Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

World Geography Questions and Answers pdf

World and Physical Geography m.c.q. for Competitive Exams Download pdf

500+ Geography Questions and Answers for Competitive Exams (SSC CGL UPSC IAS PCS)

1. 'The Land of the Morning Calm' is
(a) Japan
(b) Malaysia
(c) Indonesia
(d) Korea
Answer: (d)
2. Dogger Bank, Rockfall Bank, Wales Bank and Sand Bank
are located in
(a) North West Atlantic
(b) North East Pacific
(c) North East Atlantic
(d) North West Pacific
Answer: (c)
3. Mid-latitude or temperate forests include the trees of
(a) Rosewood, Mahogany, Rubber
(b) Teak, Sal, Bamboo
(c) Pine, Fir, Spruce
(d) Olive, Maple, Walnut
Answer: (d)
4. White coal refers to
(a) Hydroelectricity
(b) Petroleum
(c) Uranium
(d) Coal
Answer: (a)
5. Ladang refers to
(a) Shifting cultivation
(b) Plantation agriculture
(c) Subsistence type of agriculture
(d) Dry farming
Answer: (a)
6. The countries with the lowest and worst economic conditions
in the world referred to as the 'Pole of hunger' are
(a) European Countries
(b) Middle East Countries
(c) Mid-West Countries
(d) South East Asian Countries
Answer: (a)
7. The countries which are called the 'Rice Bowl' of Asia are
(a) China, Japan, Sri Lanka, India
(b) Myanmar, Thailand, Kampuchea and Vietnam
(c) India, Pakistan, Nepal, Mongolia
(d) Japan, Indonesia, Malaysia, India
Answer: (b)
8. The metallic minerals are
(a) asbestos, mica, graphite
(b) iron ore, copper, lead
(c) coal, oil, natural gas
(d) salt, potash, sulphur
Answer: (b)
9. Power minerals are
(a) manganese, platinum, tungsten
(b) mica, potash, sulphur
(c) coal, oil, natural gas
(d) lead, zinc, bauxite
Answer: (c)
10. Iron ore mining in the former Soviet Union are in
(a) Kiruna
(b) Mesabi and Gogebic
(c) Krivoi Rog and Kerch basin
(d) Lorraine field
Answer: (c)
11. Mackerel, tuna, herrings, and anchovies belong to _____ type
of fish.
(a) Pelagic
(b) Demersal
(c) Anadromous
(d) Fresh water
Answer: (a)
12. Cod, haddock, halibut, sole, garoupa and snapper are
(a) major species of Tropical Forests
(b) cattle breeds
(c) fish varieties
(d) Pacific Islands
Answer: (c)
13. Danube, Dneiper, Don, Volga and Ural rivers are flowing In
(a) North America
(b) Europe
(c) Africa
(d) Australia
Answer: (b)
14. Cuban economy is based on
(a) fishing
(b) sugarcane cultivation
(c) iron ore mining
(d) dairying
Answer: (b)
15. Hemp of Mesta, Ramie and Kapok are
(a) food crops
(b) fodder crops
(c) fibre crops
(d) plantation crops
Answer: (c)
16. Muscovite, Phlogopite and Biotite are
(a) Iron ore varieties
(b) Mica varieties
(c) Coal varieties
(d) Manganese varieties
Answer: (b)
17. The tropical rain forests in the Amazon basin is known as
(a) Savanna
(b) Prairies
(c) Selvas
(d) Pampas
Answer: (c)
18. Botswana was formerly known as
(a) Bechuanaland
(b) Bahamas
(c) Barbados
(d) Cameroon
Answer: (a)
19. Which of the following is the smallest in terms of area?
(a) Vatican City
(b) Monaco
(c) Nauru
(d) San Marino
Answer: (a)
20. Shifting agriculture is most commonly practised in
(a) forests
(b) deserts
(c) plain areas
(d) grass lands
Answer: (a)
21. The term Mediterranean agriculture applies to a particular
blend of ______ and activities and ______is confined to
regions encircling the Mediterranean basins.
(a) farming and grazing
(b) farming and fishing
(c) grazing and fishing
(d) fishing and mining
Answer: (a)
22. Consider the following statements about the 'Roaring
Forties':
1. They blow uninterrupted in the Northern and Southern
Hemispheres
2. They blow with great strength and constancy
3. Their direction is generally from North-West to East in the
Southern Hemisphere
4. Overcast skies, rain and raw weather are generally associated
with them
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Answer: (b)
23. The correct sequence of different layers of the atmosphere
from the surface of the Earth upwards is:
(a) Troposphere, Stratosphere, Ionosphere, Mesosphere
(b) Stratosphere, Troposphere, Ionosphere, Mesosphere
(c) Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Ionosphere
(d) Stratosphere, Troposphere, Mesosphere, Ionosphere
Answer: (c)
24. _____ canal lies on one of the world's largest of trade routes
connecting Europe and Far East.
(a) The Panama
(b) The Suez
(c) The Kiel
(d) The Goth
Answer: (b)
25. The Earth's population has _____ since the turn of the
century.
(a) stayed the same
(b) doubled
(c) trebled
(d) multiplied ten times
Answer: (c)
26. In which country will you find the river Po?
(a) China
(b) Italy
(c) Sri Lanka
(d) Zambia
Answer: (b)
27. Uranus takes _____ years to orbit the Sun.
(a) 48
(b) 84
(c) 50
(d) 60
Answer: (b)
28. _____ grasses are known as elephant grasses.
(a) Prairie
(b) Steppe
(c) Savannah
(d) Llanos
Answer: (c)
29. The 'land of eternal spring' are certain parts of
(a) Tundra region
(b) Highland region
(c) Mediterranean region
(d) Hot Wet Equatorial region
Answer: (d)
30. Kolkhoz and Sovkhoz are
(a) farming organization on agriculture
(b) fertile alluvial lands
(c) high yielding variety seeds
(d) breeds of cattle
Answer: (a)
31. Agriculture Involving both crops and livestock is known as
(a) dairy farming
(b) mixed farming
(c) dry farming
(d) truck farming
Answer: (b)
32. Cyclones are called as hurricanes in
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Gulf of Mexico and Caribbean Sea
(d) Japan
Answer: (c)
33. Which among the following forms of precipitation is different
from the rest?
(a) dew
(b) fog
(c) mist
(d) hail
Answer: (d)
34. The Savannas or Orinoco Basin are termed as
(a) pampas
(b) steppes
(c) prairies
(d) llanos
Answer: (d)
35. Which, among the following countries, lies at the junction of
three continents (Asia, Africa ad Europe)?
(a) Turkey
(b) Cyprus
(c) Syria
(d) Yemen
Answer: (b)
36. Trincomalee is a port situated on the
(a) east coast, Tamil Nadu
(b) east coast of Sri Lanka
(c) east coast, Andhra Pradesh
(d) west coast of Sri Lanka
Answer: (b)
37. Borobudur in Java is famous for
(a) Lord Buddha's tooth preserved for posterity
(b) A Buddhist Temple
(c) Its natural museum
(d) Fisheries Research Station
Answer: (b)
38. Shwedagon pagoda is located in
(a) Mahabalipuram
(b) Rangoon
(c) Mandalay
(d) Jakarta
Answer: (b)
39. Which of the following countries has got its map on its flag?
(a) Congo
(b) Cyprus
(c) Jordan
(d) Libya
Answer: (b)
40. The Earth's axis is tilted at an angle of ____ degrees from the
perpendicular to its orbital plane.
(a) 17.5°
(b) 23.5°
(c) 36°
(d) 45°
Answer: (b)
41. The Asian and North American continents almost meet at the
narrow and shallow Bering Strait, only ____ kilometres
across.
(a) 4
(b) 10
(c) 22
(d) 45
Answer: (a)
42. The first oil well in the world was drilled at
(a) Assam
(b) Japan
(c) Pensylvania
(d) Former USSR
Answer: (c)
43. The most valuable cash crop of Brazil is
(a) Tea
(b) Coffee
(c) Cardamom
(d) Spices
Answer: (b)
44. Pearl Harbour, (the target of Japanese attack on the
American fleet) is in
(a) Japan
(b) Philippines
(c) Hawaiian Islands
(d) Singapore
Answer: (c)
45. 'Abadan' is well known as
(a) a major Air Force base in Iraq
(b) the main oil terminal in Iran
(c) a pilgrim centre for Muslims and Christians as well
(d) an archaeological site throwing new light on the civilisation
that flourished in Arabia before the advent of Aryans into India
Answer: (b)
46. 'Roaring Forties' are
(a) waterfalls in Canada
(b) cyclonic winds
(c) the turbulent years in world History from 1940 to 1944
(d) westerly winds blowing through out the year over the oceans
of the Southern Hemisphere between 40· and 60º South
Answer: (d)
47. Tokyo, the capital of Japan is situated in the island of
(a) Hokkaido
(b) Honshu
(c) Shikoku
(d) Kyushu
Answer: (b)
48. "Haneda" is the name of the international airport in
(a) Hong Kong
(b) Dacca
(c) Tokyo
(d) Singapore
Answer: (c)
49. The river Mahaweli flows through
(a) India
(b) Bangladesh
(c) Sri Lanka
(d) Pakistan
Answer: (c)
50. Which, among the following countries, occupies the largest
chunk of the Sunderban's Delta?
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) India
(d) Thailand
Answer: (a)
51. Japan's total land is about _____ that of India.
(a) one-sixth
(b) one-fifth
(c) one-ninth
(d) one-tenth
Answer: (c)
52. Which among the following statements about the earth is not
true?
(a) The Earth makes one complete revolution round the Sun every
365 days, 5 hours, 48 minutes, and 46 seconds
(b) The Earth makes one complete revolution on its axis in 48
hours
(c) The Earth revolves in its orbit round the Sun at a speed of
66,000 miles per hour
(d) The Earth rotates on its axis at an equatorial speed of more
than 1000 miles per hour
Answer: (b)
53. Mount Kilimanjaro is in
(a) Alaska
(b) Argentina
(c) Chile
(d) Tanzania
Answer: (d)
54. Mount Kailas is in
(a) Nepal
(b) Tibet
(c) Sikkim
(d) Bhutan
Answer: (b)
55. Venus has atmosphere made up of
(a) Ammonia
(b) Carbon-di-Oxide
(c) Helium
(d) Hydrogen
Answer: (b)
56. The dwarf camels, known as Alpacas, Vicunas and Llamas
are found in
(a) Tibet
(b) Afghanistan
(c) Myanmar
(d) Cyprus
Answer: (a)
57. The difference between the diameter of the Earth at the poles
and at equator is
(a) 27 miles
(b) 36 miles
(c) 48 miles
(d) 57 miles
Answer: (a)
58. Madagascar is the only home of many species of
(a) giraffe
(b) hippopotamus
(c) lemur
(d) orangutan
Answer: (c)
59. A heavenly body which takes nearly the same time to
complete one rotation and one revolution is
(a) an asteroid
(b) a comet
(c) Moon
(d) Mars
Answer: (c)
60. "Limnology" refers to the study of
(a) Limestone
(b) Lignite of brown coal
(c) Lakes and ponds
(d) Laterites
Answer: (c)
61. A geographical mile is a measure of length equal to one
sixtieth of a degree or one minute (1') of latitude. It varies
with latitudes, but is approximately equals
(a) 7200 feet
(b) 6080 feet
(c) 4500 feet
(d) 6000 feet
Answer: (b)
62. Which of the following planets
(a) Mars
(b) Saturn
(c) Uranus
(d) Venus
Answer: (d)
63. International date line is a/an
(a) straight line
(b) curved line
(c) zigzag line
(d) elliptical line
Answer: (c)
64. Horizontal transfer of heat is known as
(a) advection
(b) convection
(c) conduction
(d) elliptical line
Answer: (a)
65. Which of the following is a hardwood tree?
(a) shisham
(b) pine
(c) spruce
(d) deodar
Answer: (a)
66. The wettest place in the world is Cherrapunji (Assam). The
Hottest place is
(a) Azizia (Libya)
(b) Ramagundam (India)
(c) Stwart Island (New Zealand)
(d) Kandy (Sri Lanka)
Answer: (a)
67. The term 'transhumance' means
(a) the practice of moving to a new clearing in the forest every few
years
(b) the seasonal movement of people along with their cattle in the
mountains
(c) moving over to another neighbouring country
(d) moving from place to place in search of work
Answer: (b)
68. Tropical deserts are rich in _____ resources.
(a) mineral
(b) agricultural
(c) soil
(d) animal
Answer: (a)
69. A narrow strip of land connecting two large land masses is
known as
(a) Strait
(b) Isthmus
(c) Headland
(d) Bay
Answer: (b)
70. The gigantic tidal waves produced by earthquakes are called
(a) breakers
(b) tsunamis
(c) currents
(d) drift
Answer: (b)
71. Lakes formed due to marine deposits are
(a) crater lakes
(b) cirque lakes
(c) ox-bow lakes
(d) lagoons
Answer: (d)
72. Lava solidifies to form _____.
(a) Pumice
(b) Basalt
(c) Marble
(d) Sandstone
Answer: (b)
73. Rice in Myanmar is cultivated along the deltas of ______
river.
(a) Salween
(b) Menam
(c) Mekong
(d) Irrawaddy
Answer: (d)
74. The world's largest port is _____.
(a) Mumbai
(b) Sydney
(c) New York/New Jersey
(d) Singapore
Answer: (c)
75. Podsol is a type of soil which is characteristic of a region
under the cover of ____forest.
(a) deciduous
(b) coniferous
(c) evergreen
(d) alpine
Answer: (b)

