Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL Solved Paper 2016 28 August Morning Shift

SSC CGL Solved Paper 2016 pdf

28th August Morning Shift Reasoning Questions

1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
Electric Current : Ampere :: Weight : ?
Options:
1) Scale
2) Kilogram
3) Commodity
4) Measurement
Answer: Kilogram
2. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
ACXZ : BDWY :: CEVX : ?
Options:
1) DFUZ
2) DFUW
3) DGUW
4) DFUV
Answer: DFUW

3. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
37 : 65 :: 50 : ?
Options:
1) 75
2) 79
3) 82
4) 87
Answer: 82

4. For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) Thermometer
2) Barometer
3) Diameter
4) Hygrometer
Answer: Diameter

5. For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) JF
2) UQ
3) PL
4) XS
Answer: XS

6. For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) 46-52
2) 56-62
3) 66-72
4) 76-84
Answer: 76-84

7. Arrange the following words as per their order in the dictionary
  1. Embody
  2. Embrace
  3. Embitter
  4. Emblem
  5. Embroidery
Options:
1) 3, 4, 2, 5, 1
2) 4, 2, 5, 1, 3
3) 4, 1, 2, 5, 3
4) 3, 4, 1, 2, 5
Answer: 3, 4, 1, 2, 5

8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
CBA, FED, IHG, LKJ, ?
Options:
1) PRT
2) VUT
3) ONM
4) ZYX
Answer: ONM

9. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
6, 12, 36, 144, 720, 4320, ?
Options:
1) 30420
2) 30240
3) 31240
4) 32240
Answer: 30240

10. Introducing a woman, a man said "Her mother is the only daughter of my mother-in-law". How is the man related to the woman?

Options:
1) Son
2) Brother
3) Husband
4) Father
Answer: Father

11.Five children are standing in a row. O is third from M who is standing left of N, and P is on the left of Q who is fourth from N. What is the position of P from right?
Options:
1) Third
2) First
3) Fourth
4) Second
Answer: Second

12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
INTELLIGENCE
Options:
1) GENTLE
2) TEEN
3) GREEN
4) ENGINE
Answer: GREEN

13. If "GOAT" is coded as "HPBU", then how will "FROG" be coded as?
Options:
1) GSPH
2) PHSG
3) GSHP
4) PSHG
Answer: GSPH

14.In a certain code language, '@' represents '+' , '⊕' represents '-' , 'α' represents '÷' and 'θ' represents 'x' . Find out the answer to the following question:
8900α100⊕5θ4⊕121α11 = ?
Options:
1) 58
2) 62
3) 158
4) 205
Answer: 58

15. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer from amongst the four alternatives to the unsolved equation
1 × 2 × 3 = 231
3 × 4 × 5 = 453
5 × 6 × 7 = ?
Options:
1) 657
2) 675
3) 756
4) 765
Answer: 675

16. Select the missing numbers from the given alternatives
http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A7_16Q.jpg

Options:
1) 12
2) 18
3) 20
4) 30
Answer: 30

17. Rajneesh started walking towards North. He took a left turn after walking 20 metres. He again took a right turn after walking 30 metres. Which direction is he facing now?
Options:
1) North
2) East
3) West
4) South
Answer: North

18. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statements: 1. All books are trees. 2. All trees are lions.
Conclusions: I. All books are lions. II. All lions are books. III. All trees are books IV. Some lions are books.

Options:
1) Only conclusions I and III follow
2) Only conclusions I and IV follow
3) None of the conclusions follow
4) All conclusions follow
Answer: Only conclusions I and IV follow

19. In the given cube, which colour is opposite to Blue?
http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A46_19Q.jpg

Options:
1) Green
2) Red
3) Violet
4) Yellow
Answer: Yellow
20. Identify the relationship that best represents the relationship among classes given below:
Professors, Women and Clerks
Options:
1)
2)
3)
4)
Answer: 3

21.Which answer figure will complete the pattern in the figure?
Options:
1)
2)
3)
4)
Answer: 4

22.From the given answer figures, select the one in which the figure is hidden/embedded
Options:
1)
2)
3)
4)
Answer: 2

23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
Options:
1)
2)
3)
4)
Answer:  4

24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
Options:
1)
2)
3)
4)
Answer:  4

25. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., 'D' can be represented by 01, 13, etc., and 'H' can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'LIKE'
Options:
1) 56, 58, 03, 02
2) 57, 65, 62, 02
3) 56, 62, 03, 02
4) 57, 68, 40, 02
Answer: 57, 65, 62, 02

SSC CGL 2016 28 August Answer Key
Morning Shift (General Awareness)

26.What is 'net neutrality'?
Options:
1) Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally
2) Piracy in internet must be curbed
3) Internet users must give out balanced opinions in social media sites
4) Internet should be kept free from malware and virus
Answer: Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally

