E meridian for western India and 90°E
meridian for eastern India, which one among the following states of eastern India will
be benefitted most? [Asstt Commdt 2011]
(a) Manipur
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Bihar
Answer: (c)
156. The large States of India in the order of area are [BPSC 2011]
(a) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(b) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
(c) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
(d) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan
Answer: (a)
157. Which of the following States has the largest number of people belonging to Scheduled
Caste? [BPSC 2011]
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab
Answer: (d)
158. Which one of the following is the southern-most city ? [CDS 2004]
(a) Bhopal
(b) Kolkata
(c) Raipur
(d) Udaipur
Answer: (c)
159. Bhutan is surrounded by which of the following Indian States? [CDS 2004]
(a) Assam, Arunachal Pradesh, West Bengal, Sikkim
(b) Assam, Mizoram, West Bengal, Bihar
(c) Arunachal Pradesh, Meghalaya, West Bengal, Bihar
(d) Arunachal Pradesh, Sikkim, Bihar, Meghalaya
Answer: (a)
160. longitude is geographically significant to India because: [CPO SI 2003]
(a) it determines the Indian standard time
(b) it has a bearing on the tropical climate of India
(c) it divides' India into eastern and western zones
(d) it enables determining local time in eastern India
Answer: (a)
161. Which one of the following groups comprises of States sharing borders with
Chhattisgarh ? [NDA 2002]
(a) Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra and Orissa
(b) Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra and Uttar Pradesh
(c) Bihar, Maharashtra, Jharkhand and Orissa
(d) Andhra Pradesh, Jharkhand, Uttar Pradesh and West Bengal
Answer: (a)
162. The ‘Mahe region’ located on the western coast of India is politically a part of the
Union Territory of: [NDA 2002]
(a) Dadra and Nagar Haveli
(b) Diu and Daman
(c) Lakshadweep
(d) Pondicherry
Answer: (d)
163. Which of the following would have to be crossed to reach Sri Lanka from Nagercoil ?
(a) Sunda Strait
(b) Gulf of Mannar
(c) Palk Strait
(d) Cook Strait
Answer: (b)
164. With which of the following countries has India no boundary ?
(a) Nepal
(b) Mongolia
(c) Myanmar
(d) Bhutan
Answer: (b)
165. The southernmost point of India is located in:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Little Andaman
(d) Great Nicobar
Answer: (d)
166. Which of the following gives the correct match of states and concentration of religious
groups?
1. Maharashtra- Zaroastrians
2. Maharashtra and Arunachal Pradesh - Buddhists
3. Rajasthan and Gujarat - Jains
4. Sikkim - Christians
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3
Answer: (c)
167. The group of languages spoken by the largest number of people in India is :
(a) Austro-Asiatic
(b) Indo-Aryan
(c) Dravidian
(d) none of these
Answer: (b)
168. Match the following:
Tribes Area
A. Angamis 1.Meghalaya
B. Todas 2.Tamil Nadu
C. Moplahs 3. Kerala
D. Birhors 4. Nagaland
E. Khasis 5. Madhya Pradesh
A B C D E
(a) 4 2 3 5 1
(b) 5 4 3 2 1
(c) 4 3 5 1 2
(d) 2 5 4 3 1
Answer: (a)
169. Most Indians belong to the group:
(a) Caucasoid
(b) Mongoloid
(c) Australoid
(d) Negroid
Answer: (a)
170. The oldest inhabitants of India are considered to be :
(a) Mongoloids
(b) Negritoes
(c) Indo-Aryans
(d) Mediterraneans
Answer: (b)
171. The most urbanised community in India is that of the:
(a) Hindus
(b) Muslims
(c) Christians
(d) Zoroastrians
Answer: (d)
172. Arrange the following religious groups in increasing order of their population in India:
1. Muslims
2. Buddhists
3. Sikhs
4. Jains
5. Christians
(a) IV, II, III, V, I
(b) IV, II, I, III, V
(c) II, IV, III, V, I
(d) II, III, IV, I,V
Answer: (a)
173. How many States and Union Territories are there in India? [UP PCS 2002]
(a) 25 States and 7 Union territories
(b) 28 States and 7 Union territories (including National capital territory-1)
(c) 24 States and 6 Union territories.
(d) None of the above
Answer: (b)
174. Which one among the following States is smallest in area? [IAS 2003]
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Answer: (d)
175. In which one of the following Union Territories, people of the Onge tribe live? [IAS
2004]
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Dadra and Nagar Haveli
(c) Daman and Diu
(d) Lakshadweep
Answer: (a)
176. Consider the following statements:
Among the Indian States:
1. Andhra Pradesh has the longest coastline
2. Gujarat has the highest number of airports
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2004]
(a) only 1
(b) only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d)
177. Amongst the following Indian States which one has the minimum total forest cover?
[IAS 2004]
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Haryana
(d) Kerala
Answer: (c)
178. Among the Union Territories which has the highest literacy rate?
(a) Lakshadweep
(b) Pondicherry
(c) Delhi
(d) Daman and Diu
Answer: (a)
179. The percentage of literates in India is :
(a) almost equal among males and females
(b) lower among males than females
(c) higher among males than females
(d) lower in urban areas than in rural areas
Answer: (c)