Objective Geograpgy Questions and Answers

76. A strait is
(a) a narrow stretch of sea connecting two extensive areas of sea
(b) a narrow strip of land joining two large land-masses
(c) a wide indentation into the land formed by a sea or a lake
(d) a narrow headland
Answer: (a)
77. The world's largest delta system is the____.
(a) The Nile, Egypt
(b) Ganges-Brahmaputra, India/Bangladesh
(c) The Mississippi, USA
(d) The Amazon, Brazil
Answer: (b)
78. The waterfall with the greatest meterage in the fall is
(a) The Jog Falls, India
(b) The Victoria Falls, Africa
(c) The Niagara Falls, North America
(d) The Salto Angel Falls, South America
Answer: (d)
79. World Environmental day is celebrated on ______ every year.
(a) May 1
(b) June 5
(c) October 24
(d) December 25
Answer: (b)
80. World's largest solar power plant is located in _____
(a) Kalahari Desert, Africa
(b) Sahara Desert, Libya
(c) Thar Desert India
(d) Mojava Desert USA
Answer: (d)
81. The continent through which the Equator, Tropic of Cancer
and the Tropic of Capricorn pass, is
(a) Asia
(b) South America
(c) Africa
(d) Australia
Answer: (c)
82. In the transformation of vegetative matter to coal the first
product is.
(a) peat
(b) lignite
(c) bituminous coal
(d) anthracite
Answer: (a)
83. The shipping canal that connects the North Sea and the
Baltic Sea is called the______.
(a) Panama Canal
(b) Suez Canal
(c) Kiel Canal
(d) Buckingham Canal
Answer: (c)
84. The most typical Australian tree which sheds its bark instead
of leaves is
(a) eucalyptus
(b) teak
(c) birch
(d) oak
Answer: (a)
85. Temperate grasslands in South America are found on the
_____ part of the continent.
(a) northern
(b) southern
(c) north-western
(d) south-eastern
Answer: (d)
86. A stony desert is termed as _____ and sandy desert as_____.
(a) reg, erg
(b) reg, loess
(c) erg, loess
(d) erg, reg
Answer: (a)
87. The strait that separates Tasmania from the mainland of
Australia is
(a) Cook Strait
(b) Bass Strait
(c) Torres Strait
(d) Palk Strait
Answer: (b)
88. Moraine is
(a) a tribe inhabiting the equatorial region
(b) the debris of fragments of rock material brought down with the
movement of a glacier
(c) a salt water lake in Arabia
(d) a nocturnal animal found in Amazon forests
Answer: (b)
89. River Rhine of Europe drains into
(a) North Sea
(b) Black Sea
(c) Caspian Sea
(d) Adriatic Sea
Answer: (a)
90. Hydro-electric power provides more than 90% of the total
power consumed in
(a) Norway
(b) Sweden
(c) India
(d) UK
Answer: (a)
91. Name the mountain that separates France and Spain.
(a) Alps
(b) Pyrenees
(c) Jura
(d) Vosges
Answer: (b)
92. Kalgoorlie in Australia is famous for its rich deposits of
(a) Coal
(b) Gold
(c) Mercury
(d) Iron
Answer: (b)
93. Milan, Turin and Genoa industrial triangle is in
(a) USA
(b) France
(c) Former USSR
(d) Italy
Answer: (d)
94. The South African River draining into Atlantic Ocean is
(a) Orange
(b) Zambezi
(c) Limpopo
(d) Nile
Answer: (a)
95. Plantation agriculture is a specialised form of agricultural
practice carried out in
(a) temperate region
(b) tropics and subtropics
(c) urbanised region
(d) coastal region
Answer: (b)
96. The Continents of Africa and Europe, at their close at point
are separated from each other by the strait of
(a) Messina
(b) Bonifacio
(c) Gibraltar
(d) Otranto
Answer: (c)
97. Fjords abound the coast of
(a) Sweden
(b) France
(c) Norway
(d) Germany
Answer: (c)
98. Coastline formed by a drowned river mouth is a
(a) Fjord
(b) Dalmatian
(c) Ria
(d) Haff
Answer: (c)
99. Extensive mechanized wheat cultivation is carried out in
(a) Tropical Savannas
(b) Temperate grasslands
(c) Equatorial regions
(d) Mediterranean lands
Answer: (b)
100. 'The Scented Isle' in the Mediterranean Sea is
(a) Sardinia
(b) Corsica
(c) Sicily
(d) Crete
Answer: (b)
101. East African Valleys stretching from East Africa through Red
Sea to Syria is an example of
(a) river valley
(b) rift valley system
(c) glaciated valley
(d) a canyon
Answer: (b)
102. Canals serve as passage of communication in the city of ___in
Italy.
(a) Rome
(b) Venice
(c) Turin
(d) Genoa
Answer: (b)
103. The largest fresh water body (volume-wise) in the world is
lake
(a) Baikal
(b) Titicaca
(c) Superior
(d) Victoria
Answer: (c)
104. The highest navigable lake in the world is
(a) Huron
(b) Titicaca
(c) Superior
(d) Tanganyika
Answer: (b)
105. Moho discontinuity refers to a discontinuity between the
_____ and _____ layers of the earth.
(a) Sial and Sima
(b) Sima and Mantle
(c) Sial and Mantle
(d) Mantle and Core
Answer: (b)
106. Dally weather map showing isobars is an example of
(a) Choropleth map
(b) Isopleth map
(c) Chorochromatic map
(d) Choroschematic map
Answer: (b)
107. Limestone changes into _____ due to metamorphism.
(a) marble
(b) quartzite
(c) gneiss
(d) schists
Answer: (a)
108. The world's largest reserves of petroleum are located in
(a) The USA
(b) Russia
(c) Saudi Arabia
(d) Kuwait
Answer: (c)
109. The moat abundant element in sea water is
(a) Sodium
(b) Chlorine
(c) Magnesium
(d) Sulphur
Answer: (b)
110. A continuous belt of urban population progressively linking
several cities is known as
(a) Metropolis
(b) Megalopolis
(c) Conurbation
(d) City sprawl
Answer: (c)
111. Haematite is an ore of
(a) copper
(b) lead
(c) iron
(d) zinc
Answer: (c)
112. Copper alloys with tin to give
(a) Brass
(b) Bronze
(c) German silver
(d) Zinc
Answer: (b)
113. An important gas in the atmosphere that absorbs sun's
ultraviolet rays is
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Ozone
(d) Hydrogen
Answer: (c)
114. Fold mountains are formed due to forces born out of
(a) tension
(b) compression
(c) expansion
(d) volcanoes
Answer: (b)
115. Mountain of accumulation is
(a) Volcanic mountains
(b) Block mountains
(c) Residual mountains
(d) Fold mountains
Answer: (a)
116. Tibet, the highest plateau in the world, is a
(a) piedmont plateau
(b) intermontane plateau
(c) continental plateau
(d) volcanic plateau
Answer: (b)
117. Plains formed by the deposits brought by glacier are
(a) lacustrine plains
(b) flood plains
(c) drift plains
(d) coastal plains
Answer: (c)
118. A fragment of solid matter which enters the upper
atmosphere from outer space almost disintegrating before
reaching the earth's surface is
(a) meteorite
(b) asteroid
(c) meteor
(d) comet
Answer: (c)
119. The ocean currents allow the oceans to_____ year after year.
(a) become warmer
(b) become colder
(c) maintain the same temperature
(d) increase salinity
Answer: (c)
120. Inversion of temperature refers to _____ temperature with
height.
(a) decrease in
(b) increase in
(c) constant
(d) both increase and decrease in
Answer: (b)
121. The 'Old Faithful' in Yellowstone National Park, Wyoming is
a/an
(a) hot spring
(b) extinct volcano
(c) geyser
(d) oak tree
Answer: (c)
122. Boll-Weevil is a pest that attack the _____ crop.
(a) Jute
(b) Cotton
(c) Hemp
(d) Flax
Answer: (b)
123. Grasslands in Australia are known as the
(a) Downs
(b) Steppes
(c) Veldt
(d) Prairies
Answer: (a)
124. The desert regions of the world occupy about _______ part of
the land surface of the earth.
(a) 1/3
(b) 1.6
(c) 1/2
(d) None of the above
Answer: (a)
125. ______ is famous for its rubber production.
(a) Nigeria
(b) Ghana
(c) Malaysia
(d) Germany
Answer: (c)
126. The Ruhr coal fields area of _______ is a major industrial
area of the world.
(a) USA
(b) Erstwhile USSR
(c) Australia
(d) Germany
Answer: (d)
127. The ______ route is the busiest ocean route of the world.
(a) Suez
(b) Panama
(c) North Atlantic
(d) South Atlantic
Answer: (c)
128. The ______ railway is the longest railway route in the world.
(a) Trans-Siberian
(b) Canadian-Pacific
(c) Trans-Andes
(d) Trans-Continental, Australia
Answer: (a)
129. The area of the Earth's total surface is of the order of ____.
(a) 510 million square kilometres
(b) 450 million square kilometres
(c) 400 million square kilometres
(d) 350 million square kilometres
Answer: (a)
130. Biome represents ____.
(a) a desert vegetation
(b) a major ecological group of plants
(c) a large ecological region characterised by similar vegetation
and climate
(d) a major ecological group of animals
Answer: (c)
131. The point below the surface where an earthquake originates
is called ____.
(a) Tsunamis
(b) Focus
(c) Epicentre
(d) Eye of the Earthquake
Answer: (b)
132. Schist is the metamorphic equivalent of____.
(a) Granite
(b) Basalt
(c) Shale
(d) Dolerite
Answer: (c)
133. Doldrum is an area of ___.
(a) low rainfall
(b) low temperature
(c) low pressure
(d) high winds
Answer: (c)
134. Inland waterways have many disadvantages. Among them the
most common is
(a) presence of water falls and rapids
(b) seasonal freezing and drying up of rivers
(c) international controls on traffic
(d) fluctuating volume of traffic
Answer: (b)
135. Some riven and canals have locks across them in order to
(a) collect taxes
(b) ensure safety
(c) control the level of water
(d) load or unload freight
Answer: (c)
136. Which of the following countries has the greatest length of
inland waterways?
(a) The United States
(b) The Former USSR
(c) Germany
(d) France
Answer: (b)
137. The north flowing rivers of Siberia are not of much use tor
navigation mainly because
(a) they are too shallow in the dry season
(b) the lower courses remain frozen for many months
(c) they flow through uninhabited areas
(d) they lack navigation facilities to ensure safety
Answer: (b)
138. St Andreas Fault passes close to the US city of
(a) Los Angeles
(b) New Orleans
(c) Hollywood
(d) San Francisco
Answer: (d)
139. Which of the following rivers In Europe has the largest
volume of traffic?
(a) The Rhine
(b) The Rhone
(c) The Danube
(d) The Seine
Answer: (a)
140. Suez Canal was completed in the year
a) 1859
b) 1869
c) 1871
d) 1889
Answer: (b)
141. The Planets that have no natural satellites are____.
(a) Mercury and Venus
(b) Earth and Mars
(c) Jupiter and Saturn
(d) Uranus and Neptune
Answer: (a)
142. Suez Canal has reduced the distance between London and
Mumbai by about
(a) 1000 km
(b) 5000 km
(c) 6000 km
(d) 7000 km
Answer: (d)
143. Suez Canal route handles more traffic than the Panama
Canal route mainly because
(a) Suez Canal has no locks
(b) Suez Canal links developing nations of Asia with the
developed nations of Europe and North America
(c) Suez Canal is older
(d) Panama Canal has limited capacity
Answer: (b)
144. The Pacific terminal of Trans-Siberian Railway is
(a) Okhotsk
(b) Vladivostok
(c) Leningrad
(d) Moscow
Answer: (b)
145. Ear rot is a disease which Infects
(a) wheat
(b) sugarcane
(c) corn
(d) coffee
Answer: (c)

