Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

Indian geography Questions and Answers for SSC CGL UPSC Exams

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography pdf

SSC CGL 2016 Important Geography Questions

Geography questions for CLAT Exam

1. The 'Chilka lake region' lies in between the deltas of: [NDA 2003]
(a) Ganga and Mahanadi
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Godavari
(d) Krishna and Cauvery
Answer: (c)
2. River Damodar is called 'Sorrow of Bengal' because it : [CPO SI 2003]
(a) gets flooded often causing havoc
(b) causes maximum soil erosion
(c) forms number of dangerous waterfalls
(d) is not a perennial river
Answer: (a)
3. Shyok is a tributary of:
(a) Brahmaputra
(b) Indus
(c) Chenab
(d) Sutlej
Answer: (b)
4. In the decreasing order of the length of the rivers, the correct sequence is : [CPO AC
2003]
(a) Brahmaputra - Ganga - Godavari - Narmada
(b) Ganga - Godavari - Brahmaputra - Narmada
(c) Brahmaputra - Narmada - Godavari - Ganga
(d) Ganga - Brahmaputra - Godavari – Narmada
Answer: (a)
5. Which of the following is true with regard to the, characteristics of the Himalayan
rivers?
1. Many of them have their sources in the Inner Himalayas
2. They have a perennial flow
3. They have a great capacity for erosion
4. They do not form gorges
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) III and IV
(d) II and IV
Answer: (b)
6. Match the following:
Rivers Origin
A. Indus 1. Uttarakhand
B. Ganga 2. Tibet
C. Godavari 3. Madhya Pradesh
D. Narmada 4. Maharashtra
5. Karnataka
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 4 3 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 3 4 1 2
Answer: (a)
7. Teesta forms a part of which major river system?
(a) Ganga
(b) Krishna
(c) Cauvery
(d) Brahmaputra
Answer: (d)
8. By what name is the Ganga known in Bangladesh?
(a) Padma
(b) Bhagirathi
(c) Rupnarayan
(d) Nubra
Answer: (a)
9. Which of the following is false?
(a) Krishna serves Maharashtra and Andhra Pradesh
(b) Godavari serves Madhya Pradesh
(c) Mahanadi serves Bihar and Orissa
(d) Narmada serves Maharashtra and Madhya Pradesh
Answer: (b)
10. Which of the following peninsular rivers is westward flowing?
(a) Mahanadi
(b) Godavari
(c) Tapti
(d) Cauvery
Answer: (c)
11. Which of the following rivers is known as 'Vridha Ganga'?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Mahanadi
(d) Cauvery
Answer: (a)
12. Match the following:
A. Flows between the Satpuras and the Vindhyas 1. Mahanadi
B. Formsa delta in Orissa 2. Narmada
C. Hemavati, Herangi and Amravati are tributaries 3. Brahmaputra
D. Riveralso known as Tsangpo 4. Cauvery
5. Krishna
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 5 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 5 1 3 2
Answer: (a)
13. Most of the rivers flowing westward from the Western Ghats do not form deltas
because:
(a) of the high gradient
(b) they are too slow
(c) they are not perennial
(d) there is no vegetation
Answer: (a)
14. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Narmada :Jabalpur
2. Godavari : Nasik
3. Mahanadi : Cuttack
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d)
15. Which of the following are the features of the Himalayan rivers?
1. They are of youthful nature, forming deep gorges and performing intense erosional
activity
2. They are free to form their courses and follow a dendritic pattern
3. They have very large basins
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) I, II and III
Answer: (d)
16. Given here are four places situated on the banks of the Narmada :
1. Jabalpur
2. Mandla
3. Amarkantak
4. Bharuch
In which order do these places occur from the source of the river to its mouth?
(a) 3, 2, 1,4
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 1, 4, 3, 2
Answer: (a)
17. Which of the following gives the correct descending order by length of the rivers of
India?
