Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL Solved Paper 27 August Morning Shift Pdf Download


SSC CGL 2016 27 August Morning Shift Solved Paper

Morning Shift Reasoning Questions


Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Donkey : Brays :: Monkey : ?

Options:
1) Chatters
2) Trumpets
3) Bellows
4) Grunts
Answer: Chatters

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
ABDE : FGIJ :: IJLM : ?
Options:
1) NOQR
2) NOPQ
3) NMOP
4) NPQR
Answer: NOQR

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
1 : 8 :: ? :64
Options:
1) 25
2) 36
3) 30
4) 27
Answer: 27
Question 4. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) Swimming
2) Sailing
3) Diving
4) Driving
Answer: Driving

Question 5. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
Options:
1) RGTF
2) MLOK
3) CTES
4) VDZC
Answer: VDZC

Question 6. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.Options:
1) 443
2) 633
3) 821
4) 245
Answer: 633

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Dyke 2. Dwindle 3. Dwell 4. Dye
Options:
1) 3,2,4,1
2) 1,3,4,2
3) 2,1,3,4
4) 3,4,2,1
Answer: 3,2,4,1

Question 8.Choose the correct alternative that will replace the question mark in the given series:
DHL, PTX, BFJ, ?
Options:
1) KOS
2) NRV
3) NPS
4) NRU
Answer: NRV

Question 9.Find the wrong number in the series: 
28, 33, 31, 36, 34, 29
Options:
1) 33
2) 36
3) 34
4) 29
Answer: 29

Question 10.The age of Rakhi is twelve times that of her daughter Anubha. If age of Anubha is 3 years now, then what was the age of Rakhi, 2 years earlier?Options:
1) 20 years
2) 34 years
3) 30 years
4) 36 years
Answer: 34 years

Question 11.Satya's birthday falls on 15th August and Meena's birthday falls on 25th June. If Meena's birthday was on Wednesday, what was the day on Sathya's birthday in the same year?
Options:
1) Friday
2) Monday
3) Tuesday
4) Saturday
Answer: Friday

Question 12.From the given words, select the word which can be formed using the letters of the given word. 
AMPLIFICATION
Options:
1) ACTOR
2) MANOR
3) CHAMP
4) MANIA
Answer: MANIA

Question 13.If BLACKSMITH is coded as CNBELUNKUJ, then CHILDREN will be coded as ?Options:
1) DIJMESFO
2) DJJNETFP
3) DJINETEP
4) DJJNETEP
Answer: DJJNETFP

Question 14.If 17 + 17 = 2895
18 + 18 = 3245
19 + 19 = 3615
then 23 + 23 = ?
Options:
1) 5765
2) 2565
3) 4005
4) 5295
Answer: 5295

Question 15.In the following problem, '=' stands for '÷' , '+' stands for '-' , 'x' stands for '=', '-' stands for '+' and '÷' stands for 'x'. Find the correct equation.Options:
1) 8 ÷ 4 + 1 - 5 = 6 x 4
2) 4 x 6 ÷ 4 + 4 = 7
3) 5 ÷ 3 - 25 + 20 = 20 x 39
4) 96 ÷ 2 x 6 ÷105 + 1
Answer: 5 ÷ 3 - 25 + 20 = 20 x 39
Question 16.Select the missing number from the given responses.Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_16Q.jpg
Options:
1) 432
2) 334
3) 512
4) 501
Answer: 512

Question 17.A man walked 9 km towards East and then 12 km towards South. How far is he from the starting point?
Options:
1) 8 km
2) 6 km
3) 15 km
4) 7.5 km
Answer: 15 km

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
Statement: Poverty is a symptom as well as a consequence of social disorder. 
Assumptions: I. Poverty is a type of social order 
II. Poverty is related to social order 
Options:
1) only I assumption is correct
2) only assumption II is correct
3) Both assumptions I and II are correct
4) Neither assumption I nor II is correct
Answer: Neither assumption I nor II is correct

Question 19.How many squares are there in the square figure ABCD?
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_19Q.jpg
Options:
1) 16
2) 17
3) 26
4) 30
Answer: 30

Question 20.Find the part which represents those actors who are also singersDescription: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_20Q.jpg
Options:
1) a
2) b
3) c
4) f
Answer: c

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21Q.jpg
Options:
1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21D.jpg
Answer: 4

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22Q.jpg
Options:
1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22D.jpg
Answer: 2

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23Q.jpg
Options:
1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23D.jpg
Answer: 4

Question 24.Which of the answer figure is exactly the water image of the given figure?
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24Q.jpg
Options:
1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24D.jpg
Answer: 3

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 04, 40, etc., and 'K' can be represented by 56, 75, etc. 
Similarly, you have to identify the set for the word 'NILE'
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_25Q.jpg
Options:
1) 56, 58, 03, 02
2) 59, 77, 85, 43
3) 56, 62, 03, 02
4) 57, 60, 10, 02
Answer: 59, 77, 85, 43

SSC CGL 2016 27 August Answer Key
Morning Shift (General Awareness)