Geography General Knowledge Questions and Answers

146. The sea that separates Greece and Italy is
(a) Mediterranean
(b) The Tyrrhenian
(c) The Adriatic
(d) The Aegean
Answer: (c)
147. The busiest sea route is
(a) The Mediterranean Red-Sea Route
(b) The South Atlantic Route
(c) The North Atlantic Route
(d) The Pacific Route
Answer: (c)
148. Wavy hair is characteristic or
(a) Neanderthal man
(b) Nordic race
(c) Mongoloid race
(d) Cromagnon man
Answer: (b)
149. Prognathiam rerers to
(a) slanting forehead
(b) protruding jaw
(c) slit eye
(d) None of these
Answer: (b)
150. Mongoloid races are characterised by
(a) prognathism
(b) epicanthic fold
(c) dolico cephalic head
(d) None of these
Answer: (b)
151. The hair or Nordic races is generally
(a) blond
(b) woolly
(c) straight
(d) All of these
Answer: (a)
152. People or north Africa are generally
(a) Negroid
(b) Hematic
(c) Mongoloid
(d) None of these
Answer: (b)
153. People living in South India generally have more features or
(a) Caucasoid
(b) Mongoloid
(c) Negroid
(d) None of these
Answer: (c)
154. People living in Sweden generally belong to
(a) Mediterranean
(b) Alpine
(c) Nordic
(d) Mongoloid
Answer: (c)
155. Country peopled almost by migration is
(a) The USA
(b) Brazil
(c) Australia
(d) Hawaii
Answer: (c)
156. Pygmies are people living in
(a) Congo forests
(b) Namibia
(c) Kenya
(d) Cape Province
Answer: (a)
157. Eskimos belong to
(a) Mongoloid race
(b) White race
(c) Negroid race
(d) None of these
Answer: (a)
158. The mode or lire or people living in Monsoon regions is
(a) commercial grainfarming
(b) cattle rearing
(c) intensive subsistence cultivation
(d) plantation agriculture
Answer: (c)
159. Caucasoid people account for ______ per cent of world
population.
(a) 33
(b) 39
(c) 29
(d) 43
Answer: (a)
160. Assemblage or ideas, beliefs, skills, institutions is represented
by
(a) civilization
(b) culture
(c) mode of life
(d) None of these
Answer: (b)
161. Oases are examples of
(a) wet point settlements
(b) dry point settlements
(c) foothill settlements
(d) None of these
Answer: (c)
162. For short-term climatic perdictions, which one of the
following events is associated with occasional weak monsoon
rains in the Indian sub-continent?
(a) La Nina
(b) Movement of Jet Streams
(c) El Nino and Southern Oscillations
(d) Greenhouse effect on global level
Answer: (c)
163. Consider the following statements:
1. Ocean currents are the slow-surface movement of water in the
ocean
2. Ocean currents assist in maintaining the Earth's heat balance
3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds
4. Ocean current are affected by the configuration of the ocean
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (d)
164. Pilgrim Fathers are the earliest migrants to
(a) Australia
(b) South America
(c) North America
(d) Central America
Answer: (c)
165. One will not have to pass through the Suez Canal while going
from Mumbai to
(a) Alexandria
(b) Suez
(c) Port Said
(d) Benghazi
Answer: (b)
166. _______ is called the 'low country' of the earth.
(a) Spain
(b) Holland (Netherlands)
(c) Italy
(d) Hungary
Answer: (b)
167. ______ is called the 'land of a thousand lakes'.
(a) Finland
(b) Holland
(c) Sweden
(d) Portugal
Answer: (a)
168. Kiel Canal connects the North Sea with the _____ sea.
(a) Atlantic
(b) Baltic
(c) Arctic
(d) None of these
Answer: (b)
169. The Tagus river flows through
(a) Damascus
(b) Khartoum
(c) Lisbon
(d) Kabul
Answer: (c)
170. Bangkok lies on river
(a) Kizil
(b) Spree
(c) Karnaphuli
(d) Maenam
Answer: (d)
171. The highest plateau in the world is the
(a) Plateau of Tibet
(b) Deccan Plateau
(c) Plateau of Iran
(d) Central Plateau of France
Answer: (a)
172. The largest desert in the world is the
(a) Sahara
(b) Gobi
(c) Kalahari
(d) Thar
Answer: (a)
173. Match the following:
List-I List-II
(Highest Peak) (Continent)
A. Kilimanjaro 1. North America
B. Everest 2. Africa
C. Elbrus 3. Asia
D. Mckinley 4. Europe
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 1 4 3 2
Answer: (b)
174. The world's longest river is the
(a) Volga
(b) Amazon
(c) Mississippi-Missouri
(d) Nile
Answer: (d)
175. The highest water fall in the world is
(a) Tugela
(b) Jog
(c) Angel
(d) Yosemite
Answer: (c)

World Geography Questions and Answers pdf

176. The largest Inland Sea is the
(a) Black Sea
(b) Dead Sea
(c) Caspian Sea
(d) Aral Sea
Answer: (c)
177. Which European country has over 200 volcanoes, many of
them active?
(a) Norway
(b) Finland
(c) Ireland
(d) Iceland
Answer: (d)
178. The Balkan Peninsula is separated from the rest of Europe
by the river.
(a) Danube
(b) Rhine
(c) Elbe
(d) Weser
Answer: (a)
179. Which one of these places lies nearest to the Equator?
(a) Singapore
(b) Lagos
(c) Colombo
(d) Jakarta
Answer: (a)
180. Which city is called the 'City of Perpetual Spring'?
(a) Colombo
(b) Quito
(c) Lisbon
(d) Berlin
Answer: (b)
181. Pakistan is bordered by
(a) Afghanistan, Iraq, India and China
(b) Afghanistan, Iran and India
(c) Afghanistan, CIS, India and China
(d) Afghanistan, Turkey, India and China
Answer: (b)
182. The famous Matterhorn Peak is found in
(a) Austria
(b) Switzerland
(c) France
(d) Sweden
Answer: (b)
183. The biggest island at the tip of South America is the
(a) Falkland Island
(b) Long Island
(c) Tierra Del Fuego Island
(d) Azores Island
Answer: (c)
184. Burkina Faso is the new name of _____ Republic.
(a) Chad
(b) Cameroon
(c) Kenya
(d) Upper Volta
Answer: (d)
185. Match the following:
List-I List-II
(Straits) (Between)
A. Magellan Strait 1. Asia and North America
B. Bass Strait 2. Mainland of South America and Tierra Del
Fuego
C. Strait of Malacca 3. Australia and Tasmania
D. Bering Strait 4. Malaysia and Sumatra
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 2 1 4
Answer: (c)
186. Match the following:
List-I List-II
A. Sick Man of Europe 1. New Zealand
B. Cockpit of Europe 2. Alaska
C. Land of Penguins 3. Turkey
D. Land of Eldorado 4. Belgium
Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 2 3 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 4 1 2
Answer: (d)
187. Addis Ababa is the capital of
(a) Ethiopia
(b) Kenya
(c) Zambia
(d) Nigeria
Answer: (a)
188. Which parallel separates North and South Korea?
(a) 38th
(b) 50th
(c) 42nd
(d) 40th
Answer: (a)
189. The waterfall 'Victoria' is associated with the river
(a) Amazon
(b) Missouri
(c) St Lawrence
(d) Zambeji
Answer: (d)
190. Which among these is an intermontane plateau?
(a) Deccan
(b) Anatolia
(c) Columbia
(d) Tibet
Answer: (d)
191. A country through which both Equator and Tropic of
Capricorn pass is
(a) Brazil
(b) Argentina
(c) Congo
(d) Indonesia
Answer: (a)
192. Three European cities viz Vienna, Budapest and Belgrade lie
on the river
(a) Volga
(b) Rhone
(c) Rhine
(d) Danube
Answer: (d)
193. The Great Barrier Reef is found
(a) close to Greenland
(b) near the Suez Canal
(c) in the Bay of Bengal
(d) of the coast of Queensland
Answer: (d)
194. Pyranees form a the boundary between
(a) Spain and Portugal
(b) France and Spain
(c) Poland and Russia
(d) Hungary and Rumania
Answer: (b)
195. The land-locked country in South East Asia is
(a) Thailand
(b) Malayasia
(c) Laos
(d) Vietnam
Answer: (c)
196. European Turkey is separated from its Asian part by
(a) Straits of Bosporus
(b) Sea of Marmara
(c) Straits of Dardanelles
(d) All the above
Answer: (d)
197. A country lying within the Arctic Circle having geysers is
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) Norway
(d) Denmark
Answer: (b)
198. Zueder Zee in Netherlands is known for
(a) Polders
(b) Dykes
(c) Canyons
(d) Geysers
Answer: (a)
199. Po river flows through
(a) Austria
(b) Italy
(c) Yugoslavia
(d) France
Answer: (b)
200. Death Valley is in
(a) The USA
(b) Jordan
(c) Israel
(d) Peru
Answer: (a)
201. Wind erosion is dominant in
(a) Tropical regions
(b) Temperate regions
(c) Deserts
(d) Mediterranean regions
Answer: (c)
202. Rain shadow effect is associated with
(a) convectional rainfall
(b) cyclonic rainfall
(c) orographic rainfall
(d) warm front rainfall
Answer: (c)
203. The depositional feature at the point where the river comes
down from hills to plain is
(a) meander
(b) water fall
(c) levee
(d) alluvial fan
Answer: (d)
204. Spot the odd item.
(a) Mt Fuji
(b) Mt Godwin Austin
(c) Mt Vesuvius
(d) Mt Etna
Answer: (b)
205. The river transports material in
(a) suspension
(b) solution
(c) traction
(d) All of these
Answer: (d)
206. Oceans occupy per cent of the earth.
(a) 21
(b) 71
(c) 29
(d) 79
Answer: (b)
207. Match the following:
List-I List-II
A. Richter scale 1. Pressure
B. Beaufort scale 2. Absolute temperature
C. Kelvin scale 3. Seismic intensity
D. Millibar scale 4. Wind speed
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 2 1 3
(c) 1 3 4 2
(d) 3 4 1 2
Answer: (a)
208. Which among these Islands has coral reef?
(a) Aleutian
(b) Hawaiian
(c) Andaman and Nicobar
(d) Falklands Island
Answer: (b)
209. Match the following:
List-I List-II
(Rivers) (Type)
A. River Mississippi 1. Estuary
B. Subarna Rekha 2. Arcuate Delta
C. Nile 3. Bird's foot Delta
D. Thames 4. Cuspate
Choose the correct answer from the codes given below
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 2 1 3 4
(d) 1 2 4 3
Answer: (a)
210. Cut off loops of rivers are known as
(a) Bajada
(b) Meanders
(c) Oxbow lake
(d) Levee
Answer: (c)
211. A fumarole is
(a) a small crack on the side of volcano ejecting gas and steam
(b) a river truncated by river piracy
(c) a rock projecting through ice cap
(d) an underground cavern
Answer: (a)
212. Mediterranean climate prevails in
(a) Central Chile
(b) Northern Chile
(c) Peru
(d) Argentina
Answer: (a)
213. lsohalines are lines Joining places having
(a) equal temperature
(b) equal diurnal range of temperature
(c) equal salinity
(d) equal cloud cover
Answer: (c)
214. Alaskan current is found in
(a) Northern Atlantic
(b) South Atlantic
(c) North Pacific
(d) Indian Ocean
Answer: (c)
215. Barkhans are
(a) depositional features of wind action
(b) erosional features associated with rivers
(c) erosional features associated with wind action
(d) depositional features of glacial action
Answer: (a)
216. Red Indiana called this local wind Ice Eater?
(a) Mistral
(b) Chinook
(c) Foehn
(d) Haramattan
Answer: (b)
217. Climate of a place is decided by
(a) latitude
(b) altitude
(c) proximity to sea
(d) All of them
Answer: (d)
218. Lines Joining places having equal height are
(a) Contours
(b) Isobars
(c) Isohalines
(d) Isohyet
Answer: (a)
219. Lowest temperature is recorded in
(a) USA
(b) Mexico
(c) Verkhoyansk
(d) Alaska
Answer: (c)
220. Which among these is a metamorphic rock?
(a) Gneiss
(b) Sandstone
(c) Basalt
(d) Limestone
Answer: (a)
221. Outwash plain is a depositional feature associated with
(a) rivers
(b) wind
(c) glacier
(d) wave
Answer: (c)
222. The Tropical Savanna Climate located in South Brazil is
mown as
(a) Llanos
(b) Sudan climate
(c) Campos
(d) None of these
Answer: (c)
223. The greatest diversity of animal and plant species occurs
(a) temperate deciduous forests
(b) tropical moist forests
(c) heavily polluted rivers
(d) deserts and savannas
Answer: (b)
224. The amount of dew is measured by
(a) Pluviometer
(b) Drosometer
(c) Anemometer
(d) Hygrometer
Answer: (b)
225. The biggest freshwater lake is
(a) Titicaca
(b) Baikal
(c) Superior
(d) Victoria
Answer: (c)
226. Which among these is a form of precipitation?
(a) dew
(b) fog
(c) mist
(d) hail
Answer: (d)
227. Which among these is a cold current
(a) Florida current
(b) Canaries current
(c) Brazilian current
(d) Norwegian current
Answer: (b)
228. Which of the following is incorrect?
(a) Within the Arctic and Antarctic Circles there is at least one
day in the year during which the sun does not set and at least one
day on which it never rises
(b) At the North Pole there is darkness for half the year
(c) At the summer solstice the sun shines vertically over the
Tropic of Capricorn
(d) The sun shines vertically over the Equator twice the year
Answer: (c)
229. The North Pole is always in the light
(a) from September 23 to March 21
(b) from March 21 to September 23
(c) from June 21 to December 22
(d) on June 21
Answer: (b)
230. The inequality between day and night becomes greater or
more marked as one travels from ______ to ______.
(a) Poles, Equator
(b) Equator, Poles
(c) Tropic of Cancer, Tropic of Capricorn
(d) Tropic of Capricorn, Tropic of Cancer
Answer: (b)
231. Which of the statements as regards the consequences of the
movement of the earth is not correct?
(a) Revolution of the earth is the cause of the change of seasons
(b) Rotation of the earth is the cause of days and nights
(c) Rotation of the earth cause variation in the duration of days
and nights
(d) Rotation of the earth affects the movement of winds and ocean
currents
Answer: (c)

