Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL Solved Paper 1st Setpember 2016 pdf Download

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1st September 2016" Morning Shift 


(Quantitative Aptitude Asked in SSC CGL)

51. A and B together can finish a work in 30 days. They worked for it for 20 days and then B left the work. The remaining work was done by A alone in 20 days more. In how many days can A alone finish the work?
1) 48 days
2) 50 days
3) 54 days
4) 60 days
Answer: 4

52. The centroid of an equilateral triangle ABC is G. If AB is 6 cms, the length of AG is
1) √3 cm
2) 2√3 cm
3) 3√2 cm
4) 2√2 cm
Answer: 2

53. A merchant changed his trade discount from 25% to 15%. This would increase selling price by
1) 3⅓%
2) 6⅙%
3) 13⅓%
4) 16⅓%
Answer: 3

54. If 177 is divided into 3 parts in the ratio 1/2 : 2/3: 4/5, then the second part is
1) 75
2) 45
3) 72
4) 60
Answer: 4

55. If percentage of profit made,when an article is sold for Rs.78, is twice as when it is sold for Rs.69, the cost price of the article is
1) Rs. 49
2) Rs. 51
3) Rs. 57
4) Rs. 60
Answer: 4

56. The ratio between Ram’s age and Rahim’s age is 10:11. What is the age of Rahim in percentage of Ram’s age
1
2. 110%
3. 
4. 111%
Answer: 2

Question 57.Gautam travels 160 kms at 32 kmph and returns at 40 kmph. Then average speed is
1) 72 kmph
2) 71.11 kmph
3) 36 kmph
4) 35.55 kmph
Answer: 4

Question 58.If x=3/2, then the value of 27x3-54x2+36x-11 is
1) 11⅜
2) 11⅝
3) 12⅜
4) 12⅝
Answer: 4

Question 59.If a+b+c = 6 and ab+bc+ca = 1, then the value of bc(b+c) + ca(c+a) +ab(a+b) +3abc is
1) 33
2) 66
3) 55
4) 23
Answer: 2

Question 60.If the angles of a triangle are in the ratio of 2:3:4, then the difference of the measure of greatest angle and smallest angle is
1) 20°
2) 30°
3) 40°
4) 50°
Answer: 3

Question 61.In ΔABC, ∠A = 90°, AD ┴ BC and AD = BD = 2 cm. The length of CD is
1) 3 cm
2) 3.5 cm
3) 3.2 cm
4) 2 cm
Answer: 4
Question 62.
1) Π
2) Π/9
3) Π/2
4) Π/12
Answer: 2

Question 63.(251 + 252+253+254+255) is divisible by
1) 23
2) 58
3) 124
4) 127
Answer: 3

Question 64.The average of 12 numbers is 9. If each number is multiplied by 2 and added to 3, the average of the new set of numbers is
1) 9
2) 18
3) 21
4) 27
Answer: 3

Question 65.
1) 1
2) 3
3) 0
4) 2
Answer: 3

Question 66.
1) 4/5
2) 3/5
3) 8/5
4) 1/5
Answer: 3

Question 67.The perimeter of two similar triangles ABC and PQR are 36 cms and 24 cms respectively. If PQ = 10 cm then the length of AB is
1) 18 cm
2) 12 cm
3) 15 cm
4) 30 cm
Answer: 3

Question 68.In a triangle ABC, AB = 8 cm, AC = 10 cm and ∠B = 90°, then the area of ΔABC is
1) 49 sq.cm
2) 36 sq.cm
3) 25 sq.cm
4) 24 sq.cm
Answer: 4

Question 69.


1.
2. 0
3. 1/2
4. 
Answer: 3

Question 70.The compound interest on Rs. 64,000 for 3 years, compounded annually at 7.5% p.a. is
1) Rs. 14,400
2) Rs. 15,705
3) Rs. 15,507
4) Rs. 15,075
Answer: 3

Question 71.The angles of elevation of the top of a temple, from the foot and the top of a building 30 m high, are 60° and 30° respectively. Then height of the temple is
1) 50 m
2) 43 m
3) 40 m
4) 45 m
Answer: 4

Question 72.Study the pie-chart given and answer the following questions.
If the miscellaneous charges are Rs. 6000, then the advertisement charges are
1) Rs.12000
2) Rs.27000
3) Rs.90000
4) Rs.25000
Answer: 2

Question 73. The central angle of printing charge is x more than that of advertisement charge. Then the value of x is
1) 72°
2) 61.2°
3) 60°
4) 54.8°
Answer: 2

Question 74. What should be the central angle of the sector 'cost of paper'?
1) 22.5°
2) 54.8°
3) 36°
4) 16°
Answer: 3

