Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

SSC CGL Solved Paper 27 August Morning Shift


SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Morning Shift 

(Quantitative Aptitude Asked in SSC CGL)

Question 51.A clock gains 15 minutes per day. If it is set right at 12 noon, the time it shows at 4 AM isOptions:
1 ) 4.20 AM
2 ) 4.30 AM
3 ) 4.02 AM
4 ) 4.10 AM
Answer:  4.10 AM

Question 52.A home theatre set is Rs. 4950. If two successive discounts of 20% and 15% are given, then its selling price is
Options:
1 ) Rs.3366
2 ) Rs.6633
3 ) Rs.3636
4 ) Rs.6363
Answer:  Rs.3366

Question 53.If 15% of x is three times of 10% of y, then x:y = Options:
1 ) 1:2
2 ) 2:1
3 ) 3:2
4 ) 2:3
Answer:  2:1
Question 54.A bookseller bought 500 textbooks for ₹ 20,000. He wanted to sell them at a profit so that he get 50 books free. At what profit percent should he sell them?Options:
1 ) 10
2 ) 20
3 ) 15
4 ) 10.5
Answer:  10

Question 55.20% of a man's salary is paid as rent, 60% are his living expenses and 10% are his savings. If he spends remaining ₹ 30 on the education of his children, find his salaryOptions:
1 ) 300
2 ) 900
3 ) 3000
4 ) 9000
Answer:  300

Question 56.A gun is fired at a distance of 6.64 km away from Ram. He hears the sound 20 seconds later. Then the speed of sound is
Options:
1 ) 664 m/s
2 ) 664 km/s
3 ) 332 m/s
4 ) 332 km/s
Answer:  332 m/s

Question 57.The simple interest on Rs. 2000 for 2 years at Rs. 75 per thousand per annum will be
Options:
1 ) Rs.150
2 ) Rs.300
3 ) Rs.600
4 ) Rs.400
Answer:  Rs.300

Question 58.If x = 1 + √2 + √3, then the value of x2 - 2x - 4 isOptions:
1 ) √6
2 ) 2√3
3 ) 3√2
4 ) 2√6
Answer:  2√6

Question 59.
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_59Q.jpg
Options:
1 ) 1
2 ) 0
3 ) -1
4 ) 2
Answer:  0

Question 60.If ΔABC is an equilateral triangle of side 16 cm, then the length of altitude is
Options:
1 ) 2√3 cm
2 ) 4√3 cm
3 ) 8√3 cm
4 ) 5√3 cm
Answer:  8√3 cm

Question 61.O is the circumcentre of ΔABC. If AO = 8 cm, then the length of BO is
Options:
1 ) 12 cm
2 ) 3 cm
3 ) 6 cm
4 ) 8 cm
Answer:  8 cm

Question 62.Given that tan(θ + 15°) = √3. Then the value of θ is?
Options:
1 ) 15°
2 ) 75°
3 ) 45°
4 ) 65°
Answer:  45°

Question 63.The least number of square tiles of side 41 cms required to pave the ceiling of a room of size 15m 17cm long and 9m 2 cm broad is:Options:
1 ) 902
2 ) 656
3 ) 738
4 ) 814
Answer:  814

Question 64.The average of fruits offered in a temple in a week was 75. The average of fruits offered in six days excluding Tuesday was 72. How many fruits were offered on Tuesday?
Options:
1 ) 90
2 ) 93
3 ) 72
4 ) 92
Answer:  93

Question 65.
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65Q.jpg
Options:
1 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65A.jpg
2 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65B.jpg
3 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65C.jpg
4 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65D.jpg
Answer:  1

Question 66.
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_66Q.jpg

Options:
1 ) 1
2 ) 2
3 ) 3
4 ) 4
Answer:  1

Question 67.If a > b > 0, AB = a - b cm, BC = 2√ab cm, then ∠ABC is
Options:
1 ) 45°
2 ) 60°
3 ) 90°
4 ) 120°
Answer:  90°
Question 68.PR is a tangent to a circle with centre O and radius 4 cm at point Q. If ∠POR = 90°, OR = 5 cm and OP = 20/3 cm, then the length of PR is:
Options:
1 ) 3 cm
2 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_68B.jpg
3 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_68C.jpg
4 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_68D.jpg
Answer:  4

Question 69.From a point, 40 m apart from the foot of a tower, the angle of elevation of its top is 60°. The height of the tower is
Options:
1 ) 40√3
2 ) 40√3 cm
3 ) 40√3 m
4 ) 40√2 m
Answer:  40√3 m

Question 70.The radius of a sphere and hemisphere are same. The ratio of their total surface area is
Options:
1 ) 3:1
2 ) 2:1
3 ) 3:2
4 ) 4:3
Answer:  4:3

Question 71.Two equal arcs of two circles subtend an angle of 60° and 75° at the centre. The ratio of the radii of the two circles isOptions:
1 ) 5/4
2 ) 3/2
3 ) 4/5
4 ) 2/3
Answer:  5/4

Direction: Study the following graph carefully and answer the questionsDescription: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_72-75Q.jpg


