Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

Answer Key - UPSC CSE/IAS Prelims 2017 (CSAT paper 1)

Civil services Answer Key 2017

UPSC Civil Services Answer Key 2017
91. Local self-government can be best explained as an exercise in
(a) Federalism
(b) Democratic decentralisation
(c) Administrative delegation
(d) Direct democracy
Answer: (b) Democratic decentralisation

92. Consider the following statements:
With reference to the Constitution of India, the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon
1. legislative function.
2. executive function.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d) Neither 1 nor 2

93. The term 'Digital Single Market Strategy' seen in the news refers to
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) EU
(d) G20
Answer: (c) EU
94, At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at
(a) Bhavnagar
(b) Bheemunipatnam
(c) Chandipur
(d) Nagapattinam.
Answer: (c) Chandipur

95. With reference to the 'Prohibition of Benami Property Transactions Act, 1988 (PBPT Act)', consider the following statements:
1. A property transaction is not treated as a benami transaction if the owner of the property is not aware of the transaction.
2. Properties held benami are liable for confiscation by the Government.
3. The Act provides for three authorities for investigations but does not provide for any appellate mechanism. Which of the statements .given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only
Answer: (b) 2 only

96. Due to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of butterflies, what could be its likely consequence/consequences?
1. Pollination of some plants could be adversely affected.
2. There could be a drastic increase in the fungal infections of some cultivated plants.
3. It could lead to a fall in the population of some species of wasps, spiders and birds.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (a) 1 only
97. It is possible to proalgae based biofuels, but what is/are the likely limitation(s) of developing countries in promoting this industry?
1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and not on continents.
2. Setting up and engineering the algae based biofuel production requires high level of expertise/technology until the construction is completed.
3. Economically viable production necessitates the setting up of large scale facilities which may raise ecological and social concerns.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (b) 2 and 3 only

98. Which of the following are the objectives of 'National Nutrition Mission'?
1. To create awareness relating to malnutrition among pregnant women and lactating mothers.
2. To reduce the incidence of anaemia among young children, adolescent girls and women.
3. To promote the consumption of millets, coarse cereals and unpolished rice.
4. To promote the consumption of poultry eggs.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only       
Answer: (a) 1 and 2 only

99. Consider the following statements:
1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India. Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (b) 2 only

100. In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration?
1. Abandoned and uneconomic coal seams
2. Depleted oil and gas reservoirs
3. Subterranean deep saline formations
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d) 1, 2 and 3
UPSC Civil Services Prelims Answer Key Paper 1 by Coaching Institutes like NeoStancil, Career Launcher, Vaji & Ravi

Related Posts