Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

31st SSC CGL 2016 Solved Paper

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Solved Paper - 2016 "held on 1st September 2016" Evening Shift


(Reasoning Solved Paper SSC CGL 2016)

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
Book:Pages::Wall:?
Options:
1) SAND
2) CEMENT
3) BRICKS
4) STONES
Answer: BRICKS

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
LNPQ : ACEF : : TUXY : ?
Options:
1) IMKL
2) IKMO
3) IKMN
4) PKLR
Answer: IKMN

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
4:20::8: ?
Options:
1) 74
2) 70
3) 72
4) 78
Answer: 72

Question 4. For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives. 
(A) Bud
(B) Branch
(C) Leaf
(D) Plant
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: D

Question 5.For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
(A) ABD
(B) FGI
(C) LMO
(D) STU
Options:
1) A
2) B
3) C
4
) D
Answer: D

Question 6.For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
(A) 24-42
(B) 36-63
(C) 37-73
(D) 35-51
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: D

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary. 
1. Manifest
2. Meticulous
3. Meridian
4. Merchant
Options:
1) 1,4,3,2
2) 2,1,4,3
3) 1,3,2,4
4) 2,3,4,1
Answer: 1,4,3,2

Question 8.Which one set letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 
M__OMMN__M__NOMMN__M
Options:
1) O N M O
2) N O M O
3) M O N M
4) N N M O
Answer: N O M O

Question 9.Which number will complete the series? 
14, 27, 52, 101, 198, ?
Options:
1) 381
2) 395
3) 391
4) 394
Answer: 391

Question 10.M is son of P, Q is the grand-daughter of O, who is the husband of P. How is M related to O?
Options:
1) Son
2) Daughter
3) Mother
4) Father
Answer: Son

Question 11.Ramesh is richer than Satish but Jaya is less rich than Ramesh. Ram is less rich than Jaya but richer than Satish, but is not as rich as Ramesh. Ramesh is less rich than Navin. The richest amongst them is?
Options:
1) Ramesh
2) Satish
3) Navin
4) Jaya
Answer: Navin

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 
CARPENTER
Options:
1) NECTAR
2) CARPET
3) PAINTER
4) REPENT
Answer: PAINTER

Question 13.If FRIEND is coded as HUMJTK, how can CANDLE be written in that code?
Options:
1) EDRIRL
2) ESJFME
3) DCQHQK
4) DEQJQM
Answer: EDRIRL
Question 14.If A denotes −, C denotes ×, D denotes ÷, E denotes +, then 14C3A12E4D2= ?
Options:
1) 6
2) 17
3) 28
4) 32
Answer: 32

Question 15.If 879= 8,
625= 1,
586= 9,
then 785 = ?
Options:
1) 6
2) 7
3) 8
4) 9
Answer: 6

Question 16.Find the missing number from the given alternatives: 
Options:
1) 54
2) 44
3) 34
4) 26
Answer: 44

Question 17.Sham goes to his friend's house that is straight 10 Km from his house. On his way back, he takes a right turn and walks 2 Km and again takes a right turn and walks for 10 Km before he takes a right turn again. How much distance is Sham still away from his house?
Options:
1) 10 Km
2) 8 Km
3) 12 Km
4) 2 Km
Answer: 2 Km

Question 18.One or two statements are given followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.
Statement: All boys are tall.
Rajiv is a boy.
Conclusion I: Rajiv is tall.
II: Rajiv is not tall.
Options:
1) Only conclusion I follows
2) Only conclusion II follows
3) Both conclusion I and conclusion II follow
4) Neither conclusion I nor conclusion II follows
Answer: Only conclusion I follows

Question 19.How many triangles are there in the question figure? 

Options:
1) 6
2) 10
3) 12
4) 16
Answer: 16

Question 20.Which of the following diagrams represent the relationship between Awards, Pulitzer Prize and Oscars?
Options:
1)
2)
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A28_20C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A28_20D.jpg
Answer:
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A28_20C.jpg

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 

Options:
1)
2)
3)


4)
\Answer:

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
Options:
1)


2)


3)


4)
Answer:

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Options:
1)


2)


3)


4)
Answer:

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
Options:
1)


2)


3)


4)
Answer:

Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., D can be represented by 04,12, etc., and 'I' can be represented by 65, 79, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BANK'. 
Options:
1) 42,69,14,98
2) 00,55,33,57
3) 21,67,30,86
4) 42,78,43,58
Answer: 42,69,14,98

SSC Solved Paper 2016 1st September Afternoon Shift

(General Awareness SSC CGL Questions)

Question 26.Which is the heaviest metal among the following?

