Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala
Tropical Deciduous Forest |  Hoolock Gibbon: National Parks |  Sectors of Indian Economy |  How Legislative Council is Formed |  Insectivorous Plants |  Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years 
Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key

Sunday, 18 June 2017

UPSC CSAT 2017 Question Paper and Answer Key Paper 2

  MOHAMMAD ZEESHAN       Sunday, 18 June 2017

Paper 2 UPSC IAS Answer Key 2017

UPSC Answer Key Paper 2 Download



Directions for the following 7 (seven) items: Read the following seven passages and answer the items that follow the passages. Your answers to these items should be based on the Passages only.
Passage-1
An air quality index (AQI) is a way to combine measurements of multiple air pollutants into a single number or rating. This index is ideally kept constantly updated and available in different places. The AQI is most useful when lots of pollution data are being gathered and when pollution levels are normally, but not always, low. In such cases, if pollution levels spike for a few days, the public can quickly take preventive action (like staying indoors) in response to an air quality warning. Unfortunately, that is not urban India. Pollution levels in many large Indian cities are so high that they remain well above any health or regulatory standard for large part of the year. If our index stays in the Red/Dangerous' region day after day, there is not much any one can do, other than getting used to ignoring it.

21. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?
(a) Our governments are not responsible enough to keep our cities pollution free.
(b) There is absolutely no need for air quality indices in our country.
(c) Air quality index is not helpful to the residents of many of our large cities.
(d) In every city, public awareness about pollution problems should increase.
Answer. c

Passage-2
Productive jobs are vital for growth and a good lob is the best form of inclusion. More than half of our population depends on agriculture, but the experience of other countries suggests that the number of people dependent on agriculture will have to shrink if per capita incomes in agriculture are to go up substantially. While industry is creating jobs, too many such jobs are low-productivity non-contractual jobs in the unorganized sector, offering low incomes, little protection, and no benefits. Service jobs are relatively of high productivity, but employment growth in services has been slow in recent years.

22. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?
(a) We must create conditions for the faster growth of highly productive service jobs to ensure employment growth and inclusion.
(b) We must shift the farm workers to the highly productive manufacturing and service sectors to ensure the economic growth and inclusion.
(c) We must create conditions for the faster growth of productive jobs outside of agriculture even while improving the productivity of agriculture.
(d) We must emphasize the cultivation of high-yielding hybrid varieties and genetically modified crops to increase the per capita income in agriculture.
Answer. c

Passage-3
A Landscape-scale approach to land use can encourage greater biodiversity outside cdected areas. During hurricane 'Mitch' in 1998, farms using ecoagricultural practices suffered 58 percent, 70 percent and 99 percent less damage in Honduras, Nicaragua and Guatemala, respectively, than farms using conventional techniques. In Costa, vegetative windbreaks and fencerows boosted farmers' income from pasture and coffee while also increasing bird diversity. Bee pollination is more effective when agricultural fields are closer to natural or seminatural habitat, a finding that matters because 87 percent of the world's 107 leading crops depend on animal pollinators. In Costa Rica, Nicaragua and Colombia silvopastoral systems t tint integrate trees with pastureland are improving the sustainability of cattle production, and diversifying and increasing farmers' income.

23. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?
(a) Agricultural practices that enhance biodiversity can often increase farm output and reduce the vulnerability to disasters.
(b) All the countries of the world should be encouraged to replace ecoagriculture with conventional agriculture.
(c) Ecoagriculture should be permitted in protected areas without destroying the biodiversity there.
(d) The yield of food crops will be very high if ecoagricultural practices are adopted to cultivate them.
Answer. a
Passage-4
The medium term challenge for Indian manufacturing is to move from lower to higher tech sectors, from lower to higher value-added sectors, and from lower to higher productivity sectors. Medium tech industries are primarily capital intensive and resource processing; and high tech industries are mainly capital and technology intensive. In order to push the share of manufacturing in overall GDP to the projected 25 per cent, Indian manufacturing needs to capture the global market in sectors showing a rising trend in demand. These sectors are largely high technology and capital intensive.

24. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?
(a) India's GDP displays high value-added and high productivity levels in medium tech and resource processing industries.
(b) Promotion of capital and technology intensive manufacturing is not possible in India.
(c) India should push up the public investments and encourage the private investments in research and development, technology upgradation and skill development.
(d) India has already gained a great share in global markets in sectors showing a rising trend in demand.
Answer. c

Passage-5
Over the last decade, Indian agriculture has become more robust with record production of food grains and oilseeds. Increased procurement, consequently, has added huge of food grains in the granaries. India is one of the world's top producers of rice, wheat, milk, fruits and vegetables. India is still home the quarter of all undernourished people in the world. On an average, almost half of the total expenditure of nearly half of the households is on food.

25. Which among the following is the most logical corollary to the above passage?
(a) Increasing the efficiency of farm to-fork value chain is necessary to reduce the poverty and malnutrition.
(b) Increasing the agricultural productivity will automatically eliminate the poverty and malnutrition in India.
(c) India's agricultural productivity is already great and it is not necessary to increase it further.
(d) Allocation of more funds for social welfare and poverty alleviation programmes will ultimately eliminate the poverty and malnutrition in India.
Answer. a

Passage-6
The States are like pearls and the Centre is the thread which turns them into a necklace; if the read snaps, the pearls are scattered.