Question 72. Which state has the maximum percentage of electrified villages?
Options:
1 ) B
2 ) C
3 ) D
4 ) F
Answer:  C

Question 73. If the Central Government desires to give aid for speedy electrification starting from states with least electrification, which state will get the fourth rank in order of priority?Options:
1 ) F
2 ) C
3 ) E
4 ) B
Answer:  F

Question 74. How many States have at least 60% or more electrified villages?
Options:
1 ) Five
2 ) Three
3 ) Four
4 ) Two
Answer:  Three

Question 75. Which state has twice the percentage of villages electrified in comparison to state D?Options:
1 ) A
2 ) E
3 ) F
4 ) C
Answer:  C

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Morning Shift

(English Comprehension Solved Paper SSC CGL 2016)

Question 76.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
1 ) Conniosseur
2 ) Connoisseur
3 ) Connossieur
4 ) Connosseiur
Answer: Connoisseur

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
SOOTHE
Options:
1 ) QUENCH
2 ) MITIGATE
3 ) HEAL
4 ) AGITATE
Answer: AGITATE

Question 78.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
DEVASTATION
Options:
1 ) DESTRUCTION
2 ) CONSTRUCTION
3 ) SEPARATION
4 ) FRUSTRATION
Answer: DESTRUCTION

Question 79.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
An exact copy
Options:
1 ) Facsimile
2 ) Twin
3 ) Mirror
4 ) Clone
Answer: Facsimile
Question 80.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
To give money to agents for sales.
Options:
1 ) Salary
2 ) Commission
3 ) Fee
4 ) Incentive
Answer: Commission

Question 81.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A person who is working in the same institution.
Options:
1 ) Guide
2 ) Collector
3 ) Captain
4 ) Colleague
Answer: Colleague

Question 82.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Cat-nap
Options:
1 ) Rest
2 ) Fitful sleep
3 ) Long sleep
4 ) Short sleep
Answer: Short sleep

Question 83.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To pull a long face
Options:
1 ) Looked happily
2 ) Looked surprised
3 ) Looked sad
4 ) Looked calm
Answer: Looked sad

Question 84.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Fit her like a glove.
Options:
1 ) Too large
2 ) Too shabby
3 ) Too tight
4 ) Perfectly
Answer: Perfectly

Question 85.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Health is too important to be ___________.
Options:
1 ) discarded
2 ) disposed
3 ) neglected
4 ) detested
Answer: neglected

Question 86.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.I am _______________this crime.
Options:
1 ) ignorant on
2 ) innocent of
3 ) indebted to
4 ) ignoring
Answer: innocent of

Question 87.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
I was _____________ paying the toll tax.
Options:
1 ) free from
2 ) exonerated from
3 ) exempted from
4 ) exposed to
Answer: exempted from

Question 88.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)
Options:
1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D
Answer: A

Question 89.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)
Options:
1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D
Answer: D

Question 90.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)
Options:
1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D
Answer: B

Question 91.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why did the narrator not bear a grudge against her mother?
Options:
1 ) She felt that her mother had that kind of nature
2 ) She was satisfied with her father's love
3 ) Her mother was incapable of loving
4 ) Her mother was angry with everyone
Answer: She felt that her mother had that kind of nature

Question 92.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator's mother reverted to her old self because
Options:
1 ) she fought with her husband
2 ) she did not feel comfortable in revealing her emotions
3 ) she was angry with the children
4 ) her husband wanted her to be her old self
Answer: she did not feel comfortable in revealing her emotions

Question 93.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator's mother didn't appreciate the narrator's results because
Options:
1 ) the marks were not good
2 ) the marks could be better
3 ) she wasn't very expressive
4 ) she was tense
Answer: she wasn't very expressive

Question 94.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

How is the narrator's dad different from her mother?
Options:
1 ) He is dark
2 ) He expresses his feelings openly
3 ) He dislikes children
4 ) He is persuasive in nature
Answer: He expresses his feelings openly
Question 95.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why was the narrator's mother not expressive of her love?
Options:
1 ) She was of Chinese origin
2 ) It was not her nature
3 ) She was a harsh person
4 ) The tradition at her home didn't allow her.
Answer: The tradition at her home didn't allow her.

Question 96.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.Both of us had a different opinion about it.
Options:
1 ) Both of us has
2 ) Each of us had
3 ) Each of us have
4 ) No improvement
Answer: Each of us had

Question 97.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
The trade union is hell bent at getting its demands fulfilled
Options:
1 ) hell bent in
2 ) hell bent about
3 ) hell bent on
4 ) No improvement
Answer: hell bent on

Question 98.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
The police had to break the door to get in
Options:
1 ) to break up
2 ) to break in
3 ) to break down
4 ) No improvement
Answer: to break down

Question 99.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
The plane landed and shot towards the airport
Options:
1 ) taxied
2 ) drove
3 ) wheeled
4 ) No improvement
Answer: taxied

Question 100.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
After a hard days work, I just want to go home.
Options:
1 ) hard day's work
2 ) hard days' work
3 ) hard day work
4 ) No improvement
Answer: hard day's work

←Previous

SSC CGL Solved Paper 27 August 2016 Reasoning & General Awareness

Related Posts