Options:
1) Gold
2) Silver
3) Iron
4) Copper
Answer: Gold
Question 27.Which of the following uses the spawn mechanism to duplicate itself ?
Options:
1) Trojan horse
2) Worm
3) Keystroke logger
4) Logic bomb
Answer: Worm

Question 28.Sun appears red in colour at sunrise and sunset due to
Options:

1) the fact that the sun emits only red colour at that time
2) red light having longer wavelength scatters away
3) that sun comes out of the mountains
4) that all other colours scatter away except red
Answer: that all other colours scatter away except red

Question 29.What is the main purpose of white blood corpuscles?Options:
1) to carry nutrients
2) to combat infection
3) to carry oxygen
4) to give strength
Answer: to combat infection

Question 30.The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent isOptions:
1) Troposphere
2) Ionosphere
3) Stratosphere
4) Mesosphere
Answer: The Stratosphere

Question 31.At hill stations, the boiling point of water will be Options:
1) same as at sea level
2) less than that at sea level
3) more than that at sea level
4) equal to the melting point of ice
Answer: less than that at sea level

Question 32.Gandhiji's 'Satyagraha' meant an attachment to the following two elements
Options:
1) Knowledge and religion
2) Truth and non-violence
3) Truth and chastity
4) Love of motherland and hate for colonial masters
Answer: Truth and non-violence

Question 33.What do you mean by 'Density of Population'?
Options:
1) Ratio of people living below poverty line to total population
2) Number of persons live per square kilometre
3) Number of persons in a city
4) Number of persons living per kilometre
Answer: Number of persons live per square kilometre

Question 34.Which of the following is not a feature of a capitalist economy?Options:
1) Right to private property
2) Existence of competition
3) Service motive
4) Freedom of choice to consumers
Answer: Service motive

Question 35.Sunita Williams is a 
Options:
1) Astronaut
2) Missile scientist
3) Nuclear scientist
4) Astrophysicist
Answer: Astronaut

Question 36.Who is the writer of the famous book 'Kabuliwala'?Options:
1) Bankim Chandra Chatterjee
2) Ravindra Nath Tagore
3) Munshi Prem Chand
4) Khan Abdul Gaffar Khan
Answer:
 Ravindra Nath Tagore

Question 37.The term 'bully' is connected with which sport ?Options:
1) Cricket
2) Hockey
3) Badminton
4) Tennis
Answer: Hockey

Question 38.Who amongst the following Wrestlers has been the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?Options:
1) Vijender Singh
2) Sushil Kumar
3) Anand Kumar Singh
4) Zoravar Singh Faujdar
Answer: Sushil Kumar

Question 39.Siderosis is a disease caused by the inhalation of 
Options:
1) silica dust
2) iron dust
3) zinc dust
4) coal dust
Answer: iron dust

Question 40.The term "Doab" meansOptions:
1) a land between two mountains
2) a land between two lakes
3) a land between two rivers
4) a land between two seas
Answer: a land between two rivers

Question 41.Which of the following is used as anaesthetics?Options:
1) N2
2) N2O
3) CH4
4) CO2
Answer: N2O

Question 42.Clove is obtained from Options:
1) Root
2) Stem
3) Leaves
4) Flower buds
Answer: Flower buds

Question 43.What is Dakshin Gangotri?Options:
1) River valley in Andhra Pradesh
2) Unmanned station located in Antarctica
3) Second source of River Ganga
4) Island in the Indian Ocean
Answer: Unmanned station located in Antarctica

Question 44.Japan is called the 'Land of the rising sun' becauseOptions:
1) Sun rises there as soon as it sets
2) Sun always remains in the eastern part of the sky throughout the day in Japan
3) Japan being the Easternmost country in the world, it has the earliest sunrise
4) The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan
Answer: Japan being the Easternmost country in the world, it has the earliest sunrise

Question 45.Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir's reign?
Options:
1) Paul Canning
2) Captain William Hawkins
3) William Edward
4) Ralph Fitch
Answer: Captain William Hawkins

Question 46.The' Narmada Water Dispute Tribunal' was constituted to resolve the water sharing between 
Options:
1) Gujarat and Rajasthan
2) Gujarat and Maharashtra
3) Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh
4) Gujarat and Daman and Diu
Answer: Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh

Question 47.In which way the President can assign any of the functions of the Union Government to the State Government?
Options:
1) In his discretion
2) In consultation with the Chief Justice of India
3) In consultation with the Government of the State
4) In consultation with the State Governor
Answer: In consultation with the Government of the State

Question 48.Where is the Indian National Rail Museum situated?Options:
1) Delhi
2) Uttar Pradesh
3) Punjab
4) Himachal Pradesh
Answer: Delhi

Question 49.Which of the following is not true about Ajanta Caves?
Options:
1) They are in Maharashtra
2) They are decorated with Buddhist Art
3) They depict the techniques used in Ancient India
4) They do not contain paintings of flora and fauna
Answer: They depict the techniques used in Ancient India

Question 50.Who was the founder of Arya Samaj?Options:
1) Acharya Narendra Dev
2) Dayanand Saraswati
3) Raja Ram Mohan Roy
4) Acharya Vinoba Bhave
Answer: Dayanand Saraswati

Next→ 

1st September 2016 SSC CGL Solved Paper/Answer Key 2016 Aptitude and English

Related Posts