180. Why is that India has one of the lowest agricultural yields in the world?
(a) Summers are very hot
(b) Lack of fertile soil
(c) Farmers being poor and illiterate do not use modern farming techniques
(d) Occurrence of frost at night
Answer: (c)
181. To which group do the tribals of central and southern India belong?
(a) Proto-Australoids
(b) Negritos
(c) Mongoloids
(d) Brachycephals
Answer: (a)
182. Why has the Green Revolution benefitted only a small section of India?
(a) Large dependence on manual labour
(b) Poor storage facilities
(c) Poor farm management and administration
(d) All of the above
Answer: (d)
183. Which one among the following is nearest to the Tropic of Cancer? [CDS 2004]
(a) Agra
(b) Delhi
(c) Gwalior
(d) Jhansi
Answer: (d)
184. Match the following:
Place of Tourist Interest Indian State
A. Araku Valley 1. Andhra Pradesh
B. Dalhousie 2. Himachal Pradesh
C. Kodaikkanal 3. Kerala
D. Munnar 4. Tamil Nadu
5. Uttaranchal
6. Uttar Pradesh
A B C D
(a) 6 3 1 5
(b) 1 2 4 3
(c) 1 3 4 5
(d) 6 2 1 3
Answer: (b)
185. The Tropic of Cancer passes through: [NDA 2004]
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Uttar Pradesh
(d) Orissa
Answer: (b)
186. The present demographic transition of India is indicative of: [IAS 2004]
(a) High population growth potential but low actual growth
(b) High population growth potential and high actual growth
(c) Partial industrialised economy
(d) Typically increasing urbanization
Answer: (d)
187. Match the following: [NDA 2004]
Tourist Place State
A. Amber Fort 1. Uttar Pradesh
B. Auroville 2. Pondicherry
C. Buland Darwaza 3. Karnataka
D. Gol Gumbaz 4. Rajasthan
5. Madhya Pradesh
6. Tamil Nadu
A B C D
(a) 4 6 1 2
(b) 1 2 5 3
(c) 4 2 1 3
(d) 1 6 5 2
Answer: (c)
188. Which one of the following pairs of states and tribes is not correctly matched? [IAS
1999]
(a) Assam: Miri
(b) Nagaland : Konyak
(c) Arunachal Pradesh : Apatani
(d) Madhya Pradesh : Lambada
Answer: (d)
189. Which of the following is/are correct about the Rann of Kachchh ?
1. It is a flat saline marsh land
2. It is in Rajasthan
3. It is the home of the Indian Wild Ass
4. It is a unique land formation supporting several singular species of fauna
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (c)
190. Which of the following statements regarding literacy in India are correct ?
1. A person who can only read but cannot write is not defined literate
2. Children below 7 years of age are not taken into consideration even if they are able to
read and write
3. For the purpose of census, a person is deemed literate if he or she can read and write
with understanding in any of the 22 languages mentioned in the Eighth Schedule of the
Constitution
4. The fact that a district has attained hundred percent literacy does not mean that the entire
population in the district is literate
(a) 1, 3 and 4
(b) 2, 3, and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, and 4
Answer: (b)
191. Match the following:
District State
A. Anantapur 1. Punjab
B. Bijapur 2. Rajasthan
C. Bharatpur 3. Karnataka
D. Ferozepur 4. Andhra Pradesh
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 1 2
(d) 3 4 2 1
Answer: (a)
192. Which of the following tribes is not found in Central India ? [IAS 2003]
(a) Gonds
(b) Todas
(c) Bhils
(d) Munda
Answer: (b)
193. In which of the following towns does the LMT (Local Meridian Time) show the greatest
deviation from the 1ST (Indian Standard Time) ? [NDA 1991]
(a) Delhi
(b) Cochin
(c) Mumbai
(d) Kohima
Answer: (d)
194. What separates Daman and Diu? [RRB 1993]
(a) Narmada River
(b) Gulf of Khambat
(c) Gir Hills
(d) Tapti River
Answer: (b)
195. Which of the following Indian states does not lie on In 1do-Banqla border? [Bank PO
1993]
(a) Assam
(b) Mizoram
(c) Tripura
(d) Manipur
Answer: (d)
196. Port Blair is situated in : [NDA 1993]
(a) North Andaman
(b) South Andaman
(c) Middle Andaman
(d) Little Andaman
Answer: (b)
197. Lakshadweep is a group of how many islands? [Teachers' Exam 1994]
(a) 22
(b) 25
(c) 32
(d) 35
Answer: (b)
198. The Union Territory of Dadra and Nagar Haveli lies between which of the following
states of India? [UDC 1993]
(a) Andhra Pradesh and Madhya Pradesh
(b) Gujarat and Madhya Pradesh
(c) Madhya Pradesh and Maharashtra
(d) Gujarat and Maharashtra
Answer: (d)
199. The smallest Union Territory is:
(a) Chandigarh
(b) Pondicherry
(c) Lakshadweep
(d) Andaman and Nicobar Islands

Answer: (c)

Related Posts