Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Prelims Answer Key 2017, IAS Answer Key 2017

UPSC Answer Key Prelims By Career Launcher

UPSC Answer Key 2017: Career Launcher


71. The main advantage of the parliamentary form of government is that
(a) the executive and legislature work independently.
(b) it provides continuity of policy and is more efficient.
(c) the executive remains responsible to the legislature.
(d) the head of the government cannot be changed without election.
Answer: (c) the executive remains responsible to the legislature.

72. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?
(a) Rights are correlative with Duties.
(b) Rights are personal and hence independent of society and Duties.
(c) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen.
(d) Duties, not Rights, are important for the stability of the State.
Answer: (a) Rights are correlative with Duties.

73. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?
(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c) The Directive Principles of State Policy
(d) The Fundamental Duties
Answer: (a) The Preamble

74. If you travel by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of States within India through which you can travel, including the origin and the destination?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
Answer: (b) 7

75. The Parliament of India exercises control over the functions of the Council of Ministers through
1. Adjournment motion
2. Question hour
3. Supplementary questions
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d) 1, 2 and 3
76. With reference to the Parliament of India, 4 consider the following statements:
1. A private member's bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently, a private member's bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d) Neither 1 nor 2

77. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (a) 1 only
78. Recognition of Prior Learning Scheme' is sometimes mentioned in the news with reference to
(a) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.
(b) Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes.
(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings.
(d) Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Programme.
Answer: (a) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.

79. From the ecological point of view, which one of the followings assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?
(a) Sathyamangalam Tiger Reserve
(b) Nallamala Forest
(c) Nagarhole National Park
(d) Seshachalam Biosphere Reserve
Answer: (a) Sathyamangalam Tiger Reserve

80. One of the implications of equality in society is the absence of
(a) Privileges
(b) Restraints
(c) Competition
(d) Ideology
Answer: (a) Privileges
UPSC Civil Services Prelims Answer Key Paper 1 by Coaching Institutes like Career Launcher, Vaji & Ravi

Related Posts