Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

IAS Prelims 2017 Question Paper & Answer Key

IAS 2017 Solved Paper CSAT-2017

UPSC Pre Paper 1 Answer Key 2017

31. What is/are the most likely advantages of implementing 'Goods and Services Tax (GST)'?
1. It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and will thus create a single market in India.
2. It will drastically reduce the 'Current Account Deficit' of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.
3. It will enormously increase the growth and size of economy of India and will enable it to overtake China in the near future.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (a) 1 only

32. 'Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA)' is sometimes seen in the news in the context of negotiations held between India and
(a) European Union
(b) Gulf Cooperation Council
(c) Organization for Economic Cooperation and Development
(d) Shanghai Cooperation Organization
Answer: (a) European Union
33. Consider the following statements:
1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of WTO.
2. TFA is a part of WTO's Bali Ministerial Package of 2013.
3. TFA came into force in January 2016.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (a) 1 and 2 only

34. What is the importance of developing Chabahar Port by India?
(a) India's trade with African countries will enormously increase.
(b) India's relations with oil-producing Arab countries will be strengthened.
(c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia.
(d) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas pipeline between Iraq and India.
Answer: (c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia.

35. In India, it is legally mandatory for which of the following to report on cyber security incidents?
1. Service providers
2. Data centres
3. Body corporate
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer:(d) 1, 2 and 3

36. Right to vote and to be elected in India is a
(a) Fundamental Right
(b) Natural Right
(c) Constitutional Right
(d) Legal Right
Answer: (d) Legal Right

37. What is the purpose of 'evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA)' project?
(a) To detect neutrinos
(b) To detect gravitational waves
(c) To detect the effectiveness of missile defence system
(d) To study the effect of solar flares on our communication systems
Answer: (b) To detect gravitational waves
38. What is the purpose of Vidyanjali Yojana'?
1. To enable the famous foreign educational institutions to open their campuses in India.
2. To increase the quality of education provided in government schools by taking help from the private sector and the community.
3. To encourage voluntary monetary contributions from private individuals and organizations so as to improve the infrastructure facilities for primary and secondary schools.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2 and 3 only
Answer: (a) 2 only

39. What is the aim of the programme `Unnat Bharat Abhiyan'?
(a) Achieving 100% literacy by promoting collaboration between voluntary organizations and government's education system and local communities.
(b) Connecting institutions of higher education with local communities to address development challenges through appropriate technologies.
(c) Strengthening India's scientific research institutions in order to make India a scientific and technological power.
(d) Developing human capital by allocating special funds for health care and education of rural and urban poor, and organizing skill development programmes and vocational training for them.
Answer: (b) Connecting institutions of higher education with local communities to address development challenges through appropriate technologies.

40. Consider the following statements:
1. The Election Commission of India is a five-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.
3. Election Commission resolves the disputes relating to splits/mergers of recognised political parties.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 3 only
Answer: (d) 3 only
UPSC Prelims Answer Key Paper 1

Related Posts