Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Thursday, 25 May 2017

SSC CGL Previous Year Papers 1st September Evening Shift

  MOHAMMAD ZEESHAN       Thursday, 25 May 2017

SSC CGL Question Paper - 2016 held on 1st September 2016


Evening Shift (Quantitative Aptitude)
Question 51.A, B and C can work together for Rs. 550/- A and B together are to do 7/11 of the work. The share of C should be?
Options:
1) Rs. 200
2) Rs. 300
3) Rs. 400
4) Rs. 450
Answer: Rs. 200

Question 52.In Δ ABC, the height CD intersects AB at D. The midpoints of AB and BC are P and Q respectively. If AD = 8 cm and CD = 6 cm, then the length of PQ is?
Options:
1) 3 cm
2) 7 cm
3) 9 cm
4) 5 cm
Answer: 5 cm

Question 53.The price of a chair is Rs. 500. It has been sold at two successive discounts of 10% each. What is its selling price?
Options:
1) Rs. 400
2) Rs. 405
3) Rs. 415
4) Rs. 425
Answer: Rs. 405

Question 54.The percent profit made when an article is sold for Rs. 78 is twice as much as when it is sold for Rs. 69, the cost price of the article is?
Options:
1) Rs. 60
2) Rs. 51
3) Rs. 55.50
4) Rs. 70
Answer: Rs. 60

Question 55.In a Village Panchayat society, 574 names are enlisted as 'below poverty level'. If 14% of the villagers are below poverty level, the total number of villagers is?
Options:
1) 4100
2) 4200
3) 4000
4) 3800
Answer: 4100

Question 56.A train 240 meters in length crosses a telegraph post in 16 seconds. The speed of the train is?
Options:
1) 50 Km/hr
2) 52 Km/hr
3) 54 Km/hr
4) 56 Km/hr
Answer: 54 Km/hr

Question 57.If a2+1 = a, then the value of a3 is
Options:
1) 0
2) 1
3) -1
4) 2
Answer: -1

Question 58.
Options:
1) ⅛
2) ½
3) ¼
4) 4
Answer: ⅛

Question 59.From an external point, two tangents to a circle are drawn. The chord passing through the points of contact subtends an angle72° at the centre. The angle between the tangents is?
Options:
1) 36°
2) 72°
3) 108°
4) 144°
Answer: 108°
Question 60.The length of three line segments is given. Is construction of a triangle possible with the segments in the given cases?
Options:
1) 8 cm, 7 cm, 18 cm
2) 8 cm, 15 cm, 17 cm
3) 10 cm, 6 cm, 4 cm
4) 8 cm, 10 cm, 20 cm
Answer: 8 cm, 15 cm, 17 cm

Question 61.If sinθ+ cosecθ=2, then the value of sin-7θ + cosec7θ is
Options:
1) 27
2) 2-7
3) 2
4) 2-1
Answer: 2

Question 62.A man has some hens and some cows. If the total number of heads of hens and cows together is 50 and the number of feet of hens and cows together is 142, then the number of cows is
Options:
1) 21
2) 25
3) 27
4) 29
Answer: 21

Question 63.In a class, average height of all students is 'a' cms. Among them, average height of 10 students is 'b' cms and the average height of the remaining students is 'c' cms. Find the number of students in the class. (Here a>c and b>c )
Options:
1)

2)

3)

4)
Answer:

Question 64.
Options:
1) 0
2) 1
3) 5
4) 6
Answer: 0

Question 65.If (a+b-6)2 + a2+b2+1+2b = 2ab+2a, then the value of a is
Options:
1) 7
2) 6
3) 3.5
4) 2.5
Answer: 3.5

Question 66.Two circles of radii 17 cm and 8 cm are concentric. The length of a chord of greater circle which touches the smaller circle is
Options:
1) 15 cm
2) 16 cm
3) 30 cm
4) 34 cm
Answer: 30 cm

Question 67.The least six digit number which is a perfect square is
Options:
1) 100489
2) 100000
3) 100256
4) 100225
Answer: 100489

Question 68.The percentage change of a number when it is first decreased by 10% and then increased by 10% is
Options:
1) 0.1 % increase
2) 1 % decrease
3) 0.1 % decrease
4) No changes
Answer: 1 % decrease

Question 69.
Options:
1) 45°
2) 60°
3) 30°
4) 90°
Answer: 60°

Question 70.If 2y cosθ = x sinθ and 2x secθ - y cosecθ = 3 then what is the value of x2 + 4y2 ?
Options:
1) 4
2) 1
3) 2
4) 5
Answer: 4

Question 71.The difference between compound interest and simple interest on an amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96. The rate of interest per annum is?
Options:
1) 6%
2) 7%
3) 8%
4) 9%
Answer: 8%

Question 72.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions


From this diagram, the ratio of sum of wheat and sugar production to difference in production of rice and tea is
Options:
1) 4:5
2) 5:4
3) 6:1
4) 1:6
Answer: 4:5

Question 73.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions


The production of rice and tea is more/greater than production of wheat by-
Options:
1) 50%
2) 100%
3) 75%
4) 66.6%
Answer: 100%

Question 74.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.


