Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Tuesday, 23 May 2017

SSC CGL Solved Paper 1st September Morning Shift Pdf Download

  MOHAMMAD ZEESHAN       Tuesday, 23 May 2017

SSC CGL 2016 1st September Morning Shift Solved Paper


Morning Shift Reasoning Questions

1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Psychology : Human Being :: Ornithology : ?
1) Birds
2) Volcanoes
3) Insects
4) Reptiles
Answer: 1

2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EGIK : FHJL :: MOQS : ?
1) LNOQ
2) NPRT
3) KMOQ
4) NRPT
Answer: 2

3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
147 : 741 :: 869 : ?
1) 896
2) 968
3) 689
4) 986
Answer: 2

4. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
1) Herb
2) Flower
3) Tree
4) Shrub
Answer: 2

5. For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
1) JKLM
2) NOPQ
3) RSTU
4) VWXZ
Answer: 4

For the following questions
6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
1) (85, 136)
2) (34, 85)
3) (102, 153)
4) (63, 162)
Answer: 4

7. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Organ
2. Origin
3. Orient
4. Organic
5. Organise
1) 1, 5, 3, 4, 2
2) 1, 5, 4, 2, 3
3) 1, 4, 5, 3, 2
4) 1, 4, 5, 2, 3
Answer: 3

8. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
_sr_tr_srs_r_srst_
1) ttssrr
2) tsrtsr
3) strtrs
4) tstttr
Answer: 4

9. Find the missing number in the following series:
43, 172, 86, 344, ?
1) 172
2) 258
3) 129
4) 430
Answer: 1

10. ‘A’ is the sister of ‘B’. ‘B’ is married to ‘D’. ‘B’ and ‘D’ have a daughter ‘G’. How is ‘G’ related to ‘A’?
1) Sister
2) Daughter
3) Niece
4) Cousin
Answer: 3

11. Anil is as much younger to Vivek as he is older to Tarun. If the total of the ages of Vivek and Tarun is 48 years, how old is Anil?
1) 26
2) 33
3) 24
4) 18
Answer: 4

12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
CHRONOLOGICAL
1) CALL
2) LOGIC
3) CALICO
4) ANALOGY
Answer: 4

13. If HOUSE is written as FQSUC , then how can CHAIR be written in that code?
1) DIBJS
2) SBJID
3) SHBGD
4) AJYKP
Answer: 2

14. If P denotes ÷ , Q denotes x, R denotes + and S denotes - then what is the value of 18Q12P4R5S6
1) 64
2) 53
3) 81
4) 24
Answer: 3

15. If 4 + 3 = 25, and 8 + 4 = 80, then, 3 + 2 = ?
1) 15
2) 10
3) 13
4) 12
Answer: 2

16. Select the missing numbers from the given alternatives
1) 30
2) 35
3) 20
4) 25
Answer: 3

17. Ramesh starts his journey by walking 2 kilometres towards North. Then he takes a right turn and walks 1 kilometre. Again takes a right turn and walks 2 kilometre. Now which direction is he facing?
1) East
2) West
3) South
4) North
Answer: 4

18. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: Irregularity is a cause for failure in exams. Some regular students fail in the examinations.
Conclusions:
I. All failed students are regular.
II. All successful students are not regular.
1) Only conclusion I follows
2) Only conclusion II follows
3) Both conclusion I and conclusion II follow
4) Neither conclusion I nor conclusion II follows
Answer: 3
19. How many triangles are there in the given figure?
1) 18
2) 19
3) 20
4) 21
Answer: 3

20. Which one of the following figures represents the following relationship:
Birds, Parrots, Bats
1.
2.
3.
4.
Answer: 4

21. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
1.
2.
3.
4.
Answer: 3

22. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded
1.
2.
3.
4.
Answer: 4

23. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
1.
2.
3.
4.
Answer:

24. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
1.
2.
3.
4.
Answer: 1

25. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘B’ can be represented by 00, 13 etc., and ‘A’ can be represented by 55, 69 etc.
Similarly, you have to identify the set for the word ‘GIRL’
1) 02, 56, 97, 24
2) 31, 79, 68, 42
3) 23, 97, 77, 11
4) 11, 88, 95, 23
Answer: 3

SSC CGL 2016 1st September Answer Key
Morning Shift (General Awareness)

Question 26.The minimum short-term natural hazard is __________ .
Options
1) blizzard
2) earthquake
3) volcanic eruption
4) bolt of lightning
Answer: bolt of lightning
Question 27.DOTS is a treatment given to patients suffering from _________ .
Options:
1) Polio
2) AIDS
3) Hepatitis
4) Tuberculosis
Answer: Tuberculosis

