Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Monday, 15 May 2017

SSC CGL Tier 1 Solved Paper 28 August 2016 Morning Shift

  MOHAMMAD ZEESHAN       Monday, 15 May 2017

SSC SCGL Tier 1 Solved Paper pdf

(Quantitative Aptitude Asked in SSC CGL)

51.A father can do job as fast as 2 sons working together. If one son does the job in 3 hours and the other in 6 hours, the number of hours taken by the father, to do the job alone is
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Answer: 2
52.The perimeter of a rhombus is 240 m and the distance between any two parallel sides is 20 m. The area of the rhombus in sq.m. is
Options:
1) 600
2) 1200
3) 2400
4) 4800
Answer: 1200

53.A man sold an article for Rs. 450, after allowing a discount of 16 2/3 % on the printed price. What is that printed price?
Options:
1) Rs.525
2) Rs.530
3) Rs.535
4) Rs.540
Answer: Rs.540

54.A sum of Rs. 770 has been divided among A, B, C in such a way that A receives 2/9th of what B and C together receive. Then A's share is
Options:
1) Rs.140
2) Rs.154
3) Rs.165
4) Rs.170
Answer: Rs.140

55.A man bought 4 dozen eggs at Rs. 24 per dozen and 2 dozen eggs at Rs. 32 per dozen. To gain 20% on the whole, he should sell the eggs at
Options:
1) 16 per dozen
2) 21 per dozen
3) 32 per dozen
4) 35 per dozen
Answer: 32 per dozen

56. P's salary is 25% higher than Q, what percentage is Q's salary lower than that of P?
Options:
1) 20
2) 29
3) 31
4) 331/3
Answer: 20

57.A and B start running at the same time and from the same point around a circle. If A can complete one round in 40 seconds and B in50 seconds, how many seconds will they take to reach the starting point simultaneously?
Options:
1) 10
2) 200
3) 90
4) 2000
Answer: 200

58.  
Options:
1) -1
2) 1
3) -2
4) 2
Answer: 1

59. 
Options:
1) 81
2) 27
3) 120
4) 119
Answer: 119

60.∆ABC is an isosceles triangle with AB = AC = 15 cm and altitude from A on BC is 12 cm. Length of side BC is
Options:
1) 9 cm
2) 12 cm
3) 18 cm
4) 20 cm
Answer: 18 cm

61.The mid points of AB and AC of a triangle ABC are respectively X & Y. If BC + XY = 12 units, then the value of BC - XY is:
Options:
1) 2 units
2) 6 units
3) 8 units
4) 4 units
Answer: 4 units

62. Which of the following relations is correct for 
Options:
1) sinθ = sin2θ
2) sinθ < sin2θ
3) sinθ > sin2θ
4) sinθ = cosecθ
Answer: sinθ > sin2θ

63.The difference between two numbers is 9 and the difference between their squares is 207. The numbers are
Options:
1) 17, 8
2) 16, 7
3) 15, 6
4) 23, 14
Answer: 16, 7

64.The average of 20 numbers is calculated as 35. It is discovered later on that while calculating the average, one number, namely 85, was read as 45. The correct average is
Options:
1) 36
2) 36.5
3) 37
4) 37.5
Answer: 37

65.If x2 - xy + y2 =2 and x4 + x2y2 + y4 = 6, then the value of x2 + xy + y2 is:
Options:
1) 1
2) 12
3) 3
4) 36
Answer: 3

66.If a2 + 13b2 + c2 - 4ab - 6bc = 0, then a:b:c is
Options:
1) 1:2:3
2) 2:3:1
3) 2:1:3
4) 1:3:2
Answer: 2:1:3

67.The circumcentre of a triangle ABC is O. If ∠BAC = 85o, ∠BCA = 75o, then ∠OAC is of
Options:
1) 70°
2) 72°
3) 75°
4) 74°
Answer: 70°

68.The radius of the incircle of an equilateral ΔABC of sides 2√3 units is x cm. The value of x is
Options:
1) ⅓
2) ½
3) 1
4) √3
Answer: 1

69. 
Options:
1) 1/√3
2) 0
3) 1
4) √3
Answer: 1

70.If the angle of elevation of a cloud from a point 200 m above a lake is 30o and the angle of depression of its reflection in the lake is 60o. Then the height of the cloud above the lake is
Options:
1) 100 m
2) 200 m
3) 300 m
4) 400 m
Answer: 400 m

71.The difference between the simple interest and compound interest (compounded annually) on Rs. 40,000 for 3 years at 8% per annum is
Options:
1) Rs.684.32
2) Rs.788.48
3) Rs.784.58
4) Rs.4000
Answer: Rs.788.48

The pie-chart shows Distribution of Special Children Population during the year 1994-96. Study the pie-chart and answer the following questions.


72. Find the approximate percentage distribution of children with auditory disorder.
Options:
1) 43.7%
2) 42.7%
3) 41.7%
4) 40.7%
Answer: 41.7%

73. What is the average number of cases in different types of special children during the year 1994-96.
Options:
1) 417
2) 413
3) 433
4) 465
Answer: 417
74. Find the ratio between articulatory disorder and speech disorder cases.