The Central angle of Wheat % is
Options:
1) 48°
2) 98°
3) 110°
4) 108°
Answer: 108°

Question 75.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.


The total production of Rice, Wheat, sugar and Tea (In Kgs) is 500000 Kgs. The production of Rice in the country is
Options:
1) 175000 Kg
2) 395000 kg
3) 275000 Kg
4) 27500 Kg
Answer: 275000 Kg
SSC CGL Online Exam Solved Paper - 2016
Evening Shift (English Comprehension)
Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
CONTRABAND
Options:
1) BURGLED
2) SMUGGLED
3) BAFFLED
4) JUGGLED
Answer: SMUGGLED

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

LENIENT
Options:
1) STRICT
2) SOLID
3) FORGIVING
4) STOIC
Answer: STRICT

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
1) Scarety
2) Scarcity
3) Scarsity
4) Scarecity
Answer: Scarcity

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
He was(A) / very kind enough (B) / to invite me (C) / No Error(D).
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Police reports claim that (A) / substantial seizure of cocaine have been made(B) / in the last two months.(C) /No Error(D).
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Every conceivable race and nationality(A) / had its shared of suffering(B) / in the world wars (C)/No Error(D).
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
She __________ him angrily because he made the floor dirty with his muddy shoes.
Options:
1) scold
2) scolds
3) scolded
4) scolding
Answer: scolded

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
He walked along the road wondering what __________ happened and where all the people had gone.
Options:
1) had
2) has
3) have
4) it
Answer: had

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
The criminal was __________ lest he should escape.
Options:
1) fetid
2) fettered
3) fettled
4) feted
Answer: fettered

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Drive home
Options:
1) Find one's roots
2) Emphasise
3) Refer
4) Draw
Answer: Emphasise

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To end in smoke
Options:
1) End without any practical result
2) End with positive result
3) Die in a burning house
4) Risk everything in a single venture
Answer: End without any practical result

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
A left handed compliment
Options:
1) A subtle rebuke
2) Wholesome praise
3) An ambiguous compliment
4) A mild compliment
Answer: An ambiguous compliment

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Experts who scientifically study insects
Options:
1) Gerontologists
2) Pathologists
3) Entomologists
4) Ornithologists
Answer: Entomologists

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
One who pretends to be what he is not
Options:
1) Hypocrite
2) Pessimist
3) Optimist
4) Infallible
Answer: Hypocrite

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A paper/story/poem first written out by hand
Options:
1) Handicraft
2) Manuscript
3) Handiwork
4) Thesis
Answer: Manuscript

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The interview came alive by satellite from Hollywood
Options:
1) came as live
2) came live
3) came up live
4) No improvement
Answer: came live
Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
There was little he could do to save his battered reputation
Options:
1) salvage
2) wreck
3) destroy
4) No improvement
Answer: salvage

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
It is much too important to be made a joke of
Options:
1) too much important
2) too many important
3) very much important
4) No improvement
Answer: No improvement
Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
If he wants farther help, send him to me
Options:
1) further
2) much
3) best
4) No improvement
Answer: further

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
He jumped on the lake
Options:
1) in the
2) into the
3) onto the
4) No improvement
Answer: into the

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest.
Mandarin Chinese is spoken by ________people.

Options:

1) little
2) few
3) many
4) big
Answer: many

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest.

A person who is good at foreign languages is known as

Options:

1) Virtuoso
2) Linguist
3) Ventriloquist
4) Scholar
Answer: Linguist

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest.
_______are regional variations of a language

Options:

1) English
2) Mandarin Chinese
3) Home language
4) Dialects
Answer: Dialects

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest.

English also included French words ________ the Norman Conquest

Options:

1) after
2) prior
3) before
4) during
Answer: after

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest.
________ is part of a Germanic language.

Options:

1) Britain
2) Anglo-Saxons
3) English
4) Roman Empire
Answer: English


logoblog

Thanks for reading SSC CGL Previous Year Papers 1st September Evening Shift

Previous
« Prev Post

Recent Posts