27. Excise duty is levied on
Options:
1) sale of goods
2) production of goods
3) import of goods
4) export of goods
Answer: production of goods

28. Golden Revolution in India refers to growth of:

Options:
1) Militancy in the north-east.
2) Oilseeds production
3) Horticulture
4) Increased importing of gold
Answer: Oilseeds production

29.Water is used in a hot water bag because
Options:
1) It is easily available
2) It has high specific gravity
3) It has high specific heat
4) It is a liquid substance
Answer: It has high specific heat

30. What is the meaning of "Public Interest Litigation"?
Options:
1) Anything of public interest
2) A case brought by a victim to court, involving public interest.
3) A case brought by anyone to court involving public interest.
4) A directive issued by Supreme Court involving public interest
Answer: A case brought by anyone to court involving public interest.

31.Who referred to Mahatma Gandhi as "Father of the Nation" for the first time?
Options:
1) Jawaharlal Nehru
2) Sardar Vallabh Bhai Patel
3) C. Rajgopalachari
4) Subhash Chandra Bose
Answer: Subhash Chandra Bose

32.Which title, given by the British Government to Mahatma Gandhi, was surrendered during the non- cooperation movement?

Options:
1) Hind Kesari
2) Rai Bahadur
3) Rt. Honourable
4) Kaiser-e-Hind
Answer: Kaiser-e-Hind

33.The temperature of a liquid is 32° F. What is its temperature in Celsius scale?
Options:
1) 32° C
2) 0° C
3) 100° C
4) 212° C
Answer: 0° C

34.The point where total mass of a body is supposed to be concentrated is known as
Options:
1) Dead centre
2) Centre of mass
3) Centre of gravity
4) Centre of motion
Answer: Centre of mass

35.Which part of the brain is also known as "little brain"?
Options:
1) Cerebrum
2) Cerebellum
3) Thalamus
4) Hypothalamus
Answer: Cerebellum

36.Which organism is responsible for alcohol fermentation?
Options:
1) Chlorella
2) Yeast
3) Agaricus
4) Puccinia
Answer: Yeast

37.Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
Options:
1) Brahmaputra, Indus & Sutlej
2) Ganga, Sutlej & Yamuna
3) Brahmaputra, Ganga & Sutlej
4) Chenab, Ravi & Sutlej
Answer: Brahmaputra, Indus & Sutlej

38.The most ideal region for the cultivation of cotton in India is
Options:
1) The Brahmaputra Valley
2) The Deccan Plateau
3) The Indo-Gangetic Valley
4) The Rann of Kutch
Answer: The Deccan Plateau

39.Where do the electrical charges reside in a charged conductor?
Options:
1) at the core
2) throughout the body
3) depended upon the nature of the body
4) outer surface of the body
Answer: outer surface of the body

40.The colour of the ocean appears to be blue because the sunlight falling on it is
Options:
1) reflected
2) refracted
3) diffracted
4) scattered
Answer: scattered

41.In which mode can the computers that are associated send frames directly to each other?
Options:
1) Adhoc mode
2) Infrastructure mode
3) Structured mode
4) Anonymous mode
Answer: Adhoc mode

42.What was the immediate cause of the Mutiny of 1857?
Options:
1) The discontentment of the soldiers
2) The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle
3) The social conditions of India
4) The introduction of railways and telegraphs
Answer: The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle

43.Who introduced the "Doctrine of Lapse" to expand British territories in India?
Options:
1) Lord Hastings
2) Lord Wellesley
3) Lord William Bentinck
4) Lord Dalhousie
Answer: Lord Dalhousie

44.HRIDAY scheme launched by Urban Development Ministry aims at
Options:
1) Education of girl child
2) Development of smart cities
3) Urban sewage treatment
4) Development of heritage sites
Answer: Development of heritage sites

45.Global warming is expected to result in
Options:
1) Increase in sea level
2) Change in crop pattern
3) Change in coastal line
4) All of these
Answer: All of these

46.Who appoints and dismisses the gazetted officials of the Union Government?
Options:
1) The President of India
2) The Prime Minister of India
3) The Home Minister of India
4) The Finance Minister of India
Answer: The President of India

47.The industry having the largest investment in Indian Economy is?
Options:
1) Tea
2) Cement
3) Steel
4) Jute
Answer: Steel
48.Ajanta Ellora Caves are situated near which of the following cities?
Options:
1) Mount Abu
2) Aurangabad
3) Bijapur
4) Madurai
Answer: Aurangabad

49.Which of the following is a name of US Parliament?
Options:
1) Diet
2) Senate
3) Congress
4) House of Commons
Answer: Congress

50.Charles Correa is a renowned Indian
Options:
1) Freedom fighter
2) Painter
3) Architect, urban planner
4) Award-winning doctor
Answer: Architect, urban planner

Related Posts