(a) Brahmaputra, Ganga, Godavari, Kosi
(b) Ganga, Brahmaputra, Krishna, Godavari
(c) Ganga, Godavari, Krishna, Yamuna
(d) Ganga, Yamuna, Godavari, Mahanadi
Answer: (c)
18. The Himalayan rivers are:
(a) monsoon fed
(b) snow fed
(c) ephemeral
(d) seasonal
Answer: (b)
19. By which name does the Brahmaputra enter into India?
(a) Manas
(b) Dhansiri
(c) Dlhang
(d) Tsangpo
Answer: (c)
20. The Tibetan river 'Tsangpo' enters India through the State of: [NDA 2004]
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Manipur
(d) Nagaland
Answer: (a)
21. Near the lake Mansarovar in Tibet, the river which has its source is/are: [Teachers'
Exam 1994]
(a) Indus
(b) Sutlej
(c) Brahmaputra
(d) All of these
Answer: (d)
22. Which of the following is an inland drainage area? [CDS 1994]
(a) Sambhar area
(b) Chilka region
(c) Mansarovar lake
(d) Rann of Kutch
Answer: (d)
23. Which of the following rivers flows through Maharashtra and Gujarat ? [CDS 1993]
(a) Sabarmati
(b) Godavari
(c) Mahi
(d) Tapti
Answer: (d)
24. The river basin which is called 'Ruhr of India' is:
(a) Damodar
(b) Hooghly
(c) Godavari
(d) Swarnarekha
Answer: (a)
25. Which of the following is the longest river in India? [LIC 1994]
(a) Ganga
(b) Narmada
(c) Brahmaputra
(d) Godavari
Answer: (a)
26. The longest river of peninsular India is :
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Mahanadi
(d) Cauveri
Answer: (b)
27. Which of the following rivers meet Ganga in Bihar ? [PCS 1995]
1. Ghaghra
2. Gandak
3. Son
4. Punpun
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)
28. Which of the following river is known as India's River of Sorrow? [UDC 1993]
(a) Hooghly
(b) Damodar
(c) Ghaghara
(d) Kosi
Answer: (d)
29. The highest waterfall in India is : [PCS 1994]
(a) Sivasundaram
(b) Jog
(c) Courtallam
(d) Hogenakal
Answer: (b)
30. In which state is Jog Falls located?
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
Answer: (b)
31. Consider the following rivers:
1. Ganga
2. Brahmaputra
3. Godavari
4. Krishna
Which of these rivers build a common delta? [CDS 2001]
(a) 1 and 4
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4
Answer: (c)
32. The Sivasamudram Falls is on : [Teachers' Exam 1994]
(a) Cauvery
(b) Subernarekha
(c) Indravati
(d) None of these
Answer: (a)
33. The Bhakra Nangal Multipurpose Project is a joint venture of [IAS 2009]
(a) Punjab and Haryana only
(b) Punjab, Haryana and Rajasthan only
(c) Punjab, Haryana, Rajasthan and Himachal Pradesh
(d) Punjab and Himachal Pradesh only
Answer: (b)
34. The correct sequence of the eastward flowing rivers of the peninsular India from north
to south is : [IAS 2002]
(a) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar, Cauvery and Vagai
(b) Subarnarekha, Mahanadi, Krishna, Godavari, Cauvery, Vagai and Pennar
(c) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna, Cauvery, Pennar and Vagai
(d) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vagai and Pennar
Answer: (a)
35. Wular lake of Kashmir is a : [IAS 2003]
(a) Ox- bow lake
(b) Lake formed by blocking of ice
(c) Lake formed by terminal morainic dam
(d) Lake formed by deposition of silt
Answer: (c)
36. The second largest river basin in India is of the river: [CBI 1994]
(a) Brahmaputra
(b) Narmada
(c) Krishna
(d) Godavari
Answer: (d)
37. The second largest basin in Peninsular India is:
(a) Cauvery Basin
(b) Godavari Basin
(c) Narmada Basin
(d) Krishna Basin
Answer: (d)
38. Which of the following rivers existed before the uplift of the Himalaya ? [IAS 2003]
(A) Brahamaputra
(B) Sutlej
(C) Indus
(D) Bhagirathi
(a) A and C
(b) Band C
(c) A, Band C
(d) A, B, C and D
Answer: (c)
39. Which one the following is a correct sequence of rivers in terms of their total basin
area, in the descending order? [IAS 2003]
(a) Ganga, Indus, Brahmaputra, Godavari
(b) Indus, Ganga, Brahmaputra, Godavari
(c) Brahmaputra, Indus, Ganga, Godavari
(d) Indus, Ganga Godavari, Brahmaputra