Physical Geography Questions

232. Contours are lines showing
(a) places on earth of equal rainfall
(b) places of same temperature
(c) places on earth at the same altitude
(d) None of these
Answer: (c)
233. The forces responsible for the movements of the earth's crust,
eruption of volcanoes and earthquakes are
(a) terrestrial forces
(b) tectonic forces
(c) gravitational forces
(d) mountain building movements
Answer: (b)
234. Igneous rocks are formed from molten rock material. Which
one of the following is not an igneous rock?
(a) Granite
(b) Quartz
(c) Feldspar
(d) Slate
Answer: (d)
235. Chemical weathering is a name given to
(a) disintegration of rocks without any change in their chemical
composition
(b) chemical interaction of oxygen, carbon dioxide or water with
the minerals in the rocks
(c) removal of soil by chemical action
(d) artificial breaking up of rocks for man's use
Answer: (b)
236. The layers of the earth's crust are distinguished by their
(a) thickness and depth
(b) density and temperature
(c) metallic content and rocks
(d) All the above
Answer: (d)
237. The longitudinal, transverse and surface waves in an
earthquake originate from
(a) the focus within the body of the earth
(b) the epicentre on the surface of the earth
(c) the focus on the surface of the earth
(d) the epicentre within the body of the earth
Answer: (a)
238. The temperature at the core of the earth is about
(a) 20000º C
(b) 2000º C
(c) 200000º C
(d) 26000º C
Answer: (b)
239. There are two types of crusts – the continental and the
oceanic. The continental crust is
(a) thicker below the plains than below mountains
(b) thicker below the mountains than below the plains
(c) almost same all over
(d) thicker under the oceans than under the seas
Answer: (b)
240. Magma that reaches earth's surface and then solidifies is
called
(a) granite
(b) lava
(c) quartz
(d) silicates
Answer: (b)
241. The number of economic minerals associated with
sedimentary rocks is
(a) more than that associated with igneous rocks
(b) less than that associated with igneous rocks
(c) same as that in igneous rocks
(d) unknown
Answer: (b)
242. The capacity of rock to allow water to pass through it is called
(a) hardness
(b) jointing
(c) porosity
(d) permeability
Answer: (d)
243. Carbonaceous rocks which produce coal and of belong to the
category of rocks called
(a) metamorphic
(b) igneous
(c) sedimentary
(d) inorganic
Answer: (c)
244. The "cradles of civilization" have been
(a) valleys
(b) plains
(c) plateaux
(d) hills
Answer: (b)
245. A narrow inlet of sea between cliffs or steep slopes, especially
associated with Scandinavia is
(a) Bay
(b) Gulf Stream
(c) Fjord
(d) None of these
Answer: (c)
246. Malaspine Glacier is in
(a) Karakoram Range
(b) Alps
(c) Alaska
(d) Hindukush
Answer: (c)
247. What is the usual altitude of the plains?
(a) Sea level
(b) Less than 500 metres above sea level
(c) Less than 600 metres above sea level
(d) Less than 800 metres above sea level
Answer: (b)
248. Which one of the following types of plains is not formed by
the action of the riven?
(a) Loess plains
(b) Alluvial plains
(c) Flood plain deposits
(d) Deltas
Answer: (a)
249. Changing of colour of a rock into yellow or red is due to
(a) hydration
(b) oxidation
(c) carbonation
(d) exfoliation
Answer: (b)
250. Climate of a place is dependent on several factors. Which one
of the following is the most significant?
(a) Distance from sea
(b) Direction of winds
(c) Latitude
(d) Ocean currents
Answer: (c)
251. Seasonal contrasts are maximum in
(a) low latitudes
(b) high latitudes
(c) mid latitudes
(d) subtropics
Answer: (c)
252. A line drawn on a weather map connecting points that receive
equal amounts of sunshine are
(a) Isohel
(b) Isobar
(c) Isohyte
(d) Isotherm
Answer: (a)
253. Most of the weather phenomena take place in the
(a) Ionosphere
(b) Stratosphere
(c) Troposphere
(d) Mesosphere
Answer: (c)
254. Simla is cooler than Amritsar although they are on the same
latitude. This is because
(a) Shimla is further north
(b) Shimla is at greater height above sea level than Amritsar
(c) Shimla is farther from the Equator
(d) Their longitudes differ
Answer: (b)
255. Roaring Forties is/are
(a) one of the major water currents of the Atlantic Ocean
(b) westerly winds
(c) the biggest and most dangerous river of Russia
(d) the name given to the biggest waterfalls in the world
Answer: (b)
256. Why does temperature increase with increase in height in
Stratosphere?
(a) Closeness of the sun
(b) Decrease in atmospheric pressure
(c) Concentration of ozone
(d) None of these
Answer: (c)
257. The velocity of winds is related to
(a) revolution of the earth
(b) rotation of the earth
(c) temperature
(d) pressure gradient
Answer: (d)
258. Which of the following absorbs the insolation from the sun
and preserves the earth's radiated heat, thus acting like a
blanket allowing the earth neither to become too cold nor too
hot?
(a) Dust
(b) Water vapour
(c) Ozone
(d) Nitrogen
Answer: (c)
259. Excess carbon dioxide in the atmosphere due to pollution will
cause
(a) earth's temperature to rise
(b) earth's temperature to fall
(c) no change in earth's temperature
(d) increase in ultra-violet radiation reaching the earth
Answer: (a)
260. The radiation that heats earth's atmosphere comes from the
(a) sun
(b) earth
(c) ionosphere
(d) sun and earth
Answer: (b)
261. Hurricanes or typhoons (tropical cyclones) develop and
mature
(a) over land bodies only
(b) in a belt 35°-65° N and S latitudes
(c) anywhere in the tropical zone
(d) over water bodies only
Answer: (d)
262. The fog that commonly occurs along the sea-coasts is of the
______ type.
(a) radiation
(b) advection
(c) frontal
(d) convection
Answer: (b)
263. The coral reefs are most characteristic of
(a) Indian Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Atlantic Ocean
(d) Mediterranean Sea
Answer: (b)
264. Along the coasts salinity is
(a) lowered
(b) increased
(c) stable
(d) unaffected
Answer: (a)
265. Which of these oceans touches the shores of Asia on one side
and that of America on the other?
(a) Indian Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Atlantic Ocean
(d) Antarctic Ocean
Answer: (b)
266. Which of these is not true of the effects of the ocean currents?
(a) They affect commerce because they keep the harbours open
even during winter
(b) Water of the ocean is kept pure
(c) Warm equatorial currents raise the temperature while the cold
polar currents lower the temperature of the place through which
they pass
(d) They do not affect rainfall over the coast
Answer: (d)
267. Gulf Stream, the most important current of the Atlantic
Ocean, takes Its birth from the Gulf of Mexico. Its
importance lies in its
(a) cooling effect
(b) warming effect
(c) area of influence
(d) influence on travel
Answer: (b)
268. Match the following currents and oceans:
List-I List-II
A. Brazil Current 1. Atlantic Ocean
B. Kuroshio Current 2. Pacific Ocean
C. West Wind Drift 3. Indian Ocean
Codes:
A B C
(a) 1 3 2
(b) 1 2 3
(c) 3 2 1
(d) 2 3 1
Answer: (b)
269. Which of the following is not a minor product derived from
forests?
(a) Nuts and Gums
(b) Tannin
(c) Pitch and Turpentine
(d) Pulp
Answer: (d)

