Tropical Deciduous Forest |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Answer Key 2017 Download pdf

UPSC Prelims Answer Key 2017 Download Paper 1

UPSC Prelims Answer Key Paper 1

11. With reference to 'National Skills Qualification Framework (NSQF)', which of the statements given below is/are correct?
1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.
2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the mobility between vocational and general education.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c) Both 1 and 2

12. In the context of Indian history, the principle of `Dyarchy (diarchy)' refers to
(a) Division of the central legislature into two houses.
(b) Introduction of double government i.e., Central and State governments.
(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories.
Answer: (b) Introduction of double government i.e., Central and State governments.
13. Consider the following in respect of 'National Career Service':
1. National Career Service is an initiative of the Department of Personnel and Training, Government of India.
2. National Career Service has been launched in a Mission Mode to improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d) Neither 1 nor 2

14. Which of the following statements best k describes the term 'Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets (S4A)', recently seen in the news?
(a) It is a procedure for considering ecological costs of developmental schemes formulated by the Government.
(b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of big corporate entities facing genuine difficulties.
(c) It is a disinvestment plan of the Government regarding Central Public Sector Undertakings.
(d) It is an important provision in 'The Insolvency and Bankruptcy Code' recently implemented by the Government.
Answer: (b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of big corporate entities facing genuine difficulties.

15. Consider the following statements:
1. Climate and Clean Air Coalition (CCAC) to Reduce Short Lived Climate Pollutants is a unique initiative of G20 group of countries.
2. The CCAC focuses on methane, black carbon and hydrofluorocarbons.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (b) 2 only

16. With reference to 'Indian Ocean Dipole (IOD)' sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?
1. IOD phenomenon is characterised by a difference in sea surface temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific Ocean.
2. An IOD phenomenon can influence an El Nino's impact on the monsoon.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c) Both 1 and 2
17. If you want to see gharials in their natural habitat, which one of the following is the best place to visit?
(a) Bhitarkanika Mangroves
(b) Chambal River
(c) Pulicat Lake
(d) Deepor Beel
Answer: (b) Chambal River

18. Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS):
1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship of the Indian Navy.
2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime cooperation among navies of the littoral states of the Indian Ocean Region.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (b) 2 only

19. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Bagh
(d)  Ellora
Answer: Ajanta

20. Consider the following pairs:
   Traditions                                            Communities
1. Chaliha Sahib Festival                —           Sindhis
2. Nanda Raj Jaat Yatra                  —           Gonds
3. Wari-Warkari                                 —           Santhals
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above
Answer: (a) 1 only
UPSC Prelims Answer Key Paper 1

Related Posts