Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

ANSWER KEY: UPSC 2017 Civil Services (IAS) Prelims Exam General Studies Paper1

ANSWER KEY: UPSC Civil Services Preliminary Exam 2016 

UPSC Civil Services Answer Key 2017 (Prelims)


51. The object of the Butler Committee of 1927 was to?
(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.
(b) Define the powers of the Secretary of State for India.
(c) Impose censorship on national press.
(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States.
Answer: (d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States.

52. The term 'Domestic Content Requirement' is sometimes seen in the news with reference to
(a) Developing solar power production in our country
(b) Granting licences to foreign T.V. channels in our country
(c) Exporting our food products to other countries
(d) Permitting foreign educational institutions to set up their campuses in our country
Answer: (a) Developing solar power production in our country

53. Consider the following statements:
1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the aegis of the United Nations.
2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of International Atomic Energy Agency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d) Neither 1 nor 2
54. Who among the following can join the National Pension System (NPS)?
(a) Resident Indian citizens only
(b) Persons of age from 21 to 55 only
(c) All State Government employees joining the services after the date of notification by the respective State Governments.
(d) All Central Government employees including those of Armed Forces joining the services on or after 1st April 2004
Answer: (c) All State Government employees joining the services after the date of notification by the respective State Governments.

55. With reference to river Teesta, consider the following statements:
1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c) 2 and 3 only

56. Consider the following statements:
1. In tropical regions, Zika virus disease is transmitted by the same mosquito that transmits dengue.
2. Sexual transmission of Zika virus disease is possible.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c) Both 1 and 2
57. Consider the following statements:
1. The Standard Mark of Bureau of Indian Standards (BIS) is mandatory for automotive tyres and tubes.
2. AGMARK is a quality Certification Mark issued by the Food and Agriculture Organisation (FAO).
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (a) 1 only

58. What is/are the advantage/advantages of implementing the 'National Agriculture Market' scheme?
1. It is a pan-India electronic trading portal for agricultural commodities.
2. It provides the farmer's access to a nationwide market, with prices commensurate with the quality of their produce.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c) Both 1 and 2

59. With reference to the 'National Intellectual Property Rights Policy', consider the following statements:
1. It reiterates India's commitment to the Doha Development Agenda and the TRIPS Agreement.
2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal agency for regulating intellectual property rights in India.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c) Both 1 and 2

60. According to the Wildlife (Protection) Act, 1972, which of the following animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by law?
1. Gharial
2. Indian wild ass
3. Wild Buffalo
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d) 1, 2 and 3
UPSC Civil Services Prelims Answer Key Paper 1

Related Posts