Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL 27 August Evening Shift Solved Question Paper pdf


SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Solved Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Evening Shift

(Reasoning Solved Paper SSC CGL 2016)

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
College: Student: : Hospital: __?__
1) Doctor
2) Treatment
3) Nurse
4) Patient
Answer: Patient

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
DHL : PTX :: BFJ : ?
1) NRV
2) RVZ
3) CGK
4) KOS
Answer: NRV

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
5 : 124 :: 7 : ?
1) 125
2) 248
3) 342
4) 343
Answer: 342
Question 4. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives
1) Hard:Soft
2) Hot:Cold
3) Right:Wrong
4) Come:Arrive
Answer: Come:Arrive

Question 5. For the following questions
Find the odd word/letter/number from the given alternatives
1) AG
2) WA
3) ET
4) IQ
Answer: ET

6. For the following questions
Find the odd word/letter/number pair from the given alternatives
1) 14, 12
2) 24, 7
3) 42, 4
4) 37, 4
Answer: 37, 4

Question 7.Arrange the following words as per the order in the dictionary
1. RESIGN 2. REPAIR 3. RESIDUE 4. RESEARCH 5. RESCUE
1) 4 5 3 1 2
2) 2 5 4 3 1
3) 2 5 4 1 3
4) 5 4 3 1 2
Answer: 2 5 4 3 1

Question 8.A series is given with one term missing, Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
JAZ, LEX, NIV, PMT, ?
1) QUR
2) RQR
3) SUR
4) RUS
Answer: RQR

Question 9.A series is given with one term missing, Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
19, 28, 39, 52, ?, 84
1) 39
2) 52
3) 67
4) 84
Answer: 67

Question 10.X and Y are brothers. R is the father of Y. T is the sister of S who is maternal uncle of X. How is T related to R?
1) Mother
2) Wife
3) Sister
4) Brother
Answer: Wife

Question 11.A is taller than B. C is taller than A. D is taller than E but shorter than B. Who is the tallest?
1) C
2) A
3) D
4) B
Answer: C

Question 12.From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
SOMNAMBULISM
1) NAMES
2) BASALT
3) SOUL
4) BIOME
Answer: SOUL

Question 13.If D = 4, DOG = 26, then find the value of ANIMAL= ?
1) 47
2) 49
3) 48
4) 50
Answer: 50

Question 14.If '+' stands for '÷', '-' stands for '=', 'x' stands for '+', '÷'stands for greater than, '=' stands for less than, '>' stands for multiplication and '<' stands for subtraction, then which of the following alternatives is correct?
1) 5÷2x1=3+4>1
2) 5>2x1-3>4<1
3) 5x2<1-3<4x1
4) 5<2x1÷3>4x1
Answer: 5>2x1-3>4<1

Question 15.In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
3X4X5 = 435
4X3X2 = 342
2X3X4= ?
1) 324
2) 342
3) 432
4) 243
Answer: 324

Question 16.In the question, selection the missing number from the given alternatives.
1) 56
2) 120
3) 151
4) 154
Answer: 120

Question 17.Ram walks 3 km towards East and takes a left turn and walks for one km before he turns left and walks 2 km to take another left turn to walk for another one km. How many km is he away from his starting point?
1) 1km
2) 2kms
3) 3kms
4) 4kms
Answer: 1km

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statements: All fruits are leaves. Some fruits are grapes.
Conclusion: I: Some leaves are grapes.
Conclusion II:
 All grapes are fruits.
1) Only conclusion I follows
2) Only Conclusion II follows
3) Both conclusion I and II follows
4) Neither Conclusion I nor II follows
Answer: Only conclusion I follows

Question 19.Find out the number of triangles in the figure given.
1) 6
2) 8
3) 10
4) 12
Answer: 12

Question 20.Which one of the following diagrams represent the correct relationship between DOCTORS, SURGEONS and NURSES
1)
2)
3)
    
4)
Answer: 1
Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
1)
2)
3)
4)
Answer: 2

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded?
1)
2)
3)
4)
Answer: 4

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
1)
2)
3)
4)
Answer: 3

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
1)
       
2)
3)        
4)
Answer: 2

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its tow and next by its column. e.g. 'A' can be represented by 22, 10 etc and 'P' can be represented by 55, 67, 79 etc. Similarly, you have to identify the set for the word "NEAT".
1) 44,14,34,56
2) 20,33,78,75
3) 13,40,67,99
4) 32,21,41,68
Answer: 32,21,41,68

SSC Solved Paper 2016 27 August Afternoon Shift

(General Awareness SSC CGL Questions)

