Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC Civil Services Prelims 2017: Answer Key

Civil Services Exam 2017 Prelims Answer Key Download

UPSC Prelims 2017 Answer Key | by Coaching Institute like Vaji, Chanakya etc.



41. In India, if a species of tortoise is declared protected under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972, what does it imply?
(a) It enjoys the same level of protection as the tiger.
(b) It no longer exists in the wild, a few individuals are under captive protection, and now it is impossible to prevent its extinction.
(c) It is endemic to a particular region of India.
(d) Both (b) and (c) stated above are correct in this context.
Answer:(a) It enjoys the same level of protection as the tiger.

42. In India, Judicial Review implies
(a) the power of the Judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.
(b) the power of the Judiciary to question the wisdom of the laws enacted by the Legislatures.
(c) the power of the Judiciary to review all the legislative enactments before they are assented to by the President.
(d) the power of the Judiciary to review its own judgements given earlier in similar or different cases.
Answer: (a) the power of the Judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.
43. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events:
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference
What is the correct chronological sequence of the above events?
(a) 1-2-3
(b) 2-1-3
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2
Answer: (c) 3-2-1

44. Consider the following statements:
1. Tax revenue as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade.
2. Fiscal deficit as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade. Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer:(c) Both 1 and 2

45. Recently there was a proposal to translocate some of the lions from their natural habitat in Gujarat to which one of the following sites?
(a) Corbett National Park
(b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary
(c) Mudumalai Wildlife Sanctuary
(d) Sariska National Park
Answer: (b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary

46. Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the President's rule in a State?
1. Dissolution of the State Legislative Assembly
2. Removal of the Council of Ministers in the State
3. Dissolution of the local bodies
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2and 3
Answer: (b) 1 and 3 only

47. Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India?
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Abolition of untouchability
3. Protection of the interests of minorities
4. Prohibition of employment of children in factories and mines Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (c) 1 and 4 only

48. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar ?
(a) Sumatra
(b) Borneo
(c) Java
(d) Sri Lanka
Answer: (a) Sumatra
49. Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government:
(a) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all.
(b) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day.
(c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people.
(d) A device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline.
Answer:(c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people.

50. Which one of the following is not a feature of Indian federalism?
(a) There is an independent judiciary in India.
(b) Powers have been clearly divided between the Centre and the States.
(c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha.
(d) It is the result of an agreement among the federating units.
Answer: (d) It is the result of an agreement among the federating units.
UPSC Civil Services Prelims Answer Key Paper 1

Related Posts