Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Civil Services Prelims 2017: Check Exam Analysis, Unofficial Answer Key and Cut-off

UPSC Civil Services Answer Key 2017 (Prelims)

UPSC IAS Answer Key 2017 Prelims



81. Consider the following statements in respect of Trade Related Analysis of Fauna and Flora in Commerce (TRAFFIC):
1. TRAFFIC is a bureau under United Nations Environment Programme (UNEP).
2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to the conservation of nature.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (b) 2 only

82. Which principle among the 'following was added to the Directive Principles of Stat Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?
(a) Equal pay for equal work for both men and women
(b) Participation of workers in the management of industries
(c) Right to work, education and public assistance
(d) Securing living wage and human conditions of work to workers
Answer: (b) Participation of workers in the management of industries

83. Which one of the following statements is correct?
(a) Rights are claims of the State against the citizens.
(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.
(c) Rights are claims of the citizens against the State.
(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.
Answer: (c) Rights are claims of the citizens against the State.

84. Which of the following gives 'Global Gender lb Gap Index' ranking to the countries of the world?
(a) World Economic Forum
(b) UN Human Rights Council
(c) UN Women
(d) World Health Organization
Answer: (a) World Economic Forum
85. Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?
1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only
Answer: (b) 2 only

86. Which of the following statements is/are correct regarding the Monetary Policy Committee (MPC)?
1. It decides the RBI's benchmark interest rates.
2. It is a 12-member body including the Governor of RBI and is reconstituted every year.
3. It functions under the chairmanship of the Union Finance Minister.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only
Answer: (a) 1 only

87. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3.
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Answer: (b) 1 and 3 only
88. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander Read
3. Thomas Munro
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c) 2 and 3 only

89. In the context of solving pollution problems, what is/are the advantage/advantages of bioremediation technique?
1. It is a technique for cleaning up pollution by enhancing the same biodegradation process that occurs in nature.
2. Any contaminant with heavy metals such as cadmium and lead can be readily and completely treated by bioremediation using microorganisms.
3. Genetic engineering can be used to create microorganisms specifically designed for bioremediation. Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c) 1 and 3 only

90. The Trade Disputes Act of 1929 provided for
(a) the participation of workers in the management of industries.
(b) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes.
(c) an intervention by the British Court in the event of a trade dispute.
(d) a system of tribunals and a ban on strikes.
Answer: (d) a system of tribunals and a ban on strikes.
UPSC Civil Services Prelims Answer Key Paper 1 by Coaching Institutes like NeoStancil, Career Launcher, Vaji & Ravi

Related Posts