World Geography Questions and Answers Free

270. Which of the following does not characterless 'selva'?
(a) Evergreen forest
(b) They have suffered the greatest destruction at the hands of
man
(c) Climbers hang from the roof formed by the foliage
(d) Commercial utilisation of these forests is difficult
Answer: (b)
271. Which is the largest fishing ground in the world?
(a) Japan Sea
(b) North Sea
(c) North-East Pacific
(d) Newfoundland Water
Answer: (b)
272. Scandinavia is a suitable country for exploiting
hydroelectricity because of the presence of
(a) lakes
(b) steep slopes
(c) great rivers
(d) waterfalls
Answer: (a)
273. Which of the following are not pastoral nomads?
(a) Pygmies
(b) Kazaks
(c) Masai
(d) Lapps
Answer: (a)
274. The essential feature of shifting cultivation is
(a) rotation of crops
(b) rotation of fields
(c) single cropping
(d) use of plenty of fertilizer
Answer: (b)
275. Mixed farming involves
(a) both crops and livestock
(b) growing a series of different crops
(c) specialised cultivation of vegetables and fruits
(d) pooling land voluntarily and managing it jointly under a
democratic constitution
Answer: (a)
276. In USA rice is grown
(a) in Texas
(b) in the West
(c) in Colorado
(d) nowhere
Answer: (a)
277. The Rhur-Complex is a major Industrial centre in
(a) North America
(b) Germany
(c) Europe
(d) Former USSR (now defunct)
Answer: (b)
278. A short cut sea route between the European and-Asian
countries was provided by
(a) Cape of Good Hope route
(b) Seuz Canal
(c) Panama Canal
(d) North Atlantic route
Answer: (b)
279. The construction of Panama Canal in 1913 eliminated the
long and hazardous voyage
(a) round the stormy Cape Horn
(b) round the Cape of Good Hope
(c) between North and South America
(d) in the stormy Atlantic Ocean
Answer: (a)
280. Which of the following is the busiest of ocean trade routes?
(a) Suez Canal
(b) Cape of Good Hope
(c) North Atlantic
(d) Panama Canal
Answer: (c)
281. Suez Canal links
(a) Mediterranean Sea and Caribbean Sea
(b) Black Sea and Baltic Sea
(c) Red Sea and Mediterranean Sea
(d) Arabian Sea and Red Sea
Answer: (c)
282. If I wanted to reach the South Atlantic from the South Pacific
while touching South America, I would have to use
(a) Florida Straits
(b) Dardanelles
(c) Magellan Straits
(d) Bosporus
Answer: (c)
283. Collective Farm of Ukraine is also known as
(a) Kolkhoz
(b) Dom
(c) Ryckay Eezik
(d) Sovkhoz
Answer: (a)
284. The busiest inland water-way of Europe is the Rhine. Its preeminence
as a waterway rests on the fact that
(a) it flows through the most industrialised part of Europe
(b) it follows a rift valley
(c) its course is never frozen
(d) it falls in the North Sea
Answer: (c)
285. Fish farming is practised in
(a) Africa
(b) South Africa
(c) China
(d) Peru and Brazil
Answer: (c)
286. Which of the following is taken into consideration while
deciding a shipping route?
(a) Depth of the sea
(b) Availability of ports and harbours
(c) Climate of the region
(d) All the above
Answer: (d)
287. The most effective farming method for returning minerals to
the soil is
(a) Contour ploughing
(b) Terracing
(c) Crop rotation
(d) Furrowing
Answer: (c)
288. Which strait divides Europe from Africa?
(a) Bosporus
(b) Gibraltar
(c) Bering
(d) Dover
Answer: (b)
289. The shortest air route from Moscow to San Francisco is
(a) Over the Atlantic Ocean
(b) Over the Pacific via Siberia
(c) Over the North Pole
(d) Through the latitude which passes through them
Answer: (a)
290. What does the 17th parallel separate?
(a) South and North America
(b) North and South Korea
(c) South and North Vietnam
(d) South and North Yemen
Answer: (c)
291. The urban population of the world is growing faster than Its
rural population. This is mainly because of
(a) high birth rate in towns
(b) rural-urban migration
(c) high death rate in rural areas
(d) low death rate in towns
Answer: (b)
292. Which of the following lies on the Nile Rivers?
(a) Nairobi
(b) Addis Ababa
(c) Khartoum
(d) Kinhasa
Answer: (c)
293. The Radcliff Line demarcates the boundary between
(a) India and China
(b) India and Pakistan
(c) Pakistan and Afghanistan
(d) India and Afghanistan
Answer: (b)
294. The world's largest river is
(a) Amazon
(b) Nile
(c) Mississippi
(d) Brahmaputra
Answer: (a)
295. The capacity of the Atmosphere to hold water vapour
(a) increases as the temperature increases
(b) decreases as the temperature increases
(c) increases as the temperature decreases
(d) decreases as the temperature decreases
Answer: (a)
296. For the formation of rainfall which of the following is not
essential?
(a) dust particles in the atmosphere
(b) evaporation
(c) condensation
(d) wind
Answer: (d)
297. Snow is formed by the process of
(a) condensation
(b) evaporation
(c) sublimation
(d) evaporation and condensation
Answer: (c)
298. When dew point is reached it is said that at that temperature
(a) the atmosphere is said to be saturated with water vapour
(b) the relative humidity of the atmosphere is 100%
(c) the atmosphere can hold no more water vapour
(d) All the above
Answer: (d)
299. If the atmospheric air is cooled because of expansion, the
cooling is known as
(a) adiabatic
(b) lapse rate
(c) alto-cooling
(d) inverse cooling
Answer: (a)
300. The deflection of the wind to the right in the northern
hemisphere and to Its left in the southern hemisphere is
caused by the
(a) rotation of the Earth
(b) revolution of the Earth
(c) uneven heating of the Earth
(d) All the above
Answer: (a)
301. In both the hemispheres the trade winds blow towards the
(a) Equator
(b) horse latitudes
(c) sub polar low pressure belts
(d) poles
Answer: (a)
302. The Mediterranean type of climate is found in mid-latitudes
on the
(a) western side of the continents in northern hemisphere and on
the eastern side of the continents in the southern hemisphere
(b) eastern side of the continents in northern hemisphere and on
the western side of the continents in the southern hemisphere
(c) eastern side of the continents
(d) western side of the continents
Answer: (d)
303. The Doctor is a wind which
(a) is enervating
(b) withers plants
(c) is injurious to health
(d) is conducive to health
Answer: (d)
304. Which of the following is not a tropical cyclone?
(a) typhoon
(b) tornado
(c) hurricane
(d) willy-willy
Answer: (b)
305. Fog can be classified as a
(a) Nimbus cloud
(b) Cirrus cloud
(c) Cumulus cloud
(d) Low Stratus cloud
Answer: (d)
306. Ocean currents rotate
(a) clockwise in the northern hemisphere and anti-clockwise in
the southern hemisphere
(b) anti-clockwise in the northern hemisphere and clockwise in
the southern hemisphere
(c) clockwise in both the hemispheres
(d) anti-clockwise in both the hemispheres
Answer: (a)
307. Limestone is an example of
(a) igneous rocks
(b) sedimentary rocks
(c) metamorphic rocks
(d) crystalline rocks
Answer: (b)
308. The region with the lowest mean winter temperature (-50º C)
is found in
(a) Greenland
(b) Northern Canada
(c) North Pole
(d) North Eastern Siberia
Answer: (b)
309. Monsoon wind is different from planetary winds because it
(a) always brings rain
(b) blows in tropical regions
(c) crosses the Equator
(d) is seasonal
Answer: (d)
310. Which soil is sticky when wet and develops cracks when dry
(a) alluvial soil
(b) black soil
(c) red soil
(d) late rite soil
Answer: (b)
311. The radiant energy received by the Earth from the sun is
(a) radiation
(b) insolation
(c) reflection
(d) refraction
Answer: (b)
312. Which of the following is a Great Circle?
(a) the Equator
(b) the 0º longitude
(c) 180º longitude
(d) Antarctic region
Answer: (a)
313. Blizzards are more frequent in
(a) Tropical region
(b) Temperate region
(c) Arctic region
(d) Antarctic region
Answer: (d)
314. When humidity is expressed in terms of percentage then it is
known as
(a) Absolute humidity
(b) Specific humidity
(c) Relative humidity
(d) Ratio humidity
Answer: (c)
315. The extension of the landmass into the sea is shown as the
(a) continental slope
(b) continental shelf
(c) continental mass
(d) continental territory
Answer: (b)
316. The term "epicentre" is associated with
(a) the inner core of the earth
(b) the outer core of the Earth
(c) earthquakes
(d) volcanoes
Answer: (c)
317. Which of the following is not concerned with increased
production of a food item?
(a) Green Revolution
(b) Blue Revolution
(c) White Revolution
(d) Orange Revolution
Answer: (d)
318. The majority or the coal reserves found in India are of
(a) Tertiary formation
(b) Gondwana formation
(c) Quaternary formation
(d) Jurassic formation
Answer: (b)
319. What type or vegetation is associated with Australia?
(a) Pampas
(b) Downs
(c) Canada
(d) All the above
Answer: (b)
320. In the Himalayas the melting or the snow is more on the
(a) southern slopes
(b) northern slopes
(c) eastern slopes
(d) western slopes
Answer: (a)
321. The USA is deficient in domestic supplies of
(a) copper
(b) lead
(c) zinc
(d) manganese
Answer: (d)
322. The Hawaiian Islands specialise in the cultivation of
(a) cotton
(b) rice
(c) sugarcane
(d) tobacco
Answer: (c)
323. World's principal producer of silver is
(a) India
(b) Mexico
(c) The USA
(d) Canada
Answer: (b)
324. Which of the following grades of coal has the highest carbon
content?
(a) Anthracite
(b) Bituminous coal
(c) Lignite
(d) Peat
Answer: (a)
325. A source of renewable minimum cost is power which can be
developed with
(a) Geothermal power
(b) Tidal power
(c) Wind mills
(d) Biomass power
Answer: (d)
326. 'Recycling' is a method for conserving the resources of
(a) coal
(b) oil
(c) copper
(d) limestone
Answer: (c)
327. Mid-latitude grasslands of Canada are known as
(a) Steppes
(b) Prairies
(c) Pampas
(d) Downs
Answer: (b)
328. Which of the following minerals is obtained from placer
deposits?
(a) copper
(b) tin
(c) manganese
(d) aluminium
Answer: (b)