Question 28.Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?
Options:
1) Sangam
2) Aniridu
3) Tuluva
4) Saluva
Answer: Tuluva

Question 29.Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
Options:
1) Qutb-ud-din Aibak
2) Balban
3) Iltutmish
4) Nasiruddin Muhammad
Answer: Qutb-ud-din Aibak

Question 30.Molten rock below the surface of the earth is called __________ .
Options:
1) Basalt
2) Laccolith
3) Lava
4) Magma
Answer: Magma

Question 31.Magnesium is a constituent metal of __________ .
Options:
1) Chlorophyll molecule
2) DNA
3) Mitochondria
4) Ribosomes
Answer: Chlorophyll molecule

Question 32.Which one among the following components is used as an amplifying device?
Options:
1) Transformer
2) Diode
3) Capacitor
4) Transistor
Answer: Transistor

Question 33.A __________ is an agreement between the communicating parties on how communication is to proceed.
Options:
1) Path
2) SLA
3) Bond
4) Protocol
Answer: Protocol

Question 34.Name the gas used in preparation of bleaching powder
Options:
1) Oxygen
2) Hydrogen
3) Nitrogen
4) Chlorine
Answer: Chlorine

Question 35.The depletion in Ozone layer is caused by ___________ .
Options:
1) Nitrous oxide
2) Carbon dioxide
3) Chlorofluorocarbons
4) Methane
Answer: Chlorofluorocarbons

Question 36.Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following
Options:
1) Lion
2) Deer
3) Tiger
4) Bear
Answer: Tiger

Question 37.The prestigious 'Jawaharlal Nehru Award for International Understanding' is instituted by
Options:
1) National Centre for Art and Culture
2) Department of Youth and Sports
3) Nehru Memorial Museum
4) Indian Council for Cultural Relations
Answer: Indian Council for Cultural Relations

Question 38.Phosphorus is kept in water because
Options:
1) its ignition temperature is very high
2) its ignition temperature is very low
3) its critical temperature is high
4) its critical temperature is low
Answer: its ignition temperature is very low

Question 39.The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the

Options:
1) Buddhists
2) Jains
3) Sikhs
4) Parsis
Answer: Jains

Question 40.The unit of measurement of noise is
Options:
1) Decibel
2) Hertz
3) Amplifier
4) Acoustics
Answer: Decibel

Question 41.The commonly used coolant in refrigerators is
Options:
1) Ammonia
2) Nitrogen
3) Freon
4) Oxygen
Answer: Freon

Question 42.The complete form of 'IC' in electronics is
Options:
1) Internal circuit
2) Independent circuit
3) Integrated circuit
4) Inbuilt circuit
Answer: Integrated circuit

Question 43.Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?
Options:
1) Mahadev Desai
2) Dayanand Saraswati
3) Acharya Narendra Dev
4) Gopal Krishna Gokhale
Answer: Gopal Krishna Gokhale

Question 44.Which of the following constitutional Amendment Act, deals with the Elementary Education as a Fundamental Right?
Options:
1) 84th Amendment Act
2) 85th Amendment Act
3) 86th Amendment Act
4) 87th Amendment Act
Answer: 86th Amendment Act

Question 45.The World's largest island is
Options:
1) Greenland
2) Iceland
3) New Guinea
4) Madagascar
Answer: Greenland

Question 46.Sea water is saltier than rain water because

Options:
1) Sea animals are salt producing
2) The air around the sea is saltish
3) Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
4) Seabeds have salt producing mines
Answer: Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea

Question 47.Pannalal Ghosh played which of the following musical instruments?
Options:
1) Flute
2) Sitar
3) Violin
4) Santoor
Answer: Flute

Question 48.Rio Summit is associated with
Options:
1) Convention on Biological Diversity
2) Greenhouse gases
3) Ozone depletion
4) Wetlands
Answer: Convention on Biological Diversity

Question 49.Polyploidy arises due to change in the
Options:
1) number of chromatids
2) structure of genes
3) number of chromosomes
4) structure of chromosomes
Answer: number of chromosomes

Question 50.Which South Korean author in May 2016 won the 2016 Man Booker International Prize for her novel 'The Vegetarian'?
Options:
1) Han Kang
2) Yiyun Li
3) Tami Hoag
4) Taya Zinkin
Answer: Han Kang

Next→


SSC CGL Answer Key Aptitude & English 31st September 2016

logoblog

Thanks for reading SSC CGL Solved Paper 1st September Morning Shift Pdf Download

Previous
« Prev Post

Recent Posts