Answer: (c)
40. Which of the following lakes were formed by volcanic activities? [IAS 2003]
(A) Lonar lake
(B) Bhim Tal of Kumaun
(C) Toba lake
(D) Keloed lake
(a) A and C
(b) A and D
(c) A, C and D
(d) A, B, C and D
Answer: (c)
41. Match the following: [Asstt Comm PF 2002]
City River passing through the city
A. Nasik 1. Krishna
B. Surat 2. Cauvery
C. Ujjain 3. Godawari
D. Vijayawada 4. Shipra
5. Tapti
A B C D
(a) 3 5 4 1
(b) 4 1 3 2
(c) 3 1 4 2
(d) 4 5 3 1
Answer: (a)
42. What is the correct sequence of the rivers- Godavari, Mahanadi, Narmada and Tapi in
the descending order of their lengths? [IAS 2003]
(a) Godavari - Mahanadi - Narrnada - Tapi
(b) Godavari - Narmada - Mahanadi - Tapi
(c) Narmada - Godavart - Tapi - Mahanadi
(d) Narmada- Tapi - Godavari – Mahanadi
Answer: (b)
43. Arrange the following rivers from South to North: [CPO SI 2002]
1. Cauvery
2. Krishna
3. Godavari
4. Mahanadi
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 3, 4, 1, 2
(c) 2, 4, 3, 1
(d) 1, 2, 3, 4
Answer: (d)
44. Arrange the following rivers in descending order of their length:
1. Ravi
2. Cauvery
3. Sutlej
4. Yamuna
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 3, 4, 1, 2
(c) 4, 3, 2, 1
(d) 1, 2, 3, 4
Answer: (c)
45. Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan? [IAS 2004]
(a) Bharatpur
(b) Jaipur
(c) Jodhpur
(d) Udaipur
Answer: (b)
46. Canal irrigation is most important in the Northern Plains of India because:
(a) the soil is porous
(b) the level of underground water is high
(c) the sources of canals are perennial rivers
(d) the region is densely populated
Answer: (c)
47. Which one of the following east flowing rivers of India forms rift valley due to down
warping? [IAS 1998]
(a) Damodar
(b) Mahanadi
(c) Son
(d) Yamuna
Answer: (a)
48. 'Hinterland' refers to:
(a) continental shelf in the sea from which oil can be extracted
(b) natural harbour used for international trade
(c) land region extending from a sea port
(d) abandoned sea port where trade was carried out initially
Answer: (c)
49. The port especially developed for exporting iron ore to Japan is: [CDS 2002]
(a) Haldia
(b) New Tuticorin
(c) Paradeep
(d) Vishakhapatnam
Answer: (c)
50. Which one of the following is the first company-managed major port in India? [CDS
2001, CDS 2003]
(a) Cochin
(b) Ennore
(c) Tuticorin
(d) Vishakhapatnam
Answer: (b)
51. Which one among the following has the, largest shipyard in India? [IAS 2003]
(a) Kolkata
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Vishakhapatnam
Answer: (d)
52. Which one of the following statements is correct? [NDA 2003]
(a) India ranks 9th in the world's shipping tonnage
(b) Mumbai port handles half of the country's foreign trade
(c) Kandla and Kolkata are tidal ports
(d) India has 14 major ports and 129 minor ports
Answer: (b)
53. Consider the following seaports:
1. Chennai
2. Machilipattinam
3. Nagapattinam
4. Tuticorin
The correct sequence of these ports as one moves from north to south is : [CDS 2000]
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 2, 1, 4, 3
Answer: (b)
54. Match the following: [CPO AC 2003]
Major Port State
A. Jawaharlal Nehru 1. Tamil Nadu
B. Paradwip Port 2. Maharashtra
C. Kandla Port 3. Orissa
D. Ennore Port 4. Gujarat
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 3 4 1
(c) 2 3 4 1
(d) 2 1 4 3
Answer: (c)
55. Which one of the following pairs of sea ports and states is not correctly matched?
(a) Kandla : Gujarat
(b) Paradip : Orissa
(c) Quilon : Kerala
(d) Kakinada : Maharashtra
Answer: (d)
56. Which of the following is the deepest landlocked protected port?
(a) Kandla
(b) Vishakhapatnam
(c) Haldia
(d) Tuticorin
Answer: (b)
57. Which of the following port caters to the export of Kudremukh iron ore?
(a) Cochin
(b) New Mangalore
(c) Mumbai
(d) Vishakhapatnam
Answer: (b)
58. Which one of the following gives the correct sequence of ports down the western coast
of India?