World Geography General knowledge questions and answers

329. The shallow waters of continental shelves are rich fishing
grounds. An example of such area is
(a) North Sea
(b) Baltic Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) Red Sea
Answer: (a)
330. The most important oil producing area of the USA is
(a) the Applachian region
(b) the Texas-Louisiana belt
(c) the Ohio-Indiana belt
(d) the California-Colorado belt
Answer: (b)
331. Wheat and rice in China are cultivated in
(a) Lower Yangtse Basin
(b) Hwang Ho Basin
(c) The Lower Si Basin
(d) South East Coast
Answer: (a)
332. Which one of the following is not a plant product?
(a) Lac
(b) Hemp
(c) Linen
(d) Flax
Answer: (a)
333. Pedology is a science of the study of
(a) rocks
(b) soils
(c) earthquakes
(d) volcanoes
Answer: (b)
334. Berlin is situated on the river canal
(a) Danube
(b) Elbe
(c) Spree
(d) Nile
Answer: (c)
335. 'Land of Fishermen' refers to
(a) Europe
(b) Former USSR
(c) Norway
(d) Japan
Answer: (c)
336. Grand Bank, Sable Bank, Middle Bank and Jeffery Bank
are the major fishing grounds of
(a) North West Atlantic
(b) North East Pacific
(c) North East Atlantic
(d) North West Pacific
Answer: (a)
337. The only port in erstwhile Soviet Union that is ice tree
throughout the year is
(a) Leningrad
(b) Odessa
(c) Murmansk
(d) Vladivostok
Answer: (c)
338. The biggest railway Junction in the United States is
(a) New York
(b) Chicago
(c) St Louis
(d) Washington DC
Answer: (b)
339. Western Gateway to the United States is
(a) Seattle
(b) San Diego
(c) San Francisco
(d) Los Angeles
Answer: (c)
340. Atlantic and Pacific Oceans are connected by _____ canal
(a) Suez
(b) Panama
(c) Kiel
(d) Soo
Answer: (b)
341. Which among the following is the greatest inland waterway in
Europe?
(a) Thames
(b) Elbe
(c) Rhine
(d) Volga
Answer: (c)
342. The capital of the Ontario province of Canada situated on
the Lake Ontario is the port city of
(a) Montreal
(b) Uruguay
(c) Chile
(d) Paraguay
Answer: (b)
343. Valparaiso is an important port of
(a) Argentina
(b) Uruguay
(c) Chile
(d) Paraguay
Answer: (c)
344. During the early period of Industrial Revolution Industries
were located primarily
(a) near major ports
(b) on the banks of navigable rivers
(c) near coal fields
(d) near nodal centres
Answer: (c)
345. Chicago, one of world's largest steel centres, is located on the
southern tip of the lake.
(a) Superior
(b) Michigan
(c) Huron
(d) Erie
Answer: (b)
346. Railways are best suited for
(a) passenger traffic for distances upto 1000 km
(b) freight traffic for bulky commodities
(c) urban commuters
(d) fast passenger movement
Answer: (b)
347. Trans-continental railways have played an Important role in
(a) international trade
(b) development of resources in the interior of continents
(c) providing employment to people
(d) deportation of prisoners to the interior
Answer: (b)
348. The _____ mountains crossing the Great Plains and the ____
Sea further south separate Europe from Asia.
(a) Caucasus, Black
(b) Ural, Caspian
(c) Carpathian, Mediterranean
(d) Balkan, Sea of Azov
Answer: (b)
349. Which one of the following is present in the largest amount in
terms of per cent by man In the earth's crust?
(a) Silicon
(b) Oxygen
(c) Carbon
(d) Calcium
Answer: (b)
350. "Venice of the East" is the name given to
(a) Singapore
(b) Bangkok
(c) Rangoon
(d) Hong Kong
Answer: (b)
351. Tonle Sap is the biggest fresh water lake in South East Asia.
It is located In
(a) Thailand
(b) Kampuchea
(c) Laos
(d) Vietnam
Answer: (b)
352. Which is the largest island of the Philippines?
(a) Mindanao
(b) Palawan
(c) Luzon
(d) Negnos
Answer: (c)
353. Takla Makan desert is situated in
(a) Mongolia
(b) Tibet
(c) Sinkiang
(d) South West China
Answer: (c)
354. Panama Canal has locks alone its path in order to
(a) regulate traffic
(b) permit check by customs staff
(c) control the level of water
(d) collect canal dues
Answer: (c)
355. The trans-continental railway in South America links
(a) Moscow and Vladivostok
(b) Sao Paulo and Trinidad
(c) San Diego and Buenos Aires
(d) Valparaiso and Buenos Aires
Answer: (d)
356. The navigable European rivers are
(a) Mississippi, Missourie, Tennesee, St Lawrence
(b) Ob, Yenisey, Volga, Rhine
(c) Danube, Rhone, Seine and Elbe
(d) Yangtze, Sikiang, Hwang Ho, Chientang
Answer: (c)
357. Panama Canal connects ____ and____.
(a) San Jose and Colon
(b) Panama and San Jose
(c) Panama and Colon
(d) Cartagena and Colon
Answer: (c)
358. Sues Canal connects ____ and____.
(a) Port Said and Suez
(b) Cairo and Dumyat
(c) Dumyat and Port Said
(d) Suez and Dumyat
Answer: (a)
359. The route is connecting Western Europe, Africa and
Australia by way of the Cape of Good Hope.
(a) Panama route
(b) Cape route
(c) North Pacific route
(d) South Atlantic route
Answer: (b)
360. Which country is known as the "Emerald Isle"?
(a) Great Britain
(b) Ireland
(c) Japan
(d) New Zealand
Answer: (b)
361. Which country is known as the "Cockpit of Europe"?
(a) France
(b) Denmark
(c) Holland
(d) Belgium
Answer: (d)
362. Where is the Port City of Cork located?
(a) Italy
(b) France
(c) Greece
(d) Ireland
Answer: (d)
363. "Europe point" is
(a) the southern most tip of Gibraltar
(b) a small French island in Mozambique channel
(c) a famous sea resort near Naples
(d) a summer resort for the Pope in Itlay
Answer: (a)
364. The length of the Suez Canal is approximately
(a) 80 km
(b) 110 km
(c) 140 km
(d) 170 km
Answer: (d)
365. In Britain the Grand Union Canal is running from
(a) Liverpool to Hull
(b) Cardiff to Birmingham
(c) Glasgow to Edinburgh
(d) West Midlands to the London area
Answer: (d)
366. In Germany the Mittle Land Canal runs from the
(a) Elbe to the Wesser
(b) Oder to the Elbe
(c) Rhine to the Wesser
(d) Rhine to the Oder
Answer: (d)
367. Liverpool Hull, Bristol and Southampton are ports in
(a) America
(b) Europe
(c) Africa
(d) England
Answer: (d)
368. ____ stands at the head of Chesapeake Bay which is known
for oysters.
(a) Baltimore
(b) Boston
(c) New Orleans
(d) Philadelphia
Answer: (a)
369. _____ is the largest city in Canada and is the terminus of the
Canadian Pacific Railway.
(a) Toronto
(b) Chicago
(c) Quebec
(d) Halifax
Answer: (c)
370. _____ canal is gateway to the Pacific.
(a) Suez
(b) Panama
(c) Kiel
(d) Grand Union
Answer: (b)
371. ____ islands are the "cross roads of the Pacific".
(a) Fiji
(b) Falkland
(c) Windward
(d) Hawaiian
Answer: (d)
372. The canal that connects the upper Hudson at Albany with the
Great Lakes at Buffalo is
(a) Erie canal
(b) Kiel canal
(c) North Sea canal
(d) Trent and Mersey canal
Answer: (a)
373. Albert Canal links ____ and ____
(a) Manchester and Antwerp
(b) Antwerp and Frankfurt
(c) Antwerp and Liege
(d) Manchester and Liege
Answer: (c)
374. The first steam boat was built by
(a) Stevenson
(b) Newton
(c) James Watt
(d) Robert Fulton
Answer: (d)
375. The Great Circle routes join
(a) London to Los Angeles and Amsterdam to Tokyo
(b) Vancouver to Quebec and Perth to Melbourne
(c) Perth to Tokyo and London to Quebec
(d) Los Angeles to Perth and Tokyo to Bombay
Answer: (a)
376. The river that runs along the USA-Mexico boundary is
(a) Rio-Grande
(b) Gila
(c) Mississippi
(d) Colorado
Answer: (a)
377. Which one of the following layers of the atmosphere is
responsible for the deflection of radio waves?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Mesosphere
(d) Ionosphere
Answer: (d)
378. Hamada is the name given to ____.
(a) an icy desert
(b) a sandy desert
(c) a stony desert
(d) None of the above
Answer: (c)
379. ____ is a landlocked country.
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Nepal
(d) Sri Lanka
Answer: (c)
380. The capital city of Kenya is ____.
(a) Nairobi
(b) Entebbe
(c) Cairo
(d) Port Louis
Answer: (a)
381. You find some local people living in log cabins in
(a) Tropical rainforest
(b) Taiga regions
(c) Deserts
(d) Mediterranean regions
Answer: (b)
382. The Planet which comes close to the size of Earth is ______.
(a) Venus
(b) Jupiter
(c) Saturn
(d) Mercury
Answer: (a)
383. The internationally recognised scale for describing the wind
speeds is_____.
(a) The Richter Scale
(b) The Moho's Scale
(c) The Modified Mercalli Scale
(d) The Beaufort Scale
Answer: (d)
384. In winter the Eskimos of the Tundra region live in
(a) Grass Huts
(b) Trees
(c) Igloos
(d) Tents
Answer: (c)
385. Fohn is a local wind of_____.
(a) Canada
(b) Switzerland
(c) Northern Italy
(d) West Africa
Answer: (b)
386. The Bedouins are inhabitants of _____.
(a) Australia
(b) Northern Canada
(c) The Arabian Desert
(d) Central Asia
Answer: (c)
387. The Persian Gulf region is rich in _____.
(a) crude oil reserves
(b) iron ore reserves
(c) bauxite ore reserves
(d) uranium ore reserves
Answer: (a)
388. Every day the moon rises about _____ minutes later than the
previous day
(a) 20
(b) 30
(c) 60
(d) 50
Answer: (d)
389. The 90º East Ridge lies in the _____Ocean.
(a) Pacific
(b) Atlantic
(c) Indian
(d) Arctic
Answer: (c)
390. The average salinity of the sea water is ____ parts per
thousand.
(a) 25
(b) 35
(c) 50
(d) 60
Answer: (b)
391. Imaginary lines connecting places in oceans having equal
salinity are called
(a) Isotherms
(b) Isobars
(c) Isohalines
(d) Isohyets
Answer: (c)
392. The ____ current is a cold water current.
(a) Gulf Stream
(b) Kuroshio
(c) Brazil
(d) Labrador
Answer: (d)
393. The pygmies are found in ___.
(a) The Congo Basin, Africa
(b) Bihar, India
(c) Queensland, Australia
(d) Finland, Northern Europe
Answer: (a)
394. The sea with one of the highest salinities in the world is
_____.
(a) the Dead Sea
(b) the Red Sea
(c) the Arabian Sea
(d) the Baltic Sea
Answer: (a)
395. The location of a cement industry is mostly based on _____.
(a) nearness to a port
(b) where demand is high
(c) where transportation facilities are available
(d) availability of raw materials
Answer: (d)
396. Shifting agriculture is most commonly practised in
(a) forests
(b) deserts
(c) grasslands
(d) plain areas
Answer: (a)
397. A narrow passage of water that connects two large bodies or
water is known as
(a) Bay
(b) Isthmus
(c) Strait
(d) Archipelago
Answer: (c)
398. Which of the following Planets is the brightest?
(a) Mercury
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Venus
Answer: (d)
399. At which particular place on earth are day and nights of
equal length always?
(a) Prime Meridian
(b) Poles
(c) Equator
(d) Nowhere
Answer: (c)
400. 'Ursa Major' is the scientific name for one of the
constellations of stars. Its common English name is
(a) The Northern Crown
(b) The Chained Lady
(c) The Milky Way
(d) The Great Bear
Answer: (d)
401. Three European cities viz, Belgrade, Budapest and Vienna,
are located on the banks of the river
(a) Danube
(b) Rhine
(c) Rhone
(d) Volga
Answer: (a)
402. Light from the nearest star reaches the earth in
(a) 43 minutes
(b) 4.3 seconds
(c) 4.3 minutes
(d) 4.3 years
Answer: (d)
403. Ozone layer is present in
(a) Stratosphere
(b) Troposphere
(c) Ionosphere
(d) Exosphere
Answer: (a)
404. What is the unit of measurement of the distance of the stars
from the earth?
a) fathoms
b) kilometres
c) light years
d) Nautical miles
Answer: (c)
405. The International Date Line is
(a) 180 degrees longitude
(b) the equator
(c) 90 degrees east longitude
(d) 0-degree longitude
Answer: (a)
406. Which one of the following is not an astronomical object?
(a) Pulsar
(b) Brittle Star
(c) Black Hole
(d) Quasar
Answer: (b)
407. The 38th parallel separates
(a) North Vietnam from South Vietnam
(b) South Korea from North Korea
(c) Hungary from Serbia
(d) Afghanistan from Uzbekistan
Answer: (b)
408. The only land-locked country in South-East Asia is
(a) Laos
(b) Thailand
(c) Malaysia
(d) Kampuchea
Answer: (a)
409. Sunspots generally wax and wane over a/an
(a) 11-year cycle
(b) 25-year cycle
(c) 3-year cycle
(d) 15-year cycle
Answer: (a)
410. Llanos and Campos are grasslands found in
(a) Siberia
(b) North America
(c) South America
(d) India
Answer: (c)
411. The line dividing North Korea and South Korea is
(a) 17th parallel
(b) 23rd parallel
(c) 38th parallel
(d) Oder-Neisse Line
Answer: (c)
412. Deciduous trees
(a) grow in abundance in dry places
(b) grow straight
(c) never bear fruit
(d) shed their leaves at a certain season
Answer: (d)