26. Which one of the following views corroborates the above statement?
(a) A strong Centre and strong States make the federation strong.
(b) A strong Centre is a binding force for national integrity.
(c) A strong Centre is a hindrance to State autonomy.
(d) State autonomy is a prerequisite for a federation.
Answer. a

Passage-7
Really I think that the poorest he that is in England has a life to live, as the greatest he, and therefore truly, I think it is clear that every inan that is to live under a government ought first by his own consent to put himself under the government, and I do think that the poorest man in England is not at all bound in a strict sense to that government that he has not had a voice to put himself under.

27. The above statement argues for
(a) distribution of wealth equally to all
(b) rule according to the consent of the governed
(c) rule of the poor
(d) expropriation of the rich
Answer. c

28. The average rainfall in a city for the first four days was recorded to be 0.40 inch. The rainfall on the last two days was in the ratio of 4 : 3. The average of six days was 0.50 inch. What was the rainfall on the fifth day?
(a) 0.60 inch
(b) 0.70 inch
(c) 0.80 inch
(d) 0.90 inch
Answer. b

Directions for the following 3 (three) items : consider the given information and answer the three items that follow.
A, B, C, D, E, F and G are Lecturers from different cities—Hyderabad, Delhi, Shillong, Kanpur, Chennai, Mumbai and Srinagar (not necessarily in the same order) who participated in a conference. Each one of them is specialized in a different subject, viz., Economics, Commerce, History, Sociology, Geography, Mathematics and Statistics (not necessarily in the same order). Further
1. Lecturer from Kanpur is specialized in Geography
2. Lecturer D is from Shillong
3. Lecturer C from Delhi is specialized in Sociology
4. Lecturer B is specialized in neither History nor Mathematics
5. Lecturer A who is specialized in Economics does not belong to Hyderabad
6. Lecturer F who is specialized in Commerce belongs to Srinagar
7. Lecturer G who is specialized in Statistics belongs to Chennai

29. Who is specialized in Geography?
(a) B
(b) D
(c) E
(d) Cannot be determined as data are inadequate
Answer. a

30. To which city does the Lecturer specialized in Economics belong?
(a) Hyderabad
(b) Mumbai
(c) Neither Hyderabad nor Mumbai
(d) Cannot be determined as data are inadequate
Answer. b

31. Who of the following belongs to Hyderabad?
(a) B
(b) E
(c) Neither B nor E
(d) Cannot be determined as data are inadequate
Answer. b

32. In a school, there are five teachers A, B, C, D and E. A and B teach Hindi and English. C and B teach English and Geography. D and A teach Mathematics and Hindi. E and B teach History and French. Who teaches maximum numb, of subjects?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
Answer. b

33. A 2-digit number is reversed. The lamer of the two numbers is divided by It smaller one. What is the largest possible remainder?
(a) 9
(b) 27
(c) 36
(d) 45
Answer. d

34. The monthly incomes of X and Y are in the ratio of 4 : 3 and their monthly expenses are in the ratio of 3: 2. However, each saves Rs. 6,000 per month. What is their total monthly income?
(a) Rs. 28,000
(b) Rs. 42,000
(c) Rs. 56,000
(d) Rs. 84,000
Answer. b

35. Two walls and a ceiling of a room meet at right angles at a point P. A fly is in the air 1 m from one wall, 8 m from the other wall and 9 m from the point P. How many meters is the fly from the ceiling?
(a) 4
(b) 6
(c) 12
(d) 15

Directions for the following 3 (three) items : Consider the given information and answer the three items that follow.
Eight railway stations A, B, C, D, E, F, G and H are connected either by two-way passages or one-way passages. One-way passages are from C to A, E to G, B to F, D to H, G to C, E to C and H to G. Two-way passages are between A and E, G and B, F and D, and E and D.

36. While travelling from C to H, which one of the following stations must be passed through?
(a) G
(b) E
(c) B
(d) F
Answer. b

37. In how many different ways can a train navel from F to A without passing through any station more than once?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer. b

38. If the route between G and C is closed, which one of the following stations need not be passed through while travelling from H to C?
(a) E
(b) D
(c) A
(d) B
Answer. c

39. There are certain 2-digit numbers. The difference between the number and the one obtained on reversing it is always 27. How many such maximum 2-digit numbers are there?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) None of the above
Answer. c
40. What is the total number of digits printed, if a book containing 150 pages is to numbered from 1 to 150?
(a) 262
(b) 342
(c) 360
(d) 450

Answer. b
UPSC Civil Services Prelims Answer Key Paper 1 by Coaching Institutes like NeoStancil, Career Launcher, Vaji & Ravi
logoblog

Thanks for reading UPSC CSAT 2017 Question Paper and Answer Key Paper 2

Previous
« Prev Post

Recent Posts