Question 75. The ratio between royalty and binder's charges is
1) 5:6
2) 5:8
3) 6:5
4) 8:13
Answer:1

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1st September 2016" Morning Shift

(English Comprehension Solved Paper SSC CGL 2016)

Question 76. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
RECEPTACLE
Options:
1) COMPARTMENT
2) HOLE
3) CONTAINER
4) FUNNEL
Answer: CONTAINER
Question 77. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
VANITY
Options:
1) PRIDE
2) LOVE
3) COURAGE
4) HUMILITY
Answer: HUMILITY

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
1) Acquisision
2) Acqiusition
3) Acquisition
4) Acquisetion
Answer: Acquisition

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
I succeeded persuading him (A) / to come with me (B) / only after hours of argument (C) / No Error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: A

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Vermin (A) / does much harm (B) / to crops (C) / No Error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Light is _____ than sound.
Options:
1) faster
2) more faster
3) sounder
4) lighter
Answer: faster

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
The man _____ for the purpose never did what was expected of him.
Options:
1) supplied
2) favoured
3) employed
4) cited
Answer: employed

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
There was a serious _____ between the two brothers.
Options:
1) altercation
2) alteration
3) aberration
4) altieration
Answer: altercation

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To give oneself airs
Options:
1) Space to breathe
2) Time
3) Acting strange
4) Behaving arrogantly
Answer: Behaving arrogantly

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
At a stone's throw
Options:
1) At a short distance
2) At a place where quarrels take place
3) At a great distance
4) A quarry
Answer: At a short distance

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Bone of contention
Options:
1) A delicious non-vegetarian item
2) An item which made them content
3) Cause for quarrel
4) A link between them
Answer: Cause for quarrel
Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A person who has lost the protection of the law
Options:
1) Outlaw
2) Immigrant
3) Outcast
4) Orphan
Answer: Outlaw

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Falsification of documents etc.
Options:
1) Xeroxing
2) Forgery
3) Laminating
4) Copying
Answer: Forgery

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
To make atonement for one's sins
Options:
1) Expiate
2) Renounce
3) Remonstrate
4) Recant
Answer: Expiate

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The boys absented themselves for two days.
Options:
1) were absented
2) absented
3) had absented
4) No improvement
Answer: No improvement

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
My mother insists on setting up something everyday for charity.
Options:
1) on
2) in
3) aside
4) No improvement
Answer: aside

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
He began on a new business venture.
Options:
1) embarked
2) begun
3) opened
4) No improvement
Answer: embarked

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
I have to say them the truth.
Options:
1) tell
2) state
3) speak
4) No improvement
Answer: tell

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The SSB will interview the candidate between 11 a.m. and 3.00 p.m.
Options:
1) 11.00 am to 3 pm
2) 11.00 from 3 pm
3) 11.am by 3.00 pm
4) No improvement
Answer: No improvement

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Settled life and cultivation gave man leisure; he had no longer to always think of getting food. During spare time he could make stone tools, hoes or pots and weave cloth. Some people spared from producing their own food could even devote themselves to other activities all the time. This resulted in a division of labour. The division of labour made it possible for various groups to specialize, that is, to acquire greater skill and learn better techniques in doing one kind of work. 
The settled community life needed rules to regulate the behaviour of the members of the community. It is not possible to know exactly how regulations were established. It appears that the decisions regarding the community were taken by the people as a whole, or by a council of elders, as is in the practice in tribal societies. There were perhaps no kings or any organized government. Most likely, there were chiefs elected by the community for their qualities of leadership. But, these chiefs could not pass their positions on to their sons and they enjoyed few special privileges. Archaeological excavations have not revealed anything which would indicate the prevalence of a higher status for some members of the community. This is also supported by the study of life in many tribes in modern times. Thus, social inequalities do not seem to have emerged even in Neolithic times.

Question 96. What did man do in his spare time?
Options:
1) Made stone tools
2) Made hoes or pots
3) Weave cloth
4) All of the above
Answer: All of the above

Question 97. In the passage, "division of labour" means?
Options:
1) Specialization to acquire greater skills
2) Learning arithmetic
3) Working in groups
4) Working from home
Answer: Specialization to acquire greater skills

Question 98. To which period do the Neolithic times refer:
Options:
1) Later part of the Stone Age
2) Early part of the Stone Age
3) Later part of the Ice Age
4) Medieval times
Answer: Later part of the Stone Age

Question 99. Chiefs were elected by the community for their
Options:
1) age
2) qualities of leadership
3) responsibility and courage
4) trust and loyalty
Answer: qualities of leadership

Question 100. The meaning of 'privilege' is
Options:
1) allowance
2) favour
3) benefit
4) interest
Answer: benefit

←Previous

SSC CGL Solved Paper 27 August 2016 Reasoning & General Awareness

Related Posts