 World and Physical Geography Questions and Answers

413. You are asked to import Ostrich, Platypus and Koala Bear.
To which country will you opt to go, to get all the three?
(a) Australia
(b) Japan
(c) Canada
(d) New Zealand
Answer: (a)
414. Savanna is a
(a) desert
(b) forest
(c) grassland
(d) snowclad mountain
Answer: (c)
415. The duration of the day and night is always equal at the
(a) Equator
(b) Greenwhich Line
(c) Poles
(d) Tropics
Answer: (a)
416. Quinine is obtained from the
(a) Mulberry tree
(b) Eucalyptus tree
(c) Cinchona plant
(d) Cocoa plant
Answer: (c)
417. Latex is a name for
(a) a milk product
(b) latent heat
(c) crude rubber
(d) refined honey
Answer: (c)
418. Ozone layers absorb
(a) infrared rays
(b) ultraviolet rays coming from the sun
(c) all radiations from the sun
(d) cosmic rays
Answer: (b)
419. Why does the mercury column in the barometer fall rapidly
before a severe storm? It is due to
(a) increase in the humidity of air
(b) fall in the atmospheric pressure
(c) severe heat energy from the sun
(d) rise in the atmospheric pressure
Answer: (b)
420. A sierra is a/an
(a) mountain range
(b) a midday or afternoon nap
(c) unit of electrical conductance
(d) holiday resort in the Mediterranean Sea
Answer: (a)
421. The largest country in the world (area-wise) is
(a) China
(b) India
(c) Russia
(d) the USA
Answer: (c)
422. Which among the following is a renewable source?
(a) forest
(b) coal
(c) limestone
(d) sand
Answer: (a)
423. "The length of its day and the tilt of its axis are almost
identical to those of the earth". This is true of
(a) Uranus
(b) Neptune
(c) Saturn
(d) Mars
Answer: (d)
424. Monazite is an ore of
(a) copper
(b) iron
(c) thorium
(d) titanium
Answer: (c)
425. The years 1700, 1800 and 1900 were
(a) leap years
(b) not leap years
(c) famine years
(d) years of natural calamities
Answer: (b)
426. The snowline is the line on mountain or hill slope which
(a) is the highest limit of perpetual snow .
(b) is the lowest limit of perpetual snow
(c) represents the highest amount of snowfall received
(d) represents the lowest amount of snowfall received
Answer: (b)
427. The yield or food grain per man is high under
(a) intensive cultivation
(b) extensive cultivation
(c) mono cultivation
(d) farm cultivation
Answer: (b)
428. The general direction or movement or a tropical cyclone in
the northern hemisphere is
(a) eastward then poleward
(b) eastward then towards the equator
(c) westward then poleward
(d) westward then towards the equator
Answer: (c)
429. The relative humidity or the atmospheric air
(a) increases with increase in temperature
(b) decreases with increase in temperature
(c) decreases with decrease in temperature
(d) is independent of temperature
Answer: (b)
430. Ferrel's Law is associated with the
(a) velocity of winds
(b) high pressure of winds
(c) low pressure of winds
(d) direction of winds
Answer: (d)
431. The temperature at which the air is saturated is known as
(a) saturation temperature
(b) critical temperature
(c) condensation temperature
(d) dew point
Answer: (d)
432. In an artesian well, in what order the rock-layer are generally
found? (from bottom to surface)
(a) permeable, non-permeable and permeable
(b) non-permeable and permeable
(c) permeable and non- permeable
(d) non-permeable, permeable and non-permeable
Answer: (d)
433. The home or the fur-bearing animals is the
(a) coniferous forests
(b) temperate deciduous forests
(c) tundra
(d) temperate grasslands
Answer: (a)
434. If A and B are two stations antipode to each other then their
(a) seasons are opposite
(b) day and night are opposite
(c) seasons day and night are opposite
(d) climates are opposite
Answer: (c)
435. The evergreen trees are those which remain green through out
the year. This is because
(a) their leaves do not fall at all
(b) of the effect of the climatic conditions in which they have
evolved
(c) their leaves fall in small numbers at intervals
(d) None of the above
Answer: (c)
436. What type or vegetation is associated with South Africa?
(a) Veld
(b) Steppes
(c) Pampas
(d) Prairies
Answer: (a)
437. Doldrums is/are
(a) mount of sand blown and formed on beaches and in deserts
(b) low pressure belt of calm and light surface winds near the
Equator
(c) the north-east and south-east winds
(d) planetary winds
Answer: (b)
438. What is the "cloud burst"? It is
(a) the states of sky with respect to clouds
(b) the disintergration of a huge cloud mass
(c) an abnormal heavy downpour of rain
(d) breaking up of clouds by high mountain ranges
Answer: (c)
439. A narrow strip of land connecting two large land masses is
called
(a) ridge
(b) peninsula
(c) isthmus
(d) neck
Answer: (c)
440. On the Equator the day and night are equal
(a) on equinoxes
(b) on summer solstice
(c) on winter solstice
(d) throughout the year
Answer: (d)
441. Which calendar is being universally followed?
(a) Christian Era
(b) Julian Calendar
(c) Gregory Calendar
(d) Saka Era
Answer: (c)
442. The salinity or the sea is maximum at the
(a) Indian Ocean
(b) Red Sea
(c) Baltic Sea
(d) Atlantic Ocean
Answer: (b)
443. Crude oil is generally round in
(a) igneous rocks
(b) sedimentary rocks
(c) metamorphic rocks
(d) sandy desert soils
Answer: (b)
444. If one watches a distant ship coming towards the shore
through a telescope one first sees
(a) its hull
(b) its funnel
(c) its mast
(d) the ship
Answer: (c)
445. The only cereal crop which originated in America is
(a) rye
(b) barley
(c) oats
(d) corn
Answer: (d)
446. Which or the following is known as the lifelines of a country?
(a) natural growth rate of population
(b) food supplies
(c) energy resources
(d) modem means of transport and communication
Answer: (d)
447. The Trans-Siberian railway links
(a) The Baltic coast with the North Sea
(b) Leningrad with Oldiotsk
(c) Buanos Aires with Valparaiso
(d) Leningrad with Vladivostok
Answer: (d)
448. The Trans-Andean railway connects
(a) Mexico City with Santiago
(b) Panama City with Santiago
(c) Buenos Aires with Valparaiso
(d) Rio de Janerio with Bogota
Answer: (c)
449. The gap between birth rate and death rate per 1000 mid-year
population of a given region is known as
(a) population rate
(b) natural growth rate of population
(c) birth and death rate of population
(d) population increamental ratio
Answer: (b)
450. The number of women per thousand men is called
(a) men-women ratio
(b) sex ratio
(c) relative density
(d) manage ratio
Answer: (b)
451. The population of India has of late been growing very fast
because
(a) not enough attention has been paid to methods of population
control
(b) the death rate has been dropping on account of better medical
and health facilities
(c) the birth rate has continuously been increasing
(d) industrialization has provided a fillip to growth of population
Answer: (b)
452. Which or the following is the longest mountain range?
(a) The Himalayas
(b) The Rockies
(c) The Andes
(d) The Caucasus
Answer: (c)
453. Rubber is the coagulated Juice or latex or an equatorial tree
called
(a) Ebony
(b) Mahogany
(c) Cinchona
(d) Hevea
Answer: (d)
454. Humidity in the air is measured in a
(a) barometer
(b) electrometer
(c) hygrometer
(d) hydrometer
Answer: (c)
455. Which is the world's largest river?
(a) The Nile
(b) The Amazon
(c) The Brahmaputra
(d) The Mississippi and Missouri
Answer: (b)
456. The winter snow-house or Eskimos is known as
(a) Yurt
(b) Tupic
(c) Igloo
(d) Tent
Answer: (c)
457. Where are most or the Earth's active volcanoes concentrated
at present?
(a) South America
(b) Africa
(c) Pacific Ocean
(d) Europe
Answer: (c)
458. The palace of origin of an earthquake is called
(a) seismographic zone
(b) perimeter
(c) epicentre
(d) seismic focus
Answer: (d)
459. On which or the following African riven is the Kariba Dam
one of the world's largest hydel power systems located?
(a) The Nile
(b) The Niger
(c) The Congo
(d) The Zambezi
Answer: (d)
460. What does the
machine tool industry produce?
(a) It produces tools for the repair of machines
(b) It produces machines with a high component of precision tools
(c) It produces machines which can be used by other industries for
the production of their finished goods
(d) None of these
Answer: (c)
461. In spite of the very high temperature at the Earth's centre,
the inner core is not in a molten state because the
(a) core has a very high melting point
(b) core is full of gases
(c) great pressure at the centre raises the melting point of the
rocks
(d) core is impervious to heat
Answer: (c)
462. The meeting or warm and cold currents in the ocean lives rise
to
(a) frost
(b) rain
(c) fog
(d) cloud-burst
Answer: (c)
463. The actual amount or moisture contained in the air is known
as
(a) relative humidity
(b) moisture content
(c) dew point
(d) absolute humidity
Answer: (d)
464. Tropical rain forests appear in which or the following
regions?
(a) Australia, New Zealand and Fiji Islands
(b) North and South of the Congo Basin
(c) Central America and Guinea Coast
(d) South America and South Africa
Answer: (b)
465. The tropical deciduous trees shed their leaves in summer
because
(a) of the heat of the summer
(b) the rainfall is inadequate
(c) it prevents loss of moisture through transpiration
(d) deciduous trees shed leaves
Answer: (c)
466. The age of a tree can be estimated by
(a) its height
(b) the girth of its trunk
(c) the number and size of its branches
(d) the number of concentric rings on a cross-section of its trunk
Answer: (d)
467. The phenomenon known as the "Midnight Sun" is caused by
(a) The rotation of the Earth on its axis
(b) Sun spots
(c) Inclination of the Earth's axis
(d) Nuclear explosions
Answer: (c)
468. The continents of the world are mainly composed of
(a) core
(b) mantal
(c) sial
(d) sima
Answer: (c)
469. The difference in mean temperature between the hottest and
coldest months in a year is known as
(a) average annual temperature
(b) mean temperature
(c) annual range of temperature
(d) isothermic range of temperature
Answer: (c)
470. By what name the Third World Countries are now commonly
referred to?
(a) Least developed countries
(b) Underdeveloped countries
(c) Developing countries
(d) Underdeveloped countries
Answer: (c)
471. What percentage or all water available on the Earth is
contained in the oceans?
(a) 50%
(b) 70%
(c) 86%
(d) 97%
Answer: (d)
472. The most common igneous rock is
(a) basalt
(b) granite
(c) limestone
(d) cobalt
Answer: (b)
473. Which or the following is mainly responsible for causing
discomfort to mountaineers?
(a) steep height
(b) extreme cold
(c) lack of oxygen
(d) lack of shelter
Answer: (c)
474. The continuous circulation of water among the hydrosphere,
atmosphere and Lithosphere is known as
(a) Water circulation
(b) Hydrologic cycle
(c) Hydro-equilibrium
(d) Precipitation
Answer: (b)
475. What is approximately the quantum of the pressure exerted
by the atmosphere at sea level?
(a) one kg per sq km
(b) one kg per sq mtr
(c) five kg per sq cm
(d) five kg per sq mtr
Answer: (b)
476. The velocity of wind is related to
(a) revolution of the Earth
(b) rotation of the Earth
(c) temperature
(d) pressure gradient
Answer: (d)
477. Which of the following is known as 'golden fiber'?
(a) Silk
(b) Egyptian cotton
(c) Jute
(d) Manila hemp
Answer: (c)
478. Silk production in the world has declined because of
(a) lack of demand
(b) lack of remunerative prices
(c) growing competition from man-made fibres
(d) dearth of skilled labour
Answer: (c)
479. What is a "shaft mine"?
(a) A query
(b) An open pit mine
(c) A mine dug deep into the earth
(d) A mine for descending into which a shaft is generally used
Answer: (c)
480. Which of the following varieties of coal accounts for the
maximum coal output of the world?
(a) Peat
(b) Lignite
(c) Bituminous
(d) Anthracite
Answer: (c)
481. Which of the following is not one of the by-products of
mineral oil?
(a) Naphtha
(b) Sulphur
(c) Aniline dyes
(d) Paraffin wax
Answer: (b)
482. Which of the following layers of the Earth's atmosphere
provide ideal flying conditions for Jet aircraft?
(a) Mesosphere
(b) Thermosphere
(c) Stratosphere
(d) Troposphere
Answer: (c)
483. Which of the following reflects radio waves back to the
Earth?
(a) Ionosphere
(b) Thermosphere
(c) Tropopause
(d) Mesopause
Answer: (a)
484. Condensation occurs when
(a) the air is cold
(b) the air is warm
(c) the air is saturated
(d) None of the above
Answer: (a)
485. Nautical mile is a unit of distance used in
(a) space travel
(b) navigation
(c) aviation
(d) communication
Answer: (b)
486. The temperature at which dew is formed is known as
(a) evaporation point
(b) dew point
(c) precipitation point
(d) critical point
Answer: (b)
487. Which of the following is not one of the three processes
involved in the transfer of water between the atmosphere and
the surface of the Earth?
(a) Insolation
(b) Evaporation
(c) Condensation
(d) Precipitation
Answer: (a)
488. The process of water getting evaporated from the surface of
leaves is known as
(a) evaporation
(b) evapo-transpiration
(c) transpiration
(d) transportation
Answer: (b)
489. The process which leads to the formation of clouds is known
as
(a) evaporation
(b) condensation
(c) cloud-transpiration
(d) precipitation
Answer: (b)
490. Which of the following is known as "the cold pole" of the
world?
(a) Laurentian region of Canada
(b) Verkhoyansk in Russia
(c) Antarctica
(d) Greenland
Answer: (b)
491. The division of the world into major natural regions is
primarily based on
(a) atmosphere
(b) rainfall
(c) climate types
(d) annual range of temperature
Answer: (c)
492. Which of the following natural regions is known as the "big
game country" a land of "Safari"?
(a) Equatorial
(b) Tropical deserts
(c) Savanna or Tropical Grassland region
(d) Temperate Grassland region
Answer: (c)
493. Which of the following natural regions has specialised in
cultivation of fruit trees?
(a) Mediterranean region
(b) Warm Mid-latitude East Margin region
(c) Tropical East Margin region
(d) Mid-latitude Grassland region
Answer: (a)
494. Which of the following natural regions is inhabited by the
Eskimos of Canada and Alaska, Lappas of Finland and the
Samoyeds and Yakuts of Siberia?
(a) High Mountain region
(b) Polar Tundra
(c) The Taiga region
(d) Cool (Mid-Latitude) West margin region
Answer: (b)
495. The Tropical Grasslands of Brazil are known as
(a) Llanos
(b) Campos
(c) Selvas
(d) Savanna
Answer: (b)
496. Which of the following is not a product of the 'Monsoon
Forests'?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Olive
(d) Bamboo
Answer: (c)
497. Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights,
because clouds
(a) Prevent cold waves from the sky from descending on earth
(b) Reflect back the heat given off by earth
(c) Produce heat and radiate it towards earth
(d) Absorb heat from the atmosphere and send it towards earth
Answer: (b)
498. Why is very little rice sold in world markets?
(a) The farmers cultivating rice exist on subsistence cultivation
(b) The main producers of rice are also the main consumers
(c) The market price of rice is not very remunerative
(d) Rice is not eaten throughout the world
Answer: (b)
499. Which or the following is not a proof of Earth being an
oblate spheroid?
(a) When a ship goes out to sea, first the hull disappears then the
upper parts
(b) The shadow of the Earth on the Sun during solar eclipse is
always curved
(c) Photographs of the Earth taken by artificial satellites have
confirmed the fact
(d) it has been found that polar circumference is lesser than
equatorial circumference
Answer: (b)
500. Which of the following layers of the Earth is believed to
account for the Earth's magnetism?
(a) Crust
(b) Mantle
(c) Core
(d) Lithosphere
Answer: (c)