(a) Kandla, Mumbai, Kochi, Mangalore
(b) Porbandar, Marmagao, Mangalore, Kochi
(c) Veraval, Okha, Marmagao, Mangalore
(d) Mangalore, Marmagao, Kochi, Negercoil
Answer: (b)
59. Which of the following ports are on the west coast?
1. Marmugao
2. Cochin
3. New Mangalore
4. Paradeep
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 2 and 3
Answer: (a)
60. Consider the following:
1. Chilika Lake
2. Pulicat Lake
3. Vembanad Lake
Which of the above is/are lagoon(s)? [CDS 2005]
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d)
61. Consider the following ports:
1. Karaikal
2. Machilipatnam
3. Paradeep
4. Visakhapatnam
What is the correct sequence of the above ports from north to south? [NDA 2005]
(a) 1-2-4-3
(b) 1-4-2-3
(c) 3-2-4-1
(d) 3-4-2-1
Answer: (d)
62. Which of the following pairs are correctly matched? [IAS 2008]
Waterfall : River
1. Kapildhara Falls : Godavari
2. Jog Falls : Sharavati
3. Sivasamudram Falls : Cauvery
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (b)
63. Consider the following pairs:
Tributary River Main River
1. Chambal Narmada
2. Sone Yamuna
3. Manas Brahmaputra
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 3 only
Answer: (d)
64. Which of the following is not a tributary of the Ganga?
(a) Yamuna
(b) Son
(c) Gomti
(d) Sutlej
Answer: (d)
65. River Godavari flows through: [NDA 1994]
(a) Maharashtra and Andhra Pradesh
(b) Maharashtra, Orissa and Andhra Pradesh
(c) Maharashtra, Karnataka and Andhra Pradesh
(d) Maharashtra, Karnataka, Orissa and Andhra Pradesh
Answer: (a)
66. The river Cauvery originates from which of the following states? [Bank PO 1994]
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
Answer: (c)
67. The main river flowing in the state of Jammu and Kashmir is :
(a) Jhelum
(b) Indus
(c) Chenab
(d) Nubra
Answer: (a)
68. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(a) Cauvery
(b) Narmada
(c) Kosi
(d) Godavari
Answer: (b)
69. The Naga hills form the watershed between India and: [IES 1994]
(a) China
(b) Myanmar
(c) Bhutan
(d) Bangladesh
Answer: (b)
70. Which one among the following rivers has the largest catchment area? [IAS 2008]
(a) Cauvery
(b) Krishna
(c) Mahanadi
(d) Narmada
Answer: (b)
71. Which Indian state is known as 'Land of Five Rivers' ? [Railways 1993]
(a) U.P.
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Jammu and Kashmir
Answer: (b)
72. The biggest lake in India is :
(a) Dal Lake
(b) Chilka Lake
(c) Wular Lake
(d) Sambhar Lake
Answer: (b)
73. Which are the west-flowing rivers of southern Indian which flow into Arabian Sea?
[Teachers' Exam 1991]
(a) Chambal and Betwa
(b) Damodar and Mahanadi
(c) Narmada and Tapti
(d) Krishna and Cauveri
Answer: (c)
74. Which of the following rivers joins Ganga at Allahabad ? [RRB 1991]
(a) Gandak
(b) Ghaghra
(c) Kosi
(d) Yamuna
Answer: (d)
75. Which of the following groups of rivers fall in the Bay of Bengal?
(a) Ganga, Brahmaputra, Hooghly
(b) Ganga, Yamuna, Godavari
(c) Ganga, Yamuna, Brahmaputra
(d) Ganga, Yamuna, Gandak
Answer: (a)
76. Which one of the following states does not form part of the Narmada basin? [NDA
1993]
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Madhya Pradesh
Answer: (c)
77. Narmada river originates from Amarkantak in:
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Chhattisgarh
Answer: (c)
78. Which one of the following is a north flowing river?
(a) Cauvery
(b) Narmada
(c) Chambal
(d) Brahmaputra
Answer: (b)
79. Match the following: [CDS 2009]
River Tributary
A. Brahmaputra 1. Musi
B. Krishna 2. Tawa
C. Narmada 3. Bhavani
D. Cauvery 4. Dikhow
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 4
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Answer: (b)
80. Match the following: [IAS 2007]
Name of Confluence River merging with Alaknanda
A. Vishnu Prayag 1. Bhagirathi
B. Karna Prayag 2. Mandakini
C. Rudra Prayag 3. Pindar
D. Deva Prayag 4. Dhauli Ganga
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 2 4
(c) 4 2 3 1
(d) 4 3 2 1
Answer: (d)
81. The river Cauvery flows from: [UPCS 1994]
(a) Andhra Pradesh to Tamil Nadu
(b) Karnataka to Maharashtra
(c) Karnataka to Tamil Nadu
(d) Kerala to Tamil Nadu
Answer: (c)
82. Which one of the following rivers is not the tributary of Ganga ? [I. Tax & Central
Excise 1993]
(a) Indrawati
(b) Son
(c) Gomati
(d) Yamuna
Answer: (a)