Question 26.Trickle down theory ignores the impact of economic growth on
Options:
1) Investment
2) Savings
3) Income distribution
4) Consumption
Answer: Income distribution
Question 27.The Comptroller and Auditor General of India does not audit the receipts and expenditure ofOptions:
1) Central Government
2) Local Bodies
3) State Government
4) Government Companies
Answer: Local Bodies

Question 28.In which year did the Kakori conspiracy case take place?
Options:
1) 1925
2) 1924
3) 1926
4) 1927
Answer: 1925

Question 29.The Taj Mahal is called 'a dream in marble'. Which monument is called as 'a dream in stone'?Options:
1) The Rang Mahal
2) The Panch Mahal
3) The Red Fort
4) The Bahai temple
Answer: The Panch Mahal

Question 30.Sex-ratio in India is measured as
Options:
1) Number of males per thousand females
2) Number of females per thousand males
3) Number of males per hundred females
4) Number of females per hundred males
Answer: Number of females per thousand males

Question 31.Companion cells are unique to
Options:
1) Bryophytes
2) Pteridophytes
3) Angiosperms
4) Gymnosperms
Answer: Angiosperms

Question 32.Which one of the following is an insulator?
Options:
1) Copper
2) Wood
3) Mercury
4) Aluminium
Answer: Wood

Question 33.Bubbles of air rise up through liquids due to:
Options:
1) Surface tension and adherence
2) viscosity and buoyancy.
3) air current over the liquid and buoyancy
4) Up thrust and surface tension.
Answer: viscosity and buoyancy.

Question 34.Zeolite is
Options:
1) hydrated ferric oxide
2) hydrated sodium aluminium silicate
3) sodium hexameta phosphate
4) sodium tetra borate
Answer: hydrated sodium aluminium silicate

Question 35.The boiling point of liquids vary as
Options:
1) pressure varies
2) temperature varies
3) volume varies
4) density varies
Answer: pressure varies

Question 36.The largest source of pollution in the world isOptions:
1) herbicides and insecticides
2) Automobile exhausts
3) Sewage and garbage
4) Industrial effluents
Answer: Sewage and garbage

Question 37.Among the following states, the literacy rate is highest in
Options:
1) Orissa
2) Punjab
3) Maharashtra
4) Mizoram
Answer: Mizoram

Question 38.The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is
Options:
1) One-fourth of the total membership
2) One-tenth of the total membership
3) Fifty percent strength of the Lok Sabha
4) At least hundred members
Answer: One-tenth of the total membership

Question 39.India's population growth is characterised by
Options:
1) An increase in rate of death
2) An increase in the ratio of females
3) An increase in the birth rate and declining death rate
4) Increasing number of old people
Answer: An increase in the birth rate and declining death rate

Question 40.What will you call a system of taxation under which the poorer sections are taxed at higher rates than the richer sections?
Options:
1) Progressive tax
2) Proportional tax
3) Regressive tax
4) Degressive tax
Answer: Regressive tax

Question 41.The most important function of an interest group is toOptions:
1) form the government
2) alter government policies to its liking
3) build up public opinion
4) Contest elections
Answer: alter government policies to its liking

Question 42.Which among the following is not correctly paired?
Options:
1) Shivaji-Afzal Khan
2) Nurjahan-Mahabat Khan
3) Akbar-Rana Pratap
4) Babar-Bairam Khan
Answer: Babar-Bairam Khan

Question 43.Which of the following desserts is rich in gold reserves?Options:
1) Arabian
2) Thar
3) Mongolian
4) Atacama
Answer: Atacama

Question 44.Lacrymal glands are situated in theOptions:
1) Palms
2) Buccal cavity
3) Eye orbit
4) Stomach
Answer: Eye orbit
Question 45.The most extensive use of molasses after fermentation is for producing
Options:
1) Methanol
2) Sugar
3) Ethanol
4) Sugarcane
Answer: Ethanol

Question 46.Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by
Options:
1) oxides of nitrogen and sulphur
2) oxides of nitrogen and phosphorous
3) oxides of carbon and nitrogen
4) oxides of nitrogen and methane
Answer: oxides of nitrogen and sulphur

Question 47.The dispute over Siachen Glacier is betweenOptions:
1) India and China
2) India and Afghanistan
3) India and Pakistan
4) India and Nepal
Answer: India and Pakistan

Question 48.Who wrote the famous line: 'A thing of beauty is a joy forever'
Options:
1) John Keats
2) V.S. Naipaul
3) Sir Richard Burton
4) Larry Collins
Answer: John Keats
Question 49.Who was the first lady Governor of an Indian State?
Options:
1) Mrs. Sucheta Kripalani
2) Miss Padmaja Naidu
3) Mrs Tarkeswari Sinha
4) Mrs. Sarojini Naidu
Answer: Mrs. Sucheta Kripalani

Question 50.Which of the following is an application protocol?Options:
1) HTTP
2) TCP
3) IP
4) UDP
Answer: HTTP

Next→

SSC CGL Answer Key Aptitude & English 27 August 2016

Related Posts