Options:
1) 21:55
2) 55:21
3) 55:12
4) 12:55
Answer: 12:55
75. What is the ratio between language disorder and the average of the remaining disorder cases.
Options:
1) 219:119
2) 119:219
3) 919:419
4) 729:529
Answer: 219:119

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Morning Shift

(English Comprehension Solved Paper SSC CGL 2016)

76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
COPIOUS
Options:
1) VAST
2) IDENTICAL
3) PLENTIFUL
4) MESSY
Answer: PLENTIFUL

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
EXTRANEOUS
Options:
1) UNUSUAL
2) DISPIRITED
3) RELEVANT
4) INTRUSIVE
Answer: RELEVANT

78. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
1) discripency
2) discripancy
3) discrepancy
4) descripancy
Answer: discrepancy

79. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
The Statesman has(A)/the largest circulation of any (B)/English dailies.(C)/No Error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B

80. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
A period of six years(A)/ have elapsed(B)/ since I last saw her.(C)/No Error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: B

81. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
For several years now(A)/my newspaper agent has been spelling(B)/my name in correctly.(C)/No Error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: D

82. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
One of the reasons the impressionists caused such a scandal was __________ their colours were too bright.
Options:
1) because of which
2) due to
3) because
4) of
Answer: because

83. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
She must sometimes __________ to run away.
Options:
1) has wanted
2) have wanted
3) having want
4) has want
Answer: have wanted

84. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
The bank decided to ___________ them the money as they were reliable clients.
Options:
1) let
2) lend
3) borrow
4) lease
Answer: lend

85. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Smooth ruffled feathers
Options:
1) Comb untidy hair
2) Make people feel less offended
3) Tousle someone's hair
4) Stroke a pet animal
Answer: Make people feel less offended

86. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Assume airs
Options:
1) Take tight
2) Remain calm
3) Act innocent
4) Pretend superiority
Answer: Pretend superiority

87. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Play truant
Options:
1) Play a tyrant
2) Stay away from duty
3) Be responsible
4) Be alert
Answer: Stay away from duty

88. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
One who studies the working of the human mind.
Options:
1) Anthropologist
2) Psychologist
3) Neurologist
4) Ethnologist
Answer: Psychologist

89. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Place given to soldiers to live in
Options:
1) Barracks
2) Trench
3) Garage
4) Quay
Answer: Barracks

90. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A person of South African Dutch descent
Options:
1) Boar
2) Boer
3) Boor
4) Bore
Answer: Boer

91. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
She took the cycle which he bought yesterday.
Options:
1) that he bought yesterday.
2) that he had bought yesterday
3) that he has bought yesterday
4) No Improvement
Answer: that he had bought yesterday

92. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
I must say to a feeling of uneasiness.
Options:
1) confess
2) connive
3) utter
4) No Improvement
Answer: confess

93. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The police booked a case against the taxi driver for wrong parking.
Options:
1) restricted
2) wrote
3) filed
4) No Improvement
Answer: filed

94. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
One of our students originates from Leh.
Options:
1) comes
2) origins
3) belongs
4) No Improvement
Answer: comes

95. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Scarcely had he left the place when his friend came.
Options:
1) He had scarcely leave
2) He had left scarcely
3) He scarcely had left
4) No Improvement
Answer: No Improvement
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
He waited a moment in surprise, wondering why she did not come nearer, and then, maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into space. His mother had soared upwards. As he passed beneath her, he heard the swish of her wings. Then a monstrous terror seized him and his heart stood still. He could hear nothing. But it only lasted a moment. The next moment, he felt his wings spread outwards. The wind rushed against his breast feathers, then under his stomach and against his wings. He could feel the tips of his wings cutting through the air. He was not falling headlong now. He was soaring gradually downwards and outwards.

He was no longer afraid. He just felt a bit dizzy. Then, he flapped his wings once and he soared upwards. he uttered a joyous scream and flapped them again. He soared higher. He raised his breast and banked against the wind. His mother swooped past him, her wings making a loud noise. He answered her with another scream.
96. The young seagull dived at the fish
Options:
1) maddened by anger
2) maddened by want
3) out of spite
4) out of loneliness
Answer: maddened by want
97. His heart stood still because he was seized by ______
Options:
1) a monstrous fury
2) courage
3) a monstrous terror
4) joy
Answer: a monstrous terror

98. He was not falling headlong but
Options:
1) he was afraid
2) he was soaring downwards and outwards
3) his stomach was full
4) he was joining his father
Answer: he was soaring downwards and outwards

99. The seagull just felt dizzy
Options:
1) and was filled with fear
2) and was no longer afraid
3) and did not flap his wings anymore
4) and dived lower
Answer: and was no longer afraid

100. What did the young seagull do when his mother swooped past him?
Options:
1) Let out a joyous scream
2) Screamed at her in anger
3) Made a loud noise
4) Flapped anxiously
Answer: Let out a joyous scream

←Previous

SSC CGL Solved Paper 27 August 2016 Reasoning & General Awareness

logoblog

Thanks for reading SSC CGL Tier 1 Solved Paper 28 August 2016 Morning Shift

Previous
« Prev Post

Recent Posts