83. Which of the following rivers flows between the Vindhya and Satpura ranges?
(a) Narmada
(b) Tapti
(c) Gandak
(d) Godavari
Answer: (a)
84. Which of the following is an east following river of Indian Peninsula?
(a) Tapti
(b) Narmada
(c) Mahanadi
(d) Periyar
Answer: (c)
85. From north towards South, which one of the following is the correct sequence of the
given rivers in India? [IAS 2006]
(a) Shyok - Spiti - Zaskar - Sutlej
(b) Shyok - Zaskar - Spiti - Sutlej
(c) Zaskar - Shyok - Sutlej - Spiti
(d) Zaskar - Sutlej - Shyok – Spiti
Answer: (c)
86. Which one of the following statements in not correct? [IAS 2006]
(a) Mahanadi River rises in Chattisgarh
(b) Godavari River rises in Maharashtra
(c) Cauvery River rises in Andhra Pradesh
(d) Tapti River rises in Madhya Pradesh
Answer: (c)
87. Among the following areas, the widest continental shelf of India is found: [IAS 1991]
(a) around the Gulf of Cambay
(b) around the Konkan coast
(c) off the Krishna and Godavari deltas
(d) around the Palk strait
Answer: (c)
88. Which one of the following lakes in India has the highest Water salinity? [NDA 1994]
(a) Dal
(b) Chilka
(c) Wular
(d) Sambhar
Answer: (d)
89. Which of the following states has the largest number of salt lakes in India?
(a) West Bengal
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
Answer: (b)
90. Match the following: [IAS 2003]
A. Tapi 1. Brahmagir
B. Narmada 2. Mahabaleshwar
C. Krishna 3. Amarkantak
D. Cauvery 4. Betul
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 3 2 1
Answer: (d)
91. Which one of the following pairs is not correctly matched?
River City
(a) Gomti Lucknow
(b) Saryu Ayodhya
(c) Alaknanda Badrinath
(d) Narmada Satna
Answer: (d)
92. Match the following: [IAS 2004]
Beaches in India States
A. Gopinath Beach 1. Andhra Pradesh
B. Lawsons Bay Beach 2. Kerala
C. Devbagh Beach 3. Gujarat
D. Sinquerim Beach 4.Goa
5. Karnataka
A B C D
(a) 5 4 3 1
(b) 3 1 5 4
(c) 5 1 2 4
(d) 3 4 5 1
Answer: (b)
93. Which one of the following rivers flow between Vindhyan and Satpura ranges? [NDA
2008]
(a) Narmada
(b) Son
(c) Mahe
(d) Netravati
Answer: (a)
94. Amravati, Bhavani, Hemavati and Kabini are tributaries of which one of the following
rivers? [NDA 2008]
(a) Mahanadi
(b) Godavari
(c) Cauvery
(d) Krishna
Answer: (c)
95. Consider the following rivers:
1. Betwa
2. Kosi
3. Gandak
Which of the above joint(s) Yamuna river? [NDA 2008]
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Answer: (d)
96. Which of the following tributaries of the Ganga System flows northwards? [CDS 2008]
(a) Kosi
(b) Ghaghara
(c) Gandak
(d) Sone
Answer: (d)
97. Match the following: [Asstt Commdt 2011]
River Tributary
A. Godavari 1. Son
B. Krishna 2. Chambal
C. Yamuna 3. Bhima
D. Ganga 4. Manjira
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 2 3 1
(c) 1 2 3 4
(d) 1 3 2 4
Answer: (a)
98. Which one of the following cities is not located on the bank of river Ganga? [BPSC
2011]
(a) Fatehpur
(b) Bhagalpur
(c) Uttarkashi
(d) Kanpur
Answer: (c)
99. The Brahmaputra, Irrawady and Mekong rivers originate in Tibet and flow through
narrow and parallel mountain ranges in their upper reaches: Of these rivers,
Brahmaputra makes a "U" turn in its course to flow into India. This "U" turn is due to
[CSAT 2011]
(a) Uplift of folded Himalayan series
(b) Syntaxial bending of geologically young Himalayas
(c) Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains
(d) Both (a) and (b) above
Answer: (d)
100. Among the following rivers, which one is the longest? [Asstt Comm 2008]
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Mahanadi
(d) Narmada
Answer: (a)

Related Posts