Causes of Revolt of 1857 in Points |  Ordinance Making Power of President and Governors |  Mangroves Cover in India |  Coral Reefs in India |  Seasons and Climate in India |  Constitutional and Statutory Bodies in India |  Rock Edicts of Ashoka |  Types of Motions in Parliamentary Procedure |  Types of Majorities in Parliament |  Pressure Groups in World and India |  Order of Precedence |  Types of Rocks |  Treaties in Indian History |  Types of Rocks |  Features of Indian Economy |  Geographical Indications |  Ancient History Terminology and Meanings |  Schedules of the Constitution |  Nuclear Power Plants in India List  |  Types of Clouds for SSC CGL | Nuclear Power Plants in India ListTypes of Ocean CurrentsStructure: Layers of EarthAPPSC Group 1 Answer KeySSC JE 2017 QUESTION PAPEROne Word Substitution for SSC and Bank ExamsMPSC Answer Key 2017 2017Layers of AtmosphereMPSC Answer Key 2017 2017BPSC Solved Question Paper 2017MPPSC Solved Question Paper 2017GST Bill IndiaDelhi SultanateLaw Commission of IndiaOscar Awards Winner 2017 ListDiseases in CropsCommon Drugs and UsesDifferent Types of Deserts in WorldUPSC Civil Services Exam-2016 Answer KeyUPSC CAPF Exam-2016 Answer Key | UPPSC UPPER Subordinate Exam-2016 Answer Key | Regulatory BodiesNational Parks in India | International Airports in India  | United Nation International Years National Highways | National Birds of Countries | Sessions of Congress  | Facts About Kerala

UPSC IAS Answer Key 2017 Download pdf

UPSC Solved Paper 2017 pdf Download

IAS 18 June 2017  Paper 1 Answer Key

21. Which of the following practices can help in water conservation in agriculture?
1. Reduced or zero tillage of the land
2. Applying gypsum before irrigating the field
3. Allowing crop residue to remain in the field
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c)  1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c)  1 and 3 only

22. Consider the following statements:
The nation-wide 'Soil Health Card Scheme' aims at
1. expanding the cultivable area under irrigation.
2. enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted to farmers on the basis of soil quality.
3. checking the overuse of fertilisers in farmlands.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (c) 2 and 3 only
23. Consider the following pairs:
Commonly used /                                                            Unwanted or controversial chemicals
consumed materials                                                       likely to be found in them
1. Lipstick                                                                             Lead
2. Soft drinks                                                                      Brominated vegetable oils
3. Chinese fast food                                                        Monosodium glutamate
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (d) 1, 2 and 3

24. Organic Light Emitting Diodes (OLEDs) are used to create a digital display in many devices. What are the advantages of OLED displays over Liquid Crystal displays?
1. OLED displays can be fabricated on flexible plastic substrates.
2. Roll-up displays embedded in clothing can be made using OLEDs.
3. Transparent displays are possible using OLEDs.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above statements is correct
Answer: (c) 1, 2 and 3

25. Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (a) 1 only

26. Consider the following statements:
1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker's post goes to the majority party and the Deputy Speaker's to the Opposition.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d) Neither 1 nor 2
27. Which of the following has/have occurred in India after its liberalization of economic policies in 1991?
1. Share of agriculture in GDP increased enormously.
2. Share of India's exports in world trade increased.
3. FDI inflows increased.
4. India's foreign exchange reserves increased enormously.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (b) 2, 3 and 4 only

28. What is the application of Somatic Cell CJ Nuclear Transfer Technology?
(a) Production of bio-larvicides
(b) Manufacturer of biodegradable plastics
(c) Reproductive cloning of animals
(d) Production of organisms free of diseases
Answer: (c) Reproductive cloning of animals

29. Consider the following statements:
1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the country.
2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c) Both 1 and 2

30. The term M-STrIPES' is sometimes seen in V the news in the context of
(a) Captive breeding of Wild Fauna
(b) Maintenance of Tiger Reserves
(c) Indigenous Satellite Navigation System
(d) Security of National Highways
Answer: (b) Maintenance of Tiger Reserves
UPSC Prelims Answer Key Paper 1

Related Posts