World Geography - General Knowledge Questions and Answers

501. The approximate radius or the Earth is
(a) 25000 km
(b) 12500 km
(c) 6400 km
(d) 4500 km
Answer: (c)
502. The latitude also known as the
(a) Tropic of Capricorn
(b) Tropic of Cancer
(c) Antarctic Circle
(d) Arctic Circle
Answer: (d)
503. Sun's halo is produced by the refraction of light in
(a) Water vapour in Stratus Clouds
(b) Ice crystals in Cirro-cumulus clouds
(c) dust particles in stratus clouds
(d) Ice crystals in Cirrus clouds
Answer: (d)
504. The trees of spruce, fir, pine, etc are found in which of the
following natural regions of the Earth?
(a) Siberian Type
(b) Tundra Type
(c) Taiga Type
(d) Laurentian Type
Answer: (c)
505. When rain falls through a cold layer of air Dear the Earth's
surface, raindrops get frozen into ice. This type of
precipitation is called
(a) hail
(b) snowfall
(c) snowstorm
(d) sleet
Answer: (d)
506. The most salty basin in the world is the
(a) Caspian Sea
(b) Dead Sea
(c) Red Sea
(d) Arabian Sea
Answer: (b)
507. In which of the following units is atmospheric pressure
measured?
(a) Grams per square km
(b) Grams per centimetre
(c) Kilograms per square metre
(d) Pounds per cubic mile
Answer: (c)
508. Which set of two riven given below together form the world's
largest delta?
(a) The Ganges and the Brahmpautra
(b) The Mississippi and the Missouri
(c) The Tigris and the Euphrates
(d) The Seine and the Rhine
Answer: (a)
509. Molten rock below the surface of the Earth is called?
(a) Magma
(b) Crust
(c) Core
(d) Lava
Answer: (a)
510. Which of the following are known as coastlines of
submergence?
(a) Ria coasts
(b) Uplifted lowland
(c) Emergent upland
(d) Concordant coasts
Answer: (a)
511. Quartzite is metamorphosed from
(a) Limestone
(b) Obsidian
(c) Sandstone
(d) Shale
Answer: (c)
512. Match the following:
List-I List-II
(Local Wind) (Region)
A. Foehn 1. Argentine
B. Samoon 2. Iran
C. Santa Ana 3. California
D. Zonda 4. Alps
Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 2 4 3 1
(d) 4 2 1 3
Answer: (b)
513. Of the total water on the Earth, fresh water reserve a
constitute approximately
(a) 70%
(b) 2.7%
(c) 10%
(d) 8.9%
Answer: (b)
514. A huge muss of ice fed by snow on a high mountain slowly
sliding downhill before It starts melting is called
(a) Glacier
(b) Avalanche
(c) Iceberg
(d) Snow cover
Answer: (a)
515. The Indian sub-continent lies
(a) mostly in the southern hemisphere and partly in the northern
hemisphere
(b) mostly in the northern hemisphere and partly in the southern
hemisphere
(c) wholly in the northern hemisphere
(d) wholly in the southern hemisphere
Answer: (c)
516. The phenomenon of an opening occurring in the Earth's
surface through which a Jet of hot water and steam is forced
out at irregular intervals is called
(a) hot spring
(b) geyser
(c) cyclone
(d) volcano
Answer: (b)
517. Vernal equinox occurs on the
(a) 23rd September
(b) 21st March
(c) 21st June
(d) 22nd December
Answer: (b)
518. Which of the following is known as the "red planet"?
(a) Mercury
(b) Jupiter
(c) Mars
(d) Saturn
Answer: (c)
519. The Shatt-al-Arab waterway is associated with the
(a) Euphrates and Tigris
(b) White Nile and Blue Nile
(c) Jordan and Firat
(d) Oxus and Kabul
Answer: (a)
520. The Tropical Rain Forest or Equatorial type of climate is
found in
(a) Amazon basin
(b) Congo basin
(c) Indonesian Islands
(d) All the above
Answer: (d)
521. Which of the following yield teak?
(a) Coniferous forests
(b) Tropical forests
(c) Deciduous forests
(d) Himalayan forests
Answer: (c)
522. What is the date of summer solstice in Northern Hemisphere?
(a) 21st June
(b) 21st March
(c) 22nd December
(d) 23rd September
Answer: (a)
523. A hinterland is
(a) an area behind a seaport that supplies the bulk of the exports
(b) the interior of a valley
(c) an elevated area
(d) an area occupied by backward community
Answer: (a)
524. Rice crop needs
(a) low temperature and heavy rainfall
(b) high temperature and low rainfall
(c) annual rainfall of about 150 cm, high temperature and
humidity
(d) low temperature and low rainfall
Answer: (c)
525. The largest of the planets is
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Uranus
(d) Neptune
Answer: (a)
526. What is a graticule?
(a) The network of intersecting parallels and meridians on a map
(b) The network of intersections of Equator and Prime Meridian
(c) The intersection of roads
(d) The intersection of Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn
Answer: (a)
527. Name the country which shares the benefits of the Kosi
Multipurpose Project with India
(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) Nepal
(d) Bhutan
Answer: (c)
528. Palk Strait separates
(a) Malaysia and Sumatra
(b) India and Sri Lanka
(c) Sunda and Sumatra
(d) Borneo and Celebes
Answer: (b)
529. The planet with the maximum number of satellites is ______.
(a) Uranus
(b) Jupiter
(c) Saturn
(d) Neptune
Answer: (c)
530. Dhaulagiri peak in the Himalayan Range is located in
(a) Bhutan
(b) Nepal
(c) Sikkim
(d) Uttar Pradesh
Answer: (b)
531. The planet that is nearly comparable to Earth as regards its
size and mass is
(a) Pluto
(b) Mars
(c) Venus
(d) Mercury
Answer: (c)
532. The river Irrawaddy is the life blood of
(a) Myanmar
(b) Bangladesh
(c) Thailand
(d) Laos
Answer: (a)
533. Along which one of the following meridians did India
experience the first light of the sunrise of the new
millennium?
(a) 20°30’W
(b) 82°30'E
(c) 92°30’W
(d) 92°30'E
Answer: (d)
534. Jute requires
(a) hot and humid climate
(b) cold climate
(c) hot and dry climate
(d) Mediterranean climate
Answer: (a)
535. _______and _______ are called the 'Low Countries' of
Europe.
(a) Spain and Portugal
(b) Holland and Belgium
(c) England and Ireland
(d) Denmark and Germany
Answer: (b)
536. Amur, one of the longest rivers in the worlds is in
(a) Africa
(b) South America
(c) Asia
(d) Europe
Answer: (c)
537. A landform composed of sediments brought by a river and
found where it enters a main valley or emerges from a
mountain on to a plain is called a/an
(a) meander
(b) alluvial fan
(c) oxbow lake
(d) levee
Answer: (b)
538. ______ is called "the land of thousand lakes”.
(a) Switzerland
(b) Canada
(c) Finland
(d) Sweden
Answer: (c)
539. What is the shape of the Earth?
(a) Geoid
(b) Circle
(c) Sphere
(d) Hemi-sphere
Answer: (a)
540. Mediterranean climate is ideal for growing
(a) wheat and barley
(b) tea and coffee
(c) sugarcane and beet
(d) orange and lemons
Answer: (d)
541. The home of spices is
(a) Middle East
(b) The USA
(c) France
(d) India
Answer: (d)
542. Forest soils are
(a) rich in potash
(b) deficient in potash
(c) rich in salt
(d) rich in organic matter
Answer: (d)
543. An estuary is a place where
(a) deposits of mud can be seen at a triangular piece of land
(b) silt is deposited near the mouth of a river
(c) fresh water collects at the mouth of a river
(d) fresh and salt water mix near the mouth of a river
Answer: (d)
544. Jurollo volcano, Mexico is an example of ______ type of
volcano.
(a) acid lava cone
(b) shield volcano
(c) lava plateau
(d) composite
Answer: (d)
545. Volcanic eruption does not occur in the
(a) Black Sea
(b) Caspian Sea
(c) Baltic Sea
(d) Caribbean Sea
Answer: (c)
546. Consider the following countries:
1. Albania
2. Bosnia Herzegovina
3. Croatia
4. Macedonia
Which of these countries has/have Adriatic Sea as a boundary?
(a) 1 and 2
(b) Only 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 and 4
Answer: (c)
547. Lake Manasarovar is in
(a) Sikkim
(b) Tibet
(c) Kashmir
(d) Himachal Pradesh
Answer: (b)
548. The highest plateau in the world is
(a) Plateau of Tibet
(b) Deccan Plateau
(c) Plateau of Iran
(d) Spanish Plateau
Answer: (a)
549. The flat temperate grasslands of the Hungarian plains are
known as _______.
(a) Steppe
(b) Prairies
(c) Pampas
(d) Pusztas
Answer: (d)
550. Selvas is a word denoting
(a) long narrow depression formed in the land sunk between two
parallel faults
(b) a southerly region of the oceans located between 45° S and
63° S
(c) the equatorial rain forest of the Amazon basin
(d) the grasslands of North America
Answer: (c)
551. The age of the Earth is approximately
(a) 1000 million years
(b) 4600 million years
(c) 3000 million years
(d) 100 million years
Answer: (b)
552. The total length of the oceanic ridge systems is of the order of
(a) 40000 km
(b) 65000 km
(c) 95000 km
(d) 150000 km
Answer: (b)
553. When does winter solstice occur in the Northern
Hemisphere?
(a) 21st June
(b) 22nd December
(c) 21st March
(d) 23rd March
Answer: (b)

World Geography Question Answer

554. The major factors responsible for changes in the sizes of
population are
(a) Births
(b) Deaths
(c) Migrations
(d) All the above
Answer: (d)
555. The largest desert in the world is the
(a) Sahara
(b) Gobi
(c) Kalahari
(d) Thar
Answer: (a)
556. Beaufort scale is an internationally recognised scale for
describing
(a) earthquake intensity
(b) noise level
(c) wind speed
(d) radioactive intensity
Answer: (c)
557. The difference between the equatorial and polar diametres of
the earth is about
(a) 22 km
(b) 32 km
(c) 42 km
(d) 62 km
Answer: (c)
558. The country worst affected by cyclones and accompanying
floods is ______.
(a) Indonesia
(b) Sri Lanka
(c) Pakistan
(d) Bangladesh
Answer: (d)
559. The approximate distance between the Earth and the Sun is
(a) 100000 km
(b) 2000000 km
(c) 102000000 km
(d) 150000000 km
Answer: (d)
560. The approximate distance between the Earth and the Moon is
(a) 380000 km
(b) 180000 km
(c) 280000 km
(d) 50000 km
Answer: (a)
561. The area or the Indian Ocean is approximately ______.
(a) 24 million sq km
(b) 44 million sq km
(c) 64 million sq km
(d) 74 million sq km
Answer: (d)
562. The approximate depth of the Mariana Trench or the Pacific
Ocean is
(a) 5530 m
(b) 7530 m
(c) 11030 m
(d) 13030 m
Answer: (c)
563. Which or the following is a rift valley?
(a) The Amazon Valley
(b) The Thames Valley
(c) The Rhine Valley
(d) The Mississippi Valley
Answer: (c)
564. A river erodes by
(a) hydraulic action
(b) corrosion
(c) attrition
(d) All the above
Answer: (d)
565. A large loop like bend in a river is called
(a) a river cliff
(b) a spur
(c) a meander
(d) a spit
Answer: (c)
566. Coal, which is almost pure carbons which hardly has any
Impurities, which is smokeless and which finds use in the
steel industry is called
(a) coking coal
(b) anthracite
(c) bituminous coal
(d) lignite
Answer: (a)
567. Spot the odd item in the following
(a) Mt Fuji
(b) Mt Everest
(c) Mt Vesuvius
(d) Mt Pele
Answer: (b)
568. The Gutenberg discontinuity separates _______.
(a) Sial and Sima
(b) Lithosphere and outer mantle
(c) Outer mantle and inner mantle
(d) Inner mantle and the core
Answer: (d)
569. The smallest amongst the following oceans is ______.
(a) The Arctic Ocean
(b) The Indian Ocean
(c) The Atlantic Ocean
(d) The Pacific Ocean
Answer: (a)
570. The smallest amongst the following continents is ______.
(a) Africa
(b) Antarctica
(c) North America
(d) South America
Answer: (d)
571. The smallest amongst the following islands is ______.
(a) Borneo
(b) Greenland
(c) Sumatra
(d) New Guinea
Answer: (c)
572. The largest amongst the following seas is _______.
(a) the Red Sea
(b) the South China Sea
(c) the Caribbean Sea
(d) the Andaman Sea
Answer: (b)
573. The world's largest inland sea is ______.
(a) the Black Sea
(b) the Dead Sea
(c) the Caspian Sea
(d) the Aral Sea
Answer: (c)
574. The deepest or the Oceanic trenches is the ______ trench.
(a) Mariana
(b) Puerto Rico
(c) Japanese
(d) Sunda
Answer: (a)
575. The subject that deals with the regional distribution of
human races and their history is called
(a) Biogeography
(b) Ethnography
(c) Cartography
(d) Paleontology
Answer: (b)
576. The Planet amongst the following (other than Saturn), that
shows a faint ring is ______.
(a) Earth
(b) Jupiter
(c) Mars
(d) Pluto
Answer: (b)
577. Which one of the following scholars suggests the earth's
origin is from gases and dust particles?
(a) James Jeans
(b) H Alfven
(c) F Hoyle
(d) O Schmidit
Answer: (d)
578. Which of the following is a renewable source of energy?
(a) atomic power
(b) hydro electric power
(c) thermal power
(d) natural gas
Answer: (b)
579. Which or the following is the main ore for aluminium?
(a) Calcite
(b) Bauxite
(c) Magnesite
(d) Limonite
Answer: (b)
580. Which of the following minerals is needed for generation of
nuclear power?
(a) Potassium
(b) Aluminium
(c) Cadmium
(d) Uranium
Answer: (d)
581. The world's major fishing grounds are located along the
eastern shores of continents between 40º N and 50º N
latitudes where cool and warm currents converge. An
example or such area is
(a) The Grand Banks off Newfoundland
(b) The Dogger Bank in the North Sea
(c) The coastal region of Norway
(d) Fisheries off the coast of Peru
Answer: (a)
582. Main hunting ground for blue whales is located in
(a) Antarctic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) West Pacific Ocean
(d) Southern Indian Ocean
Answer: (a)
583. Krivoy Rog, Kerch Peninsula, Magnitogorsk are major
producers ______ of in former Soviet Union.
(a) Coal
(b) Manganese
(c) Copper
(d) Iron ore
Answer: (d)
584. Leningrad region and Kola Peninsula in former Soviet Union
are major producers of
(a) Lead
(b) Zinc
(c) Bauxite
(d) Copper
Answer: (c)
585. The leading producer of coal in former Soviet Union is
(a) Donetz basin
(b) Kuzentsk basin
(c) Karaganda Basin
(d) Pechora basin
Answer: (a)

Related Posts