Question 26.Which one of the following is not a scheme/project of the present Government?
1) AMRUT
2) Swachh Bharat
3) AYUSH
4) Jan Dhan Yojana
Answer: AYUSH
Question 27.Which of the following was India's first interplanetary mission?
1) Chandrayaan Mission
2) Mangalyaan Mission
3) Aryabhatta Mission
4) Philae Mission
Answer: Mangalyaan Mission

Question 28.Why the Earth is having its own atmosphere?
1) Winds
2) Clouds
3) Gravity
4) Rotation of the Earth
Answer: Gravity

Question 29.Motor skills are associated with which part of the brain?
1) Frontal lobe
2) Parietal Lobe
3) Temporal lobe
4) Occipital Lobe
Answer: Frontal lobe

Question 30.Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
1) Insulin
2) Pepsin
3) Renin
4) Amylase
Answer: Amylase

Question 31.At boiling point of liquids, its
1) Temperature increases
2) Atmospheric pressure increases
3) Temperature remains constant
4) Vapour pressure decreases
Answer: Temperature remains constant

Question 32.A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called
1) Troposphere
2) Ionosphere
3) Stratosphere
4) Mesosphere
Answer: Ionosphere

Question 33.In India which of the following taxes is levied by the State governments?
1) Excise duty on liquor
2) Capital gains tax
3) Customs tax
4) Corporation tax
Answer: Excise duty on liquor

Question 34.After question hour, a motion moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance is
1) Privilege motion
2) Calling attention Motion
3) Adjournment motion
4) No- confidence motion
Answer: Adjournment motion

Question 35.The major objective of monetary policy is to
1) increase government's tax revenue
2) revamp the Public Distribution System
3) Promote economic growth with price stability
4) weed out corruption in the economy
Answer: Promote economic growth with price stability

Question 36.The only Viceroy to be assassinated in India was
1) Lord Harding
2) Lord Northbrook
3) Lord Ellenborough
4) Lord Mayo
Answer: Lord Mayo

Question 37.Which one is not the main objective of fiscal policy in India?
1) To increase liquidity in the economy
2) To promote price stability
3) To minimize the inequalities of income & wealth
4) To promote employment opportunity
Answer: To increase liquidity in the economy

Question 38.Who was the founder of the Theosophical Society?
1) Justice Ranade
2) Madam Blavatsky
3) Annie Besant
4) Bal Gangadhar Tilak
Answer: Madam Blavatsky

Question 39.India recently signed land boundary agreement with which country?
1) China
2) Nepal
3) Bhutan
4) Bangladesh
Answer: Bangladesh

Question 40.Who among the following Indians is one who has been selected on July 27,for the Ramon Magsaysay Award, 2016?
1) Bezwada Wilson
2) Kailash Satyarthi
3) Kiran Bedi
4) Mahasweta Devi
Answer: Bezwada Wilson

Question 41.The first Field Marshall of India was
1) A. S. Vaidya
2) K.M. Cariappa
3) Sunderji
4) S.H.F.J. Manekshaw
Answer: S.H.F.J. Manekshaw

Question 42."Earth provides enough to satisfy everyman's need but not everyman's greed". Who said this?
1) Guru Nanak Dev
2) Mahatma Gandhi
3) Pope Paul VI
4) Smt. Indira Gandhi
Answer: Mahatma Gandhi

Question 43.Who won the first medal for India at the Rio Olympics?
1) Babita Kumari
2) Narsingh Yadav
3) P. V. Sindhu
4) Sakshi Malik
Answer: Sakshi Malik

Question 44.The most serious air pollutant causing health hazard is
1) Sulphur dioxide
2) Carbon monoxide
3) Ozone
4) Nitrogen oxide
Answer: Sulphur dioxide

Question 45.Helium is added to the oxygen supply of deep sea divers because it is _________
1) less poisonous than nitrogen
2) Lighter than nitrogen
3) Readily miscible with oxygen
4) less soluble in blood than nitrogen at high pressure
Answer: less soluble in blood than nitrogen at high pressure
Question 46.Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and which acid?
1) Benzoic Acid
2) Salicylic acid
3) Phthalic acid
4) Terephthalic acid
Answer: Terephthalic acid

Question 47.In IT, means that the data available in the database is both accurate and consistent.
1) Data Security
2) Data Availability
3) Data Binding
4) Data Integrity
Answer: Data Integrity

Question 48.On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because ________
1) Mercury is a metal
2) Density of mercury is greater than that of water
3) Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass
4) Cohesion of water is greater than its adhesion with glass
Answer: Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass

Question 49.The smallest island country in the Indian Ocean is
1) Maldives
2) Sri Lanka
3) Mauritius
4) Madagascar
Answer: Maldives

Question 50.The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the
1) President of India
2) Prime Minister of India
3) Speaker of Lok Sabha
4) Chairman of Rajya Sabha
Answer: Speaker of Lok Sabha

Related Posts